De Gelredagen, evenementen waar een historische locatie in Gelderland gratis is te bezoeken, krijgen in 2016 een vervolg. Sinds september waren de Gelredagen verbonden aan het tv-programma Ridders van Gelre, dat elke maandagavond te zien was bij Omroep Gelderland. Vanaf 4 januari gaat Een wagen vol verhalen weer op pad. Iedere week staan op maandagavond de tradities en gebruiken uit één Gelderse regio centraal. Het publiek is vanaf zaterdag 9 januari welkom op één van de historische locaties in deze regio. Omroep Gelderland zet de publieksactiviteiten op historische locaties dus voort tijdens de zaterdagochtenden van januari tot en met maart.

Historische Gelredagen trekken duizenden bezoekers
De Gelredagen trokken in 16 weken tijd ruim zesduizend bezoekers naar alle hoeken van de provincie. De Gelredagen zijn een initiatief van Omroep Gelderland, stichting Gelders Erfgoed, het Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem-Nijmegen en het Nederlands Openluchtmuseum. Doel is om zoveel mogelijk inwoners van Gelderland en daarbuiten te laten kennismaken met de rijke Gelderse geschiedenis.

Van Tempel tot Stadskasteel
De meest bezochte historische locaties waren de Romeinse tempel onder de kerk van Elst, de vestingstad Doesburg en Kasteel Huis Bergh in 's-Heerenberg. Daar kwamen ongeveer achthonderd belangstellenden op af. Ook de Gelredag in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem op 5 december was populair. Ruim duizend bezoekers mochten tijdens de ochtenduren gratis naar binnen. Andere bezienswaardigheden die gratis de poorten openden waren het Stadskasteel in Zaltbommel, het nieuwe museum van Nijkerk, de Ruïne van Batenburg en het Achterhoeks Museum 1940-1945 in Hengelo.

Nu ook tradities op de Gelredagen
Op 9 januari is de eerste Gelredag gekoppeld aan de eerste uitzending van Een wagen vol verhalen (van 4 januari). We rijden die week door de Noord Veluwe. In de uitzending zingen de Cannenburgher boerendansers een lied van Jan van Riemsdijk. Op de zaterdag laten ze een uitgebreider repertoire horen in museumboerderij De Bovenstreek in Oldebroek, waar het publiek die dag gratis naar binnen mag. Stadsomroeper Piet Schuijn uit Hattem is één van de vaste gezichten in de nieuwe serie op tv, hij komt ook naar Oldebroek. Presentatrice Renate Schutte probeert in de uitzending het hoefijzerwerpen, u kunt het op zaterdag bij de Bovenstreek zelf proberen. En de roggestoete die u maandag op tv ziet kunt u op zaterdag zelf proeven. 

De Gelredagen zijn altijd tussen 10.00 en 13.00 gratis toegankelijk. René Arendsen doet vanaf 's ochtends vroeg live verslag op radio bij Omroep Gelderland.

Categories:: Redactioneel Een wagen vol verhalen Gelredagen

Meer verhalen

Kraamtijd in de Achterhoek

16 juni 2015
Paul Hoftijzer

Pakjes rondbrengen met paard en wagen

02 februari 2015
Mevr. van der Zeeland

Vooraan staan bij Normaal door strontkleren en stoomprikker

15 juni 2015
Jan Greven alias brekken Gijs
VideoGalerij

Papklok

09 juli 2014
A Timmer- Jansen
Video

Vlees keuren

18 juni 2014
Wim Kersten

Oogstfeest/proef lichtenvoorde

12 oktober 2015
Oogstfeest / Proef Lichtenvoorde

Arnhemse of beter Drielse aardappelkoek

05 februari 2016
Paul Hoftijzer

Poortklokluiden

12 mei 2014
J. Kreijenbroek

Zypendaalse appelstruif

27 januari 2016
Paul Hoftijzer

Het Galaconcert van On-Ganse

05 februari 2015
Frédérique Donders
VideoGalerij

Dikke Jennensoep

04 augustus 2014
Gerry Klein Overmeen

Boerenkool op verjaardag

05 februari 2015
Dhr. Wijnhoud
Galerij

Mijn vriendin als Sarah

15 december 2014
Anita Berntsen
Galerij

Olde Wievenbrood

29 juli 2015
Paul Hoftijzer

Martinusdag

26 maart 2016
Mare Tip (6 jaar)
Galerij

Een traditionele Achterhoekse bruiloft

21 oktober 2014
Harm en Mielke van Egmond
Video

Mariken van Nieumeghen

03 oktober 2014
Peter