Twee vrije dagen zijn nooit verkeerd, maar wat we precies vieren met Pinksteren is voor velen onbekend. Welke tradities en gebruiken horen hier bij? We hebben de kennis van de inwoners van Borculo getest door middel van een quiz. De wagen reed vervolgens een route door de mooie Achterhoek waar onder andere werd verteld over smokkeltochten, streektaal en 'pannekoke met blömen'.

Thema Pinksteren
Zoals u weet heeft elke aflevering een thema. Met de uitzending op Tweede Pinksterdag, maandag 25 mei, is het thema uiteraard Pinksteren. De kennis van presentatrice Renate Schutte en die van de Borculoërs werd getest door quizmaster en radioverslaggever René Arendsen. Onderweg kwamen we langs Boerderijmuseum De Lebbenbrugge waar de Pinksterkroon hangt. In de uitzending zit ook een reportage over de oprichter van de jaarlijkse Pinksterconferentie, Peter Vlug.

Naast de verhalen die over Pinksteren gaan, gaat het ook over andere tradities uit de regio. Bijvoorbeeld over het smokkelen wat vroeger veel gebeurde in de omgeving, en wat nu bij Buitencentrum Kerkemeijer wordt nagespeeld in heuse smokkeltochten. Paul Hoftijzer gaf uitleg over de Achterhoekse keuken, waarin vroeger pannenkoeken werden opgevrolijkt met eetbare bloemen. De bloemen werden in stukjes gesneden en door het beslag geroerd. Dovenetel, daslook, pinksterbloemen, madelief, komkommerkruid en sleutelbloemen zijn voorbeelden die veel gegeten worden. 


Een ode aan de streektaal
Op de wagen vertelde schrijfster en streektaal-ambassadeur Dini Hiddink over haar liefde voor het dialect en het belang van het in stand houden hiervan. Zo vertelde zij dat volgende generaties enthousiast worden gemaakt door een muziekdocent uit Barchem die bestaande nummers heeft vertaald in het Achterhoeks. Een groot succes bij kinderen uit verschillende groepen!


Verhalenverteller Gery Groot Zwaaftink vertelt een verhaal waar de inwoners van Lochem niet zo blij mee zullen zijn...

Ook reed de Achterhoekse rock en roll band Kiek Now Us mee op de wagen. Het nummer dat zij speelden is 'Het platteland is niet te koop', een protest-lied tegen rijke 'leu' die huizen kopen in de Achterhoek, zonder dat zij respect hebben voor de tradities en gebruiken uit de regio.

In de uitzending ziet u het verhaal bij het nummer.

Bekijk hier de hele uitzendingCategories:: Redactioneel Pinksteren Een wagen vol verhalen

Meer verhalen

Op de lat schrieven

27 mei 2015
Gerhard Kwak

Beeldhouwen in Bredevoort

06 oktober 2015
Paul Hoftijzer

Machinist stoomgemaal De Tuut

11 mei 2014
Wim Monnich

Paard springen over levend paard!

18 juni 2014
Marjan Heil
Galerij

Reuzel met kaantjes

06 februari 2015
Gerhard Kwak

Caspar en de twee andere koningen

04 januari 2016
Paul Hoftijzer

Het liefdeslaantje van Vorden

06 januari 2016
Ina Brethouwer
Video

De verdwaalde schoolmeester

26 maart 2015
Eric Borrias

Communieservies

25 februari 2015
Gerhard Kwak

Kerststallen al eeuwen oud.

23 december 2014
henk van Dorland

Boerenkool op verjaardag

05 februari 2015
Dhr. Wijnhoud

Met de veekar naar Normaal

02 december 2015
Mark Beerepoot
VideoGalerij

Koningschieten

29 september 2014
Marjon Sloetjes

Verjaardagstaart maken

05 februari 2015
Simone Cornelissen
Video

Welke balkenbrij lust u graag?

08 juni 2015
Annet Joosten

Achterhoekse brokkebonensoep

05 juni 2015
Gerhard Kwak

Knikkeren

10 juni 2014
Vanessa