In Elspeet staat de volledig gerestaureerde molen De Hoop. De eigenaresse van De Hoop biedt plek aan onze wagen voor de vierde uitzending van dit seizoen. Die uitzending staat weer bol van de verhalen. Margreet van Wijk uit Putten vond vergeten Veluwse kinderliedjes. Die heeft muzikant Henk van der Maten voor ons opnieuw op muziek gezet en door schoolkinderen uit Heerde laten zingen.

In Harderwijk zijn jaarlijks de visserijdagen. Om te gedenken hoe het ooit was, toen Harderwijk nog aan de Zuiderzee lag. Rob Spierenburg is al tientallen jaren betrokken bij de Visserijdagen en laat ons prachtige oude beelden zien van de vissers uit Harderwijk.

In datzelfde Harderwijk verrijzen woningen aan het Waterfront, die weer worden voorzien van een persoonlijke gevelsteen. Net als vroeger kunnen bewoners aan de gevel laten zien welke bijzondere gebeurtenissen zich hebben afgespeeld bij of in hun huis. 

Sander Boom is woodcarver en heeft van de gemeente Nunspeet de opdracht gekregen het dorp Vierhouten te voorzien van een aantal houten kunstwerken. Hij maakte bij het dorpshuis een groot hert en daarnaast nog drie banken, die oude Veluwse ambachten verbeelden. Onze presentatrice Renate Schut mocht zelf proberen of ze met een kettingzaag een kunstwerk kan uitzagen.

Nederlands-Indiërs namen in de jaren vijftig een berg aan tradities mee naar Nederland. Zo kwamen nabestaanden van een overledene veertig dagen na het overlijden nog een keer bij elkaar om samen te eten. En dan vooral het lievelingseten van hun dierbare. De tafel werd ook gedekt voor de overledene. Frits Schoonderwal laat ons de lievelingsnasi van zijn opa proeven. Hij kan zich de bijeenkomst na het overlijden nog goed herinneren. 

Vroeger, in slechtere tijden, konden arme boeren geen lekkernijen betalen tijdens de feestdagen. Om ze toch iets lekkers mee te geven, organiseerden bakkers daarom dobbelavonden. Boeren konden dan voor een kleine bijdrage meedobbelen voor bijvoorbeeld speculaaspoppen. Iedereen gaat met wat lekkers naar huis. Renate doet het nog eens dunnetjes over. Kijk of ook zij met wat lekkers naar huis gaat. 

In onze ambachtsrubriek aandacht voor de klokkenmaker van Harderwijk.

Wat kunnen jazzdansers leren van klompendansers en andersom. Heel veel, bleek toen wij de jazzdansers van Orion samen brachten met de boerendansers uit hun woonplaats Putten. De lange versie van de dans kunt u hieronder bekijken. 

Kinderen vertellen in ons gebruikenluik welke tradities zij in stand houden aan het begin van de schooldag.

Kijk maandag 25 januari naar Een wagen vol verhalen. Vanaf 18.20 uur, ieder uur herhaald.  

Categories:: Redactioneel Een wagen vol verhalen

Meer verhalen

Galerij

Oranjehuis

31 mei 2014
a van hagen

Banketstaaf: een exclusieve lekkernij

30 november 2015
Paul Hoftijzer

Scheprecht van een molenaar

04 juli 2014
Sylvia van Hunnik

Het liefdeslaantje van Vorden

06 januari 2016
Ina Brethouwer

Riest met krent'n, botterjus en eier

08 april 2015
Van Beek- Van Brummen

Fruitcorso

02 september 2014
Sjaan van Es
Galerij

Mijn vriendin als Sarah

15 december 2014
Anita Berntsen

Kiepenpap voor het goede doel

07 maart 2016
Marjolijn van Manen

Muziek in het Neder-Saksische dialect

11 januari 2016
Jan Ottink
VideoAudio

De spookpaarden

07 november 2014
Eric Borrias

Uitgeblazen eieren beschilderen

01 maart 2015
Gerry Klein Overmeen
Video

Popverbranden

10 februari 2015
Wim de Boer

Apeldoornse Vierdaagse

18 juni 2014
J. van Milligen

Luiertaart

17 augustus 2015
Thea Slats
Galerij

Taptoe Borculo

04 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf

Huiskamer Filmfestival Hattem

24 februari 2015
Henderikus Cazemier
VideoGalerij

Smaltappel en Gortepap

12 december 2014
Bram Masselink

Op de striekplank bij Ritn Ditn

07 maart 2016
Hans Hubers