Pompoenen met kaarsjes. Verklede kinderen langs de deuren. Veel mensen weten niet beter dan dat dat Halloween is. En dat het uit Amerika komt. Maar zoals zoveel dingen die uit Amerika komen, is het gewoon een traditie die weer terugkomt naar de oorsprong. Want het feest Halloween is 'gewoon' in Europa ontstaan.

De Kelten in Ierland en Groot Brittannië vierden al rond het begin van de christelijke jaartelling het feest Samhain, op 31 oktober. Het gold destijds als een soort oudjaarsdag. De zomer was ten einde, de winter begon op 1 november. 'Met de oogst in de graanschuur en het vee in de stal was het tijd voor een feest', schrijft isgeschiedenis.nl over dit heidense feest. Om het einde van het jaar te vieren en het nieuwe jaar in te luiden, werden grote vuren aangestoken en rituelen uitgevoerd. Er wordt zelfs aangenomen dat er ook mensenoffers werden gebracht. 

Toen al griezelen dus. Temeer ook doordat de Kelten geloofden dat op dat moment de deur naar de onderwereld open stond en er dus zielen van overledenen en mythische wezens naar deze wereld konden komen. Om de demonen daarbij af te schrikken, moesten de Kelten zelf afschrikwekkend zijn. Waar dan waarschijnlijk weer het verkleden vandaan komt. 

All Halows' Even
Het woord Halloween, werd voor het eerst opgetekend in de zestiende eeuw in Schotland. Toen heette het nog 'All Hallows' Even'. Oftewel 'de avond voor Allerheiligen', dat op 1 november wordt gevierd in de Katholieke kerk. Op 2 november volgt daarop het Allerzielen, dat de zielen van de overledenen herdenkt. 

Het is niet direct duidelijk waar het vragen om snoep vandaan komt, het Amerikaanse 'Trick or treat'. Zowel de Kelten als de christenen hebben soortgelijke rituelen die de oorsprong zouden kunnen zijn. Keltische jongeren gingen tijdens Samhain langs de deuren om hout op te halen voor het vuur. Arme christenen en jeugd vroegen later aan de deur om 'zielenkoeken'. Ze zouden in ruil voor de koeken bidden voor de overleden familieleden van de gever. Gedacht werd dat iedere koek stond voor het bevrijden van een ziel uit het vagevuur.

Viert u het?
Honderdvijftig jaar geleden emigreerden veel Schotten en Ieren naar Amerika, waardoor deze gebruiken de oceaan overgingen. In de twintigste eeuw verspreidde het feest zich over de rest van de Verenigde Staten en nu wordt het weer steeds populairder in Europa, maar ook in Azië en in Zuid-Amerika.

De redactie van 'Een wagen vol verhalen' is benieuwd naar de initiatieven in Gelderland rondom Halloween. Viert u het? Of versiert u uw huis? Plaats hier uw verhaal, of mail ons op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Jolanda van den Hout stuurt ons de volgende foto van haar dochters Myrthe en Yenthl, samen met buurmeisje Luka

Lees hier de verhalen over Halloween in Arnhem en 'Ghost Town Eerbeek'.

Categories:: Redactioneel Halloween Oktober

Meer verhalen

Corvee op vakantiepark Mooi Veluwe

16 januari 2015
Olga Verlegh

Eerste noaber, tweede noaber, derde noaber

17 november 2014
Chrisje Mogendorff-Ooïnk

Molukse nationale dag

18 juni 2014
Marsalina Patty

Vakantiekinderspelen

22 oktober 2014
Rita en Lena van Liere

Kinderspeelgoed in de jaren '30

08 juli 2014
Beerd van 't Hul
Galerij

Een nat pak op de pont

12 augustus 2014
Jan Reijnen

't Olde Wief binnenhalen

09 augustus 2015
Ina Brethouwer

Hattem viert Sint Maarten op 10 november

17 februari 2015
Gerrit Kouwenhoven
Video

De tuin van het bruidspaar versieren

13 augustus 2014
O. Heinen

Indonesisch eten

05 februari 2015
Simone Cornelissen

December-herinneringen aan een banketbakkerij

05 november 2015
Jan Kreijenbroek
Video

Kniepertjes met oud en nieuw

08 mei 2014
Guus van Kleef
Galerij

Rolpens

15 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Mijn hondjes op de dierenbegraafplaats

15 april 2015
Diana Jansen

Pinksterpoppen in Buren

09 juni 2015
Mia van Os

Arnhemse meisjes

30 december 2015
Paul Hoftijzer

Kito de Dijkpoortkat en Herman Willem Daendels

22 april 2015
Sandra Oosterveen