Maar liefst 160 oude ambachten, beroepen en winkeltjes en een indrukwekkende verzameling speelgoed. Dat is het Oude Ambachten & Speelgoedmuseum in Terschuur. Het museum is zaterdag 12 maart tussen 10.00 en 13.00 uur gratis toegankelijk, want het is dan Gelredag. Bezoekers krijgen naast alle activiteiten uit het museum ook nog eens de tradities en geschiedenis uit de streek voorgeschoteld. Omroep Gelderland doet de hele ochtend live-verslag op radio.

Advocaat, Jan van Schaffelaar en de accordeon

De Gelredag van 12 maart is gekoppeld aan de uitzending van Een wagen vol verhalen van maandag 7 maart bij Omroep Gelderland. In de uitzending zien we Marjolijn en Hetty uit Barneveld , beter bekend als de advocatendames. Al jaren maken zij dit drankje zelf met verse eieren en brandewijn. Ouderwets of niet, ook jongeren weten de smaak te waarderen en dan vaak in de combinatie met slagroomijs. Maandag op tv, zaterdag staan de dames in het museum.

In het museum zijn deze Gelredag ook levende ambachten te zien, zoals manden vlechten, spinnen en glasgreveren. Huisaccordeonist Henk van Voorthuizen zorgt voor de muziek op deze dag.

Heeft u al wel eens met een stok een ontbijtkoek doormidden geslagen? Als er vroeger een boer failliet ging en alle spullen werden verkocht, speelden de knechten dit spel met de kinderen. Ze mochten met een knuppel op een ontbijtkoek slaan, als die in één klap doormidden was dan mochten ze de koek houden. Als dit niet lukte moesten ze twee koeken kopen. De knechten hoopten zo wat geld te verdienen om samen met de boer een nieuwe start te maken. Op de Gelredag kunt u het ook proberen.

Maar ook de geschiedenis van de streek komt terug in het museum. Jan van Schaffelaar, in de persoon van Richard Tannes van museum Nairac in Barneveld, komt in Terschuur verhalen vertellen over Jan van Schaffelaar en zijn avonturen.

Het pluimveemuseum

Bezoekers van het Oude Ambachtenmuseum die er een hele dag uit van willen maken kunnen ook nog terecht in het Pluimveemuseum in Barneveld. Daar geldt wel de normale entreeprijs, maar de koffie en thee zijn die dag gratis. Kinderen kunnen knutselen.

De Gelredagen

Omroep Gelderland organiseert de Gelredagen in samenwerking met Erfgoed Gelderland, Nederlands Openluchtmuseum en het Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen. Wekelijks is een historische locatie gratis toegankelijk voor het publiek. De Gelredagen zijn onderdeel van Een wagen vol verhalen. Dat project bestaat verder nog uit onder andere een tv-programma en een website, waarop Gelderlanders hun eigen tradities en gebruiken kunnen plaatsen.

Samenvatting:

Gelredag zaterdag 12 maart
tussen 10.00 en 13.00 gratis toegang

Oude Ambachten & Speelgoedmuseum
Rijksweg 87
Terschuur

Categories:: Redactioneel Gelredagen

Meer verhalen

Buurtgebruiken bij rouw en ziekte

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Kito de Dijkpoortkat en Herman Willem Daendels

22 april 2015
Sandra Oosterveen

Banketstaaf: een exclusieve lekkernij

30 november 2015
Paul Hoftijzer
VideoGalerij

Pottenbakken

11 november 2014
Hetty de Jongh
Galerij

Ringsteken (rijden) in Loil

21 november 2014
Ap Dieker

Gilden stemmen: wel of niet koningschieten?

25 april 2015
Jan Wannet, gilden Huissen
Audio

Tuutlied

28 mei 2014
Wim Monnich
Video

Haantje Pik; Veluwse Palmpaashaasjes

24 maart 2016
Paul Hoftijzer

Een gupse water in het gezicht

26 juni 2015
N. Weijenberg-Dekker

Opbaren in het lijkenhuisje

01 april 2015
Johannes de Jong

Vogelknuppelen voor de dames

08 maart 2016
Jan Berendsen

Vakantiekinderspelen

22 oktober 2014
Rita en Lena van Liere

Stiefselavond

28 februari 2015
Gerry Klein Overmeen

Altijd vooraan in aangepast hemd

30 november 2015
Agatha kleinNijenhuis

'Baas in eigen huis'

20 mei 2015
Mevrouw van Basten

Eerste noaber, tweede noaber, derde noaber

17 november 2014
Chrisje Mogendorff-Ooïnk
Video

De traditionele paasstollen

11 maart 2015
Hugo Jansen

Hattem herdenkt de bevrijding

29 april 2015
Elly v.d Wetering

Daar komt de naam 'klootjesvolk' vandaan...

26 juni 2014
Sylvia van Hunnik