Galerie en monument de Witte Hemel in Drempt was zaterdag het decor voor de tweede ambassadeursdag van het netwerk Immaterieel Erfgoed Gelderland. Vertegenwoordigers van diverse erfgoedorganisaties, actieve verhalenvertellers van Een wagen vol verhalen en andere betrokkenen werden verwelkomd door de klanken van de midwinterhoorns van de Veluwse Midwienterhoornbloazers uit Epe.

Onder het genot van zelf meegebrachte streekgerechten werden oude bekenden begroet, nieuwe contacten gelegd en banden aangehaald. Een bont gezelschap van onder andere schutters, ambachtslieden, fans van Een wagen vol verhalen, vertegenwoordigers van gemeenten, een troubadour, stadsomroeper, culinair specialist en meer namen deel aan de tweede bijeenkomst van het netwerk. In april is de aftrap gegeven bij Omroep Gelderland. Deze winterbijeenkomst was voor een deel van de aanwezigen de tweede bijeenkomst, maar het netwerk kent ook weer nieuwe gezichten.

Kwazzelskruut en eikelschaafsel
Verschillende ambassadeurs namen voor de lunch eten of drinken uit eigen streek mee. Brood van het bakkerijmuseum uit Hattem, Wasberrekoek uit Groesbeek, Poddik (ketelkoek) en Eikeltjesbrood uit Dinxperlo, Balkenbrij uit Epe, kniepertjes met slagroom, appeltjes uit Elst, baklever uit Twello en het Loilse Kwazzelskruut. Een gedeelte van de gerechten staat al op onze site, de rest komt er ongetwijfeld binnenkort op. Onze ambassadeur en gastvrouw Liesbeth zorgde voor koffie, thee en krentewegge.

Het netwerk
Laura Wouters van Gelders Erfgoed vertelde tijdens de lunch over het doel van het netwerk. Organisaties/personen die zijn aangesloten kunnen gebruik maken van het netwerk (oa via Facebook) om contacten te leggen met anderen, kunnen advies krijgen van Gelders Erfgoed, hebben korte lijntjes met de redactie van Omroep Gelderland, worden uitgenodigd voor bijeenkomsten van het netwerk en krijgen een podium voor het verhaal over de eigen tradities/gebruiken. De ambassadeurs leveren allen op hun eigen manier een bijdrage aan het netwerk. Dat kan door eigen kennis beschikbaar te stellen, door verhalen te verzamelen voor www.eenwagenvolverhalen.nl, door Een wagen vol verhalen meer bekendheid te geven (bijv. mondeling of via Twitter of Facebook) of te helpen bij de organisatie van evenementen.

Boeren, burgers en buitenlui
Na een voorstelrondje werd een nieuw seizoen van Een wagen vol verhalen op tv al luid schreeuwend aangekondigd. Piet Schuijn, stadsomroeper in Hattem, is een vast gezicht in de komende serie. Hij zal alle uitzendingen vanaf de Veluwe aan- en afkondigen. Voor het derde seizoen op tv is een verwarmde wagen van stal gehaald en zal presentatrice Renate Schutte rondrijden met de Solex. Sommige onderdelen uit de uitzending blijven bestaan, maar er zijn ook wat nieuwe onderdelen te zien, zoals de rubriek 'Toen & nu', waar oude en nieuwe gebruiken met elkaar worden vergeleken of waar jongeren oude tradities 'uitproberen' of nieuw leven inblazen.

Monumentale boerderij en galerie
Een rondleiding bij de Witte Hemel werd even onderbroken door verslaggever René Arendsen voor zijn melding op radio vanaf de ambassadeursdag. Met de klanken van de midwinterhoorn deed hij kort verslag over het netwerk en de bijzondere boerderij. De Witte Hemel (Weidliche Heimal) is gebouwd op een bijzondere plek, een Heilige Markeplaats uit de Carolingische tijd. In de 200 jaar oude boerderij waren schilderijen te zien van de leerlingen van Liesbeth. Om de boerderij was er vooral belangstelling voor de bijzondere wolvarkens.

Jongeren en immaterieel erfgoed
Dat het nog niet zo vanzelfsprekend is om jongeren te betrekken bij immaterieel erfgoed bleek wel tijdens de lezing/workshop van Guus Bremer van het Huis van de Jeugd, een organisatie die ondersteuning biedt aan vrijwilligers die met jeugd en jongeren werken. In het Arsenaal in Doesburg (op steenworp afstand van de Witte Hemel) werd aan de hand van tien vragen werd duidelijk of de organisaties van de ambassadeurs wel klaar zijn voor jongeren. Dat jongeren en erfgoed niet zo'n vanzelfsprekende combinatie zijn bleek wel uit de reacties van de aanwezigen. Want er zijn traditionele taken die vroeger alleen door mannen uitgevoerd konden worden (denk aan de schutterij of het stadsomroepersschap), maar kun je dat in de moderne tijd nog wel in stand houden? Of laat je nu ook dames en jeugd toe?

Als afsluiting een speciaal woord van dank aan Laura Wouters van Gelders Erfgoed. Zij heeft in het afgelopen jaar het netwerk opgericht en de bijeenkomsten georganiseerd. Deze bijeenkomst is haar laatste werkdag voor Gelders Erfgoed. Haar werk voor het netwerk wordt overgenomen door Eefje Broere.  

Meer over de ambassadeurs en het netwerk kunt u lezen op deze site. Heeft u interesse om zich aan te sluiten bij het netwerk, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Benieuwd naar alle foto's van de dag? Bekijk dan het fotoalbum op Facebook.

Categories:: Ambassadeursnetwerk Redactioneel

Meer verhalen

Een bijzonder huwelijksaanzoek

11 juni 2015
Jacobiene Otten
Video

Foekepot

07 mei 2014
Marleen Klunder
Galerij

Oranjehuis

31 mei 2014
a van hagen

Verjaardagsboeket

05 februari 2015
Tariel Gwedelidze

Vernoemd naar grootouders

08 april 2015
Ans Jonker
Video

Vroeg Carnaval in Nöttedarp

20 januari 2016
Clemens Elshoff

Het dorsen van graan met de vlegel

19 januari 2015
Theo Giesen

De kerstrollade

24 december 2015
Gerhard Kwak
Audio

Tuutlied

28 mei 2014
Wim Monnich

De Bebbenbek

12 juni 2015
Gery Groot Zwaaftink

Sabbatviering

26 februari 2015
Ben Veenhuis

Gortepap met stroop

20 juli 2015
Lilian Schimmel

Luilakmorgen

19 mei 2015
Nederlands Bakkerijmuseum Hattem
Galerij

Buurtgebruiken rondom geboorte

11 juli 2014
Willi Wilbrink
Video

200 eieren met Pasen

18 juni 2014
Nijenhuis

Riviervissen in de Waal

23 november 2015
Gijs Sepers
Video

De Nijmeegse Kermis

26 juni 2014
Joop Noordzij

Handige ouders

29 juni 2015
Teunie