Stropen was vroeger een bijna eerste levensbehoefte en ook toen ging het er al hard aan toe tussen het gezag en de illegale jagers. Maar een stroper die zijn activiteiten met het leven moet bekopen, dat komt maar af en toe voor. In de regio Laag-Soeren krijgt Reinder van de Brink het aan de stok met de plaatselijke veldwachter, hij schiet de man neer en komt in de gevangenis terecht.

Na een jaar of 10 komt de 'Robin Hood van de Veluwe' (hij bracht ook wild naar de arme inwoners van Laag-Soeren) weer vrij. Hij gaat verder met waar ie gebleven was en daar ergeren met name de grondeigenaren zich aan. In december 1904 wordt Reinder met doorgesneden keel en hagel in zijn lijf gevonden. Tot op de dag van vandaag is de moordenaar onbekend gebleven, maar de man die maandagavond op tv het verhaal vertelt op de wagen is erg goed ingevoerd in de lokale geschiedenis en weet meer. Gaat hij na 100 jaar de naam van de moordenaar noemen ? Kijk naar de uitzending van Een wagen vol verhalen op maandag 22 februari.

Stroper Reinder bij zijn arrestatie

Alles in de pan voor Allebak

Minder bloederig en heel smakelijk is het gerecht Allebak van de Arnhemse Angela. Normaal serveert ze het gerecht op verjaardagen, maar voor deze uitzending kookt ze op de vuurkorf en laat koetsiers Wijnand en Berry proeven. Het recept voor Allebak staat ook op deze site.

Presentator Renate Schutte gaat met haar Solex richting schaapskooi in Rheden, drukke tijden, de dames staan op springen. Renate leert het traditionele schapen hoeden.

Duivelsteen en snoepen

Een ander mysterie dat mogelijk wordt onthuld is dat van de Duivelssteen bij De Steeg. Welke krachten worden eraan toegeschreven? Renate bekijkt 'm van dichtbij. Nog meer eten, of beter gezegd snoepen in het ambacht van suikerbakker. In Doesburg worden een heleboel traditionele lekkernijen gefabriceerd door suikerbakker Wilfred van Lekkersenzo.

Verder aandacht voor een speciale Arnhem-song van rasmuzikant Rocco Ostermann (ook bekend van de band Donnerwetter). Hij zingt over de ijzermannetjes van de Rijnstad, een mooie ode aan Arnhem.

Breien en zenden

Omdat in februari de jaarlijkse Warme Truiendag wordt gehouden kijken we in deze uitzending naar het nieuwe en het oude breien, oftewel wat kun je met wol behalve er sokken en sjaals van maken? Verder komt een radiozendamateur op bezoek die Renate leert hoe je met een peil-antenne zenders kunt opsporen. Hij vertelt over het al 40 jaar bestaand evenement de Radio Kampweek op een camping tussen Dieren en Laag-Soeren.

Uitzending maandag 22 februari 18.20 uur, elk uur herhaling.

Categories:: Redactioneel Een wagen vol verhalen

Meer verhalen

Eigen pan of papier mee naar de slager

20 april 2015
Gerhard Kwak
Audio

De eik en de 7 kolken

23 januari 2015
Gery Groot Zwaaftink

Bloempap

26 februari 2015
van Dale
Video

Schele Guurte

28 oktober 2014
Gery Groot Zwaaftink
Video

Erfhuis op de Oud Veluwse Markt

18 november 2014
Ad Guldie
Video

Overvliegende scouts

06 mei 2015
Jeroen Brummelman

Foppen en vossenjacht

17 februari 2015
Jaap Prins
Video

Tour Culinair de Liemers

02 juli 2014
Erna Kruitwagen-Hajenius
Galerij

Keizer schieten

29 september 2014
Marjon Sloetjes
Galerij

Hooikist

14 februari 2015
Gerhard Kwak

Aaltens Volkslied

06 mei 2015
Ina Brethouwer

Niets zeggen dan hebben we meer!

11 januari 2016
Andres mol
VideoGalerij

Pottenbakken

11 november 2014
Hetty de Jongh
Galerij

Vakantietraditie in Nunspeet

17 november 2014
George Bootsma

De Nijkerkse Zonnedagen

26 maart 2015
Museum Nijkerk

Luilakmorgen

19 mei 2015
Nederlands Bakkerijmuseum Hattem
VideoGalerij

Olieslaan uit beukennootjes

12 juli 2014
Ben van Os

Maartekeur

09 augustus 2015
Jef de Jager

Pa's verzameling

07 juli 2015
Teunie