De Gelredagen, evenementen waar een historische locatie in Gelderland gratis is te bezoeken, krijgen in 2016 een vervolg. Sinds september waren de Gelredagen verbonden aan het tv-programma Ridders van Gelre, dat elke maandagavond te zien was bij Omroep Gelderland. Vanaf 4 januari gaat Een wagen vol verhalen weer op pad. Iedere week staan op maandagavond de tradities en gebruiken uit één Gelderse regio centraal. Het publiek is vanaf zaterdag 9 januari welkom op één van de historische locaties in deze regio. Omroep Gelderland zet de publieksactiviteiten op historische locaties dus voort tijdens de zaterdagochtenden van januari tot en met maart.

Historische Gelredagen trekken duizenden bezoekers
De Gelredagen trokken in 16 weken tijd ruim zesduizend bezoekers naar alle hoeken van de provincie. De Gelredagen zijn een initiatief van Omroep Gelderland, stichting Gelders Erfgoed, het Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem-Nijmegen en het Nederlands Openluchtmuseum. Doel is om zoveel mogelijk inwoners van Gelderland en daarbuiten te laten kennismaken met de rijke Gelderse geschiedenis.

Van Tempel tot Stadskasteel
De meest bezochte historische locaties waren de Romeinse tempel onder de kerk van Elst, de vestingstad Doesburg en Kasteel Huis Bergh in 's-Heerenberg. Daar kwamen ongeveer achthonderd belangstellenden op af. Ook de Gelredag in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem op 5 december was populair. Ruim duizend bezoekers mochten tijdens de ochtenduren gratis naar binnen. Andere bezienswaardigheden die gratis de poorten openden waren het Stadskasteel in Zaltbommel, het nieuwe museum van Nijkerk, de Ruïne van Batenburg en het Achterhoeks Museum 1940-1945 in Hengelo.

Nu ook tradities op de Gelredagen
Op 9 januari is de eerste Gelredag gekoppeld aan de eerste uitzending van Een wagen vol verhalen (van 4 januari). We rijden die week door de Noord Veluwe. In de uitzending zingen de Cannenburgher boerendansers een lied van Jan van Riemsdijk. Op de zaterdag laten ze een uitgebreider repertoire horen in museumboerderij De Bovenstreek in Oldebroek, waar het publiek die dag gratis naar binnen mag. Stadsomroeper Piet Schuijn uit Hattem is één van de vaste gezichten in de nieuwe serie op tv, hij komt ook naar Oldebroek. Presentatrice Renate Schutte probeert in de uitzending het hoefijzerwerpen, u kunt het op zaterdag bij de Bovenstreek zelf proberen. En de roggestoete die u maandag op tv ziet kunt u op zaterdag zelf proeven. 

De Gelredagen zijn altijd tussen 10.00 en 13.00 gratis toegankelijk. René Arendsen doet vanaf 's ochtends vroeg live verslag op radio bij Omroep Gelderland.

Categories:: Redactioneel Een wagen vol verhalen Gelredagen

Meer verhalen

Video

Meiboom zetten

12 mei 2014
G.J. Uwland
VideoGalerij

Dikke Jennensoep

04 augustus 2014
Gerry Klein Overmeen

Wild stropen 'soms' een noodzakelijk kwaad ?

03 februari 2016
Aris Blankenspoor

Een  Botter vol verhalen….

26 januari 2016
Rob Spierenburg

Bielemannen in Hummelo

22 augustus 2014
Henk Greven
Video

Aubade voor Wilhelmina

17 juni 2014
Riny Boersma

Indonesisch eten

05 februari 2015
Simone Cornelissen
Video

Puttense boerendansers

09 september 2014
Peter Eggermont

Huissense Umdracht

14 juli 2014
Joop Brons

Rumtopf

03 februari 2015
Nelly Hermeling
Galerij

Nägelholt

19 februari 2015
Gerhard Kwak

Vruchten plukken en rapen

20 augustus 2014
Bets Reijnen van Zwam

Westerbouwing

03 februari 2015
Mevrouw Eutjes

Een bijzondere kerkdienst

28 juli 2014
A. Heetebrij
Video

Een beestachtige moord

29 mei 2015
Eric Borrias

“De duker zal ow halen”

18 mei 2015
Ina Brethouwer

Boterlammetje

12 mei 2014
Janna te Peele

Brood met worst

05 december 2014
Erna Bosch

Tafel dekken en woonkamer wisselen

21 november 2014
Barones van Mariënwaerdt

Dobbelen om sinterklaaslekkernijen

25 november 2014
Nederlands Bakkerijmuseum