De hele zomer staat de Gelderse maakindustrie centraal. Het erfgoedfestival Gemaakt in Gelderland is gestart op 12 juni, maar er zijn nog vele activiteiten te beleven tot en met 20 september. De afsluiting is op 19 en 20 september in Tiel tijdens het Fruitcorso. Het festival bestaat onder meer uit tentoonstellingen, open dagen, muziek, film, theater, wandel- en fietsroutes, lezingen en debatten. Het programma is gericht op een breed publiek: ouders en kinderen, toeristen uit binnen- en buitenland, maar ook (oud)werknemers van Gelderse bedrijven.

De provincie Gelderland kent een rijke geschiedenis op het gebied van ambacht en industrie, maar ook vandaag de dag is er in de provincie nog allerlei streekeigen industrie te vinden. 

Een greep uit de activiteiten

De N.V. De Keppelsche IJzergieterij heeft een bijzonder verhaal. Door tentoonstelling, oude films en andere evenementen in de dorpskerk van Hoog-Keppel wordt dit verhaal verteld van 4 juli tot 30 augustus.

Van 5 juli tot en met 13 september is er in het Liemers Museum een overzichtstentoonstelling van de industriële en ambachtelijke producten die vroeger en nu worden gemaakt in de Liemers.

Wil je je zintuigen uitdagen in het muZIEum? Reserveer dan het ‘blind proeverijtje’. Durf jij de uitdaging aan? Geblinddoekt word je verrast met allerlei streekproducten uit Gelderland. 

In de maand juli, de 'Maand van het Papier' organiseert Regionaal Archief Zutphen een digitale tentoonstelling over de papierfabricage in Brummen en Eerbeek. 

De industrie in de oostelijke Achterhoek was eeuwenlang gekenmerkt door textielnijverheid. Een fietsroute voert u langs plekken die met de Aaltense textielindustrie te maken hebben gehad. 

Beleef de reis die het koekje maakt in Museum Het Pakhuis in Ermelo. In Het Pakhuis reis je mee met het koekje: van de graankorrel tot de verpakking.

Verveel je je toch nog in de vakantie?

Duik in de wereld van Gelderse producten! Gemaakt in Gelderland heeft een doeboek gemaakt voor kinderen van 9-12 jaar. Het Doeboek bevat verhalen, stripjes, puzzels en boeiende weetjes. Voor jongeren tussen de 15 en 20 is er een andere uitdaging. Veel Gelderse jongeren werken of volgen een opleiding in de maakindustrie. Bovendien staat het zelf maken van producten erg in de belangstelling. Om de jonge makers, die met ambachten of ‘home made’ producten bezig zijn te betrekken bij het festival organiseert Gemaakt in Gelderland een minimovie-wedstijd ‘Hoe maak je het?’ Kijk op http://www.gemaaktingelderland.nl/activiteiten/mini-movie-wedstrijd/ voor meer informatie.

Tag / Lijst: Redactioneel

Meer verhalen

Liefde via het schrobgat

04 december 2015
Gerrit Kistemaker

Ketelkoek op tweede kerstdag

16 december 2015
Paul Hoftijzer

Originele Achterhoekse Smokkeltocht

04 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf

Bóllekaerl

30 april 2015
Ina Brethouwer

Handige pleister

22 juni 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Gelderse worst

09 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Gezond door kruiden?

13 mei 2015
Elvira van Tinteren

Alles voor de jeugd!

18 juni 2014
Joan van Buren

Daar komt de naam 'klootjesvolk' vandaan...

26 juni 2014
Sylvia van Hunnik

Koekboom

26 februari 2015
Mevrouw Breman

Riest met krent'n, botterjus en eier

08 april 2015
Van Beek- Van Brummen

Leven met de dieren in één ruimte

27 juni 2014
Sylvia van Hunnik

Naoberschap

24 november 2014
G.J. Klanderman
Video

Sluitliederen onder de Pinksterkroon

20 mei 2015
Boerderijmuseum De Lebbenbrugge

Voor-/achterdeur

11 juli 2014
Willi Wilbrink
Video

Carbidschieten

11 mei 2014
Jette

Jammarkt Neede

19 augustus 2014
Margreet Boot

Chocoladefestival Hattem

24 februari 2015
Henderikus Cazemier