De Gelredagen, evenementen waar een historische locatie in Gelderland gratis is te bezoeken, krijgen in 2016 een vervolg. Sinds september waren de Gelredagen verbonden aan het tv-programma Ridders van Gelre, dat elke maandagavond te zien was bij Omroep Gelderland. Vanaf 4 januari gaat Een wagen vol verhalen weer op pad. Iedere week staan op maandagavond de tradities en gebruiken uit één Gelderse regio centraal. Het publiek is vanaf zaterdag 9 januari welkom op één van de historische locaties in deze regio. Omroep Gelderland zet de publieksactiviteiten op historische locaties dus voort tijdens de zaterdagochtenden van januari tot en met maart.

Historische Gelredagen trekken duizenden bezoekers
De Gelredagen trokken in 16 weken tijd ruim zesduizend bezoekers naar alle hoeken van de provincie. De Gelredagen zijn een initiatief van Omroep Gelderland, stichting Gelders Erfgoed, het Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem-Nijmegen en het Nederlands Openluchtmuseum. Doel is om zoveel mogelijk inwoners van Gelderland en daarbuiten te laten kennismaken met de rijke Gelderse geschiedenis.

Van Tempel tot Stadskasteel
De meest bezochte historische locaties waren de Romeinse tempel onder de kerk van Elst, de vestingstad Doesburg en Kasteel Huis Bergh in 's-Heerenberg. Daar kwamen ongeveer achthonderd belangstellenden op af. Ook de Gelredag in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem op 5 december was populair. Ruim duizend bezoekers mochten tijdens de ochtenduren gratis naar binnen. Andere bezienswaardigheden die gratis de poorten openden waren het Stadskasteel in Zaltbommel, het nieuwe museum van Nijkerk, de Ruïne van Batenburg en het Achterhoeks Museum 1940-1945 in Hengelo.

Nu ook tradities op de Gelredagen
Op 9 januari is de eerste Gelredag gekoppeld aan de eerste uitzending van Een wagen vol verhalen (van 4 januari). We rijden die week door de Noord Veluwe. In de uitzending zingen de Cannenburgher boerendansers een lied van Jan van Riemsdijk. Op de zaterdag laten ze een uitgebreider repertoire horen in museumboerderij De Bovenstreek in Oldebroek, waar het publiek die dag gratis naar binnen mag. Stadsomroeper Piet Schuijn uit Hattem is één van de vaste gezichten in de nieuwe serie op tv, hij komt ook naar Oldebroek. Presentatrice Renate Schutte probeert in de uitzending het hoefijzerwerpen, u kunt het op zaterdag bij de Bovenstreek zelf proberen. En de roggestoete die u maandag op tv ziet kunt u op zaterdag zelf proeven. 

De Gelredagen zijn altijd tussen 10.00 en 13.00 gratis toegankelijk. René Arendsen doet vanaf 's ochtends vroeg live verslag op radio bij Omroep Gelderland.

Categories:: Redactioneel Een wagen vol verhalen Gelredagen

Meer verhalen

GalerijVideo

De paasos

07 februari 2015
Gerhard Kwak

De sprookjeswereld van de krozenboom

25 augustus 2015
Paul Hoftijzer

Arnhemse of beter Drielse aardappelkoek

05 februari 2016
Paul Hoftijzer

Faust in Waardenburg

13 oktober 2014
M. Peters

De duivelspop op het paasvuur

30 maart 2015
Jan Wannet

Gooien met bier, water en zand

01 december 2015
Ine Pennink
Video

Lüdovicus en de Wodanseik

11 mei 2014
Mijngelderland

Apeldoornse Vierdaagse

18 juni 2014
J. van Milligen

Boerenkool op verjaardag

05 februari 2015
Dhr. Wijnhoud
Galerij

Balkenbrij

06 februari 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Shetlandmendag Voorst

22 juli 2014
Rein Hazelaar
Video

De doop van examenkandidaten

19 februari 2016
Jan Terbeek

Oranje Tompouce

16 juni 2014
bezoeker grand defilé
Video

De traditie van het eerste kievitsei

21 november 2014
Antoinette Thole

Leven met de dieren in één ruimte

27 juni 2014
Sylvia van Hunnik
VideoGalerij

Het vertolken van oude zeemansliederen

26 november 2014
Harrie Biesterbos

Fruitcorso

02 september 2014
Sjaan van Es