Molen de Hoop en de schaapskooi in Elspeet zetten zaterdag hun deuren open. Van 10.00 tot 13.00 uur kan het publiek gratis naar binnen en zijn er allerlei activiteiten die te maken hebben met de geschiedenis en tradities van de Noord-West Veluwe.

Kent u Karla nog? Ze breide de eerste twee seizoenen elke week een einde aan de tv uitzending van Een wagen vol verhalen. Ze is er zaterdag bij en gaat met u breien, tussen de schapen bij de schaapskooi. Neem uw eigen wol mee of koop bij haar wat materiaal en brei samen bijvoorbeeld een muts voor de warme truiendag.

De Aalzangers uit Harderwijk traden vorig jaar al op in Een wagen vol verhalen. Een enthousiaste club van Harderwijkse zangers, waarvan vaders, grootvaders en over-grootvaders hun oorsprong in de visserij hebben liggen. Want allemaal zijn ze wel een afstammeling van een rasechte Harderwijkse vissersfamilie. Zaterdag zingen ze in de molen.

De klederdrachtgroep van de heemkundige vereniging Nuwenspete verzorgt een modeshow met Nuwenspete/Elspete klederdracht. Hennie van Emaus uit Harderwijk komt manden maken en Ina Bosscher uit Uddel demonstreert het spinnen.

Molen de Hoop in Elspeet werd de afgelopen jaren ingrijpend gerenoveerd. Bij een beetje wind draait hij tijdens de Gelredag en bij wat meer wind kunnen de bezoekers ook zien hoe de molen maalt. De molenaars zijn aanwezig om alles te vertellen over de molen en het vak van molenaar. 

Knuffelen in de schaapskooi

Op een kilometer van de molen is de schaapskooi, waar een geboortegolf gaande is. De herder blijft speciaal voor deze Gelredag bij de kooi met haar schapen en is aanwezig om alle vragen te beantwoorden. En u kunt knuffelen met de pasgeboren lammetjes.

De Gelredagen

Omroep Gelderland organiseert de Gelredagen in samenwerking met Erfgoed Gelderland. René Arendsen, bekend van de Ridders van Gelre, doet de hele zaterdagochtend verslag op radio Gelderland. Elke week worden de deuren van een historische locatie opengesteld voor het publiek. De tradities uit de uitzending van Een wagen vol verhalen kan het publiek dan zelf beleven, proeven, horen of zien. Het overzicht van de komende Gelredagen vindt u hier.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gelredag, gratis toegang en activiteiten van 10.00 tot 13.00 uur

Molen De Hoop
Molenweg 6 in Elspeet
geopend van 10.00 tot 16.00 uur

Schaapskooi Elspeet
Stakenbergweg 6 Elspeet
Categories:: Redactioneel Gelredagen

Meer verhalen

Westerbouwing

03 februari 2015
Mevrouw Eutjes

Trouwkleding dragen op trouwdag

02 september 2014
Marco Loef
Video

De zwanenprins

10 april 2015
Eric Borrias
VideoGalerij

Smaltappel en Gortepap

12 december 2014
Bram Masselink

32 jaar lang naar Normaal: van Arnhem tot Arnhem

16 december 2015
Harold van Kooten
Video

Eibertjesdag Nunspeet

09 oktober 2014
Bert Vlug

Achterhoekse heufkeze

24 november 2015
Gerhard Kwak
Video

Zwarte Cross

23 maart 2015
Tante Rikie
Video

Mariken van Nieumeghen

03 oktober 2014
Peter

Streekliedjes in dialect

09 mei 2014
Linda
Galerij

Veluwse schellars

29 januari 2015
Gerhard Kwak
Video

Mechteld ten Ham

05 november 2014
Lizette van Hoven
Galerij

Oranjehuis

31 mei 2014
a van hagen

Bielemannen in Hummelo

22 augustus 2014
Henk Greven
Video

Optocht met historische tractoren

18 juni 2014
Annie de Groot

Mandenmakerij: een harde wereld

15 december 2014
Dick Jagtenberg
Audio

De schat van de Ravenhorst

20 februari 2015
Gery Groot Zwaaftink

Traditioneel schapenscheren

12 mei 2014
André Karper
Galerij

Voedsel bereiden, door 5 generaties

10 juni 2014
Marijke Jansen-Limbeek