Het is zweten deze warme truiendag. Met hoge temperaturen buiten, kan de verwarming binnen bijna uit, zelfs zonder warme trui en muts. Maar goed, de dag heeft al wel mooie breisels opgeleverd. Warme truien en speciaal voor Een wagen vol verhalen werden ook warme mutsen gemaakt. Breikunstenaar Carolien Evers uit Arnhem koos uit de inzendingen voor onze actie de mooiste muts: die van Corrie Vos uit Gameren. Ze maakte er één voor haar kleindochter die er ook een lange das en wanten in hetzelfde patroon bij wilde. Het werd dus een hele set. Corrie wint daarmee een breipakket.

Tiende editie van Warmetruiendag

Voor de tiende keer roept het Klimaatverbond mensen op om een dagje een warme trui aan te doen. Dan kan de verwarming namelijk een graadje lager. En aan de oproep wordt gehoor gegeven: er wordt verwacht dat vandaag 200.000 mensen meedoen door een lekkere warme trui aan te trekken. Volgens onderzoek in opdracht van onder andere het Klimaatverbond heeft Warmetruiendag structureel effect op energiebewustzijn. Nederlanders zien een belangrijke rol voor zichzelf weggelegd als het gaat om het klimaatprobleem. Zeven op de tien Nederlanders vinden dat burgers zelf meer kunnen doen om het klimaat te sparen, zo blijkt uit onderzoek onder meer dan 2500 mensen. Als Nederlandse huishoudens het hele jaar 1 graad minder zouden stoken, zou dat volgens Milieu Centraal jaarlijks 560 miljoen kubieke meter gas en 1 megaton CO2 besparen. Dat is zo'n 350 miljoen euro.

Acties door het hele land

De Warmetruiendag trekt bijna twee keer zoveel acties als voorgaande jaren. Zo gaan ze in Arnhem onder andere een sjaal breien voor het enorme aardvarken. Ook in Ermelo doen mensen mee met Warmetruiendag. Het christelijk College Groevenbeek zet die dag de verwarming maar liefst vier graden lager om energie te besparen. Alle leerlingen gaan met een warme trui aan op de foto. Ook in het gemeentehuis gaat de thermostaat een graadje lager.

De Arnhemse breikunstenares Carolien Evers van Bedtime for Bonzo, ontwikkelde een speciale breisteek. Deze steek maakt een trui aanzienlijk warmer. 

Speciaal de 'wagen vol verhalen actie' ontwierp Evers deze muts. Wilt u het patroon voor deze muts? Klik hier.

Breister Karla van Een wagen vol verhalen leverde ons dit patroon van onderstaande muts.

Voor meer brei-inspiratie, kijk verder op deze site.

Categories:: Redactioneel Breien

Meer verhalen

Audio

De eik en de 7 kolken

23 januari 2015
Gery Groot Zwaaftink
Galerij

Lepeltje koningin Beatrix

05 februari 2015
Simone Cornelissen

Ambachtelijk snoep maken

31 augustus 2015
Hanneke Hoed
Video

De dierentolk

27 mei 2015
Joke Bouwman
Video

Beleg en ontzet van Huissen

12 mei 2014
Jan Wannet
Video

Bokbierdag Zutphen

09 oktober 2014
Bram van der Velde

Arnhemse meisjes

30 december 2015
Paul Hoftijzer
Audio

Het hijgende paard in de holle weg

14 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

De Dikke Broeder bakken

11 mei 2014
Jette

Vernoemd naar grootouders

08 april 2015
Ans Jonker

Haren van de zeis

13 juni 2015
Ina Brethouwer

Klarendalse feestweek

03 februari 2015
Henk Hermeling

Vrouw Haverkamp

08 december 2015
Bart Schlief

Høkbestendige Gebitjens

01 december 2015
Bas Geijs
Video

Mariken van Nieumeghen

03 oktober 2014
Peter
Video

Gezond door kruiden?

13 mei 2015
Elvira van Tinteren
VideoAudio

De spookpaarden

07 november 2014
Eric Borrias