De Gelredagen, evenementen waar een historische locatie in Gelderland gratis is te bezoeken, krijgen in 2016 een vervolg. Sinds september waren de Gelredagen verbonden aan het tv-programma Ridders van Gelre, dat elke maandagavond te zien was bij Omroep Gelderland. Vanaf 4 januari gaat Een wagen vol verhalen weer op pad. Iedere week staan op maandagavond de tradities en gebruiken uit één Gelderse regio centraal. Het publiek is vanaf zaterdag 9 januari welkom op één van de historische locaties in deze regio. Omroep Gelderland zet de publieksactiviteiten op historische locaties dus voort tijdens de zaterdagochtenden van januari tot en met maart.

Historische Gelredagen trekken duizenden bezoekers
De Gelredagen trokken in 16 weken tijd ruim zesduizend bezoekers naar alle hoeken van de provincie. De Gelredagen zijn een initiatief van Omroep Gelderland, stichting Gelders Erfgoed, het Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem-Nijmegen en het Nederlands Openluchtmuseum. Doel is om zoveel mogelijk inwoners van Gelderland en daarbuiten te laten kennismaken met de rijke Gelderse geschiedenis.

Van Tempel tot Stadskasteel
De meest bezochte historische locaties waren de Romeinse tempel onder de kerk van Elst, de vestingstad Doesburg en Kasteel Huis Bergh in 's-Heerenberg. Daar kwamen ongeveer achthonderd belangstellenden op af. Ook de Gelredag in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem op 5 december was populair. Ruim duizend bezoekers mochten tijdens de ochtenduren gratis naar binnen. Andere bezienswaardigheden die gratis de poorten openden waren het Stadskasteel in Zaltbommel, het nieuwe museum van Nijkerk, de Ruïne van Batenburg en het Achterhoeks Museum 1940-1945 in Hengelo.

Nu ook tradities op de Gelredagen
Op 9 januari is de eerste Gelredag gekoppeld aan de eerste uitzending van Een wagen vol verhalen (van 4 januari). We rijden die week door de Noord Veluwe. In de uitzending zingen de Cannenburgher boerendansers een lied van Jan van Riemsdijk. Op de zaterdag laten ze een uitgebreider repertoire horen in museumboerderij De Bovenstreek in Oldebroek, waar het publiek die dag gratis naar binnen mag. Stadsomroeper Piet Schuijn uit Hattem is één van de vaste gezichten in de nieuwe serie op tv, hij komt ook naar Oldebroek. Presentatrice Renate Schutte probeert in de uitzending het hoefijzerwerpen, u kunt het op zaterdag bij de Bovenstreek zelf proberen. En de roggestoete die u maandag op tv ziet kunt u op zaterdag zelf proeven. 

De Gelredagen zijn altijd tussen 10.00 en 13.00 gratis toegankelijk. René Arendsen doet vanaf 's ochtends vroeg live verslag op radio bij Omroep Gelderland.

Categories:: Redactioneel Een wagen vol verhalen Gelredagen

Meer verhalen

Video

Doesburgse mosterdsoep

20 november 2014
Albert
VideoGalerij

Papklok

09 juli 2014
A Timmer- Jansen
VideoGalerij

De bouw van een midwinterhoorn

13 december 2014
Jan Beukhof

Boerenkool met gort

03 februari 2015
Mevrouw van der Hoek

Doesburgs Volkslied

17 juli 2015
Hans Terberg

Oude gebruiken bewaard gebleven in museumwoningen

26 november 2015
R. van der Weide

Zomerfeest Westendorp

11 juni 2014
Magda van Dalen

Streekroman brengt tradities in beeld

22 maart 2016
Gerda Geven en Marjon Hoeks

Kerstnachtmuziek Ammerzoden

14 december 2015
Wim Durksz

Vergeten snoep

04 juli 2014
Grady Hendriks

Faust in Waardenburg

13 oktober 2014
M. Peters

Slachten in de oorlog

18 juni 2014
G.H. de Bruin-Hartgers
Video

Walnoot tikken in Elburg

18 mei 2014
Jan L

Liefde via het schrobgat

04 december 2015
Gerrit Kistemaker
Video

De tuin van het bruidspaar versieren

13 augustus 2014
O. Heinen
VideoGalerij

Blijde incomste

19 augustus 2014
Joris Leijten
Galerij

Keizer schieten

29 september 2014
Marjon Sloetjes

Genoemd naar de patroonheilige van de kerk

17 maart 2015
A.Wijnhoud-Freriks