Donderdag 16 april staat dit jaar in het teken van de slager. Tijdens deze 'dag van de slager' staat de Kunst van het ambacht centraal. De kunst is om het mooiste stukje vlees te kunnen verkopen. Slagers vullen de Dag van de slager op hun eigen manier in. Zo geeft de ene slager een rondleiding en een kijkje achter de schermen bij dit ambacht en geeft de ander weer een workshop.

Het hoofddoel van deze speciale slagersdag is het laten zien van dit ambacht van nu. Zo zijn de slagers veel creatiever en innovatiever geworden om hun vlees te kunnen verkopen. Maar deze dag heeft nog een doel: nieuwe slagers werven door jongeren het vak te laten zien en ze enthousiast te maken.

Proeven of krassen
Bent u geen slager en wordt u het ook niet meer, maar u wilt toch proeven van het vak? Dan kunt u donderdag wellicht langs bij een slager in de buurt voor bijvoorbeeld een proeverij of u krast mee voor een prijs. Vele slagers delen namelijk kraskaarten uit waarbij klanten kans maken op mooie prijzen. In Gelderland zijn er zo'n 50 slagers met een activiteit. Benieuwd wat er bij u in de buurt te doen is? Kijk dan even hier.

Arnhem rookworststad

Wist u trouwens dat Arnhem rookworststad is? Al 40 jaar worden slagersvakwedstrijden georganiseerd voor de worstenmaker die de beste Gelderse worst maakt. Dat deze wedstrijd in de Gelderse hoofdstad Arnhem wordt gehouden, heeft te maken met de naam van de rookworst.

Belangrijk bij de bereiding van rookworst is dat het vlees en het spek een vaste structuur hebben. Vroeger koos men daarom voor varkens uit het oosten van ons land, die dankzij hun voeding de gewenste vlees- en vetstructuur hadden. Deze voeding bestond uit rogge, keukenafval en eikels. 

Slager in de wagen

Alvast smullen? Lees de verhalen over van onder andere meneer Kwak over vlees op deze site (bijv. over Borskorn, wat u ziet op bovenstaande foto) of kijk dan even naar de speciaal geselecteerde recepten van de dag van de slager.

Op 18 mei ziet u in Een wagen vol verhalen op tv meer over het ambacht van de slager. In onz eerste uitzending gingen we een 'vette bek halen'.

Voor meer ambachten kunt u hier klikken.

Lees ook meer verhalen over de slacht en over vlees.

Video
Categories:: Redactioneel Slacht

Meer verhalen

Koffie leuten

25 augustus 2014
g.abbink
Galerij

Mijn vriendin als Sarah

15 december 2014
Anita Berntsen
Galerij

Met een bijl in eiken gebinten slaan

13 oktober 2014
h.b.barmentloo
Video

Het wonderkruisje van het Reijerink

13 april 2015
Gery Groot Zwaaftink

Oude kleren aan naar een optreden van Normaal

20 februari 2015
André Oostindiën

Slachtschotel

06 februari 2015
Gerhard Kwak

Sabbatviering

26 februari 2015
Ben Veenhuis
Video

Doesburg Binnenste Buiten

01 juli 2014
Jaap Geurtsen
Video

Meiboom zetten

12 mei 2014
G.J. Uwland

Op brommers achter de brandweer aan

03 februari 2015
Dhr. J. Attema

Bijen houden is een boeiende hobby

25 juni 2015
Wilfred Muis

Grenstreffen

22 juli 2014
Herman Roerdink
Galerij

De Koning van Huissen

17 juni 2014
Harry Berendsen

De streekdrachten van de Noord-Veluwe

18 juni 2015
Rein Lotterman
Video

Een bruidskoe van mijn oudste zus

23 juni 2014
Anton Koster

Huiskamer Filmfestival Hattem

24 februari 2015
Henderikus Cazemier

Belang en waarde van het KNIL

20 augustus 2014
Aarnout Mijling