Heeft u last van paraskevidekatriafobie? Dan heeft u het zwaar deze week! Deze fobie met moeilijke naam betekent namelijk dat iemand een ziekelijke angst heeft voor vrijdag de dertiende. En die komt er weer aan. Vrijdag de dertiende staat bij ons te boek als een eeuwenoud bijgeloof. Maar het is maar de vraag of dat het ook daadwerkelijk is. 

width:100%; height: auto;

Zo schrijft NPOgeschiedenis.nl dat het hier gaat om een bijgeloof dat in 1879 voor het eerst in de Nederlandse literatuur is terug te vinden. En toen werd het nog helemaal belachelijk gemaakt.  In Frankrijk wordt al wel veel eerder gerept over de ongelukkige combinatie. Want vrijdag zou een ongeluksdag zijn omdat Christus op een vrijdag gekruisigd is. Maar het zou ook zijn oorsprong kunnen vinden bij de Romeinen, die hun doodsvonnissen uitvoerden op vrijdag. Twaalf was volgens de overlevering het getal van de perfectie. Twaalf apostelen, twaalf maanden in een jaar. Meer dan twaalf zou daarom een ongeluksgetal moeten zijn. Zo was Judas in het bijbelverhaal de dertiende aan het avondmaal en hij verraadde later Jezus.

Een andere mogelijke verklaring is volgens Wikipedia, dat op vrijdag de dertiende oktober 1307 in Frankrijk alle Tempeliers op bevel van Philips de Schone werden gearresteerd, op grond van valse beschuldigingen. Dit was de opmaat voor de uiteindelijke vernietiging van de Orde van de Arme Ridders van Christus en de Tempel van Salomo, beter bekend als de Tempeliers. Sindsdien is men vrijdag de dertiende blijven zien als ongeluksdag.

Toch zijn de meeste media het erover eens dat er pas echt bekendheid kwam voor deze vermeende ongeluksdag, toen het boek 'Friday the thirteenth' uit kwam in 1907, van de schrijver Thomas Lawson. 

Het bijgeloof heeft wel de nodige gevolgen. In de Verenigde Staten melden opvallend veel mensen zich ziek volgens Wikipedia en worden zakelijke transacties uitgesteld. Er zijn hotels 'zonder' dertiende verdieping en kamernummer 13, maar er is ook geen rij dertien in het vliegtuig. Volgens het Centrum voor Verzekeringsstatistiek is de kans op verkeersongevallen in Nederland juist kleiner op vrijdag de dertiende. Er komen in ieder geval minder schademeldingen binnen op deze datum. Mogelijk komt dit doordat mensen toch voorzichtiger zijn op deze dagen. 

In 2015 hadden we drie keer een vrijdag de dertiende. Maar goed nieuws voor iedereen die lijdt aan paraskevidekatriafobie; in 2016 hebben we er maar 1. 

Tag / Lijst: Redactioneel

Meer verhalen

Zomerfeest Westendorp

11 juni 2014
Magda van Dalen

Beugelen in Opijnen

16 januari 2016
Angela Van De Koppel

Teerton verbranden op oudejaarsavond

25 november 2015
Piet Schuijn
Audio

De eik en de 7 kolken

23 januari 2015
Gery Groot Zwaaftink
Galerij

Eten uit de krant

09 mei 2014
Willem Franck

Bräöderkes of knorhaantjes

05 augustus 2015
Gerhard Kwak

Baby's in de trouwjurk

16 maart 2015
Willi Wilbrink-Hensbergen
Video

Bonenstaaktoernooi Eerbeek

22 juni 2015
Bonenstaaktoernooi Eerbeek VOG

Kladdegat spookhond in Hattem

02 februari 2015
Albert ten Cate

Gemis van kroeg als bindmiddel

24 juni 2014
J. le Poole

Griesmeelpudding met stevenssaus

20 mei 2015
Paul Hoftijzer

Martinusdag

26 maart 2016
Mare Tip (6 jaar)

Nieuwjaar winnen

27 mei 2014
Rita van Liere
Video

Kalveropfokclubwedstrijd Bronckhorst

10 juni 2015
KOC Bronckhorst

Appelenpap

10 april 2015
Gerhard Kwak

Boterlammetje

12 mei 2014
Janna te Peele
Video

Beleg en ontzet van Huissen

12 mei 2014
Jan Wannet

Koeien in de wei laten lopen

12 mei 2014
Marijke Jansen

Boerenkool met gort

03 februari 2015
Mevrouw van der Hoek