Huis Aerdt opent haar deuren. Wilt u het huis wel eens gratis bezoeken en daar ook nog eens verrast worden door de tradities en geschiedenis uit de streek? Kom dan op zaterdag 5 maart naar de Gelredag. Omroep Gelderland doet de hele ochtend live-verslag op radio.

Maandag op tv, zaterdag op de Gelredag
De Gelredag van 5 maart is gekoppeld aan de uitzending van Een wagen vol verhalen van maandag 29 februari bij Omroep Gelderland.In de tv-uitzending gaat presentatrice Renate Schutte vogelknuppelen met de schutterij. Zaterdag kan het publiek een poging wagen om met de knuppel een vogel van de paal te werpen. We zien op tv de Zwaardenmaag van slager Bles, zaterdag kan het publiek zelf proeven van dit vlees.

Zanger Paul Mulder bezingt  maandag op tv zijn geliefde Liemers met het nummer 'Land aon de grens', zaterdag in Huis Aerdt laat hij meer horen van zijn repertoire.En Rien van den Heuvel komt verhalen vertellen over de Liemers.

Huis Aerdt
Huis Aerdt stond vroeger wel in Aerdt, tegenwoordig hoort het bij het dorp Herwen. De PTT heeft dat laten veranderen bij het invoeren van de postcodes in 1977. Omdat het dichter bij Herwen ligt dan bij Aerdt. Op de plek stond ooit een 14e-eeuws kasteel. Maar daar is vrijwel niets van overgebleven. Het huidige huis werd in 1652 op de fundamenten van het kasteel gebouwd.

Op de bovenverdieping van het huis zat een Rooms-katholieke schuilkerk. Die werden dan weer specifiek in landhuizen en kastelen gemaakt, omdat daar iemand woonde met invloed en het pand dan versterkt was om een aanval te kunnen weerstaan. Net als veel landhuizen is Huis Aerdt ook niet meer in handen van de adel, maar van Gelders Landschap en Kastelen. Sterker nog: Het staat te huur! Voor 4000 euro kan je er wonen en bedrijf in voeren...

Parkeren kan het best bij de sporthal (Martinusweg 29 in Herwen), voor parkeren op de dijk worden bekeuringen uitgedeeld. 

De Gelredagen
Omroep Gelderland organiseert de Gelredagen in samenwerking met Erfgoed Gelderland, Nederlands Openluchtmuseum en het Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen. Wekelijks is een historische locatie gratis toegankelijk voor het publiek. De Gelredagen zijn onderdeel van Een wagen vol verhalen. Dat project bestaat verder nog uit onder andere  een tv-programma en een website, waarop Gelderlanders hun eigen tradities en gebruiken kunnen plaatsen.


Gelredag zaterdag 5 maart
tussen 10.00 en 13.00 gratis toegang
Huis Aerdt,
Molenhoek 2
Herwen

Categories:: Redactioneel Gelredagen

Meer verhalen

Video

Valkhof in de zon

14 april 2015
William Smulders

Erebogen met Koninginnedag

06 januari 2015
Mieke de Borst-van Herwijnen
Video

Heggenvlechten, de natuurlijke veekering

29 februari 2016
Hans van Berlo

Van ballon tot baron

01 maart 2016
Edcar Vermeulen
Video

Overvliegende scouts

06 mei 2015
Jeroen Brummelman

Ridder in de orde van de zachte G

05 februari 2015
Frédérique Donders
Video

De legende van het Solse Gat

26 augustus 2014
Corry
Galerij

Taptoe Borculo

04 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf

'nDrom

02 september 2015
Hans Mellendijk
Galerij

Buurtspraak

02 oktober 2014
G. Broere
Galerij

Eten uit de krant

09 mei 2014
Willem Franck
Video

Kloten maken, vakwerk

26 september 2014
h.b.barmentloo

Drie generaties huisslachters

20 juni 2014
Piet van der Linden

De optocht van De Neutenkrakers

30 januari 2015
C. Wolters
Video

Trouwen? Je ex krijgt een pop!

03 maart 2016
Gerrit Hettelaar
Video

Het kerkelijk gebruik van de doop

12 maart 2015
Anki Rijpma-Smit
Galerij

Keizer schieten

29 september 2014
Marjon Sloetjes

Netjes lopen in de avondvierdaagse

09 juli 2015
Wilma Wilbrink