De hele zomer staat de Gelderse maakindustrie centraal. Het erfgoedfestival Gemaakt in Gelderland is gestart op 12 juni, maar er zijn nog vele activiteiten te beleven tot en met 20 september. De afsluiting is op 19 en 20 september in Tiel tijdens het Fruitcorso. Het festival bestaat onder meer uit tentoonstellingen, open dagen, muziek, film, theater, wandel- en fietsroutes, lezingen en debatten. Het programma is gericht op een breed publiek: ouders en kinderen, toeristen uit binnen- en buitenland, maar ook (oud)werknemers van Gelderse bedrijven.

De provincie Gelderland kent een rijke geschiedenis op het gebied van ambacht en industrie, maar ook vandaag de dag is er in de provincie nog allerlei streekeigen industrie te vinden. 

Een greep uit de activiteiten

De N.V. De Keppelsche IJzergieterij heeft een bijzonder verhaal. Door tentoonstelling, oude films en andere evenementen in de dorpskerk van Hoog-Keppel wordt dit verhaal verteld van 4 juli tot 30 augustus.

Van 5 juli tot en met 13 september is er in het Liemers Museum een overzichtstentoonstelling van de industriële en ambachtelijke producten die vroeger en nu worden gemaakt in de Liemers.

Wil je je zintuigen uitdagen in het muZIEum? Reserveer dan het ‘blind proeverijtje’. Durf jij de uitdaging aan? Geblinddoekt word je verrast met allerlei streekproducten uit Gelderland. 

In de maand juli, de 'Maand van het Papier' organiseert Regionaal Archief Zutphen een digitale tentoonstelling over de papierfabricage in Brummen en Eerbeek. 

De industrie in de oostelijke Achterhoek was eeuwenlang gekenmerkt door textielnijverheid. Een fietsroute voert u langs plekken die met de Aaltense textielindustrie te maken hebben gehad. 

Beleef de reis die het koekje maakt in Museum Het Pakhuis in Ermelo. In Het Pakhuis reis je mee met het koekje: van de graankorrel tot de verpakking.

Verveel je je toch nog in de vakantie?

Duik in de wereld van Gelderse producten! Gemaakt in Gelderland heeft een doeboek gemaakt voor kinderen van 9-12 jaar. Het Doeboek bevat verhalen, stripjes, puzzels en boeiende weetjes. Voor jongeren tussen de 15 en 20 is er een andere uitdaging. Veel Gelderse jongeren werken of volgen een opleiding in de maakindustrie. Bovendien staat het zelf maken van producten erg in de belangstelling. Om de jonge makers, die met ambachten of ‘home made’ producten bezig zijn te betrekken bij het festival organiseert Gemaakt in Gelderland een minimovie-wedstijd ‘Hoe maak je het?’ Kijk op http://www.gemaaktingelderland.nl/activiteiten/mini-movie-wedstrijd/ voor meer informatie.

Tag / Lijst: Redactioneel

Meer verhalen

Video

Een bruidskoe van mijn oudste zus

23 juni 2014
Anton Koster

Een WimKokje doen

30 juni 2014
Saskia van Heijster

Ambachtelijk snoep maken

31 augustus 2015
Hanneke Hoed
Galerij

Veluwse schellars

29 januari 2015
Gerhard Kwak

Het recept van pannenkoek met worst

07 december 2014
Stien Meuleman

Vernoemen naar naast familielid

20 februari 2015
Mevrouw van de Krol

De geur van drogend wasgoed

07 december 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Bloodbrood

09 februari 2015
Gerhard Kwak
Galerij

11.11 app groep uit de Heksenketel

29 januari 2015
Jan Willem van der Hogen

Hattem viert Sint Maarten op 10 november

17 februari 2015
Gerrit Kouwenhoven
Galerij

Keizer schieten

29 september 2014
Marjon Sloetjes

Riest met krent'n, botterjus en eier

08 april 2015
Van Beek- Van Brummen

In de ban van het Corsovirus

28 april 2015
Stichting Bloemencorso
Video

Mechteld ten Ham

05 november 2014
Lizette van Hoven

Kleding ontwerpen door moulage

01 juni 2015
Mirte Engelhard

De modelbotter in de huiskamer

26 oktober 2015
Lex Terpstra

Belang en waarde van het KNIL

20 augustus 2014
Aarnout Mijling
Video

De taal van de molenwieken

22 september 2014
Ans Roefs
Audio

Het doodshemd bleef in de kast

20 maart 2015
Erve Brooks