Molen de Hoop en de schaapskooi in Elspeet zetten zaterdag hun deuren open. Van 10.00 tot 13.00 uur kan het publiek gratis naar binnen en zijn er allerlei activiteiten die te maken hebben met de geschiedenis en tradities van de Noord-West Veluwe.

Kent u Karla nog? Ze breide de eerste twee seizoenen elke week een einde aan de tv uitzending van Een wagen vol verhalen. Ze is er zaterdag bij en gaat met u breien, tussen de schapen bij de schaapskooi. Neem uw eigen wol mee of koop bij haar wat materiaal en brei samen bijvoorbeeld een muts voor de warme truiendag.

De Aalzangers uit Harderwijk traden vorig jaar al op in Een wagen vol verhalen. Een enthousiaste club van Harderwijkse zangers, waarvan vaders, grootvaders en over-grootvaders hun oorsprong in de visserij hebben liggen. Want allemaal zijn ze wel een afstammeling van een rasechte Harderwijkse vissersfamilie. Zaterdag zingen ze in de molen.

De klederdrachtgroep van de heemkundige vereniging Nuwenspete verzorgt een modeshow met Nuwenspete/Elspete klederdracht. Hennie van Emaus uit Harderwijk komt manden maken en Ina Bosscher uit Uddel demonstreert het spinnen.

Molen de Hoop in Elspeet werd de afgelopen jaren ingrijpend gerenoveerd. Bij een beetje wind draait hij tijdens de Gelredag en bij wat meer wind kunnen de bezoekers ook zien hoe de molen maalt. De molenaars zijn aanwezig om alles te vertellen over de molen en het vak van molenaar. 

Knuffelen in de schaapskooi

Op een kilometer van de molen is de schaapskooi, waar een geboortegolf gaande is. De herder blijft speciaal voor deze Gelredag bij de kooi met haar schapen en is aanwezig om alle vragen te beantwoorden. En u kunt knuffelen met de pasgeboren lammetjes.

De Gelredagen

Omroep Gelderland organiseert de Gelredagen in samenwerking met Erfgoed Gelderland. René Arendsen, bekend van de Ridders van Gelre, doet de hele zaterdagochtend verslag op radio Gelderland. Elke week worden de deuren van een historische locatie opengesteld voor het publiek. De tradities uit de uitzending van Een wagen vol verhalen kan het publiek dan zelf beleven, proeven, horen of zien. Het overzicht van de komende Gelredagen vindt u hier.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gelredag, gratis toegang en activiteiten van 10.00 tot 13.00 uur

Molen De Hoop
Molenweg 6 in Elspeet
geopend van 10.00 tot 16.00 uur

Schaapskooi Elspeet
Stakenbergweg 6 Elspeet
Categories:: Redactioneel Gelredagen

Meer verhalen

Video

Mei-avond

28 april 2015
Mieke Veken

De weerwolf van Millingen

23 mei 2014
Rob Haverkamp
Video

De Zeebeer

26 mei 2015
Bakker Rien
Video

Ies en Gies is Pannegies

17 maart 2015
Hans Berends

Slachtvisite bij museum Smedekinck

29 oktober 2014
Klein Lebbink

Bikkelspel

18 augustus 2015
Gerhard Kwak

Meijer-eten

12 mei 2014
Theo Meijer

Tafel dekken en woonkamer wisselen

21 november 2014
Barones van Mariënwaerdt

De noodklok

11 juli 2014
Gerrit Klokman
Video

Botterdagen Elburg

13 oktober 2014
Teis van de Weerdhof
Video

Scharrelavonden in Hattem en Elburg

05 december 2015
Dirk Jan Septer en Piet Schuijn
VideoGalerij

Elke 5 jaar bogenbouw Dodewaard

24 april 2015
Westereng Bogenbouw
Video

Het Ubbergs Volkslied zingen

08 juli 2014
Jan Willem van der Hogen

D'n donderbeitel

27 maart 2015
Gerhard Kwak

Groene pannenkoeken

22 februari 2016
Karen
Video

Het fruitcorso, geen sinecure

08 september 2014
dhr.Groeneyk

Eieren rollen

28 oktober 2014
Stien Meuleman

Eerst koffie, dan Toldiek

04 december 2015
Kim de Witte
Video

Chocolade paaseieren

13 maart 2015
Annemieke Hulshof
Video

De Ossenmarkt in Putten

11 mei 2014
Jette