Sommige banen zijn op zich al een traditie. Neem nou de schaapherders. Dit al eeuwenoude ambacht bestaat nog steeds, maar het staat tegenwoordig ernstig onder druk. Om dit beroep een steuntje in de rug te geven is het Gilde van Traditionele Schaapherders opgericht.

Taken
De schaapherder hoedt zijn kudde altijd samen met zijn honden. Vroeger was het hoeden van schapen een mooie manier om te profiteren van verder onbruikbare grond. Nu is het niet meer te doen om hiervan te kunnen leven. Daarom heeft de tegenwoordige schaapherder meer taken. Een extra taak is nu natuurbeheer. Dit doet de herder door met zijn kudde van plek tot plek te trekken en te zorgen dat zijn schapen bepaalde gebieden afgrazen. Zo vergroot hij de biodiversiteit in deze gebieden. Dus naast traditionele landbouwkennis heeft een schaapherder ook ecologische kennis nodig. Verder heeft hij verstand van de gezondheidszorg bij de schapen en produceert hij onder andere vlees en wol.

Gilde

Gildes die we kennen uit de geschiedenisles bestaan nog maar in zeer beperkte mate, maar dit nieuwe gilde voor de schaapherder heeft wel degelijk kenmerken uit die tijd. Het voornaamste doel is het overdragen en delen van kennis. Zo is het ook weer de bedoeling dat leerlingen bij de meesters het vak gaan leren. Verder gaan de leden verschillende werkmethodes bespreken en de fokkerij en verkopen van producten komen aan bod. De vereniging zal zich ook gaan richten op belangenbehartiging richting de overheid.

Het gilde werd vrijdag maart gepresenteerd op het Landgoed van Kasteel Hackfort in Vorden. Nu heeft lid zijn van dit gilde veel voordelen, maar als schaapherder moet je ook aan een aantal voorwaarden voldoen.

Activiteiten
Voldoe je daar nu niet aan of ben je helemaal geen schaapherder en vind je het ambacht toch heel interessant? Door heel Gelderland worden verschillende activiteiten georganiseerd met en over de schaapherder. Dit om de mensen bij de het vak te betrekken. Knuffelen met lammetjes, scheerfeesten en kookworkshops met schapenvlees zijn hier voorbeelden van. Ook kun je een dagje meelopen met een schaapherder of op zoek gaan naar de kudde, zo ook in de omgeving van Vorden.

Schapen in de wagen vol verhalen
Op onze site staan al verschillende verhalen over schapen en herders. Wilt u ze lezen, klik dan hier.

De wagen bezocht al eens de schaapskudde van Ermelo.

Categories:: Redactioneel Dieren

Meer verhalen

Slachtvisite bij museum Smedekinck

29 oktober 2014
Klein Lebbink

De ballade van een muzikant

25 november 2015
Andries Zwart
VideoAudio

Carnavalsstunt

07 februari 2015
De Oude Gierpont
VideoGalerij

VuurFestival Meddo

27 februari 2015
Klaas te Kamp

De coloradokever

28 april 2015
Gerhard Kwak
Video

De zwanenprins

10 april 2015
Eric Borrias
Galerij

Reuzel met kaantjes

06 februari 2015
Gerhard Kwak
Audio

De staaf van de smid

27 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

De vrek van de Plaggeweg

11 mei 2014
Mijngelderland

Steltlopen in Didam

16 april 2015
Karin van der Velden

De pindasoep uit Ghana naar Beek

26 januari 2016
Corry Vermeulen

Foppen en vossenjacht

17 februari 2015
Jaap Prins

Hutspot met bruine bonen

20 februari 2015
Mevrouw van Eede

De kloot laten soezen

26 augustus 2014
Harrie Dinkelman

Høkbestendige Gebitjens

01 december 2015
Bas Geijs
Video

De bedrogen duivel

03 oktober 2014
Anja van Buren

Riviervissen in de Waal

23 november 2015
Gijs Sepers