Pompoenen met kaarsjes. Verklede kinderen langs de deuren. Veel mensen weten niet beter dan dat dat Halloween is. En dat het uit Amerika komt. Maar zoals zoveel dingen die uit Amerika komen, is het gewoon een traditie die weer terugkomt naar de oorsprong. Want het feest Halloween is 'gewoon' in Europa ontstaan.

De Kelten in Ierland en Groot Brittannië vierden al rond het begin van de christelijke jaartelling het feest Samhain, op 31 oktober. Het gold destijds als een soort oudjaarsdag. De zomer was ten einde, de winter begon op 1 november. 'Met de oogst in de graanschuur en het vee in de stal was het tijd voor een feest', schrijft isgeschiedenis.nl over dit heidense feest. Om het einde van het jaar te vieren en het nieuwe jaar in te luiden, werden grote vuren aangestoken en rituelen uitgevoerd. Er wordt zelfs aangenomen dat er ook mensenoffers werden gebracht. 

Toen al griezelen dus. Temeer ook doordat de Kelten geloofden dat op dat moment de deur naar de onderwereld open stond en er dus zielen van overledenen en mythische wezens naar deze wereld konden komen. Om de demonen daarbij af te schrikken, moesten de Kelten zelf afschrikwekkend zijn. Waar dan waarschijnlijk weer het verkleden vandaan komt. 

All Halows' Even
Het woord Halloween, werd voor het eerst opgetekend in de zestiende eeuw in Schotland. Toen heette het nog 'All Hallows' Even'. Oftewel 'de avond voor Allerheiligen', dat op 1 november wordt gevierd in de Katholieke kerk. Op 2 november volgt daarop het Allerzielen, dat de zielen van de overledenen herdenkt. 

Het is niet direct duidelijk waar het vragen om snoep vandaan komt, het Amerikaanse 'Trick or treat'. Zowel de Kelten als de christenen hebben soortgelijke rituelen die de oorsprong zouden kunnen zijn. Keltische jongeren gingen tijdens Samhain langs de deuren om hout op te halen voor het vuur. Arme christenen en jeugd vroegen later aan de deur om 'zielenkoeken'. Ze zouden in ruil voor de koeken bidden voor de overleden familieleden van de gever. Gedacht werd dat iedere koek stond voor het bevrijden van een ziel uit het vagevuur.

Viert u het?
Honderdvijftig jaar geleden emigreerden veel Schotten en Ieren naar Amerika, waardoor deze gebruiken de oceaan overgingen. In de twintigste eeuw verspreidde het feest zich over de rest van de Verenigde Staten en nu wordt het weer steeds populairder in Europa, maar ook in Azië en in Zuid-Amerika.

De redactie van 'Een wagen vol verhalen' is benieuwd naar de initiatieven in Gelderland rondom Halloween. Viert u het? Of versiert u uw huis? Plaats hier uw verhaal, of mail ons op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Jolanda van den Hout stuurt ons de volgende foto van haar dochters Myrthe en Yenthl, samen met buurmeisje Luka

Lees hier de verhalen over Halloween in Arnhem en 'Ghost Town Eerbeek'.

Categories:: Redactioneel Halloween Oktober

Meer verhalen

Kraamvrouwenkost

13 maart 2015
Gerhard Kwak

Sigaretten en bowl op verjaardagen

16 februari 2015
Jaap Prins

Appelenpap

10 april 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Buurt en buurtgewoonten

11 juli 2014
Willi Wilbrink
Video

Lüdovicus en de Wodanseik

11 mei 2014
Mijngelderland
Galerij

Rolpens

15 februari 2015
Gerhard Kwak

De natering moet een feestje zijn

23 oktober 2015
Werner Willemsen

Bloesemtocht Geldermalsen

13 oktober 2014
Marja Kemperman
Video

Een pinksterpop op ons dak

25 augustus 2014
Ada Kieft
Video

Nijmeegse Vierdaagse

09 mei 2014
Marc Wingens
Audio

Het doodshemd bleef in de kast

20 maart 2015
Erve Brooks

Poppetjes maken van klei

18 juni 2014
Willem Wiegers

Ridders van de Slof

10 februari 2015
Anja Scholten
Galerij

De Sinterklaastafel

25 augustus 2014
Jan Kreijenbroek
Galerij

Met een bijl in eiken gebinten slaan

13 oktober 2014
h.b.barmentloo

Het maken van een “halster”

27 oktober 2015
Stichting Boerengoed Achterhoek
Galerij

Gatgraven

09 oktober 2014
Halbo Bosker

De familievete in een Achterhoeks dorp

07 augustus 2014
Margreet Boot

Slachtvisite bij museum Smedekinck

29 oktober 2014
Klein Lebbink