Huis Aerdt opent haar deuren. Wilt u het huis wel eens gratis bezoeken en daar ook nog eens verrast worden door de tradities en geschiedenis uit de streek? Kom dan op zaterdag 5 maart naar de Gelredag. Omroep Gelderland doet de hele ochtend live-verslag op radio.

Maandag op tv, zaterdag op de Gelredag
De Gelredag van 5 maart is gekoppeld aan de uitzending van Een wagen vol verhalen van maandag 29 februari bij Omroep Gelderland.In de tv-uitzending gaat presentatrice Renate Schutte vogelknuppelen met de schutterij. Zaterdag kan het publiek een poging wagen om met de knuppel een vogel van de paal te werpen. We zien op tv de Zwaardenmaag van slager Bles, zaterdag kan het publiek zelf proeven van dit vlees.

Zanger Paul Mulder bezingt  maandag op tv zijn geliefde Liemers met het nummer 'Land aon de grens', zaterdag in Huis Aerdt laat hij meer horen van zijn repertoire.En Rien van den Heuvel komt verhalen vertellen over de Liemers.

Huis Aerdt
Huis Aerdt stond vroeger wel in Aerdt, tegenwoordig hoort het bij het dorp Herwen. De PTT heeft dat laten veranderen bij het invoeren van de postcodes in 1977. Omdat het dichter bij Herwen ligt dan bij Aerdt. Op de plek stond ooit een 14e-eeuws kasteel. Maar daar is vrijwel niets van overgebleven. Het huidige huis werd in 1652 op de fundamenten van het kasteel gebouwd.

Op de bovenverdieping van het huis zat een Rooms-katholieke schuilkerk. Die werden dan weer specifiek in landhuizen en kastelen gemaakt, omdat daar iemand woonde met invloed en het pand dan versterkt was om een aanval te kunnen weerstaan. Net als veel landhuizen is Huis Aerdt ook niet meer in handen van de adel, maar van Gelders Landschap en Kastelen. Sterker nog: Het staat te huur! Voor 4000 euro kan je er wonen en bedrijf in voeren...

Parkeren kan het best bij de sporthal (Martinusweg 29 in Herwen), voor parkeren op de dijk worden bekeuringen uitgedeeld. 

De Gelredagen
Omroep Gelderland organiseert de Gelredagen in samenwerking met Erfgoed Gelderland, Nederlands Openluchtmuseum en het Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen. Wekelijks is een historische locatie gratis toegankelijk voor het publiek. De Gelredagen zijn onderdeel van Een wagen vol verhalen. Dat project bestaat verder nog uit onder andere  een tv-programma en een website, waarop Gelderlanders hun eigen tradities en gebruiken kunnen plaatsen.


Gelredag zaterdag 5 maart
tussen 10.00 en 13.00 gratis toegang
Huis Aerdt,
Molenhoek 2
Herwen

Categories:: Redactioneel Gelredagen

Meer verhalen

Smaltappel bakken in reuzel

06 maart 2015
Gerhard Kwak

Op zijn zondags

03 juni 2015
Korevaar
VideoGalerij

Elke 5 jaar bogenbouw Dodewaard

24 april 2015
Westereng Bogenbouw
Audio

De eik en de 7 kolken

23 januari 2015
Gery Groot Zwaaftink

Ongel: de voorganger van frituurvet

13 januari 2016
Gerhard Kwak

Salueer niet meer, of toch nog ?

08 maart 2016
Ed van Seters

Woodbrookers aan en op de Kalenberg

23 juni 2015
Arris H.Kramer

Vergeten snoep

04 juli 2014
Grady Hendriks
GalerijVideo

De paasos

07 februari 2015
Gerhard Kwak

Oude kleren aan naar een optreden van Normaal

20 februari 2015
André Oostindiën
Video

Paardenmarkt en het Paardenmoppen toernooi

03 april 2015
Rien de la Cousine

Banketstaaf: een exclusieve lekkernij

30 november 2015
Paul Hoftijzer

Bruid strooi wat uit

20 maart 2015
Meneer Wilbrink en Meneer Cornelissen

De koningin vertelt over feest in Huppel

14 oktober 2014
Gea Schreurs
Galerij

Buurtgebruiken rondom geboorte

11 juli 2014
Willi Wilbrink
VideoGalerij

De kermis in Keijenborg

25 september 2014
S. Bergervoet

De kloostermoppen van Hernen

08 april 2015
André Kersten