Terwijl het voelt alsof de zomer net gaat beginnen is dit jaargetijde al bijna op z'n hoogtepunt. De langste nacht komt eraan. De midzomernacht van 23 op 24 juni. Op verschillende plekken in Europa en ook in Nederland wordt dit uitbundig gevierd. Men viert het Midzomerfeest of het Sint-Jansfeest. Beide hebben een andere achtergrond en tegelijkertijd ook overeenkomsten.

Midzomer:
Midzomer of Litha wordt vooral gevierd in Germaanse landen. Daar komt het van het Germaanse heidendom en wordt het ook wel paganisme genoemd. Het Midzomerfeest verwijst naar de zomerzonneweide op 21 juni en de voor/christelijke feestelijkheden die daarom heen waren (vooral in Noord-Europa). Oorspronkelijk werd dit feest gevierd op 24 juni, drie dagen na de zonnewende. De mensen geloofden dat planten op Midzomer geneeskrachtige en magische krachten hadden. Daarom plukte ze die op deze nacht. Ook maakten ze vreugdevuren. Zo probeerden zich te beschermen tegen de duistere krachten.

Sint-Jansfeest:
Op 24 juni herdenkt men de geboortedag van Johannes de Doper. Dit is de profeet die Jezus in de rivier de Jordaan doopte. Hij doopte ook andere mensen tot christen. Hij verwees dan naar de komst van Jezus door te zeggen: 'Hij moet groeien, ik moet afnemen'. 'Komt tot inkeer', zo sprak Johannes. 'Je kunt niet altijd blijven groeien, bloeien en zorgeloos genieten. Er komt een moment dat deze krachten omgewend moeten worden, naar binnen gericht, teruggehouden dienen te worden. Wees niet te snel in je oordeel, laat de warmte je hoofd niet verhitten'. De viering van de geboortedag van Johannes valt samen met het midzomerfeest dat van oudsher op veel plaatsen in Europa wordt gevierd. Op de avond van Sint Jan kwamen vroeger buurtgenoten bij elkaar en maakten met zijn allen een groot vuur. Men zong en danste en de moedigsten sprongen over het vuur heen. Als een jongen en een meisje hand in hand over het vuur sprongen, was hun band voor eeuwig verzegeld.

Uitzending 22 juni:
Beide feesten worden nog steeds gevierd. Veel vrije scholen vieren jaarlijks het Sint-Jansfeest. Zo ook de vrije scholen in Zutphen. In onze uitzending van maandag 22 juni besteden we daar aandacht aan. We gaan mee met twee kinderen die het feest gaan vieren. Ze maken thuis een mooie krans van bloemen en gaan dan naar een plek langs de IJssel. Daar zijn ook alle andere ouders en kinderen. Samen vier zij het Sint-Jansfeest met lekker eten en veel spelletjes. En natuurlijk mag het vuur niet ontbreken. Dit en andere mooie tradities en gebruiken kunt u maandag 22 juni zien in Een wagen vol verhalen vanaf 18.20 uur (elk uur herhaald) bij Omroep Gelderland.

Categories:: Redactioneel Juni

Meer verhalen

De kloostermoppen van Hernen

08 april 2015
André Kersten

Beugelen als sport

22 april 2015
Harry Peters

Flipje hielp kinderen de winter door

29 juli 2014
Alexandra van Steen

Kattekoppen schieten op het schuttersfeest van Babberich

12 december 2015
Gilde St. Jan Babberich

Gemis van kroeg als bindmiddel

24 juni 2014
J. le Poole
Video

Het binden van plattelandsjongeren

24 juli 2014
Ruben van Dommelen
Video

Paul Mulder en zijn Land aon de grens

23 maart 2016
Paul Mulder

Koninginnedag in Arnhem

03 februari 2015
Henk Hermeling

Het recept van pannenkoek met worst

07 december 2014
Stien Meuleman

Koekboom

26 februari 2015
Mevrouw Breman
Video

Paardenmarkt en het Paardenmoppen toernooi

03 april 2015
Rien de la Cousine
Video

Lüdovicus en de Wodanseik

11 mei 2014
Mijngelderland

Pannenkoekentaart op pannenkoekdag

09 maart 2016
Saakje het bakmeisje

De Zwarte vrouwe van Staverden

26 februari 2015
Redactie

De vlier: brengt zegen en schrikt heksen af

16 september 2015
Ina Brethouwer
Video

Een beestachtige moord

29 mei 2015
Eric Borrias

Oude kleren aan naar een optreden van Normaal

20 februari 2015
André Oostindiën

Oogstfeest/proef lichtenvoorde

12 oktober 2015
Oogstfeest / Proef Lichtenvoorde
VideoGalerij

Dikke Jennensoep

04 augustus 2014
Gerry Klein Overmeen