De Gelredagen, evenementen waar een historische locatie in Gelderland gratis is te bezoeken, krijgen in 2016 een vervolg. Sinds september waren de Gelredagen verbonden aan het tv-programma Ridders van Gelre, dat elke maandagavond te zien was bij Omroep Gelderland. Vanaf 4 januari gaat Een wagen vol verhalen weer op pad. Iedere week staan op maandagavond de tradities en gebruiken uit één Gelderse regio centraal. Het publiek is vanaf zaterdag 9 januari welkom op één van de historische locaties in deze regio. Omroep Gelderland zet de publieksactiviteiten op historische locaties dus voort tijdens de zaterdagochtenden van januari tot en met maart.

Historische Gelredagen trekken duizenden bezoekers
De Gelredagen trokken in 16 weken tijd ruim zesduizend bezoekers naar alle hoeken van de provincie. De Gelredagen zijn een initiatief van Omroep Gelderland, stichting Gelders Erfgoed, het Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem-Nijmegen en het Nederlands Openluchtmuseum. Doel is om zoveel mogelijk inwoners van Gelderland en daarbuiten te laten kennismaken met de rijke Gelderse geschiedenis.

Van Tempel tot Stadskasteel
De meest bezochte historische locaties waren de Romeinse tempel onder de kerk van Elst, de vestingstad Doesburg en Kasteel Huis Bergh in 's-Heerenberg. Daar kwamen ongeveer achthonderd belangstellenden op af. Ook de Gelredag in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem op 5 december was populair. Ruim duizend bezoekers mochten tijdens de ochtenduren gratis naar binnen. Andere bezienswaardigheden die gratis de poorten openden waren het Stadskasteel in Zaltbommel, het nieuwe museum van Nijkerk, de Ruïne van Batenburg en het Achterhoeks Museum 1940-1945 in Hengelo.

Nu ook tradities op de Gelredagen
Op 9 januari is de eerste Gelredag gekoppeld aan de eerste uitzending van Een wagen vol verhalen (van 4 januari). We rijden die week door de Noord Veluwe. In de uitzending zingen de Cannenburgher boerendansers een lied van Jan van Riemsdijk. Op de zaterdag laten ze een uitgebreider repertoire horen in museumboerderij De Bovenstreek in Oldebroek, waar het publiek die dag gratis naar binnen mag. Stadsomroeper Piet Schuijn uit Hattem is één van de vaste gezichten in de nieuwe serie op tv, hij komt ook naar Oldebroek. Presentatrice Renate Schutte probeert in de uitzending het hoefijzerwerpen, u kunt het op zaterdag bij de Bovenstreek zelf proberen. En de roggestoete die u maandag op tv ziet kunt u op zaterdag zelf proeven. 

De Gelredagen zijn altijd tussen 10.00 en 13.00 gratis toegankelijk. René Arendsen doet vanaf 's ochtends vroeg live verslag op radio bij Omroep Gelderland.

Categories:: Redactioneel Een wagen vol verhalen Gelredagen

Meer verhalen

VideoGalerij

De bouw van een midwinterhoorn

13 december 2014
Jan Beukhof
Video

De traditie van het eerste kievitsei

21 november 2014
Antoinette Thole
Video

De traditionele paasstollen

11 maart 2015
Hugo Jansen

De vrek van de Plaggeweg

11 mei 2014
Mijngelderland

Het Galaconcert van On-Ganse

05 februari 2015
Frédérique Donders
Galerij

Met een bijl in eiken gebinten slaan

13 oktober 2014
h.b.barmentloo

Groene pannenkoeken

22 februari 2016
Karen

Het maaien van graan met de zicht

23 januari 2015
Theo Giessen
Galerij

Twee mannen met elkaar in de onecht verbonden

12 februari 2015
Herman en Rene

Dansen in Sonsbeek

05 februari 2015
mevrouw G.Vach
Video

Tractorpulling Lochem

17 november 2014
Franco Vermij

Achterhoekse heufkeze

24 november 2015
Gerhard Kwak

Meisjes uit Hoenderloo

18 juni 2014
An Sambeek
Galerij

Nationale Buitenspeeldag

12 juni 2014
Brenda Larbui

Foppen en vossenjacht

17 februari 2015
Jaap Prins
Video

De witte pauwen van Staverden

03 juli 2014
Hajo de Roo

Alles voor de jeugd!

18 juni 2014
Joan van Buren

De kunst van het webbingvlechten

17 november 2015
Kees Mijnsbergen
Video

Kersenpittenspuwen

02 juli 2014
Erik van der Pol
Video

Schuttersfeest Didam

09 mei 2014
Maria Wigman OVD didam