De hele zomer staat de Gelderse maakindustrie centraal. Het erfgoedfestival Gemaakt in Gelderland is gestart op 12 juni, maar er zijn nog vele activiteiten te beleven tot en met 20 september. De afsluiting is op 19 en 20 september in Tiel tijdens het Fruitcorso. Het festival bestaat onder meer uit tentoonstellingen, open dagen, muziek, film, theater, wandel- en fietsroutes, lezingen en debatten. Het programma is gericht op een breed publiek: ouders en kinderen, toeristen uit binnen- en buitenland, maar ook (oud)werknemers van Gelderse bedrijven.

De provincie Gelderland kent een rijke geschiedenis op het gebied van ambacht en industrie, maar ook vandaag de dag is er in de provincie nog allerlei streekeigen industrie te vinden. 

Een greep uit de activiteiten

De N.V. De Keppelsche IJzergieterij heeft een bijzonder verhaal. Door tentoonstelling, oude films en andere evenementen in de dorpskerk van Hoog-Keppel wordt dit verhaal verteld van 4 juli tot 30 augustus.

Van 5 juli tot en met 13 september is er in het Liemers Museum een overzichtstentoonstelling van de industriële en ambachtelijke producten die vroeger en nu worden gemaakt in de Liemers.

Wil je je zintuigen uitdagen in het muZIEum? Reserveer dan het ‘blind proeverijtje’. Durf jij de uitdaging aan? Geblinddoekt word je verrast met allerlei streekproducten uit Gelderland. 

In de maand juli, de 'Maand van het Papier' organiseert Regionaal Archief Zutphen een digitale tentoonstelling over de papierfabricage in Brummen en Eerbeek. 

De industrie in de oostelijke Achterhoek was eeuwenlang gekenmerkt door textielnijverheid. Een fietsroute voert u langs plekken die met de Aaltense textielindustrie te maken hebben gehad. 

Beleef de reis die het koekje maakt in Museum Het Pakhuis in Ermelo. In Het Pakhuis reis je mee met het koekje: van de graankorrel tot de verpakking.

Verveel je je toch nog in de vakantie?

Duik in de wereld van Gelderse producten! Gemaakt in Gelderland heeft een doeboek gemaakt voor kinderen van 9-12 jaar. Het Doeboek bevat verhalen, stripjes, puzzels en boeiende weetjes. Voor jongeren tussen de 15 en 20 is er een andere uitdaging. Veel Gelderse jongeren werken of volgen een opleiding in de maakindustrie. Bovendien staat het zelf maken van producten erg in de belangstelling. Om de jonge makers, die met ambachten of ‘home made’ producten bezig zijn te betrekken bij het festival organiseert Gemaakt in Gelderland een minimovie-wedstijd ‘Hoe maak je het?’ Kijk op http://www.gemaaktingelderland.nl/activiteiten/mini-movie-wedstrijd/ voor meer informatie.

Tag / Lijst: Redactioneel

Meer verhalen

Kerstnachtmuziek Ammerzoden

14 december 2015
Wim Durksz
VideoGalerij

Blijde incomste

19 augustus 2014
Joris Leijten

Ridder in de orde van de zachte G

05 februari 2015
Frédérique Donders

Op brommers achter de brandweer aan

03 februari 2015
Dhr. J. Attema

Met trekker en wagen naar Normaal!

20 november 2015
Lisa Reyneveld

Koude klompen

17 december 2015
Gerhard Kwak

Halloween is hot !

29 oktober 2015
Patrick Uding

Paasvuur in Epe

18 februari 2015
Dhr. Barnhoorn

Arnhemse meisjes

30 december 2015
Paul Hoftijzer
Video

Welke balkenbrij lust u graag?

08 juni 2015
Annet Joosten
Galerij

Voedsel bereiden, door 5 generaties

10 juni 2014
Marijke Jansen-Limbeek
VideoGalerij

Het vertolken van oude zeemansliederen

26 november 2014
Harrie Biesterbos
Galerij

Met een bijl in eiken gebinten slaan

13 oktober 2014
h.b.barmentloo
Galerij

Jarenlang met Bennie Jolink op de foto

18 december 2015
Jan Gert De Boer

Streekroman brengt tradities in beeld

22 maart 2016
Gerda Geven en Marjon Hoeks
Audio

De eik en de 7 kolken

23 januari 2015
Gery Groot Zwaaftink

Kinderspeelgoed in de jaren '30

08 juli 2014
Beerd van 't Hul

Gebruiken bij de geboorte

05 augustus 2014
albert steert