Word in 1 dag Gelderlander. Dompel je onder en maak je de Gelderse tradities eigen. Leer klootschieten, het Gelders volkslied, maak een midwinterhoorn (van tuinslang en melkpak), leer breien met de Grolsche steek, ga walnoottikken en luister naar het verhaal van de draak van Gelre op de dag van de Gelderse traditie, op zaterdag 27 juni (van 10.00 tot 17.00 uur) in het Nederlands Openluchtmuseum.

Mocht u er nou niet bij kunnen zijn kunt u op deze site alles meekrijgen. Verhalen over de activiteiten en foto's bijvoorbeeld. Ook kunt u de hele dag meeluisteren op de radio.

Geen kaartjes? Rene Arendsen staat met de Wagen vol verhalen Kennisquiz op het evenement. Tussen 10 en half 12 kunt u alsnog gratis naar binnen door een oud voorwerp mee te nemen. Deze leuke oude voorwerpen zijn bedoeld voor de boerenveiling. Een ouderwetse veiling waar spullen van overledenen werden geveild. Mocht u met een gezin komen, neem dan allemaal een voorwerp mee voor gratis toegang tot de dag van de Gelderse traditie.

Oefen hier alvast het Gelders volkslied

De eerste dag van de Gelderse traditie staat voor de deur. Zaterdag kunnen we genieten van vele tradities die Gelderland kent, van de Betuwe tot de Veluwe, van de Achterhoek tot het Rivierenland. Voor jong en oud zijn er vertrouwde, maar ook onbekende tradities, gebruiken, ambachten en meer.

Het hele programma van de dag van de Gelderse traditie is compleet en is hier te bekijken, met filmpjes en foto's van alle deelnemers. Voor de plattegrond en het programma van de dag kijkt u hieronder.

Een knallend begin

De dag begint knallend als Flipje, om 10.30 uur onder begeleiding van vendelzwaaiers en bielemannen de dag opent met carbid! De muziekkorpsen van de schutterijen nemen u daarna mee het park in waar u op elke hoek wel weer verrast wordt door nieuwe activiteiten. Wat te denken van de Hip & Handgemaaktmarkt (ambachtelijk gemaakt, maar superhip), de roadshow van Gemaakt in Gelderland (raad wie echte ambachtsman/vrouw is), koekslaan of proef Pannegies.

Kersenpitspuwen

Iedereen die in de Betuwe is opgegroeid zal het kennen. Na het verorberen van de kers proberen om de pit zo ver mogelijk weg te spuwen. We verwelkomen zaterdag een bijzondere gast: de 101 jarige kampioen kersenpitspuwen van Gendt komt. Durft u het tegen hem op te nemen?

Lapje mee

O ja, en vergeet niet om een stukje stof mee te nemen voor het groot Gelders herinneringsquilt. Die maken we samen van de lapjes (15 x 15) die de bezoekers zelf meebrengen.

Bruidskoe

Een bruidskoe mag natuurlijk niet ontbreken op de dag van de Gelderse traditie. Maar ondanks maandenlange training laat de koe van het Nederlands Openluchtmuseum zich niet versieren. Ze wordt nu vervangen door een koe zonder eigen wil.

Bekijk alvast de plattegrond en het programma.

Plattegrond

Programma

Wij hebben er al heel veel zin in. Komt u ook?

Gerelateerde verhalen

Het programma Het programma

Categories:: Redactioneel Dag van de Gelderse traditie

Meer verhalen

Video

Maatwerk van de zadelmaker

17 maart 2016
Herman van de Bunt
GalerijAudioVideo

Reurei

07 maart 2015
Dini Schepers
Galerij

De Koning van Huissen

17 juni 2014
Harry Berendsen

Carnaval met melk en peerdemennekes

05 februari 2015
Frédérique Donders

Een WimKokje doen

30 juni 2014
Saskia van Heijster
Video

De traditionele paasstollen

11 maart 2015
Hugo Jansen

Zo ontstond 'Oldebroek'

28 juli 2014
Dini van der Velde

De coloradokever

28 april 2015
Gerhard Kwak
Audio

De vloek van de kolk

22 september 2014
Ger Hofstee

Het vrolijke melkers-spel voor jong en oud

11 juni 2015
Gerda Jansen Verwaijen
Video

Gezond door kruiden?

13 mei 2015
Elvira van Tinteren
Video

Ingenieursfeesten

30 oktober 2014
Antoon Kanis

Touwscheren bij een huwelijk

03 juni 2015
Jan Lubberts
Video

Bokbierdag Zutphen

09 oktober 2014
Bram van der Velde
Video

Eibertjesdag Nunspeet

09 oktober 2014
Bert Vlug

Houtbewerking en 'vrije' kunst

10 februari 2016
Piet Post

Blote benen met Pasen

08 maart 2015
Gerry
Video

Trouwen? Je ex krijgt een pop!

03 maart 2016
Gerrit Hettelaar
VideoGalerij

Kastelenrit Vorden

26 september 2014
Willy Bogers