Terwijl het voelt alsof de zomer net gaat beginnen is dit jaargetijde al bijna op z'n hoogtepunt. De langste nacht komt eraan. De midzomernacht van 23 op 24 juni. Op verschillende plekken in Europa en ook in Nederland wordt dit uitbundig gevierd. Men viert het Midzomerfeest of het Sint-Jansfeest. Beide hebben een andere achtergrond en tegelijkertijd ook overeenkomsten.

Midzomer:
Midzomer of Litha wordt vooral gevierd in Germaanse landen. Daar komt het van het Germaanse heidendom en wordt het ook wel paganisme genoemd. Het Midzomerfeest verwijst naar de zomerzonneweide op 21 juni en de voor/christelijke feestelijkheden die daarom heen waren (vooral in Noord-Europa). Oorspronkelijk werd dit feest gevierd op 24 juni, drie dagen na de zonnewende. De mensen geloofden dat planten op Midzomer geneeskrachtige en magische krachten hadden. Daarom plukte ze die op deze nacht. Ook maakten ze vreugdevuren. Zo probeerden zich te beschermen tegen de duistere krachten.

Sint-Jansfeest:
Op 24 juni herdenkt men de geboortedag van Johannes de Doper. Dit is de profeet die Jezus in de rivier de Jordaan doopte. Hij doopte ook andere mensen tot christen. Hij verwees dan naar de komst van Jezus door te zeggen: 'Hij moet groeien, ik moet afnemen'. 'Komt tot inkeer', zo sprak Johannes. 'Je kunt niet altijd blijven groeien, bloeien en zorgeloos genieten. Er komt een moment dat deze krachten omgewend moeten worden, naar binnen gericht, teruggehouden dienen te worden. Wees niet te snel in je oordeel, laat de warmte je hoofd niet verhitten'. De viering van de geboortedag van Johannes valt samen met het midzomerfeest dat van oudsher op veel plaatsen in Europa wordt gevierd. Op de avond van Sint Jan kwamen vroeger buurtgenoten bij elkaar en maakten met zijn allen een groot vuur. Men zong en danste en de moedigsten sprongen over het vuur heen. Als een jongen en een meisje hand in hand over het vuur sprongen, was hun band voor eeuwig verzegeld.

Uitzending 22 juni:
Beide feesten worden nog steeds gevierd. Veel vrije scholen vieren jaarlijks het Sint-Jansfeest. Zo ook de vrije scholen in Zutphen. In onze uitzending van maandag 22 juni besteden we daar aandacht aan. We gaan mee met twee kinderen die het feest gaan vieren. Ze maken thuis een mooie krans van bloemen en gaan dan naar een plek langs de IJssel. Daar zijn ook alle andere ouders en kinderen. Samen vier zij het Sint-Jansfeest met lekker eten en veel spelletjes. En natuurlijk mag het vuur niet ontbreken. Dit en andere mooie tradities en gebruiken kunt u maandag 22 juni zien in Een wagen vol verhalen vanaf 18.20 uur (elk uur herhaald) bij Omroep Gelderland.

Categories:: Redactioneel Juni

Meer verhalen

De kunst van het webbingvlechten

17 november 2015
Kees Mijnsbergen

Oogstfeest/proef lichtenvoorde

12 oktober 2015
Oogstfeest / Proef Lichtenvoorde
Video

Hangop

03 juli 2015
De boerinnen van Varik

Ontbijt op school

22 juli 2015
Gerhard Kwak

In de ban van het Corsovirus

28 april 2015
Stichting Bloemencorso

Een bijzondere kerkdienst

28 juli 2014
A. Heetebrij
Galerij

Mgr. Zwijsentocht

02 juli 2014
Truus Peters

Van ballon tot baron

01 maart 2016
Edcar Vermeulen
Video

De Ossenmarkt in Putten

11 mei 2014
Jette

Pinksterpoppen in Buren

09 juni 2015
Mia van Os

Het dorsen van graan met de vlegel

19 januari 2015
Theo Giesen

Verjaardagstaart maken

05 februari 2015
Simone Cornelissen

De natering moet een feestje zijn

23 oktober 2015
Werner Willemsen

Brood met worst

05 december 2014
Erna Bosch
Video

Mannen onder elkaar bij de barbier

21 april 2015
Jean van Rossum

Koekboom

26 februari 2015
Mevrouw Breman
Galerij

Hooikist

14 februari 2015
Gerhard Kwak
VideoGalerij

Maak je eigen steen

01 juli 2014
Erna Kruitwagen-Hajenius

Haring happen

12 februari 2015
C.V. De Bultendarpers

Het Galaconcert van On-Ganse

05 februari 2015
Frédérique Donders