Het voorjaar komt er aan. Tijd voor de grote schoonmaak dus! Dat klinkt heel ouderwets, maar naar verluid doen jaarlijks nog steeds meer dan 2 miljoen Nederlanders een grote schoonmaak in het voorjaar. Wij gingen met de Liemerse Annie en Annie naar een studentenhuis in Nijmegen om daar studenten te bewegen weer aan de grote schoonmaak te gaan. 

De paardentram houdt deze keer halt bij Huis Aerdt in Herwen. Ooit lag dit huis ook echt in Aerdt, maar toen de PTT met postcodes ging werken, was het toch handiger als dit gebouw bij het dorp Herwen zou gaan behoren. 

In de uitzending van maandag kunt u ook zien hoe Renate een poging waagt om Knuppelkoningin te worden. Ze gaat kijken in Ooy, bij de schutterij EMM Ooy-Zevenaar. Daar staat het vogelknuppelen ieder jaar op de agenda tijdens de schutterijfeesten. Vrouwen mogen zich dan wagen aan deze variant op het meer bekende vogelschieten

Niet veel verderop, in het dorp Azewijn, werden vroeger zogeheten bruidspoppen uitgedeeld, als er een meisje uit Azewijn ging trouwen. De plaatselijke jeugd maakte midden in de nacht een pop voor één van de exen van de aanstaande bruid. Die werd dan geplaatst bij het huis van de ex, op een plek waar hij moeilijk weg te krijgen was. Maar er werd ook een spottend gedicht gemaakt, dat bij iedereen in het dorp werd bezorgd. Strekking van het gedicht was meestal dat de ex het nakijken heeft en het hele dorp dat mag weten. Oud-Azewijner Gerrit Hettelaar vertelt over de lol die ze hadden bij het maken van de poppen en de gedichten.

Kinderen van de Oosterbeekse basisschool de Marlijn vertellen welke tradities zij kennen rondom sparen. U kunt dat zien in ons gebruikenluik.

Op 28 februari zijn in Angerlo de mooiste carnavalswagens uit de omliggende plaatsen te zien tijdens de halfvastenoptocht. Inmiddels is het dit jaar de zeventiende editie van deze parade, waar gemiddeld tienduizend mensen op af komen. Organisator Jan Hendriks haalde zeventien jaar geleden het evenement naar de Liemers.

Mevrouw Bles uit Wehl denkt nog met regelmaat terug aan de smaken van vroeger. Vooral de zwaardenmaag, een echt Liemerse vleeswaar, staat haar nog altijd bij. Zij groeide op op een boerderij, waar de vleeswaren vers gemaakt werden door haar moeder, na de thuisslacht. Later trouwde ze met een man die slager werd en nu is nog altijd haar zoon slager in Wehl en Doetinchem. Hij verkoopt dan ook als enige nog de traditionele zwaardenmaag.

Dirk Jan de Kievit wilde als kind al hoefsmid worden. Jaren later lukte het hem om als jongste lid terecht te komen op de hoefsmidschool. In onze prachtige ambachtsrubriek laat hij zien hoe hij zijn vak tegenwoordig uitvoert. 

Zanger Paul Mulder bezingt zijn geliefde Liemers met het nummer 'Land aon de grens'. 

Maandagavond 29 februari op TV Gelderland, vanaf 18.20 uur, ieder uur herhaald. 

Klik hier voor een volledig fotoalbum van deze draaidag.

Categories:: Redactioneel Een wagen vol verhalen

Meer verhalen

Communieservies

25 februari 2015
Gerhard Kwak

Kaarsjes op Eerste Kerstdag

21 november 2014
Marianne Charbon

Zomaar een carnavalszaterdag in Waskuupstad

24 februari 2015
Eugene te Wildt

Carnaval met melk en peerdemennekes

05 februari 2015
Frédérique Donders
VideoGalerij

Heideweek gemeente Ede

20 november 2014
Bestuur Stichting Heideweek

Het vat leegmaken

17 september 2015
Ap Dieker

Kito de Dijkpoortkat en Herman Willem Daendels

22 april 2015
Sandra Oosterveen

De weerwolf van Millingen

23 mei 2014
Rob Haverkamp

De flatsen opruumn veur de voetbal

17 oktober 2015
Gerbert Abbink

De vlier: brengt zegen en schrikt heksen af

16 september 2015
Ina Brethouwer

Faust in Waardenburg

13 oktober 2014
M. Peters

Leven met de dieren in één ruimte

27 juni 2014
Sylvia van Hunnik

Arnhemse of beter Drielse aardappelkoek

05 februari 2016
Paul Hoftijzer

Onweer

08 maart 2015
Gerry

Haren van de zeis

13 juni 2015
Ina Brethouwer

Streekroman brengt tradities in beeld

22 maart 2016
Gerda Geven en Marjon Hoeks
Video

Haantje Pik; Veluwse Palmpaashaasjes

24 maart 2016
Paul Hoftijzer
Video

Disse kant, een muzikale ode aan De Liemers

12 december 2014
Joop Boxstart

Gooien met bier, water en zand

01 december 2015
Ine Pennink