In Elspeet staat de volledig gerestaureerde molen De Hoop. De eigenaresse van De Hoop biedt plek aan onze wagen voor de vierde uitzending van dit seizoen. Die uitzending staat weer bol van de verhalen. Margreet van Wijk uit Putten vond vergeten Veluwse kinderliedjes. Die heeft muzikant Henk van der Maten voor ons opnieuw op muziek gezet en door schoolkinderen uit Heerde laten zingen.

In Harderwijk zijn jaarlijks de visserijdagen. Om te gedenken hoe het ooit was, toen Harderwijk nog aan de Zuiderzee lag. Rob Spierenburg is al tientallen jaren betrokken bij de Visserijdagen en laat ons prachtige oude beelden zien van de vissers uit Harderwijk.

In datzelfde Harderwijk verrijzen woningen aan het Waterfront, die weer worden voorzien van een persoonlijke gevelsteen. Net als vroeger kunnen bewoners aan de gevel laten zien welke bijzondere gebeurtenissen zich hebben afgespeeld bij of in hun huis. 

Sander Boom is woodcarver en heeft van de gemeente Nunspeet de opdracht gekregen het dorp Vierhouten te voorzien van een aantal houten kunstwerken. Hij maakte bij het dorpshuis een groot hert en daarnaast nog drie banken, die oude Veluwse ambachten verbeelden. Onze presentatrice Renate Schut mocht zelf proberen of ze met een kettingzaag een kunstwerk kan uitzagen.

Nederlands-Indiërs namen in de jaren vijftig een berg aan tradities mee naar Nederland. Zo kwamen nabestaanden van een overledene veertig dagen na het overlijden nog een keer bij elkaar om samen te eten. En dan vooral het lievelingseten van hun dierbare. De tafel werd ook gedekt voor de overledene. Frits Schoonderwal laat ons de lievelingsnasi van zijn opa proeven. Hij kan zich de bijeenkomst na het overlijden nog goed herinneren. 

Vroeger, in slechtere tijden, konden arme boeren geen lekkernijen betalen tijdens de feestdagen. Om ze toch iets lekkers mee te geven, organiseerden bakkers daarom dobbelavonden. Boeren konden dan voor een kleine bijdrage meedobbelen voor bijvoorbeeld speculaaspoppen. Iedereen gaat met wat lekkers naar huis. Renate doet het nog eens dunnetjes over. Kijk of ook zij met wat lekkers naar huis gaat. 

In onze ambachtsrubriek aandacht voor de klokkenmaker van Harderwijk.

Wat kunnen jazzdansers leren van klompendansers en andersom. Heel veel, bleek toen wij de jazzdansers van Orion samen brachten met de boerendansers uit hun woonplaats Putten. De lange versie van de dans kunt u hieronder bekijken. 

Kinderen vertellen in ons gebruikenluik welke tradities zij in stand houden aan het begin van de schooldag.

Kijk maandag 25 januari naar Een wagen vol verhalen. Vanaf 18.20 uur, ieder uur herhaald.  

Categories:: Redactioneel Een wagen vol verhalen

Meer verhalen

Galerij

Volksfeest Winterswijk

12 november 2014
Merel Lindenhovius

Een boom vol herinneringen

19 december 2014
Ann 't Hoen

Soepvleis uut Wenters

27 februari 2015
Gerhard Kwak

De duivelspop op het paasvuur

30 maart 2015
Jan Wannet
Galerij

Borskorn

12 februari 2015
Gerhard Kwak

Pannenkoekentaart op pannenkoekdag

09 maart 2016
Saakje het bakmeisje

Genoemd naar de patroonheilige van de kerk

17 maart 2015
A.Wijnhoud-Freriks

De steen van Deil

10 maart 2015
Harry van Ewijk

De coloradokever

28 april 2015
Gerhard Kwak
AudioGalerij

Witte wieven van Zwiep

11 mei 2014
Jette

Oud-Lunterse Dag

23 juni 2014
Albert Hendriksen

Rode zakdoek

18 maart 2015
Gerhard Kwak

Ridders van de Slof

10 februari 2015
Anja Scholten
AudioVideo

Oud en Nieuw in de buurt

11 juli 2014
Willi Wilbrink

De familievete in een Achterhoeks dorp

07 augustus 2014
Margreet Boot
Audio

De schat van de Ravenhorst

20 februari 2015
Gery Groot Zwaaftink

Wild stropen 'soms' een noodzakelijk kwaad ?

03 februari 2016
Aris Blankenspoor