Molen de Hoop en de schaapskooi in Elspeet zetten zaterdag hun deuren open. Van 10.00 tot 13.00 uur kan het publiek gratis naar binnen en zijn er allerlei activiteiten die te maken hebben met de geschiedenis en tradities van de Noord-West Veluwe.

Kent u Karla nog? Ze breide de eerste twee seizoenen elke week een einde aan de tv uitzending van Een wagen vol verhalen. Ze is er zaterdag bij en gaat met u breien, tussen de schapen bij de schaapskooi. Neem uw eigen wol mee of koop bij haar wat materiaal en brei samen bijvoorbeeld een muts voor de warme truiendag.

De Aalzangers uit Harderwijk traden vorig jaar al op in Een wagen vol verhalen. Een enthousiaste club van Harderwijkse zangers, waarvan vaders, grootvaders en over-grootvaders hun oorsprong in de visserij hebben liggen. Want allemaal zijn ze wel een afstammeling van een rasechte Harderwijkse vissersfamilie. Zaterdag zingen ze in de molen.

De klederdrachtgroep van de heemkundige vereniging Nuwenspete verzorgt een modeshow met Nuwenspete/Elspete klederdracht. Hennie van Emaus uit Harderwijk komt manden maken en Ina Bosscher uit Uddel demonstreert het spinnen.

Molen de Hoop in Elspeet werd de afgelopen jaren ingrijpend gerenoveerd. Bij een beetje wind draait hij tijdens de Gelredag en bij wat meer wind kunnen de bezoekers ook zien hoe de molen maalt. De molenaars zijn aanwezig om alles te vertellen over de molen en het vak van molenaar. 

Knuffelen in de schaapskooi

Op een kilometer van de molen is de schaapskooi, waar een geboortegolf gaande is. De herder blijft speciaal voor deze Gelredag bij de kooi met haar schapen en is aanwezig om alle vragen te beantwoorden. En u kunt knuffelen met de pasgeboren lammetjes.

De Gelredagen

Omroep Gelderland organiseert de Gelredagen in samenwerking met Erfgoed Gelderland. René Arendsen, bekend van de Ridders van Gelre, doet de hele zaterdagochtend verslag op radio Gelderland. Elke week worden de deuren van een historische locatie opengesteld voor het publiek. De tradities uit de uitzending van Een wagen vol verhalen kan het publiek dan zelf beleven, proeven, horen of zien. Het overzicht van de komende Gelredagen vindt u hier.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gelredag, gratis toegang en activiteiten van 10.00 tot 13.00 uur

Molen De Hoop
Molenweg 6 in Elspeet
geopend van 10.00 tot 16.00 uur

Schaapskooi Elspeet
Stakenbergweg 6 Elspeet
Categories:: Redactioneel Gelredagen

Meer verhalen

De boerenwagen op de roggebroodweging

19 augustus 2014
monique nijman
Video

De touwslager

09 juni 2015
Dick Jagtenberg
Galerij

Tik takken

05 juli 2015
Dick Jagtenberg

Het vat leegmaken

17 september 2015
Ap Dieker

Martinusdag

26 maart 2016
Mare Tip (6 jaar)

Verkleden met Koninginnedag

15 juni 2014
Ria Rozendal

Dansen in Sonsbeek

05 februari 2015
mevrouw G.Vach

Deurdonderen op verkaasie noar Oostenriek

23 november 2015
J. Akkerman

Achterhoekse Americana

02 februari 2016
Serge Epskamp

Streekliedjes in dialect

09 mei 2014
Linda

Bruidstaart bij 1 jaar huwelijk

18 juni 2014
Max Voorberg

Elke viool de naam van een vrouw

23 februari 2015
Kees Wijnhoud

Broodpap

13 mei 2015
Gerhard Kwak

Oma's 'moes' op Nieuwjaarsdag

27 juni 2014
Johan en Francis Tiemens
VideoGalerij

Hanzedag Doesburg

19 juli 2014
Frieda Oosten

De vlier: brengt zegen en schrikt heksen af

16 september 2015
Ina Brethouwer

Indonesisch eten

05 februari 2015
Simone Cornelissen

Paard springen over levend paard!

18 juni 2014
Marjan Heil
Video

Orgels met de klank van vroeger

30 maart 2015
Niels Klop