Maar liefst 160 oude ambachten, beroepen en winkeltjes en een indrukwekkende verzameling speelgoed. Dat is het Oude Ambachten & Speelgoedmuseum in Terschuur. Het museum is zaterdag 12 maart tussen 10.00 en 13.00 uur gratis toegankelijk, want het is dan Gelredag. Bezoekers krijgen naast alle activiteiten uit het museum ook nog eens de tradities en geschiedenis uit de streek voorgeschoteld. Omroep Gelderland doet de hele ochtend live-verslag op radio.

Advocaat, Jan van Schaffelaar en de accordeon

De Gelredag van 12 maart is gekoppeld aan de uitzending van Een wagen vol verhalen van maandag 7 maart bij Omroep Gelderland. In de uitzending zien we Marjolijn en Hetty uit Barneveld , beter bekend als de advocatendames. Al jaren maken zij dit drankje zelf met verse eieren en brandewijn. Ouderwets of niet, ook jongeren weten de smaak te waarderen en dan vaak in de combinatie met slagroomijs. Maandag op tv, zaterdag staan de dames in het museum.

In het museum zijn deze Gelredag ook levende ambachten te zien, zoals manden vlechten, spinnen en glasgreveren. Huisaccordeonist Henk van Voorthuizen zorgt voor de muziek op deze dag.

Heeft u al wel eens met een stok een ontbijtkoek doormidden geslagen? Als er vroeger een boer failliet ging en alle spullen werden verkocht, speelden de knechten dit spel met de kinderen. Ze mochten met een knuppel op een ontbijtkoek slaan, als die in één klap doormidden was dan mochten ze de koek houden. Als dit niet lukte moesten ze twee koeken kopen. De knechten hoopten zo wat geld te verdienen om samen met de boer een nieuwe start te maken. Op de Gelredag kunt u het ook proberen.

Maar ook de geschiedenis van de streek komt terug in het museum. Jan van Schaffelaar, in de persoon van Richard Tannes van museum Nairac in Barneveld, komt in Terschuur verhalen vertellen over Jan van Schaffelaar en zijn avonturen.

Het pluimveemuseum

Bezoekers van het Oude Ambachtenmuseum die er een hele dag uit van willen maken kunnen ook nog terecht in het Pluimveemuseum in Barneveld. Daar geldt wel de normale entreeprijs, maar de koffie en thee zijn die dag gratis. Kinderen kunnen knutselen.

De Gelredagen

Omroep Gelderland organiseert de Gelredagen in samenwerking met Erfgoed Gelderland, Nederlands Openluchtmuseum en het Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen. Wekelijks is een historische locatie gratis toegankelijk voor het publiek. De Gelredagen zijn onderdeel van Een wagen vol verhalen. Dat project bestaat verder nog uit onder andere een tv-programma en een website, waarop Gelderlanders hun eigen tradities en gebruiken kunnen plaatsen.

Samenvatting:

Gelredag zaterdag 12 maart
tussen 10.00 en 13.00 gratis toegang

Oude Ambachten & Speelgoedmuseum
Rijksweg 87
Terschuur

Categories:: Redactioneel Gelredagen

Meer verhalen

Jong gehuwden stukje

07 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

De dikke boom

21 april 2015
Eric Borrias
Galerij

Vendelzwaaien

09 september 2014
Wim Sanders

Een bijzondere kerkdienst

28 juli 2014
A. Heetebrij
Video

”De Aalzangers” brengen verleden tot leven!

18 januari 2016
Sam Schaftenaar
Video

De witte juffer van Kwadenoord

03 november 2014
Erica Broers
Video

Het binden van plattelandsjongeren

24 juli 2014
Ruben van Dommelen
Video

De Nijmeegse Kermis

26 juni 2014
Joop Noordzij

Blote benen met Pasen

08 maart 2015
Gerry
Video

Jan van Riemsdijk; liedjeszanger en dichter

02 november 2015
Ton van de Vosse
Video

Meiboom zetten

12 mei 2014
G.J. Uwland

De noodklok

11 juli 2014
Gerrit Klokman
Galerij

Veluwse schellars

29 januari 2015
Gerhard Kwak
VideoGalerij

De Sint Maartenviering in Zaltbommel

07 november 2014
Henk Hermsen
VideoGalerij

Smaltappel en Gortepap

12 december 2014
Bram Masselink
Galerij

Vlinderen in Apeldoorn

05 februari 2015
Wim de Boer

Hansje in den Kelder

27 augustus 2014
Didy Kars

Het maken van een “halster”

27 oktober 2015
Stichting Boerengoed Achterhoek