Maandag rijdt Een wagen vol verhalen in Zetten en staat het thema trouwen centraal. Maar er komen meer tradities aan bod in de tv-uitzending.

In een uitzending vanuit de Betuwe kan Flipje niet ontbreken! Het mannetje met een dik frambozenlijf en armen en beentjes van rode bessen is al 80 jaar het icoon van de stad Tiel. Flipje zelf rijdt niet mee op de wagen, maar de directrice van het Flipjemuseum heeft zijn velletje wel meegenomen. Het museum is namelijk op zoek naar een nieuwe Flipje.

Balkenbrij
Grijze of rode balkenbrij? Als je in de buurt van Zetten woont blijft dat altijd de vraag. Daar kennen ze naast de traditionele grijze balkenbrij ook een rode variant. In de slagerij wordt daarom altijd aan de klant gevraagd waar ze vandaan komen. Aan de hand daarvan weten ze of ze een grijze of rode balkenbrij gewend zijn. Want lust je de een, dan lust je de ander vaak niet.

Kinderdorp Haalderen
Het kinderdorp in Haalderen wordt sinds 1972 georganiseerd. Het is opgericht om kinderen die om welke reden dan ook niet op vakantie kunnen, toch een zomervakantie te geven. Het is nog steeds een geliefd evenement in de zomer en wordt dan ook druk bezocht door kinderen. Er worden allerlei activiteiten georganiseerd om kinderen een super week te bezorgen.

Dick van Altena
Van Altena is muzikant en liedschrijver. Hij schrijft en zingt ook in het dialect van zijn geboortestreek: het Over-Betuws. Op de wagen speelt hij het nummer Hotel de Betuwe.

Het ambacht van edelsmid kennen we al heel lang. Carla Dubbink beoefent het en heeft een atelier in Tiel. Daar ging ze speciaal voor ons aan de slag met het ontwerp van een prachtige ring. 

Trouwen

Van ringen is de overstap naar trouwen snel gemaakt. In deze uitzending een aantal tradities die daarmee te maken hebben. Zo is er het boerenpaar van Beneden-Leeuwen. Dat is het echtpaar dat in de onecht met elkaar verbonden wordt tijdens carnaval. Een boerenbruiloft met klederdracht uit vervlogen tijd. Afgelopen jaar trouwde in Beneden-Leeuwen het eerste homostel in de onecht met elkaar. Ze rijden mee op de wagen om daar alles over te vertellen.

In de reportage ziet u welke tradities er nog zijn rondom trouwkleding. Wordt er nog een sluier gedragen, met wie wordt de jurk uitgezocht en doet men in Nederland ook aan: 
Something old, something new 
Something borrowed, something blue 
And a silver sixpence in her shoe

Categories:: Redactioneel Een wagen vol verhalen

Meer verhalen

Galerij

Taptoe Borculo

04 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf

Rode zakdoek

18 maart 2015
Gerhard Kwak
Video

Trouwen? Je ex krijgt een pop!

03 maart 2016
Gerrit Hettelaar
Video

Mei-avond

28 april 2015
Mieke Veken
Video

Het platteland is niet te koop!!

25 mei 2015
Kiek now us

Elke maandag naar de stoffenmarkt

08 juli 2015
Annie van den Beld
Galerij

Borskorn

12 februari 2015
Gerhard Kwak

Diekhook in 't Lech

20 april 2015
Marloes Fleissner

De kool en de geit

18 augustus 2014
Dini van der Velde

Het liefdeslaantje van Vorden

06 januari 2016
Ina Brethouwer
Video

Paardenmarkt en het Paardenmoppen toernooi

03 april 2015
Rien de la Cousine
Galerij

Palmpasen

07 februari 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Oranjefeest op de rotonde

23 juni 2014
Giorgio Ambrawo

De koningin vertelt over feest in Huppel

14 oktober 2014
Gea Schreurs