De Gelredagen, evenementen waar een historische locatie in Gelderland gratis is te bezoeken, krijgen in 2016 een vervolg. Sinds september waren de Gelredagen verbonden aan het tv-programma Ridders van Gelre, dat elke maandagavond te zien was bij Omroep Gelderland. Vanaf 4 januari gaat Een wagen vol verhalen weer op pad. Iedere week staan op maandagavond de tradities en gebruiken uit één Gelderse regio centraal. Het publiek is vanaf zaterdag 9 januari welkom op één van de historische locaties in deze regio. Omroep Gelderland zet de publieksactiviteiten op historische locaties dus voort tijdens de zaterdagochtenden van januari tot en met maart.

Historische Gelredagen trekken duizenden bezoekers
De Gelredagen trokken in 16 weken tijd ruim zesduizend bezoekers naar alle hoeken van de provincie. De Gelredagen zijn een initiatief van Omroep Gelderland, stichting Gelders Erfgoed, het Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem-Nijmegen en het Nederlands Openluchtmuseum. Doel is om zoveel mogelijk inwoners van Gelderland en daarbuiten te laten kennismaken met de rijke Gelderse geschiedenis.

Van Tempel tot Stadskasteel
De meest bezochte historische locaties waren de Romeinse tempel onder de kerk van Elst, de vestingstad Doesburg en Kasteel Huis Bergh in 's-Heerenberg. Daar kwamen ongeveer achthonderd belangstellenden op af. Ook de Gelredag in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem op 5 december was populair. Ruim duizend bezoekers mochten tijdens de ochtenduren gratis naar binnen. Andere bezienswaardigheden die gratis de poorten openden waren het Stadskasteel in Zaltbommel, het nieuwe museum van Nijkerk, de Ruïne van Batenburg en het Achterhoeks Museum 1940-1945 in Hengelo.

Nu ook tradities op de Gelredagen
Op 9 januari is de eerste Gelredag gekoppeld aan de eerste uitzending van Een wagen vol verhalen (van 4 januari). We rijden die week door de Noord Veluwe. In de uitzending zingen de Cannenburgher boerendansers een lied van Jan van Riemsdijk. Op de zaterdag laten ze een uitgebreider repertoire horen in museumboerderij De Bovenstreek in Oldebroek, waar het publiek die dag gratis naar binnen mag. Stadsomroeper Piet Schuijn uit Hattem is één van de vaste gezichten in de nieuwe serie op tv, hij komt ook naar Oldebroek. Presentatrice Renate Schutte probeert in de uitzending het hoefijzerwerpen, u kunt het op zaterdag bij de Bovenstreek zelf proberen. En de roggestoete die u maandag op tv ziet kunt u op zaterdag zelf proeven. 

De Gelredagen zijn altijd tussen 10.00 en 13.00 gratis toegankelijk. René Arendsen doet vanaf 's ochtends vroeg live verslag op radio bij Omroep Gelderland.

Categories:: Redactioneel Een wagen vol verhalen Gelredagen

Meer verhalen

Video

Het binden van plattelandsjongeren

24 juli 2014
Ruben van Dommelen

Piepkesbal Geesteren

07 augustus 2015
Stichting Piepkesbal

Flipje hielp kinderen de winter door

29 juli 2014
Alexandra van Steen
Video

Het platteland is niet te koop!!

25 mei 2015
Kiek now us
GalerijAudioVideo

Reurei

07 maart 2015
Dini Schepers
Galerij

Slachtvisite bij Erve Brooks

20 oktober 2014
Marsman

Oma's 'moes' op Nieuwjaarsdag

27 juni 2014
Johan en Francis Tiemens

Zure haring op oudjaarsavond

12 mei 2014
Reini Meutstege

Veurkauwen

11 augustus 2014
Gerda Tiessink
Video

Smoks Hanne

08 augustus 2014
Harry Somsen

Een verzetskruis ontvangen

09 juni 2015
Ina Brethouwer

Kerstnachtmuziek Ammerzoden

14 december 2015
Wim Durksz
Video

Tractorpulling Lochem

17 november 2014
Franco Vermij

Erwtensoep met pannenkoeken

09 november 2015
Truus Peters
VideoGalerij

Hanzedag Doesburg

19 juli 2014
Frieda Oosten

Joodse gerechten in olie

14 december 2015
Paul Hoftijzer

Kinderspeelgoed in de jaren '30

08 juli 2014
Beerd van 't Hul

Oude gebruiken bewaard gebleven in museumwoningen

26 november 2015
R. van der Weide