Het was negentig jaar geleden populair en is het nu weer. Het wecken. In Nederland begon dat ooit in Arnhem.

Wat is dat ook alweer, wecken? Het is een methode voor het conserveren van levensmiddelen die werd uitgevonden door de Fransman Nicolas Appert (1749-1841). De methode werd verkocht aan Johan Carl Weck, die in Duitsland de onderneming J. Weck stichtte. De weckflessen werden een bekend symbool.

Bij wecken worden potten met etenswaren als groenten, vruchten of vlees in een weckketel met bijna kokend water gestopt. De speciale weckring en beugel zorgen ervoor dat het deksel niet losraakt. Er ontstaat een vacuüm in de pot, waarna het voedsel jarenlang bewaard kan blijven.

De ketel, die heel lang opstond:

Dat vacuüm zorgde er overigens wel voor, dat de weckpotten met sperziebonen of ingemaakte abrikozen lastig te openen waren. Er waren twee soorten weckringen, met elk hun eigen probleem.

De pot met platte ring met uitsteekseltje was soms nauwelijks open te maken, omdat het rubberen 'handvatje' vaak verdroogd was en tijdens het lostrekken afbrokkelde.

De vierkante ringen hadden ook een eigenaardigheid: je moest met de punt van een aardappelschilmesje wrikken - pas op, dat je de ring niet kapot steekt - om het vacuüm op te heffen. Als dat lukte, hoorde je een harde plof en kwam er een stoot geur los.

Wat werkt er beter dan een filmpje om het te snappen?Op het drukbezochte evenement Beleef Landleven zijn er speciale stands over wecken, zo zag radioverslaggever Marc Loeven:


Bijvoorbeeld die van Carolina Verhoeven en haar dochter Imke Gerritsen. Verhoeven weckt al ruim dertig jaar. 'Wecken is in Nederland begonnen in Arnhem. Er was een lerares van de huishoudschool die ook met de fiets en de trein te plattelande ging. Zij was vertegenwoordiger van de firma Weck en zij introduceerde de techniek bij vooral gegoede families. Het frappante is: ik heb nog wecken van haar geleerd toen ze nog leefde. Het was in die tijd een hype en nu weer.' Verhoeven zorde ervoor dat het wecken op de nationale inventaris immaterieel erfgoed is geplaatst.

Tijdens de Landleven dagen werd de wedstrijd Heel Holland weckt gewonnen door Annie Pol uit Twello. Volgens de jury was haar jam een smaakexplosie van peer.


De oude technieken slaan over op jongere generaties, want een eindje verderop in het Nederlands Openluchtmuseum staat Lisette (23) te boterkloppen. Ze komt net van de kunstacademie. 'Het is steeds hipper en mensen willen weer weten wat er in hun eten zit.'

Tag / Lijst: Redactioneel

Meer verhalen

Alles in de pan met allebak

29 december 2015
Angela Bakker

Netjes lopen in de avondvierdaagse

09 juli 2015
Wilma Wilbrink

Paard springen over levend paard!

18 juni 2014
Marjan Heil

De modelbotter in de huiskamer

26 oktober 2015
Lex Terpstra

Touwscheren bij een huwelijk

03 juni 2015
Jan Lubberts

Beeldhouwen in Bredevoort

06 oktober 2015
Paul Hoftijzer

Woeziks Jupke verbranden

12 februari 2015
CV de Wozokotten

Pannenkoek met worst

12 mei 2014
Reini Meutstege

Diekhook in 't Lech

20 april 2015
Marloes Fleissner

Rumtopf

03 februari 2015
Nelly Hermeling

Belang en waarde van het KNIL

20 augustus 2014
Aarnout Mijling

Butterfahrten

06 mei 2015
 Gerhard Kwak
Video

Meidenmarkt in Nunspeet

11 mei 2014
Jette

Kleding ontwerpen door moulage

01 juni 2015
Mirte Engelhard

Het laatste stukje kerkenpad in Puiflijk

05 januari 2016
Jan Reijnen

Soepvleis uut Wenters

27 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Doesburgse mosterdsoep

20 november 2014
Albert

Kattekoppen schieten op het schuttersfeest van Babberich

12 december 2015
Gilde St. Jan Babberich

De vlier: brengt zegen en schrikt heksen af

16 september 2015
Ina Brethouwer