Pompoenen met kaarsjes. Verklede kinderen langs de deuren. Veel mensen weten niet beter dan dat dat Halloween is. En dat het uit Amerika komt. Maar zoals zoveel dingen die uit Amerika komen, is het gewoon een traditie die weer terugkomt naar de oorsprong. Want het feest Halloween is 'gewoon' in Europa ontstaan.

De Kelten in Ierland en Groot Brittannië vierden al rond het begin van de christelijke jaartelling het feest Samhain, op 31 oktober. Het gold destijds als een soort oudjaarsdag. De zomer was ten einde, de winter begon op 1 november. 'Met de oogst in de graanschuur en het vee in de stal was het tijd voor een feest', schrijft isgeschiedenis.nl over dit heidense feest. Om het einde van het jaar te vieren en het nieuwe jaar in te luiden, werden grote vuren aangestoken en rituelen uitgevoerd. Er wordt zelfs aangenomen dat er ook mensenoffers werden gebracht. 

Toen al griezelen dus. Temeer ook doordat de Kelten geloofden dat op dat moment de deur naar de onderwereld open stond en er dus zielen van overledenen en mythische wezens naar deze wereld konden komen. Om de demonen daarbij af te schrikken, moesten de Kelten zelf afschrikwekkend zijn. Waar dan waarschijnlijk weer het verkleden vandaan komt. 

All Halows' Even
Het woord Halloween, werd voor het eerst opgetekend in de zestiende eeuw in Schotland. Toen heette het nog 'All Hallows' Even'. Oftewel 'de avond voor Allerheiligen', dat op 1 november wordt gevierd in de Katholieke kerk. Op 2 november volgt daarop het Allerzielen, dat de zielen van de overledenen herdenkt. 

Het is niet direct duidelijk waar het vragen om snoep vandaan komt, het Amerikaanse 'Trick or treat'. Zowel de Kelten als de christenen hebben soortgelijke rituelen die de oorsprong zouden kunnen zijn. Keltische jongeren gingen tijdens Samhain langs de deuren om hout op te halen voor het vuur. Arme christenen en jeugd vroegen later aan de deur om 'zielenkoeken'. Ze zouden in ruil voor de koeken bidden voor de overleden familieleden van de gever. Gedacht werd dat iedere koek stond voor het bevrijden van een ziel uit het vagevuur.

Viert u het?
Honderdvijftig jaar geleden emigreerden veel Schotten en Ieren naar Amerika, waardoor deze gebruiken de oceaan overgingen. In de twintigste eeuw verspreidde het feest zich over de rest van de Verenigde Staten en nu wordt het weer steeds populairder in Europa, maar ook in Azië en in Zuid-Amerika.

De redactie van 'Een wagen vol verhalen' is benieuwd naar de initiatieven in Gelderland rondom Halloween. Viert u het? Of versiert u uw huis? Plaats hier uw verhaal, of mail ons op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Jolanda van den Hout stuurt ons de volgende foto van haar dochters Myrthe en Yenthl, samen met buurmeisje Luka

Lees hier de verhalen over Halloween in Arnhem en 'Ghost Town Eerbeek'.

Categories:: Redactioneel Halloween Oktober

Meer verhalen

Galerij

Vendelzwaaien

09 september 2014
Wim Sanders

De pindasoep uit Ghana naar Beek

26 januari 2016
Corry Vermeulen
Video

Popverbranden

10 februari 2015
Wim de Boer

Kraamvrouwenkost

13 maart 2015
Gerhard Kwak

Sneeuwpudding van Oma Kwak

08 januari 2016
Gerhard Kwak

Een verzetskruis ontvangen

09 juni 2015
Ina Brethouwer

Felicitatie van zeep!

09 mei 2014
Marjan van Kleef
Video

Valkhof in de zon

14 april 2015
William Smulders

Robuust en elegant de botter

30 december 2015
Lotte van der Krogt
VideoGalerij

Hummelose Volksfeest

07 augustus 2014
Harold Pelgrom

In de ban van het Corsovirus

28 april 2015
Stichting Bloemencorso

Knikkeren

10 juni 2014
Vanessa
Video

Kaarsenmaken

13 oktober 2014
Jan Klarenbeek

Lathumse Volksfeesten

03 maart 2015
Sylvia van Orden

Gebruiken bij de geboorte

05 augustus 2014
albert steert
VideoGalerij

Kastelenrit Vorden

26 september 2014
Willy Bogers

Poortklokluiden

12 mei 2014
J. Kreijenbroek
VideoGalerij

De koortsboom in Overasselt

08 mei 2014
Jan Reijnen
Video

Schuttersfeest Didam

09 mei 2014
Maria Wigman OVD didam