Het traditionele gezinsuitje of schoolreisje

Mensen die zijn geboren en getogen in de omgeving van Arnhem kennen het misschien wel: de Westerbouwing. Vanaf de jaren 50 een populaire plek voor gezinnen en kinderen om te spelen in de speeltuin en wat te drinken in het restaurant. Het is een uitspanning in de gemeente Renkum. Omdat het wat hoger ligt kan je mooi uitkijken over de Betuwe, Arnhem en Nijmegen.

Ontstaan Westerbouwing
Al in 1760 wordt de Westerbouwing genoemd in enkele archiefstukken. Men noemt het 'een huis, schuur op den berg met opgaande hout en boomgaarden'. Door de jaren heen is er veel aangepast aan deze schuur. In 1802 kreeg het een Arnhemse eigenaar. Rond 1824 maakte hij er een theekoepel van. In de theekoepel was hij regelmatig te vinden met zijn familie. Het landgoed werd in 1872 verkocht. En daarmee kwamen ook de eerste grote veranderingen. Bij de theekoepel kwam een woning waar je wat kon eten en drinken, en er kwamen boottochtjes naar de uitspanning toe. Vanuit Arnhem kon men met een boot naar de Westerbouwing. Hierdoor groeide de populariteit! In 1912 kocht de gemeente de uitspanning en in de jaren 30 kwam er een uitkijktoren bij.

Westerbouwing verwoest
De Westerbouwing ligt tussen de dorpen Doorwerth, Heveadorp en Oosterbeek in en had goed uitzicht over de Rijn. Dit maakte het tot een strategisch punt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de Slag om Arnhem bleef er weinig over van de uitspanning. Daarom werd er een tijdelijk restaurant gebouwd.

Wederopbouw Westerbouwing
De jaren vijftig stonden in het teken van de opbouw. Zo ook voor de Westerbouwing. Er kwam een nieuw restaurant met een uitkijktoren. Halverwege de jaren vijftig werd de speeltuin aangelegd. En eind jaren vijftig kwam er een rondrittrein. Deze trein haalde de mensen van de rondvaartboot. Ook kwam er een kabelbaan. Al deze uitbreidingen maakte de plek tot de ideale plek voor een gezinsuitje.


Mevrouw Eutjes kwam er regelmatig met haar ouders: 'Mijn ouders waren vroeger best druk. Toch maakten ze tijd om leuke dingen met ons te doen. Een uitje dat we regelmatig deden was met de boot naar Westerbouwing. Dat ligt bij Doorwerth. Het boottochtje was natuurlijk al leuk. Maar bij de Westerbouwing was ook een kabelbaan en een restaurant. We vonden het heel leuk om daar te zijn.' 

Mevrouw Donders ervoer het als een heerlijk schooluitje: 'Ook wij gingen met het gezin vaak met de boot naar de Westerbouwing. Daarnaast gingen we er ook vaak met schoolreisje naar toe. Dat was vaak in de kersenperiode, meestal een paar weken voor de zomervakantie. We gingen dan kersen plukken, hingen een dubbele kers achter onze oren en gingen met de kabelbaan.' 

En de Westerbouwing ging met de tijd mee. Er kwamen botsautootjes, luchtkussens en een kinderbaan. Maar ook de rest van Nederland ging met de tijd mee. Er kwamen steeds meer grote attractieparken. Dit zorgde voor moeilijke tijden en inde jaren negentig is besloten om het pretpark te sluiten. Het restaurant is er nog wel.

Wij zijn benieuwd of u deze plek kent. Misschien heeft u mooie herinneringen of aanvullingen op dit verhaal? Wij vinden het leuk als u deze plaatst.

Bron video: Gelders Archief

Gerelateerde verhalen

Westerbouwing Westerbouwing

Categories:: Redactioneel Oosterbeek Uitgaan

Meer verhalen

Galerij

Veluwse schellars

29 januari 2015
Gerhard Kwak

Zweurdjesmaag

17 november 2015
Gerhard Kwak

Op de lat schrieven

27 mei 2015
Gerhard Kwak
Video

Pakjesavond met brokken chocolade

14 mei 2014
Marian v't Hullenaar-Seegers
Video

Kloten maken, vakwerk

26 september 2014
h.b.barmentloo

Spoken bij de Sinderense kapel

12 augustus 2014
Dick Gussinklo
VideoAudio

Carnavalsstunt

07 februari 2015
De Oude Gierpont

Fruitcorso

02 september 2014
Sjaan van Es

Keltische horoscoopbomen in Zevenaar

08 februari 2016
Ton van den Beld
Galerij

Palmpasen

07 februari 2015
Gerhard Kwak

De familievete in een Achterhoeks dorp

07 augustus 2014
Margreet Boot

Oud-Lunterse Dag

23 juni 2014
Albert Hendriksen

Geen kattenkwaad bij paasvuur Lunteren!

13 november 2015
Netty Hardeman

Kleding ontwerpen door moulage

01 juni 2015
Mirte Engelhard

Verjaardagsboeket

05 februari 2015
Tariel Gwedelidze

Trouwkleding dragen op trouwdag

02 september 2014
Marco Loef
Video

De carriere van een schaapsherder

18 februari 2016
Elly Jansen

Faust in Waardenburg

13 oktober 2014
M. Peters
Audio

De eik en de 7 kolken

23 januari 2015
Gery Groot Zwaaftink