Word in 1 dag Gelderlander. Dompel je onder en maak je de Gelderse tradities eigen. Leer klootschieten, het Gelders volkslied, maak een midwinterhoorn (van tuinslang en melkpak), leer breien met de Grolsche steek, ga walnoottikken en luister naar het verhaal van de draak van Gelre op de dag van de Gelderse traditie, op zaterdag 27 juni (van 10.00 tot 17.00 uur) in het Nederlands Openluchtmuseum.

Mocht u er nou niet bij kunnen zijn kunt u op deze site alles meekrijgen. Verhalen over de activiteiten en foto's bijvoorbeeld. Ook kunt u de hele dag meeluisteren op de radio.

Geen kaartjes? Rene Arendsen staat met de Wagen vol verhalen Kennisquiz op het evenement. Tussen 10 en half 12 kunt u alsnog gratis naar binnen door een oud voorwerp mee te nemen. Deze leuke oude voorwerpen zijn bedoeld voor de boerenveiling. Een ouderwetse veiling waar spullen van overledenen werden geveild. Mocht u met een gezin komen, neem dan allemaal een voorwerp mee voor gratis toegang tot de dag van de Gelderse traditie.

Oefen hier alvast het Gelders volkslied

De eerste dag van de Gelderse traditie staat voor de deur. Zaterdag kunnen we genieten van vele tradities die Gelderland kent, van de Betuwe tot de Veluwe, van de Achterhoek tot het Rivierenland. Voor jong en oud zijn er vertrouwde, maar ook onbekende tradities, gebruiken, ambachten en meer.

Het hele programma van de dag van de Gelderse traditie is compleet en is hier te bekijken, met filmpjes en foto's van alle deelnemers. Voor de plattegrond en het programma van de dag kijkt u hieronder.

Een knallend begin

De dag begint knallend als Flipje, om 10.30 uur onder begeleiding van vendelzwaaiers en bielemannen de dag opent met carbid! De muziekkorpsen van de schutterijen nemen u daarna mee het park in waar u op elke hoek wel weer verrast wordt door nieuwe activiteiten. Wat te denken van de Hip & Handgemaaktmarkt (ambachtelijk gemaakt, maar superhip), de roadshow van Gemaakt in Gelderland (raad wie echte ambachtsman/vrouw is), koekslaan of proef Pannegies.

Kersenpitspuwen

Iedereen die in de Betuwe is opgegroeid zal het kennen. Na het verorberen van de kers proberen om de pit zo ver mogelijk weg te spuwen. We verwelkomen zaterdag een bijzondere gast: de 101 jarige kampioen kersenpitspuwen van Gendt komt. Durft u het tegen hem op te nemen?

Lapje mee

O ja, en vergeet niet om een stukje stof mee te nemen voor het groot Gelders herinneringsquilt. Die maken we samen van de lapjes (15 x 15) die de bezoekers zelf meebrengen.

Bruidskoe

Een bruidskoe mag natuurlijk niet ontbreken op de dag van de Gelderse traditie. Maar ondanks maandenlange training laat de koe van het Nederlands Openluchtmuseum zich niet versieren. Ze wordt nu vervangen door een koe zonder eigen wil.

Bekijk alvast de plattegrond en het programma.

Plattegrond

Programma

Wij hebben er al heel veel zin in. Komt u ook?

Gerelateerde verhalen

Het programma Het programma

Categories:: Redactioneel Dag van de Gelderse traditie

Meer verhalen

Zingen op Koninginnedag

02 juli 2014
Rita Brouwer
Video

Paul Mulder en zijn Land aon de grens

23 maart 2016
Paul Mulder

Sneeuwpudding van Oma Kwak

08 januari 2016
Gerhard Kwak
Video

Kniepertjes met oud en nieuw

08 mei 2014
Guus van Kleef
VideoGalerij

Blijde incomste

19 augustus 2014
Joris Leijten

De Achterhoekse buurtwinkel

22 december 2015
Paul Hoftijzer

høken van de eind 70er jaren tut noe

09 december 2015
Elmi Schut

Naveltje bloot en andere geboortelikeuren

30 maart 2015
Willem Heuzinkveld

Eerste noaber, tweede noaber, derde noaber

17 november 2014
Chrisje Mogendorff-Ooïnk
Audio

Het hijgende paard in de holle weg

14 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

Klarendalse feestweek

03 februari 2015
Henk Hermeling
Galerij

Bloodbrood

09 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Dood en begraven

05 augustus 2014
albert steert

Als jij eet, eet iedereen

22 januari 2016
Frits Schoonderwal

Corvee op vakantiepark Mooi Veluwe

16 januari 2015
Olga Verlegh
VideoAudio

Carnavalsstunt

07 februari 2015
De Oude Gierpont
Video

Optocht met historische tractoren

18 juni 2014
Annie de Groot

Het Ooyse kermis feestmaal

11 mei 2014
Willem Franck
VideoGalerij

Mijn levende Sarahverhaal

27 mei 2014
magda