Dertig leerlingen van het AOC in Borculo maken in hun vrije tijd midwinterhoorns. Onder leiding van de Midwinterhoorngroep Eibergen proberen de leerlingen over een maand de hoorns af te hebben.

De eeuwenoude traditie van midwinterhoornblazen, staat inmiddels op de lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland. Hierdoor is het voor de midwinterhoorngroepen van belang om de traditie over te brengen op jongeren.

Veel meer animo dan verwacht

'Een jaar geleden kwamen hebben we contact gezocht met het AOC in Borculo. Na passen en meten in de lessen, mochten we eind december twee uurtjes komen om de leerlingen een mondstukje van de midwinterhoorn te laten maken', zegt Gerrit Keuper van de Midwinterhoorngroep Eibergen.

Na de les heeft hij aan de groep gevraagd wie er ook een hoorn bij wilde maken. 'Maar liefst 35 jongeren wilden dat. En dat ook nog eens in hun vrije tijd. We hadden gehoopt op vijf, dus dit was echt ver boven verwachting', aldus Keuper.

Eerst bouwen, dan blazen

Inmiddels zijn er vijf jongeren afgehaakt, maar de overgebleven leerlingen zijn dolenthousiast. 'Ik ken iemand die een midwinterhoorn heeft. En ik vind het heel erg leuk om er nu zelf één te maken', zegt Jordi Pieper. Ook Jelte Mentink vindt het super. 'Ik maak er thuis ook eentje'.

Doel van de midwinterhoorngroep is uiteindelijk om jongeren aan het blazen te krijgen. 'We laten ze nu eerst met de handjes werken. We hopen dat de jongeren hierdoor zo betrokken raken, dat ze ook willen leren blazen', zegt Keuper. Jelte Mentink kan al een beetje blazen. Zijn klasgenoten Jordi en Enzo willen het ook graag leren.

Geluid maken in het geheim

Officieel mogen er buiten geen klanken van de midwinterhoorn meer klinken. Na Driekoningen moeten de hoorns weer worden opgeborgen tot de eerste advent. 'Ik hoop dat we over een maand de hoorns klaar hebben en natuurlijk gaan we dan stiekem proberen of er geluid uit de hoorns komt', zegt Keuper.

Tag / Lijst: Redactioneel

Meer verhalen

Video

Orgels met de klank van vroeger

30 maart 2015
Niels Klop
Video

Kalveropfokclubwedstrijd Bronckhorst

10 juni 2015
KOC Bronckhorst

De ballade van een muzikant

25 november 2015
Andries Zwart

Woeziks Jupke verbranden

12 februari 2015
CV de Wozokotten
Video

200 eieren met Pasen

18 juni 2014
Nijenhuis

Appelenpap

10 april 2015
Gerhard Kwak

Het maaien van graan met de zicht

23 januari 2015
Theo Giessen
Video

De huisslachting

09 september 2014
Eibert Kuiper

Een verzetskruis ontvangen

09 juni 2015
Ina Brethouwer

Jaromir te Zutphen

18 juni 2015
Gery Groot Zwaaftink

Kerststallen al eeuwen oud.

23 december 2014
henk van Dorland
Video

De Zeebeer

26 mei 2015
Bakker Rien
VideoGalerij

De Sint Maartenviering in Zaltbommel

07 november 2014
Henk Hermsen

Elke maandag naar de stoffenmarkt

08 juli 2015
Annie van den Beld

De natering moet een feestje zijn

23 oktober 2015
Werner Willemsen
Video

Een pinksterpop op ons dak

25 augustus 2014
Ada Kieft