De hele zomer staat de Gelderse maakindustrie centraal. Het erfgoedfestival Gemaakt in Gelderland is gestart op 12 juni, maar er zijn nog vele activiteiten te beleven tot en met 20 september. De afsluiting is op 19 en 20 september in Tiel tijdens het Fruitcorso. Het festival bestaat onder meer uit tentoonstellingen, open dagen, muziek, film, theater, wandel- en fietsroutes, lezingen en debatten. Het programma is gericht op een breed publiek: ouders en kinderen, toeristen uit binnen- en buitenland, maar ook (oud)werknemers van Gelderse bedrijven.

De provincie Gelderland kent een rijke geschiedenis op het gebied van ambacht en industrie, maar ook vandaag de dag is er in de provincie nog allerlei streekeigen industrie te vinden. 

Een greep uit de activiteiten

De N.V. De Keppelsche IJzergieterij heeft een bijzonder verhaal. Door tentoonstelling, oude films en andere evenementen in de dorpskerk van Hoog-Keppel wordt dit verhaal verteld van 4 juli tot 30 augustus.

Van 5 juli tot en met 13 september is er in het Liemers Museum een overzichtstentoonstelling van de industriële en ambachtelijke producten die vroeger en nu worden gemaakt in de Liemers.

Wil je je zintuigen uitdagen in het muZIEum? Reserveer dan het ‘blind proeverijtje’. Durf jij de uitdaging aan? Geblinddoekt word je verrast met allerlei streekproducten uit Gelderland. 

In de maand juli, de 'Maand van het Papier' organiseert Regionaal Archief Zutphen een digitale tentoonstelling over de papierfabricage in Brummen en Eerbeek. 

De industrie in de oostelijke Achterhoek was eeuwenlang gekenmerkt door textielnijverheid. Een fietsroute voert u langs plekken die met de Aaltense textielindustrie te maken hebben gehad. 

Beleef de reis die het koekje maakt in Museum Het Pakhuis in Ermelo. In Het Pakhuis reis je mee met het koekje: van de graankorrel tot de verpakking.

Verveel je je toch nog in de vakantie?

Duik in de wereld van Gelderse producten! Gemaakt in Gelderland heeft een doeboek gemaakt voor kinderen van 9-12 jaar. Het Doeboek bevat verhalen, stripjes, puzzels en boeiende weetjes. Voor jongeren tussen de 15 en 20 is er een andere uitdaging. Veel Gelderse jongeren werken of volgen een opleiding in de maakindustrie. Bovendien staat het zelf maken van producten erg in de belangstelling. Om de jonge makers, die met ambachten of ‘home made’ producten bezig zijn te betrekken bij het festival organiseert Gemaakt in Gelderland een minimovie-wedstijd ‘Hoe maak je het?’ Kijk op http://www.gemaaktingelderland.nl/activiteiten/mini-movie-wedstrijd/ voor meer informatie.

Tag / Lijst: Redactioneel

Meer verhalen

Video

Het wonderkruisje van het Reijerink

13 april 2015
Gery Groot Zwaaftink

Steltlopen in Didam

16 april 2015
Karin van der Velden

Naoberschap

24 november 2014
G.J. Klanderman
Video

Hanenkraai wedstrijd

30 oktober 2015
Dinant Rohaan

Bloemencorso Rekken

06 juli 2015
J. Roessink
Galerij

Vendelzwaaien

09 september 2014
Wim Sanders

Zomerfeest Ugchelen

27 juli 2015
Margriet van der Doe

Vernoemd naar grootouders

08 april 2015
Ans Jonker

Sinterklaos

16 januari 2015
Joop Boxstart

Het maken van een “halster”

27 oktober 2015
Stichting Boerengoed Achterhoek
Video

Ada van Andelst

08 juni 2015
Eric Borrias
Video

Het Ubbergs Volkslied zingen

08 juli 2014
Jan Willem van der Hogen

De terugkeer van de spookhond Kladdegat

12 maart 2015
Evert van Olst

Op zijn zondags

03 juni 2015
Korevaar
Video

Processies

01 juni 2014
G.H. van Hunen

Achterhoek Spektakeltoer

29 augustus 2015
Ina Brethouwer

Jong gehuwden stukje

07 februari 2015
Gerhard Kwak

Radiozendmarkt

28 mei 2014
marijke buter
VideoGalerij

Papier scheppen in Middelste Molen

08 mei 2014
Gerda Bijzet

Nieuwjaar winnen

27 mei 2014
Rita van Liere