Huis Aerdt opent haar deuren. Wilt u het huis wel eens gratis bezoeken en daar ook nog eens verrast worden door de tradities en geschiedenis uit de streek? Kom dan op zaterdag 5 maart naar de Gelredag. Omroep Gelderland doet de hele ochtend live-verslag op radio.

Maandag op tv, zaterdag op de Gelredag
De Gelredag van 5 maart is gekoppeld aan de uitzending van Een wagen vol verhalen van maandag 29 februari bij Omroep Gelderland.In de tv-uitzending gaat presentatrice Renate Schutte vogelknuppelen met de schutterij. Zaterdag kan het publiek een poging wagen om met de knuppel een vogel van de paal te werpen. We zien op tv de Zwaardenmaag van slager Bles, zaterdag kan het publiek zelf proeven van dit vlees.

Zanger Paul Mulder bezingt  maandag op tv zijn geliefde Liemers met het nummer 'Land aon de grens', zaterdag in Huis Aerdt laat hij meer horen van zijn repertoire.En Rien van den Heuvel komt verhalen vertellen over de Liemers.

Huis Aerdt
Huis Aerdt stond vroeger wel in Aerdt, tegenwoordig hoort het bij het dorp Herwen. De PTT heeft dat laten veranderen bij het invoeren van de postcodes in 1977. Omdat het dichter bij Herwen ligt dan bij Aerdt. Op de plek stond ooit een 14e-eeuws kasteel. Maar daar is vrijwel niets van overgebleven. Het huidige huis werd in 1652 op de fundamenten van het kasteel gebouwd.

Op de bovenverdieping van het huis zat een Rooms-katholieke schuilkerk. Die werden dan weer specifiek in landhuizen en kastelen gemaakt, omdat daar iemand woonde met invloed en het pand dan versterkt was om een aanval te kunnen weerstaan. Net als veel landhuizen is Huis Aerdt ook niet meer in handen van de adel, maar van Gelders Landschap en Kastelen. Sterker nog: Het staat te huur! Voor 4000 euro kan je er wonen en bedrijf in voeren...

Parkeren kan het best bij de sporthal (Martinusweg 29 in Herwen), voor parkeren op de dijk worden bekeuringen uitgedeeld. 

De Gelredagen
Omroep Gelderland organiseert de Gelredagen in samenwerking met Erfgoed Gelderland, Nederlands Openluchtmuseum en het Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen. Wekelijks is een historische locatie gratis toegankelijk voor het publiek. De Gelredagen zijn onderdeel van Een wagen vol verhalen. Dat project bestaat verder nog uit onder andere  een tv-programma en een website, waarop Gelderlanders hun eigen tradities en gebruiken kunnen plaatsen.


Gelredag zaterdag 5 maart
tussen 10.00 en 13.00 gratis toegang
Huis Aerdt,
Molenhoek 2
Herwen

Categories:: Redactioneel Gelredagen

Meer verhalen

Video

Foekepot

07 mei 2014
Marleen Klunder

De vlier: brengt zegen en schrikt heksen af

16 september 2015
Ina Brethouwer
Video

Botterdagen Elburg

13 oktober 2014
Teis van de Weerdhof
Video

Het kerkelijk gebruik van de doop

12 maart 2015
Anki Rijpma-Smit

Robuust en elegant de botter

30 december 2015
Lotte van der Krogt

Ridders van de Slof

10 februari 2015
Anja Scholten
Video

Bakerpraatjes, vroeger en nu

20 april 2015
Silvia de Haan

De Bebbenbek

12 juni 2015
Gery Groot Zwaaftink
Audio

Tuutlied

28 mei 2014
Wim Monnich

Handige ouders

29 juni 2015
Teunie
Galerij

Bloodbrood

09 februari 2015
Gerhard Kwak

Keltische horoscoopbomen in Zevenaar

08 februari 2016
Ton van den Beld

Blote benen met Pasen

08 maart 2015
Gerry

Corvee op vakantiepark Mooi Veluwe

16 januari 2015
Olga Verlegh
Galerij

Mijn vriendin als Sarah

15 december 2014
Anita Berntsen

Gilden stemmen: wel of niet koningschieten?

25 april 2015
Jan Wannet, gilden Huissen

Banketstaaf: een exclusieve lekkernij

30 november 2015
Paul Hoftijzer

Vruchten plukken en rapen

20 augustus 2014
Bets Reijnen van Zwam
Video

De Nijmeegse Kermis

26 juni 2014
Joop Noordzij