Donderdag 16 april staat dit jaar in het teken van de slager. Tijdens deze 'dag van de slager' staat de Kunst van het ambacht centraal. De kunst is om het mooiste stukje vlees te kunnen verkopen. Slagers vullen de Dag van de slager op hun eigen manier in. Zo geeft de ene slager een rondleiding en een kijkje achter de schermen bij dit ambacht en geeft de ander weer een workshop.

Het hoofddoel van deze speciale slagersdag is het laten zien van dit ambacht van nu. Zo zijn de slagers veel creatiever en innovatiever geworden om hun vlees te kunnen verkopen. Maar deze dag heeft nog een doel: nieuwe slagers werven door jongeren het vak te laten zien en ze enthousiast te maken.

Proeven of krassen
Bent u geen slager en wordt u het ook niet meer, maar u wilt toch proeven van het vak? Dan kunt u donderdag wellicht langs bij een slager in de buurt voor bijvoorbeeld een proeverij of u krast mee voor een prijs. Vele slagers delen namelijk kraskaarten uit waarbij klanten kans maken op mooie prijzen. In Gelderland zijn er zo'n 50 slagers met een activiteit. Benieuwd wat er bij u in de buurt te doen is? Kijk dan even hier.

Arnhem rookworststad

Wist u trouwens dat Arnhem rookworststad is? Al 40 jaar worden slagersvakwedstrijden georganiseerd voor de worstenmaker die de beste Gelderse worst maakt. Dat deze wedstrijd in de Gelderse hoofdstad Arnhem wordt gehouden, heeft te maken met de naam van de rookworst.

Belangrijk bij de bereiding van rookworst is dat het vlees en het spek een vaste structuur hebben. Vroeger koos men daarom voor varkens uit het oosten van ons land, die dankzij hun voeding de gewenste vlees- en vetstructuur hadden. Deze voeding bestond uit rogge, keukenafval en eikels. 

Slager in de wagen

Alvast smullen? Lees de verhalen over van onder andere meneer Kwak over vlees op deze site (bijv. over Borskorn, wat u ziet op bovenstaande foto) of kijk dan even naar de speciaal geselecteerde recepten van de dag van de slager.

Op 18 mei ziet u in Een wagen vol verhalen op tv meer over het ambacht van de slager. In onz eerste uitzending gingen we een 'vette bek halen'.

Voor meer ambachten kunt u hier klikken.

Lees ook meer verhalen over de slacht en over vlees.

Video
Categories:: Redactioneel Slacht

Meer verhalen

Naveltje bloot en andere geboortelikeuren

30 maart 2015
Willem Heuzinkveld

Ongel: de voorganger van frituurvet

13 januari 2016
Gerhard Kwak

Een broodje tin

01 februari 2016
Martijn van Zon
Video

De Boelekearl

11 augustus 2014
G. Raterink-Gussinklo

Wandelen in Barchem: al tien jaar een feest!

08 juni 2015
Arjan Klein Hazebroek

Griesmeelpudding met stevenssaus

20 mei 2015
Paul Hoftijzer

Riest met krent'n, botterjus en eier

08 april 2015
Van Beek- Van Brummen

Sigaretten en bowl op verjaardagen

16 februari 2015
Jaap Prins

De Nijkerkse Zonnedagen

26 maart 2015
Museum Nijkerk

Oud-Lunterse Dag

23 juni 2014
Albert Hendriksen

Riviervissen in de Waal

23 november 2015
Gijs Sepers
Galerij

Keizer schieten

29 september 2014
Marjon Sloetjes
VideoGalerij

Papklok

09 juli 2014
A Timmer- Jansen
Galerij

Vlinderen in Apeldoorn

05 februari 2015
Wim de Boer

De Kleeftocht

20 mei 2014
Guido Lavalaye

Foppen en vossenjacht

17 februari 2015
Jaap Prins

Nieuwjaar winnen

27 mei 2014
Rita van Liere

Oude kleren aan naar een optreden van Normaal

20 februari 2015
André Oostindiën