Terwijl het voelt alsof de zomer net gaat beginnen is dit jaargetijde al bijna op z'n hoogtepunt. De langste nacht komt eraan. De midzomernacht van 23 op 24 juni. Op verschillende plekken in Europa en ook in Nederland wordt dit uitbundig gevierd. Men viert het Midzomerfeest of het Sint-Jansfeest. Beide hebben een andere achtergrond en tegelijkertijd ook overeenkomsten.

Midzomer:
Midzomer of Litha wordt vooral gevierd in Germaanse landen. Daar komt het van het Germaanse heidendom en wordt het ook wel paganisme genoemd. Het Midzomerfeest verwijst naar de zomerzonneweide op 21 juni en de voor/christelijke feestelijkheden die daarom heen waren (vooral in Noord-Europa). Oorspronkelijk werd dit feest gevierd op 24 juni, drie dagen na de zonnewende. De mensen geloofden dat planten op Midzomer geneeskrachtige en magische krachten hadden. Daarom plukte ze die op deze nacht. Ook maakten ze vreugdevuren. Zo probeerden zich te beschermen tegen de duistere krachten.

Sint-Jansfeest:
Op 24 juni herdenkt men de geboortedag van Johannes de Doper. Dit is de profeet die Jezus in de rivier de Jordaan doopte. Hij doopte ook andere mensen tot christen. Hij verwees dan naar de komst van Jezus door te zeggen: 'Hij moet groeien, ik moet afnemen'. 'Komt tot inkeer', zo sprak Johannes. 'Je kunt niet altijd blijven groeien, bloeien en zorgeloos genieten. Er komt een moment dat deze krachten omgewend moeten worden, naar binnen gericht, teruggehouden dienen te worden. Wees niet te snel in je oordeel, laat de warmte je hoofd niet verhitten'. De viering van de geboortedag van Johannes valt samen met het midzomerfeest dat van oudsher op veel plaatsen in Europa wordt gevierd. Op de avond van Sint Jan kwamen vroeger buurtgenoten bij elkaar en maakten met zijn allen een groot vuur. Men zong en danste en de moedigsten sprongen over het vuur heen. Als een jongen en een meisje hand in hand over het vuur sprongen, was hun band voor eeuwig verzegeld.

Uitzending 22 juni:
Beide feesten worden nog steeds gevierd. Veel vrije scholen vieren jaarlijks het Sint-Jansfeest. Zo ook de vrije scholen in Zutphen. In onze uitzending van maandag 22 juni besteden we daar aandacht aan. We gaan mee met twee kinderen die het feest gaan vieren. Ze maken thuis een mooie krans van bloemen en gaan dan naar een plek langs de IJssel. Daar zijn ook alle andere ouders en kinderen. Samen vier zij het Sint-Jansfeest met lekker eten en veel spelletjes. En natuurlijk mag het vuur niet ontbreken. Dit en andere mooie tradities en gebruiken kunt u maandag 22 juni zien in Een wagen vol verhalen vanaf 18.20 uur (elk uur herhaald) bij Omroep Gelderland.

Categories:: Redactioneel Juni

Meer verhalen

Staringavonden

15 juni 2015
Alma van der Schoot

Oranje Tompouce

16 juni 2014
bezoeker grand defilé
Video

Processies

01 juni 2014
G.H. van Hunen
Galerij

Eten uit de krant

09 mei 2014
Willem Franck

Bloemencorso Rekken

06 juli 2015
J. Roessink

Met de veekar naar Normaal

02 december 2015
Mark Beerepoot
VideoGalerij

Blijde incomste

19 augustus 2014
Joris Leijten
Video

Eibertjesdag Nunspeet

09 oktober 2014
Bert Vlug
Galerij

De Grolse wanten

12 mei 2014
T.ten Dolle ten Pas

Pakjes rondbrengen met paard en wagen

02 februari 2015
Mevr. van der Zeeland

Elke viool de naam van een vrouw

23 februari 2015
Kees Wijnhoud

Vrouw Haverkamp

08 december 2015
Bart Schlief
Galerij

Twee mannen met elkaar in de onecht verbonden

12 februari 2015
Herman en Rene
Video

Haantje Pik; Veluwse Palmpaashaasjes

24 maart 2016
Paul Hoftijzer
Video

De huisslachting

09 september 2014
Eibert Kuiper

Carbidschieten rukt op naar de stad

28 december 2015
Ina Brethouwer

Kaarsjes op Eerste Kerstdag

21 november 2014
Marianne Charbon

Bruid strooi wat uit

20 maart 2015
Meneer Wilbrink en Meneer Cornelissen