Het was negentig jaar geleden populair en is het nu weer. Het wecken. In Nederland begon dat ooit in Arnhem.

Wat is dat ook alweer, wecken? Het is een methode voor het conserveren van levensmiddelen die werd uitgevonden door de Fransman Nicolas Appert (1749-1841). De methode werd verkocht aan Johan Carl Weck, die in Duitsland de onderneming J. Weck stichtte. De weckflessen werden een bekend symbool.

Bij wecken worden potten met etenswaren als groenten, vruchten of vlees in een weckketel met bijna kokend water gestopt. De speciale weckring en beugel zorgen ervoor dat het deksel niet losraakt. Er ontstaat een vacuüm in de pot, waarna het voedsel jarenlang bewaard kan blijven.

De ketel, die heel lang opstond:

Dat vacuüm zorgde er overigens wel voor, dat de weckpotten met sperziebonen of ingemaakte abrikozen lastig te openen waren. Er waren twee soorten weckringen, met elk hun eigen probleem.

De pot met platte ring met uitsteekseltje was soms nauwelijks open te maken, omdat het rubberen 'handvatje' vaak verdroogd was en tijdens het lostrekken afbrokkelde.

De vierkante ringen hadden ook een eigenaardigheid: je moest met de punt van een aardappelschilmesje wrikken - pas op, dat je de ring niet kapot steekt - om het vacuüm op te heffen. Als dat lukte, hoorde je een harde plof en kwam er een stoot geur los.

Wat werkt er beter dan een filmpje om het te snappen?Op het drukbezochte evenement Beleef Landleven zijn er speciale stands over wecken, zo zag radioverslaggever Marc Loeven:


Bijvoorbeeld die van Carolina Verhoeven en haar dochter Imke Gerritsen. Verhoeven weckt al ruim dertig jaar. 'Wecken is in Nederland begonnen in Arnhem. Er was een lerares van de huishoudschool die ook met de fiets en de trein te plattelande ging. Zij was vertegenwoordiger van de firma Weck en zij introduceerde de techniek bij vooral gegoede families. Het frappante is: ik heb nog wecken van haar geleerd toen ze nog leefde. Het was in die tijd een hype en nu weer.' Verhoeven zorde ervoor dat het wecken op de nationale inventaris immaterieel erfgoed is geplaatst.

Tijdens de Landleven dagen werd de wedstrijd Heel Holland weckt gewonnen door Annie Pol uit Twello. Volgens de jury was haar jam een smaakexplosie van peer.


De oude technieken slaan over op jongere generaties, want een eindje verderop in het Nederlands Openluchtmuseum staat Lisette (23) te boterkloppen. Ze komt net van de kunstacademie. 'Het is steeds hipper en mensen willen weer weten wat er in hun eten zit.'

Tag / Lijst: Redactioneel

Meer verhalen

Galerij

Buurtspraak

02 oktober 2014
G. Broere

Haring happen

12 februari 2015
C.V. De Bultendarpers
Video

De dierentolk

27 mei 2015
Joke Bouwman
Galerij

Vendelzwaaien

09 september 2014
Wim Sanders

Zuurkool “verrot lekker”

14 oktober 2015
Ina Brethouwer
Video

Hanenkraai wedstrijd

30 oktober 2015
Dinant Rohaan
VideoGalerij

De bouw van een midwinterhoorn

13 december 2014
Jan Beukhof

Takkenzwaaien

06 augustus 2014
PR St. Sebastianus

Verjaardagsboeket

05 februari 2015
Tariel Gwedelidze

Liefde via het schrobgat

04 december 2015
Gerrit Kistemaker

Butterfahrten

06 mei 2015
 Gerhard Kwak
Galerij

Reuzel met kaantjes

06 februari 2015
Gerhard Kwak

Zomerfeest Westendorp

11 juni 2014
Magda van Dalen

Steltlopen in Didam

16 april 2015
Karin van der Velden

Het liefdeslaantje van Vorden

06 januari 2016
Ina Brethouwer
Video

Valkhof in de zon

14 april 2015
William Smulders
Video

Orgels met de klank van vroeger

30 maart 2015
Niels Klop

Indonesisch eten

05 februari 2015
Simone Cornelissen