Donderdag 16 april staat dit jaar in het teken van de slager. Tijdens deze 'dag van de slager' staat de Kunst van het ambacht centraal. De kunst is om het mooiste stukje vlees te kunnen verkopen. Slagers vullen de Dag van de slager op hun eigen manier in. Zo geeft de ene slager een rondleiding en een kijkje achter de schermen bij dit ambacht en geeft de ander weer een workshop.

Het hoofddoel van deze speciale slagersdag is het laten zien van dit ambacht van nu. Zo zijn de slagers veel creatiever en innovatiever geworden om hun vlees te kunnen verkopen. Maar deze dag heeft nog een doel: nieuwe slagers werven door jongeren het vak te laten zien en ze enthousiast te maken.

Proeven of krassen
Bent u geen slager en wordt u het ook niet meer, maar u wilt toch proeven van het vak? Dan kunt u donderdag wellicht langs bij een slager in de buurt voor bijvoorbeeld een proeverij of u krast mee voor een prijs. Vele slagers delen namelijk kraskaarten uit waarbij klanten kans maken op mooie prijzen. In Gelderland zijn er zo'n 50 slagers met een activiteit. Benieuwd wat er bij u in de buurt te doen is? Kijk dan even hier.

Arnhem rookworststad

Wist u trouwens dat Arnhem rookworststad is? Al 40 jaar worden slagersvakwedstrijden georganiseerd voor de worstenmaker die de beste Gelderse worst maakt. Dat deze wedstrijd in de Gelderse hoofdstad Arnhem wordt gehouden, heeft te maken met de naam van de rookworst.

Belangrijk bij de bereiding van rookworst is dat het vlees en het spek een vaste structuur hebben. Vroeger koos men daarom voor varkens uit het oosten van ons land, die dankzij hun voeding de gewenste vlees- en vetstructuur hadden. Deze voeding bestond uit rogge, keukenafval en eikels. 

Slager in de wagen

Alvast smullen? Lees de verhalen over van onder andere meneer Kwak over vlees op deze site (bijv. over Borskorn, wat u ziet op bovenstaande foto) of kijk dan even naar de speciaal geselecteerde recepten van de dag van de slager.

Op 18 mei ziet u in Een wagen vol verhalen op tv meer over het ambacht van de slager. In onz eerste uitzending gingen we een 'vette bek halen'.

Voor meer ambachten kunt u hier klikken.

Lees ook meer verhalen over de slacht en over vlees.

Video
Categories:: Redactioneel Slacht

Meer verhalen

Galerij

Steven was schaapherder

06 juli 2014
Maarten Matser

Hattemerbroek

22 juli 2014
Dini van der Velde
Galerij

De Sinterklaastafel

25 augustus 2014
Jan Kreijenbroek
VideoGalerij

Mijn levende Sarahverhaal

27 mei 2014
magda

De natering moet een feestje zijn

23 oktober 2015
Werner Willemsen
Video

De traditionele paasstollen

11 maart 2015
Hugo Jansen
Galerij

Jarenlang met Bennie Jolink op de foto

18 december 2015
Jan Gert De Boer

Requiem voor iedereen

04 november 2015
Johan Koornstra

Het worstenhoorntje

22 januari 2016
Gerhard Kwak

Vernoemd naar grootouders

08 april 2015
Ans Jonker

Paard springen over levend paard!

18 juni 2014
Marjan Heil

De modelbotter in de huiskamer

26 oktober 2015
Lex Terpstra

De Zwarte vrouwe van Staverden

26 februari 2015
Redactie
Video

Tractorpulling Lochem

17 november 2014
Franco Vermij

Bennie Jolink wacht nadat Eend is gejat

25 november 2015
Rob Hanhart
Galerij

Palmpasen

07 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Beleg en ontzet van Huissen

12 mei 2014
Jan Wannet
Video

De dierentolk

27 mei 2015
Joke Bouwman