Heeft u last van paraskevidekatriafobie? Dan heeft u het zwaar deze week! Deze fobie met moeilijke naam betekent namelijk dat iemand een ziekelijke angst heeft voor vrijdag de dertiende. En die komt er weer aan. Vrijdag de dertiende staat bij ons te boek als een eeuwenoud bijgeloof. Maar het is maar de vraag of dat het ook daadwerkelijk is. 

width:100%; height: auto;

Zo schrijft NPOgeschiedenis.nl dat het hier gaat om een bijgeloof dat in 1879 voor het eerst in de Nederlandse literatuur is terug te vinden. En toen werd het nog helemaal belachelijk gemaakt.  In Frankrijk wordt al wel veel eerder gerept over de ongelukkige combinatie. Want vrijdag zou een ongeluksdag zijn omdat Christus op een vrijdag gekruisigd is. Maar het zou ook zijn oorsprong kunnen vinden bij de Romeinen, die hun doodsvonnissen uitvoerden op vrijdag. Twaalf was volgens de overlevering het getal van de perfectie. Twaalf apostelen, twaalf maanden in een jaar. Meer dan twaalf zou daarom een ongeluksgetal moeten zijn. Zo was Judas in het bijbelverhaal de dertiende aan het avondmaal en hij verraadde later Jezus.

Een andere mogelijke verklaring is volgens Wikipedia, dat op vrijdag de dertiende oktober 1307 in Frankrijk alle Tempeliers op bevel van Philips de Schone werden gearresteerd, op grond van valse beschuldigingen. Dit was de opmaat voor de uiteindelijke vernietiging van de Orde van de Arme Ridders van Christus en de Tempel van Salomo, beter bekend als de Tempeliers. Sindsdien is men vrijdag de dertiende blijven zien als ongeluksdag.

Toch zijn de meeste media het erover eens dat er pas echt bekendheid kwam voor deze vermeende ongeluksdag, toen het boek 'Friday the thirteenth' uit kwam in 1907, van de schrijver Thomas Lawson. 

Het bijgeloof heeft wel de nodige gevolgen. In de Verenigde Staten melden opvallend veel mensen zich ziek volgens Wikipedia en worden zakelijke transacties uitgesteld. Er zijn hotels 'zonder' dertiende verdieping en kamernummer 13, maar er is ook geen rij dertien in het vliegtuig. Volgens het Centrum voor Verzekeringsstatistiek is de kans op verkeersongevallen in Nederland juist kleiner op vrijdag de dertiende. Er komen in ieder geval minder schademeldingen binnen op deze datum. Mogelijk komt dit doordat mensen toch voorzichtiger zijn op deze dagen. 

In 2015 hadden we drie keer een vrijdag de dertiende. Maar goed nieuws voor iedereen die lijdt aan paraskevidekatriafobie; in 2016 hebben we er maar 1. 

Tag / Lijst: Redactioneel

Meer verhalen

Indonesisch eten

05 februari 2015
Simone Cornelissen

Bloempap

26 februari 2015
van Dale
Video

Walnoot tikken in Elburg

18 mei 2014
Jan L

De coloradokever

28 april 2015
Gerhard Kwak

December-herinneringen aan een banketbakkerij

05 november 2015
Jan Kreijenbroek
VideoGalerij

IJzersterk in duurzaam werk!

05 december 2014
Smederij Hissink

Pikballen

19 november 2015
Gerhard Kwak

Boterlammetje

12 mei 2014
Janna te Peele

Hutspot met bruine bonen

20 februari 2015
Mevrouw van Eede
GalerijAudioVideo

Reurei

07 maart 2015
Dini Schepers

Op brommers achter de brandweer aan

03 februari 2015
Dhr. J. Attema
Video

Een pinksterpop op ons dak

25 augustus 2014
Ada Kieft

Met trekker en wagen naar Normaal!

20 november 2015
Lisa Reyneveld

Omenten van fruitbomen

18 november 2015
Jan Reijnen

Bennie Jolink wacht nadat Eend is gejat

25 november 2015
Rob Hanhart

Kiepenpap voor het goede doel

07 maart 2016
Marjolijn van Manen

Groesbeeks Kermisbrood

11 mei 2014
Jette

Vernoemen naar naast familielid

20 februari 2015
Mevrouw van de Krol

Kerststallen al eeuwen oud.

23 december 2014
henk van Dorland

Slachten in de oorlog

18 juni 2014
G.H. de Bruin-Hartgers