In Elspeet staat de volledig gerestaureerde molen De Hoop. De eigenaresse van De Hoop biedt plek aan onze wagen voor de vierde uitzending van dit seizoen. Die uitzending staat weer bol van de verhalen. Margreet van Wijk uit Putten vond vergeten Veluwse kinderliedjes. Die heeft muzikant Henk van der Maten voor ons opnieuw op muziek gezet en door schoolkinderen uit Heerde laten zingen.

In Harderwijk zijn jaarlijks de visserijdagen. Om te gedenken hoe het ooit was, toen Harderwijk nog aan de Zuiderzee lag. Rob Spierenburg is al tientallen jaren betrokken bij de Visserijdagen en laat ons prachtige oude beelden zien van de vissers uit Harderwijk.

In datzelfde Harderwijk verrijzen woningen aan het Waterfront, die weer worden voorzien van een persoonlijke gevelsteen. Net als vroeger kunnen bewoners aan de gevel laten zien welke bijzondere gebeurtenissen zich hebben afgespeeld bij of in hun huis. 

Sander Boom is woodcarver en heeft van de gemeente Nunspeet de opdracht gekregen het dorp Vierhouten te voorzien van een aantal houten kunstwerken. Hij maakte bij het dorpshuis een groot hert en daarnaast nog drie banken, die oude Veluwse ambachten verbeelden. Onze presentatrice Renate Schut mocht zelf proberen of ze met een kettingzaag een kunstwerk kan uitzagen.

Nederlands-Indiërs namen in de jaren vijftig een berg aan tradities mee naar Nederland. Zo kwamen nabestaanden van een overledene veertig dagen na het overlijden nog een keer bij elkaar om samen te eten. En dan vooral het lievelingseten van hun dierbare. De tafel werd ook gedekt voor de overledene. Frits Schoonderwal laat ons de lievelingsnasi van zijn opa proeven. Hij kan zich de bijeenkomst na het overlijden nog goed herinneren. 

Vroeger, in slechtere tijden, konden arme boeren geen lekkernijen betalen tijdens de feestdagen. Om ze toch iets lekkers mee te geven, organiseerden bakkers daarom dobbelavonden. Boeren konden dan voor een kleine bijdrage meedobbelen voor bijvoorbeeld speculaaspoppen. Iedereen gaat met wat lekkers naar huis. Renate doet het nog eens dunnetjes over. Kijk of ook zij met wat lekkers naar huis gaat. 

In onze ambachtsrubriek aandacht voor de klokkenmaker van Harderwijk.

Wat kunnen jazzdansers leren van klompendansers en andersom. Heel veel, bleek toen wij de jazzdansers van Orion samen brachten met de boerendansers uit hun woonplaats Putten. De lange versie van de dans kunt u hieronder bekijken. 

Kinderen vertellen in ons gebruikenluik welke tradities zij in stand houden aan het begin van de schooldag.

Kijk maandag 25 januari naar Een wagen vol verhalen. Vanaf 18.20 uur, ieder uur herhaald.  

Categories:: Redactioneel Een wagen vol verhalen

Meer verhalen

Video

Slepen van boeren gerij op oudejaarsavond

03 december 2015
Adri Nitrauw

Sabbatviering

26 februari 2015
Ben Veenhuis

Frühschoppen

12 februari 2015
Geert Smits

Driekoningen, ik kan het lied nog zo zingen

06 januari 2015
Marian v't Hullenaar-Seegers

Naoberschap

24 november 2014
G.J. Klanderman
Video

Wereldlichtjesdag

01 december 2014
Lily Harting-Companjen

D'n donderbeitel

27 maart 2015
Gerhard Kwak

Lopen met het bevrijdingsvuur

31 maart 2015
Henk Zegers

Jaromir te Zutphen

18 juni 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

De dikke boom

21 april 2015
Eric Borrias

Leven met de dieren in één ruimte

27 juni 2014
Sylvia van Hunnik

Høkbestendige Gebitjens

01 december 2015
Bas Geijs

Op de striekplank bij Ritn Ditn

07 maart 2016
Hans Hubers

Omenten van fruitbomen

18 november 2015
Jan Reijnen

Gebruiken bij de geboorte

05 augustus 2014
albert steert
GalerijVideo

Kinderdorp Haalderen

27 mei 2015
Robbert Weideveld

Ontbijt op school

22 juli 2015
Gerhard Kwak