Donderdag 16 april staat dit jaar in het teken van de slager. Tijdens deze 'dag van de slager' staat de Kunst van het ambacht centraal. De kunst is om het mooiste stukje vlees te kunnen verkopen. Slagers vullen de Dag van de slager op hun eigen manier in. Zo geeft de ene slager een rondleiding en een kijkje achter de schermen bij dit ambacht en geeft de ander weer een workshop.

Het hoofddoel van deze speciale slagersdag is het laten zien van dit ambacht van nu. Zo zijn de slagers veel creatiever en innovatiever geworden om hun vlees te kunnen verkopen. Maar deze dag heeft nog een doel: nieuwe slagers werven door jongeren het vak te laten zien en ze enthousiast te maken.

Proeven of krassen
Bent u geen slager en wordt u het ook niet meer, maar u wilt toch proeven van het vak? Dan kunt u donderdag wellicht langs bij een slager in de buurt voor bijvoorbeeld een proeverij of u krast mee voor een prijs. Vele slagers delen namelijk kraskaarten uit waarbij klanten kans maken op mooie prijzen. In Gelderland zijn er zo'n 50 slagers met een activiteit. Benieuwd wat er bij u in de buurt te doen is? Kijk dan even hier.

Arnhem rookworststad

Wist u trouwens dat Arnhem rookworststad is? Al 40 jaar worden slagersvakwedstrijden georganiseerd voor de worstenmaker die de beste Gelderse worst maakt. Dat deze wedstrijd in de Gelderse hoofdstad Arnhem wordt gehouden, heeft te maken met de naam van de rookworst.

Belangrijk bij de bereiding van rookworst is dat het vlees en het spek een vaste structuur hebben. Vroeger koos men daarom voor varkens uit het oosten van ons land, die dankzij hun voeding de gewenste vlees- en vetstructuur hadden. Deze voeding bestond uit rogge, keukenafval en eikels. 

Slager in de wagen

Alvast smullen? Lees de verhalen over van onder andere meneer Kwak over vlees op deze site (bijv. over Borskorn, wat u ziet op bovenstaande foto) of kijk dan even naar de speciaal geselecteerde recepten van de dag van de slager.

Op 18 mei ziet u in Een wagen vol verhalen op tv meer over het ambacht van de slager. In onz eerste uitzending gingen we een 'vette bek halen'.

Voor meer ambachten kunt u hier klikken.

Lees ook meer verhalen over de slacht en over vlees.

Video
Categories:: Redactioneel Slacht

Meer verhalen

Merklap of letterdoek

15 april 2015
Gerhard Kwak

Corle's volksfeestlied

12 mei 2014
Janna te Peele

'Jenne met de benne' op kerstavond

22 november 2014
B. Kleijn Winkel
Video

Paardenmarkt en het Paardenmoppen toernooi

03 april 2015
Rien de la Cousine

Gortepap met stroop

20 juli 2015
Lilian Schimmel
Video

Nijmeegse Vierdaagse

09 mei 2014
Marc Wingens

Bier kopen om te gooien bij Normaal

07 december 2015
Maria Te Stroet

Eerste noaber, tweede noaber, derde noaber

17 november 2014
Chrisje Mogendorff-Ooïnk

Boterlammetje

12 mei 2014
Janna te Peele
Video

De traditionele paasstollen

11 maart 2015
Hugo Jansen

Een boom vol herinneringen

19 december 2014
Ann 't Hoen
Video

Crossen met kevers in Laren

11 januari 2016
Ton Hissink

Touwscheren bij een huwelijk

03 juni 2015
Jan Lubberts

Carnaval met melk en peerdemennekes

05 februari 2015
Frédérique Donders

Zomerfeest Ugchelen

27 juli 2015
Margriet van der Doe

Broodpap

13 mei 2015
Gerhard Kwak

Spelen met een varkensblaas

12 februari 2015
Gerhard Kwak