Heeft u last van paraskevidekatriafobie? Dan heeft u het zwaar deze week! Deze fobie met moeilijke naam betekent namelijk dat iemand een ziekelijke angst heeft voor vrijdag de dertiende. En die komt er weer aan. Vrijdag de dertiende staat bij ons te boek als een eeuwenoud bijgeloof. Maar het is maar de vraag of dat het ook daadwerkelijk is. 

width:100%; height: auto;

Zo schrijft NPOgeschiedenis.nl dat het hier gaat om een bijgeloof dat in 1879 voor het eerst in de Nederlandse literatuur is terug te vinden. En toen werd het nog helemaal belachelijk gemaakt.  In Frankrijk wordt al wel veel eerder gerept over de ongelukkige combinatie. Want vrijdag zou een ongeluksdag zijn omdat Christus op een vrijdag gekruisigd is. Maar het zou ook zijn oorsprong kunnen vinden bij de Romeinen, die hun doodsvonnissen uitvoerden op vrijdag. Twaalf was volgens de overlevering het getal van de perfectie. Twaalf apostelen, twaalf maanden in een jaar. Meer dan twaalf zou daarom een ongeluksgetal moeten zijn. Zo was Judas in het bijbelverhaal de dertiende aan het avondmaal en hij verraadde later Jezus.

Een andere mogelijke verklaring is volgens Wikipedia, dat op vrijdag de dertiende oktober 1307 in Frankrijk alle Tempeliers op bevel van Philips de Schone werden gearresteerd, op grond van valse beschuldigingen. Dit was de opmaat voor de uiteindelijke vernietiging van de Orde van de Arme Ridders van Christus en de Tempel van Salomo, beter bekend als de Tempeliers. Sindsdien is men vrijdag de dertiende blijven zien als ongeluksdag.

Toch zijn de meeste media het erover eens dat er pas echt bekendheid kwam voor deze vermeende ongeluksdag, toen het boek 'Friday the thirteenth' uit kwam in 1907, van de schrijver Thomas Lawson. 

Het bijgeloof heeft wel de nodige gevolgen. In de Verenigde Staten melden opvallend veel mensen zich ziek volgens Wikipedia en worden zakelijke transacties uitgesteld. Er zijn hotels 'zonder' dertiende verdieping en kamernummer 13, maar er is ook geen rij dertien in het vliegtuig. Volgens het Centrum voor Verzekeringsstatistiek is de kans op verkeersongevallen in Nederland juist kleiner op vrijdag de dertiende. Er komen in ieder geval minder schademeldingen binnen op deze datum. Mogelijk komt dit doordat mensen toch voorzichtiger zijn op deze dagen. 

In 2015 hadden we drie keer een vrijdag de dertiende. Maar goed nieuws voor iedereen die lijdt aan paraskevidekatriafobie; in 2016 hebben we er maar 1. 

Tag / Lijst: Redactioneel

Meer verhalen

Apeldoornse Vierdaagse

18 juni 2014
J. van Milligen

Koffie leuten

25 augustus 2014
g.abbink

Alles voor de jeugd!

18 juni 2014
Joan van Buren
Galerij

Buurtspraak

02 oktober 2014
G. Broere

Salueer niet meer, of toch nog ?

08 maart 2016
Ed van Seters

Dansen in Sonsbeek

05 februari 2015
mevrouw G.Vach

Zuurkool “verrot lekker”

14 oktober 2015
Ina Brethouwer

Kaarsjes op Eerste Kerstdag

21 november 2014
Marianne Charbon

Beeldhouwen in Bredevoort

06 oktober 2015
Paul Hoftijzer
Galerij

Taptoe Borculo

04 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf

Een WimKokje doen

30 juni 2014
Saskia van Heijster
Video

Overvliegende scouts

06 mei 2015
Jeroen Brummelman

Hete bliksem

10 juli 2014
Vera Top

Teerton verbranden op oudejaarsavond

25 november 2015
Piet Schuijn

De geur van drogend wasgoed

07 december 2015
Gerhard Kwak
Video

Smoks Hanne

08 augustus 2014
Harry Somsen

Rumtopf

03 februari 2015
Nelly Hermeling
Galerij

Gatgraven

09 oktober 2014
Halbo Bosker

Boterlammetje

12 mei 2014
Janna te Peele