Maandag 28 maart kunt u kijken naar de allerlaatste uitzending van Een wagen vol verhalen. Drie seizoenen lang hebben we met veel plezier de verhalen over tradities en gebruiken in Gelderland opgetekend. En dat doen we nog één keer, als afsluiting bij Kasteel Doornenburg. De opnames voor deze uitzending maakten we op zaterdag tegelijk met de Gelredag. De hele dag was het kasteel open voor publiek en was het terrein gevuld met tradities en gebruiken. Bezoekers konden onder andere koekslaan, vlegel hangen en boogschieten.

Wijnand en Berry Hazeleger hebben er altijd al een dag opzitten, voordat ze bij onze opnamelocaties aankomen. We mochten deze keer met ze meekijken, hoe ze in de vroege ochtend hun paarden verzorgen en spullen klaarzetten voor een dag 'Wagen vol verhalen'.  

Eric Borrias en Gery Groot Zwaaftink 

Eric Borrias en Gery Groot Zwaaftink waren twee seizoenen lang verhalenverteller op onze wagen. Eric is net uitgeroepen tot vertelambassadeur van het jaar en vertelde nog één keer volksverhalen voor onze bezoekers. Ook zijn vertelcollega Gery was aanwezig. Hij vertolkte zijn andere talent als troubadour.

De bezoekende kinderen vertelden hun eigen verhaal. Zij verzonnen een sprookje achter het gebruikenluik. 

Via onze site heeft u kunnen stemmen over welk verhaal er absoluut nog verteld moest worden op onze wagen. Het publiek koos het verhaal van Henk Zegers, De dag dat fietsen geen fietsen heet. In onze wagen vertelde ambassadeur Henk over het dauwtrappen tijdens Hemelvaart.

Paastafel

Midden op de binnenplaats van het kasteel hadden we een paastafel gedekt. Pasen is natuurlijk gelinkt aan allerlei tradities die met eten te maken hebben. Zo hadden wij de bakker van het Haantje Pikbrood aan tafel en de bakker die tweevoudig winnaar werd van het beste paasbrood. Natuurlijk ontbrak ook niet een verhaal over gekookte eieren. Onlosmakelijk verbonden met Pasen

De uitzendingen van het laatste seizoen werden aan- en uitgeroepen door onze drie stadsomroepers, Peer Witzel, Theo Tankink en Piet Schuijn. Bij het kasteel riepen ze voor het laatst met ons mee. We testten bovendien voor eens en voor altijd welke omroeper de meeste decibellen produceert.

Heidevolk

De folk- vikingmetalband Heidevolk liet onder grote belangstelling hun vertolking horen van het Gelders volkslied. 

Kijk komende maandag naar Een wagen vol verhalen om nog één keer de tradities en gebruiken uitgelicht te zien op TV Gelderland, vanaf 18.20 uur, ieder uur herhaald. Zaterdag 2 april kunt u dan nog de laatste Gelredag bezoeken bij Kasteel Cannenburch.

 

Galerij
Categories:: Redactioneel Een wagen vol verhalen

Meer verhalen

“De duker zal ow halen”

18 mei 2015
Ina Brethouwer
Galerij

Twee mannen met elkaar in de onecht verbonden

12 februari 2015
Herman en Rene
Video

Chocolade paaseieren

13 maart 2015
Annemieke Hulshof

De streekdrachten van de Noord-Veluwe

18 juni 2015
Rein Lotterman
Galerij

Bijzondere uitvaart met loopkoets

18 augustus 2014
Addy Borgstein en Jolanda Verkuijl-Borgstein
Galerij

Longewos en ander lekkers?

17 februari 2015
Gerhard Kwak

Pikballen

19 november 2015
Gerhard Kwak

Staringavonden

15 juni 2015
Alma van der Schoot
Video

Doesburgse mosterdsoep

20 november 2014
Albert

Traditioneel schapenscheren

12 mei 2014
André Karper

Ketelkoek op tweede kerstdag

16 december 2015
Paul Hoftijzer

Omenten van fruitbomen

18 november 2015
Jan Reijnen
Video

De huisslachting

09 september 2014
Eibert Kuiper

Vernoemd naar grootouders

08 april 2015
Ans Jonker

Het vat leegmaken

17 september 2015
Ap Dieker

Sneeuwpudding van Oma Kwak

08 januari 2016
Gerhard Kwak

De weerwolf van Millingen

23 mei 2014
Rob Haverkamp

Verkleden met Koninginnedag

15 juni 2014
Ria Rozendal