Dertig leerlingen van het AOC in Borculo maken in hun vrije tijd midwinterhoorns. Onder leiding van de Midwinterhoorngroep Eibergen proberen de leerlingen over een maand de hoorns af te hebben.

De eeuwenoude traditie van midwinterhoornblazen, staat inmiddels op de lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland. Hierdoor is het voor de midwinterhoorngroepen van belang om de traditie over te brengen op jongeren.

Veel meer animo dan verwacht

'Een jaar geleden kwamen hebben we contact gezocht met het AOC in Borculo. Na passen en meten in de lessen, mochten we eind december twee uurtjes komen om de leerlingen een mondstukje van de midwinterhoorn te laten maken', zegt Gerrit Keuper van de Midwinterhoorngroep Eibergen.

Na de les heeft hij aan de groep gevraagd wie er ook een hoorn bij wilde maken. 'Maar liefst 35 jongeren wilden dat. En dat ook nog eens in hun vrije tijd. We hadden gehoopt op vijf, dus dit was echt ver boven verwachting', aldus Keuper.

Eerst bouwen, dan blazen

Inmiddels zijn er vijf jongeren afgehaakt, maar de overgebleven leerlingen zijn dolenthousiast. 'Ik ken iemand die een midwinterhoorn heeft. En ik vind het heel erg leuk om er nu zelf één te maken', zegt Jordi Pieper. Ook Jelte Mentink vindt het super. 'Ik maak er thuis ook eentje'.

Doel van de midwinterhoorngroep is uiteindelijk om jongeren aan het blazen te krijgen. 'We laten ze nu eerst met de handjes werken. We hopen dat de jongeren hierdoor zo betrokken raken, dat ze ook willen leren blazen', zegt Keuper. Jelte Mentink kan al een beetje blazen. Zijn klasgenoten Jordi en Enzo willen het ook graag leren.

Geluid maken in het geheim

Officieel mogen er buiten geen klanken van de midwinterhoorn meer klinken. Na Driekoningen moeten de hoorns weer worden opgeborgen tot de eerste advent. 'Ik hoop dat we over een maand de hoorns klaar hebben en natuurlijk gaan we dan stiekem proberen of er geluid uit de hoorns komt', zegt Keuper.

Tag / Lijst: Redactioneel

Meer verhalen

Galerij

De Sinterklaastafel

25 augustus 2014
Jan Kreijenbroek
Video

Eibertjesdag Nunspeet

09 oktober 2014
Bert Vlug
Video

Hangop

03 juli 2015
De boerinnen van Varik

Westerbouwing

03 februari 2015
Mevrouw Eutjes

Sabbatviering

26 februari 2015
Ben Veenhuis
GalerijVideo

Kinderdorp Haalderen

27 mei 2015
Robbert Weideveld
Video

Het fruitcorso, geen sinecure

08 september 2014
dhr.Groeneyk

Op brommers achter de brandweer aan

03 februari 2015
Dhr. J. Attema

Slepen met Oud & Nieuw

11 mei 2014
Jette

Pannenkoek met worst

12 mei 2014
Reini Meutstege
Video

Wasberrekoek

03 november 2014
Debby Peters

Zomerfeest Ugchelen

27 juli 2015
Margriet van der Doe

Het dorsen van graan met de vlegel

19 januari 2015
Theo Giesen