Met Pinksteren herdenken we de uitstorting van de Heilige Geest. Deze dag wordt ook genoemd als het begin van de Christelijke kerk. Een belangrijke gebeurtenis zou je zeggen, maar Pinksteren is lang niet zo bekend als bijvoorbeeld Pasen of Kerst. Voor velen blijft Pinksteren vooral een extra vrije dag. Zo is het ook met de tradities en gebruiken rondom deze feestdag. Die zijn er wel, maar veel van deze tradities zijn in de loop der jaren verloren gegaan. Hoe is het gesteld met uw kennis rondom Pinksteren? Test het met deze waar of niet waar stellingen!

1. Pinksteren wordt gevierd op de 49e dag na Pasen. Waar of niet waar?

2. Vroeger was de Pinksterkroon de plek waar vrouwen van adel onder stonden tijdens Pinksteren. Waar of niet waar?

3. Op tweede Pinksterdag wordt gevierd dat Jezus naar de hemel ging. Waar of niet waar?

4. Vroeger stuurde men met Pinksteren kaartjes, net als met Kerstmis. Waar of niet waar?

5. Met Pinksteren werd vroeger het meisje met de langste haren van het dorp verkozen tot Pinksterbloem of Pinksterbruid. Waar of niet waar?

6. Het joodse pinksterfeest heet Sjavoeot. Waar of niet waar?

7. Vanaf de Middeleeuwen werd Pinksteren in Nederland ook wel Rozenpasen genoemd. Waar of niet waar?

8. Pinksterpoppen werden vroeger geplaatst bij mensen die dat jaar 40 of 50 jaar getrouwd waren. Waar of niet waar?

9. In de vroege middeleeuwen werd er met Pinksteren een week rust gehouden, de heilige geestweek. Waar of niet waar?

10. Pinksteren is gemiddeld gemeten de warmste feestdag van het jaar. Waar of niet waar?

Maandag, 2e Pinksterdag in Een wagen vol verhalen op TV bij Omroep Gelderland de antwoorden (18.20 uur, elk uur herhaald).

Als u niet kunt wachten, kijk dan onder de foto.

De antwoorden:

Stelling 1: WAAR

Het is de negenenveertigste dag ná Pasen, of volgens een andere definitie de vijftigste dag ván Pasen.

Stelling 2: NIET WAAR

De Pinksterkroon was bedoeld voor vrouwen die niet zoveel geld hadden. Zij mochten dan onder de Pinksterkroon gaan staan en kregen geld in ruil voor bijvoorbeeld schoenen poetsen (of dansen en zingen).

Stelling 3: NIET WAAR

Tijdens Hemelvaart ging Jezus voorgoed naar de Hemel, maar hij beloofde zijn leerlingen niet in de steek te laten. Hij zou de heilige geest sturen naar de gelovigen. Dit gebeurde op Eerste Pinksterdag. Zij vertelden over Gods grote daden. 3000 mensen werden overtuigd en sloten zich diezelfde dag nog aan bij de kerk, wat wordt gezien als het ontstaan van de kerk.
Tweede Pinksterdag: Een uitgebreid feest volgde op de geboorte van de kerk en die bleef maar doorgaan. In de 15e eeuw vierden ze zelfs pinksterdrie, maar tegenwoordig houden we het op twee dagen.

Stelling 4: WAAR

Tot in de 20e eeuw was het verder gebruikelijk om elkaar een Pinkstergroet (bijv. in de vorm van een wenskaart) te sturen.

Stelling 5: NIET WAAR

Oorspronkelijk was het feest van Pinksterbruid een ode aan het voorjaar. Het mooiste meisje van het dorp werd door de jongemannen tot pinksterbloem of -bruid gekozen en met bloemen versierd en gekroond. De bloem of bruid symboliseerde het begin van een nieuwe zomer, maar ook de seksualiteit en de vruchtbaarheid. Het feest is overigens vrijwel overal verdwenen.

Stelling 6: WAAR

'Sjavoeot' is Hebreeuws voor 'Wekenfeest': het feest moet volgens de Wet van Mozes namelijk zeven weken (49 dagen) na Pesach gevierd worden.

Stelling 7: WAAR

Omdat er tijdens de Pinkstervieringen uit de kerkgewelven rozenbladeren werden neergelaten, als symbool van de neerdaling der vurige tongen. Mogelijk duiden de rozenbloemen ook op een verwantschap met het folkloristisch feest van de Pinksterbloem of, zoals het in Oost-Nederland heette, Pinksterbruid.

Stelling 8: NIET WAAR

Er zijn in de loop der jaren verschillende redenen geweest voor het zetten van een Pinksterpop, zoals een aanmoediging bij vrijgezellen, maar ook bij pas getrouwde stellen, die nog geen jaar getrouwd waren/nog niet zo lang getrouwd waren. De achterliggende gedachte was duidelijk te maken aan de bewoners dat ze eens moesten ´opschieten´ met het krijgen van kinderen.

Stelling 9: WAAR

Met name in de vroege middeleeuwen was Pinksteren een zeer belangrijk christelijk feest. Het ging toen gepaard met een week van verplichte rust, bekend als de Heilige Geestweek. Tot de standaardrituelen behoorden het loslaten van duiven in de kerk, het strooien van blaadjes van pioenrozen en het blazen op de klaroen.

Stelling 10: WAAR

Pinksteren is geen garantie op mooi en warm weer. Toch is de kans op zomerse temperaturen tijden Pinksteren erg groot. Pinksteren is gemiddeld gemeten de warmste feestdag van het jaar. De temperatuur kwam gemeten over alle Eerste Pinksterdagen tijdens de 20 en 21 eeuw maar liefst 46 keer boven de 20 graden uit. Maar liefst 15 keer op Eerste Pinksterdag werd er een zomerse temperatuur gemeten van maar liefst 25 graden of hoger.

Categories:: Redactioneel Pinksteren

Meer verhalen

Frühschoppen

12 februari 2015
Geert Smits

De melkbus

22 juli 2014
jan Reijnen
VideoGalerij

Papier scheppen in Middelste Molen

08 mei 2014
Gerda Bijzet
Video

Een bruidskoe van mijn oudste zus

23 juni 2014
Anton Koster

Pikballen

19 november 2015
Gerhard Kwak

Koffie leuten

25 augustus 2014
g.abbink

Slepen met Oud & Nieuw

11 mei 2014
Jette

Kerststallen al eeuwen oud.

23 december 2014
henk van Dorland
Galerij

Høkerskeet in Zevenaar

19 mei 2015
Max Hetterscheid
Galerij

Honing- en Bijenmarkt Eerbeek

09 juli 2014
Ton Fleur

Meisjes uit Hoenderloo

18 juni 2014
An Sambeek

Steltlopen in Didam

16 april 2015
Karin van der Velden

Halloween is hot !

29 oktober 2015
Patrick Uding

Kraamtijd in de Achterhoek

16 juni 2015
Paul Hoftijzer

Oranje Tompouce

16 juni 2014
bezoeker grand defilé
Video

Het carbidhart

22 mei 2015
Wouter

Traditioneel schapenscheren

12 mei 2014
André Karper

Veurkauwen

11 augustus 2014
Gerda Tiessink
Galerij

Buurt en buurtgewoonten

11 juli 2014
Willi Wilbrink