Sommige banen zijn op zich al een traditie. Neem nou de schaapherders. Dit al eeuwenoude ambacht bestaat nog steeds, maar het staat tegenwoordig ernstig onder druk. Om dit beroep een steuntje in de rug te geven is het Gilde van Traditionele Schaapherders opgericht.

Taken
De schaapherder hoedt zijn kudde altijd samen met zijn honden. Vroeger was het hoeden van schapen een mooie manier om te profiteren van verder onbruikbare grond. Nu is het niet meer te doen om hiervan te kunnen leven. Daarom heeft de tegenwoordige schaapherder meer taken. Een extra taak is nu natuurbeheer. Dit doet de herder door met zijn kudde van plek tot plek te trekken en te zorgen dat zijn schapen bepaalde gebieden afgrazen. Zo vergroot hij de biodiversiteit in deze gebieden. Dus naast traditionele landbouwkennis heeft een schaapherder ook ecologische kennis nodig. Verder heeft hij verstand van de gezondheidszorg bij de schapen en produceert hij onder andere vlees en wol.

Gilde

Gildes die we kennen uit de geschiedenisles bestaan nog maar in zeer beperkte mate, maar dit nieuwe gilde voor de schaapherder heeft wel degelijk kenmerken uit die tijd. Het voornaamste doel is het overdragen en delen van kennis. Zo is het ook weer de bedoeling dat leerlingen bij de meesters het vak gaan leren. Verder gaan de leden verschillende werkmethodes bespreken en de fokkerij en verkopen van producten komen aan bod. De vereniging zal zich ook gaan richten op belangenbehartiging richting de overheid.

Het gilde werd vrijdag maart gepresenteerd op het Landgoed van Kasteel Hackfort in Vorden. Nu heeft lid zijn van dit gilde veel voordelen, maar als schaapherder moet je ook aan een aantal voorwaarden voldoen.

Activiteiten
Voldoe je daar nu niet aan of ben je helemaal geen schaapherder en vind je het ambacht toch heel interessant? Door heel Gelderland worden verschillende activiteiten georganiseerd met en over de schaapherder. Dit om de mensen bij de het vak te betrekken. Knuffelen met lammetjes, scheerfeesten en kookworkshops met schapenvlees zijn hier voorbeelden van. Ook kun je een dagje meelopen met een schaapherder of op zoek gaan naar de kudde, zo ook in de omgeving van Vorden.

Schapen in de wagen vol verhalen
Op onze site staan al verschillende verhalen over schapen en herders. Wilt u ze lezen, klik dan hier.

De wagen bezocht al eens de schaapskudde van Ermelo.

Categories:: Redactioneel Dieren

Meer verhalen

Ontbijt op school

22 juli 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Spelen met een snorrebotje

02 maart 2015
Gerhard Kwak

Grote schoonmaak

08 maart 2015
Gerry

høken van de eind 70er jaren tut noe

09 december 2015
Elmi Schut
VideoGalerij

De kermis in Keijenborg

25 september 2014
S. Bergervoet

Vakantiekinderspelen

22 oktober 2014
Rita en Lena van Liere
Video

De legende van het Solse Gat

26 augustus 2014
Corry

Biest

12 september 2014
A. Klaassen
Galerij

Oranjehuis

31 mei 2014
a van hagen

Omenten van fruitbomen

18 november 2015
Jan Reijnen

Spoken bij de Sinderense kapel

12 augustus 2014
Dick Gussinklo
Video

De doop van examenkandidaten

19 februari 2016
Jan Terbeek

Het één na oudste beroep ter wereld

09 december 2015
Piet Schuijn

Een bijzonder huwelijksaanzoek

11 juni 2015
Jacobiene Otten

Huiskamer Filmfestival Hattem

24 februari 2015
Henderikus Cazemier

Piepkesbal Geesteren

07 augustus 2015
Stichting Piepkesbal

De Veluwse heidekoek

26 februari 2016
Ton Kamphuis

Pannenkoek met worst

12 mei 2014
Reini Meutstege