Maandag 28 maart kunt u kijken naar de allerlaatste uitzending van Een wagen vol verhalen. Drie seizoenen lang hebben we met veel plezier de verhalen over tradities en gebruiken in Gelderland opgetekend. En dat doen we nog één keer, als afsluiting bij Kasteel Doornenburg. De opnames voor deze uitzending maakten we op zaterdag tegelijk met de Gelredag. De hele dag was het kasteel open voor publiek en was het terrein gevuld met tradities en gebruiken. Bezoekers konden onder andere koekslaan, vlegel hangen en boogschieten.

Wijnand en Berry Hazeleger hebben er altijd al een dag opzitten, voordat ze bij onze opnamelocaties aankomen. We mochten deze keer met ze meekijken, hoe ze in de vroege ochtend hun paarden verzorgen en spullen klaarzetten voor een dag 'Wagen vol verhalen'.  

Eric Borrias en Gery Groot Zwaaftink 

Eric Borrias en Gery Groot Zwaaftink waren twee seizoenen lang verhalenverteller op onze wagen. Eric is net uitgeroepen tot vertelambassadeur van het jaar en vertelde nog één keer volksverhalen voor onze bezoekers. Ook zijn vertelcollega Gery was aanwezig. Hij vertolkte zijn andere talent als troubadour.

De bezoekende kinderen vertelden hun eigen verhaal. Zij verzonnen een sprookje achter het gebruikenluik. 

Via onze site heeft u kunnen stemmen over welk verhaal er absoluut nog verteld moest worden op onze wagen. Het publiek koos het verhaal van Henk Zegers, De dag dat fietsen geen fietsen heet. In onze wagen vertelde ambassadeur Henk over het dauwtrappen tijdens Hemelvaart.

Paastafel

Midden op de binnenplaats van het kasteel hadden we een paastafel gedekt. Pasen is natuurlijk gelinkt aan allerlei tradities die met eten te maken hebben. Zo hadden wij de bakker van het Haantje Pikbrood aan tafel en de bakker die tweevoudig winnaar werd van het beste paasbrood. Natuurlijk ontbrak ook niet een verhaal over gekookte eieren. Onlosmakelijk verbonden met Pasen

De uitzendingen van het laatste seizoen werden aan- en uitgeroepen door onze drie stadsomroepers, Peer Witzel, Theo Tankink en Piet Schuijn. Bij het kasteel riepen ze voor het laatst met ons mee. We testten bovendien voor eens en voor altijd welke omroeper de meeste decibellen produceert.

Heidevolk

De folk- vikingmetalband Heidevolk liet onder grote belangstelling hun vertolking horen van het Gelders volkslied. 

Kijk komende maandag naar Een wagen vol verhalen om nog één keer de tradities en gebruiken uitgelicht te zien op TV Gelderland, vanaf 18.20 uur, ieder uur herhaald. Zaterdag 2 april kunt u dan nog de laatste Gelredag bezoeken bij Kasteel Cannenburch.

 

Galerij
Categories:: Redactioneel Een wagen vol verhalen

Meer verhalen

VideoGalerij

Smaltappel en Gortepap

12 december 2014
Bram Masselink
Video

Walnoot tikken in Elburg

18 mei 2014
Jan L

Jammarkt Neede

19 augustus 2014
Margreet Boot
Video

De witte juffer van Kernhem

16 september 2014
Peter

Beeldhouwen in Bredevoort

06 oktober 2015
Paul Hoftijzer

De kerstrollade

24 december 2015
Gerhard Kwak
Video

Klootschieten

25 augustus 2014
Jacques van Hooijdonk

Biest

12 september 2014
A. Klaassen
VideoGalerij

Papier scheppen in Middelste Molen

08 mei 2014
Gerda Bijzet

Janna van de Tiggeloven

24 oktober 2014
B. van Dijk

Monniken zingen bij zonsopgang

02 april 2015
Stan Hollaardt

De buurt uitschieten

15 september 2015
Willem Arentsen

Riest met krent'n, botterjus en eier

08 april 2015
Van Beek- Van Brummen

Staringavonden

15 juni 2015
Alma van der Schoot

Merklap of letterdoek

15 april 2015
Gerhard Kwak
Video

Kloten maken, vakwerk

26 september 2014
h.b.barmentloo
Video

Een bruidskoe van mijn oudste zus

23 juni 2014
Anton Koster

Ridders van de Slof

10 februari 2015
Anja Scholten