Dertig leerlingen van het AOC in Borculo maken in hun vrije tijd midwinterhoorns. Onder leiding van de Midwinterhoorngroep Eibergen proberen de leerlingen over een maand de hoorns af te hebben.

De eeuwenoude traditie van midwinterhoornblazen, staat inmiddels op de lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland. Hierdoor is het voor de midwinterhoorngroepen van belang om de traditie over te brengen op jongeren.

Veel meer animo dan verwacht

'Een jaar geleden kwamen hebben we contact gezocht met het AOC in Borculo. Na passen en meten in de lessen, mochten we eind december twee uurtjes komen om de leerlingen een mondstukje van de midwinterhoorn te laten maken', zegt Gerrit Keuper van de Midwinterhoorngroep Eibergen.

Na de les heeft hij aan de groep gevraagd wie er ook een hoorn bij wilde maken. 'Maar liefst 35 jongeren wilden dat. En dat ook nog eens in hun vrije tijd. We hadden gehoopt op vijf, dus dit was echt ver boven verwachting', aldus Keuper.

Eerst bouwen, dan blazen

Inmiddels zijn er vijf jongeren afgehaakt, maar de overgebleven leerlingen zijn dolenthousiast. 'Ik ken iemand die een midwinterhoorn heeft. En ik vind het heel erg leuk om er nu zelf één te maken', zegt Jordi Pieper. Ook Jelte Mentink vindt het super. 'Ik maak er thuis ook eentje'.

Doel van de midwinterhoorngroep is uiteindelijk om jongeren aan het blazen te krijgen. 'We laten ze nu eerst met de handjes werken. We hopen dat de jongeren hierdoor zo betrokken raken, dat ze ook willen leren blazen', zegt Keuper. Jelte Mentink kan al een beetje blazen. Zijn klasgenoten Jordi en Enzo willen het ook graag leren.

Geluid maken in het geheim

Officieel mogen er buiten geen klanken van de midwinterhoorn meer klinken. Na Driekoningen moeten de hoorns weer worden opgeborgen tot de eerste advent. 'Ik hoop dat we over een maand de hoorns klaar hebben en natuurlijk gaan we dan stiekem proberen of er geluid uit de hoorns komt', zegt Keuper.

Tag / Lijst: Redactioneel

Meer verhalen

Video

De taal van de molenwieken

22 september 2014
Ans Roefs

Teerton verbranden op oudejaarsavond

25 november 2015
Piet Schuijn

Ridder in de orde van de zachte G

05 februari 2015
Frédérique Donders
Video

Aardbeiendag in Zaltbommel

17 april 2015
TRIP Zaltbommel

Aan de zwaluwen het weer aflezen

15 juli 2015
Ina Brethouwer
Video

Nijmeegse Vierdaagse

09 mei 2014
Marc Wingens
Audio

De koolhazen

20 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

Appelenpap

10 april 2015
Gerhard Kwak

Opbaren in het lijkenhuisje

01 april 2015
Johannes de Jong
Video

Overvliegende scouts

06 mei 2015
Jeroen Brummelman

Oranje Tompouce

16 juni 2014
bezoeker grand defilé

Het Galaconcert van On-Ganse

05 februari 2015
Frédérique Donders

De Zwarte vrouwe van Staverden

26 februari 2015
Redactie

Takkenzwaaien

06 augustus 2014
PR St. Sebastianus

De kloostermoppen van Hernen

08 april 2015
André Kersten

Kraamvrouwenkost

13 maart 2015
Gerhard Kwak

Erebogen met Koninginnedag

06 januari 2015
Mieke de Borst-van Herwijnen

Het laatste stukje kerkenpad in Puiflijk

05 januari 2016
Jan Reijnen