Sommige banen zijn op zich al een traditie. Neem nou de schaapherders. Dit al eeuwenoude ambacht bestaat nog steeds, maar het staat tegenwoordig ernstig onder druk. Om dit beroep een steuntje in de rug te geven is het Gilde van Traditionele Schaapherders opgericht.

Taken
De schaapherder hoedt zijn kudde altijd samen met zijn honden. Vroeger was het hoeden van schapen een mooie manier om te profiteren van verder onbruikbare grond. Nu is het niet meer te doen om hiervan te kunnen leven. Daarom heeft de tegenwoordige schaapherder meer taken. Een extra taak is nu natuurbeheer. Dit doet de herder door met zijn kudde van plek tot plek te trekken en te zorgen dat zijn schapen bepaalde gebieden afgrazen. Zo vergroot hij de biodiversiteit in deze gebieden. Dus naast traditionele landbouwkennis heeft een schaapherder ook ecologische kennis nodig. Verder heeft hij verstand van de gezondheidszorg bij de schapen en produceert hij onder andere vlees en wol.

Gilde

Gildes die we kennen uit de geschiedenisles bestaan nog maar in zeer beperkte mate, maar dit nieuwe gilde voor de schaapherder heeft wel degelijk kenmerken uit die tijd. Het voornaamste doel is het overdragen en delen van kennis. Zo is het ook weer de bedoeling dat leerlingen bij de meesters het vak gaan leren. Verder gaan de leden verschillende werkmethodes bespreken en de fokkerij en verkopen van producten komen aan bod. De vereniging zal zich ook gaan richten op belangenbehartiging richting de overheid.

Het gilde werd vrijdag maart gepresenteerd op het Landgoed van Kasteel Hackfort in Vorden. Nu heeft lid zijn van dit gilde veel voordelen, maar als schaapherder moet je ook aan een aantal voorwaarden voldoen.

Activiteiten
Voldoe je daar nu niet aan of ben je helemaal geen schaapherder en vind je het ambacht toch heel interessant? Door heel Gelderland worden verschillende activiteiten georganiseerd met en over de schaapherder. Dit om de mensen bij de het vak te betrekken. Knuffelen met lammetjes, scheerfeesten en kookworkshops met schapenvlees zijn hier voorbeelden van. Ook kun je een dagje meelopen met een schaapherder of op zoek gaan naar de kudde, zo ook in de omgeving van Vorden.

Schapen in de wagen vol verhalen
Op onze site staan al verschillende verhalen over schapen en herders. Wilt u ze lezen, klik dan hier.

De wagen bezocht al eens de schaapskudde van Ermelo.

Categories:: Redactioneel Dieren

Meer verhalen

Meijer-eten

12 mei 2014
Theo Meijer

De kloostermoppen van Hernen

08 april 2015
André Kersten

Beugelen als sport

22 april 2015
Harry Peters

Een bijzonder huwelijksaanzoek

11 juni 2015
Jacobiene Otten

Met trekker en wagen naar Normaal!

20 november 2015
Lisa Reyneveld
Galerij

'N Duvels drankje

11 juli 2015
Paul Hoftijzer
Galerij

Ringsteken (rijden) in Loil

21 november 2014
Ap Dieker

Sacramentsprocessie in Loil

31 juli 2015
Ap Dieker

Hutspot met bruine bonen

20 februari 2015
Mevrouw van Eede

Op de striekplank bij Ritn Ditn

07 maart 2016
Hans Hubers

Gemis van kroeg als bindmiddel

24 juni 2014
J. le Poole
Galerij

Eten uit de krant

09 mei 2014
Willem Franck

De modelbotter in de huiskamer

26 oktober 2015
Lex Terpstra
Video

Doesburg Binnenste Buiten

01 juli 2014
Jaap Geurtsen
Galerij

Shetlandmendag Voorst

22 juli 2014
Rein Hazelaar
Audio

Tuutlied

28 mei 2014
Wim Monnich

Achterhoekse heufkeze

24 november 2015
Gerhard Kwak

Dansen in Sonsbeek

05 februari 2015
mevrouw G.Vach
Video

Popverbranden

10 februari 2015
Wim de Boer