Molen de Hoop en de schaapskooi in Elspeet zetten zaterdag hun deuren open. Van 10.00 tot 13.00 uur kan het publiek gratis naar binnen en zijn er allerlei activiteiten die te maken hebben met de geschiedenis en tradities van de Noord-West Veluwe.

Kent u Karla nog? Ze breide de eerste twee seizoenen elke week een einde aan de tv uitzending van Een wagen vol verhalen. Ze is er zaterdag bij en gaat met u breien, tussen de schapen bij de schaapskooi. Neem uw eigen wol mee of koop bij haar wat materiaal en brei samen bijvoorbeeld een muts voor de warme truiendag.

De Aalzangers uit Harderwijk traden vorig jaar al op in Een wagen vol verhalen. Een enthousiaste club van Harderwijkse zangers, waarvan vaders, grootvaders en over-grootvaders hun oorsprong in de visserij hebben liggen. Want allemaal zijn ze wel een afstammeling van een rasechte Harderwijkse vissersfamilie. Zaterdag zingen ze in de molen.

De klederdrachtgroep van de heemkundige vereniging Nuwenspete verzorgt een modeshow met Nuwenspete/Elspete klederdracht. Hennie van Emaus uit Harderwijk komt manden maken en Ina Bosscher uit Uddel demonstreert het spinnen.

Molen de Hoop in Elspeet werd de afgelopen jaren ingrijpend gerenoveerd. Bij een beetje wind draait hij tijdens de Gelredag en bij wat meer wind kunnen de bezoekers ook zien hoe de molen maalt. De molenaars zijn aanwezig om alles te vertellen over de molen en het vak van molenaar. 

Knuffelen in de schaapskooi

Op een kilometer van de molen is de schaapskooi, waar een geboortegolf gaande is. De herder blijft speciaal voor deze Gelredag bij de kooi met haar schapen en is aanwezig om alle vragen te beantwoorden. En u kunt knuffelen met de pasgeboren lammetjes.

De Gelredagen

Omroep Gelderland organiseert de Gelredagen in samenwerking met Erfgoed Gelderland. René Arendsen, bekend van de Ridders van Gelre, doet de hele zaterdagochtend verslag op radio Gelderland. Elke week worden de deuren van een historische locatie opengesteld voor het publiek. De tradities uit de uitzending van Een wagen vol verhalen kan het publiek dan zelf beleven, proeven, horen of zien. Het overzicht van de komende Gelredagen vindt u hier.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gelredag, gratis toegang en activiteiten van 10.00 tot 13.00 uur

Molen De Hoop
Molenweg 6 in Elspeet
geopend van 10.00 tot 16.00 uur

Schaapskooi Elspeet
Stakenbergweg 6 Elspeet
Categories:: Redactioneel Gelredagen

Meer verhalen

Video

Het wonderkruisje van het Reijerink

13 april 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

Mechteld ten Ham

05 november 2014
Lizette van Hoven
Galerij

Verkleedpartijen

23 juni 2014
Dianne Wesselink

Advocaatje met een sigaretje

24 november 2015
Monique Stalpers

Monniken zingen bij zonsopgang

02 april 2015
Stan Hollaardt

Buurtgebruiken bij rouw en ziekte

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Luilakmorgen

19 mei 2015
Nederlands Bakkerijmuseum Hattem
Video

Zwarte Cross

23 maart 2015
Tante Rikie

Staringavonden

15 juni 2015
Alma van der Schoot

høken van de eind 70er jaren tut noe

09 december 2015
Elmi Schut
Video

Ganzenhoeders in Gelselaar

29 mei 2015
Herman Wannink

Deerns kieken op Hemelvaartsdag

24 april 2015
Gerhard Kwak

Butterfahrten

06 mei 2015
 Gerhard Kwak
Galerij

Werkpaarden vervangen door petroleum

04 januari 2015
Wim Monnich

Bóllekaerl

30 april 2015
Ina Brethouwer
Video

Bonenstaaktoernooi Eerbeek

22 juni 2015
Bonenstaaktoernooi Eerbeek VOG

Een broodje tin

01 februari 2016
Martijn van Zon

Houtbewerking en 'vrije' kunst

10 februari 2016
Piet Post
Video

Aubade voor Wilhelmina

17 juni 2014
Riny Boersma