Stropen was vroeger een bijna eerste levensbehoefte en ook toen ging het er al hard aan toe tussen het gezag en de illegale jagers. Maar een stroper die zijn activiteiten met het leven moet bekopen, dat komt maar af en toe voor. In de regio Laag-Soeren krijgt Reinder van de Brink het aan de stok met de plaatselijke veldwachter, hij schiet de man neer en komt in de gevangenis terecht.

Na een jaar of 10 komt de 'Robin Hood van de Veluwe' (hij bracht ook wild naar de arme inwoners van Laag-Soeren) weer vrij. Hij gaat verder met waar ie gebleven was en daar ergeren met name de grondeigenaren zich aan. In december 1904 wordt Reinder met doorgesneden keel en hagel in zijn lijf gevonden. Tot op de dag van vandaag is de moordenaar onbekend gebleven, maar de man die maandagavond op tv het verhaal vertelt op de wagen is erg goed ingevoerd in de lokale geschiedenis en weet meer. Gaat hij na 100 jaar de naam van de moordenaar noemen ? Kijk naar de uitzending van Een wagen vol verhalen op maandag 22 februari.

Stroper Reinder bij zijn arrestatie

Alles in de pan voor Allebak

Minder bloederig en heel smakelijk is het gerecht Allebak van de Arnhemse Angela. Normaal serveert ze het gerecht op verjaardagen, maar voor deze uitzending kookt ze op de vuurkorf en laat koetsiers Wijnand en Berry proeven. Het recept voor Allebak staat ook op deze site.

Presentator Renate Schutte gaat met haar Solex richting schaapskooi in Rheden, drukke tijden, de dames staan op springen. Renate leert het traditionele schapen hoeden.

Duivelsteen en snoepen

Een ander mysterie dat mogelijk wordt onthuld is dat van de Duivelssteen bij De Steeg. Welke krachten worden eraan toegeschreven? Renate bekijkt 'm van dichtbij. Nog meer eten, of beter gezegd snoepen in het ambacht van suikerbakker. In Doesburg worden een heleboel traditionele lekkernijen gefabriceerd door suikerbakker Wilfred van Lekkersenzo.

Verder aandacht voor een speciale Arnhem-song van rasmuzikant Rocco Ostermann (ook bekend van de band Donnerwetter). Hij zingt over de ijzermannetjes van de Rijnstad, een mooie ode aan Arnhem.

Breien en zenden

Omdat in februari de jaarlijkse Warme Truiendag wordt gehouden kijken we in deze uitzending naar het nieuwe en het oude breien, oftewel wat kun je met wol behalve er sokken en sjaals van maken? Verder komt een radiozendamateur op bezoek die Renate leert hoe je met een peil-antenne zenders kunt opsporen. Hij vertelt over het al 40 jaar bestaand evenement de Radio Kampweek op een camping tussen Dieren en Laag-Soeren.

Uitzending maandag 22 februari 18.20 uur, elk uur herhaling.

Categories:: Redactioneel Een wagen vol verhalen

Meer verhalen

Galerij

Een traditionele Achterhoekse bruiloft

21 oktober 2014
Harm en Mielke van Egmond
Galerij

Vakantietraditie in Nunspeet

17 november 2014
George Bootsma
Galerij

Olde Wievenbrood

29 juli 2015
Paul Hoftijzer
Galerij

Oranjehuis

31 mei 2014
a van hagen

Eper Bijenmarkt

15 december 2015
M. de Voogd
Video

Mijn hondjes op de dierenbegraafplaats

15 april 2015
Diana Jansen

Driekoningen, ik kan het lied nog zo zingen

06 januari 2015
Marian v't Hullenaar-Seegers

Lopen met het bevrijdingsvuur

31 maart 2015
Henk Zegers

Belang en waarde van het KNIL

20 augustus 2014
Aarnout Mijling

Bussentrappertie

19 augustus 2014
Theo Meijer

Kleding ontwerpen door moulage

01 juni 2015
Mirte Engelhard

Luiertaart

17 augustus 2015
Thea Slats

De streekdrachten van de Noord-Veluwe

18 juni 2015
Rein Lotterman

Meijer-eten

12 mei 2014
Theo Meijer

Genoemd naar de patroonheilige van de kerk

17 maart 2015
A.Wijnhoud-Freriks