Het traditionele gezinsuitje of schoolreisje

Mensen die zijn geboren en getogen in de omgeving van Arnhem kennen het misschien wel: de Westerbouwing. Vanaf de jaren 50 een populaire plek voor gezinnen en kinderen om te spelen in de speeltuin en wat te drinken in het restaurant. Het is een uitspanning in de gemeente Renkum. Omdat het wat hoger ligt kan je mooi uitkijken over de Betuwe, Arnhem en Nijmegen.

Ontstaan Westerbouwing
Al in 1760 wordt de Westerbouwing genoemd in enkele archiefstukken. Men noemt het 'een huis, schuur op den berg met opgaande hout en boomgaarden'. Door de jaren heen is er veel aangepast aan deze schuur. In 1802 kreeg het een Arnhemse eigenaar. Rond 1824 maakte hij er een theekoepel van. In de theekoepel was hij regelmatig te vinden met zijn familie. Het landgoed werd in 1872 verkocht. En daarmee kwamen ook de eerste grote veranderingen. Bij de theekoepel kwam een woning waar je wat kon eten en drinken, en er kwamen boottochtjes naar de uitspanning toe. Vanuit Arnhem kon men met een boot naar de Westerbouwing. Hierdoor groeide de populariteit! In 1912 kocht de gemeente de uitspanning en in de jaren 30 kwam er een uitkijktoren bij.

Westerbouwing verwoest
De Westerbouwing ligt tussen de dorpen Doorwerth, Heveadorp en Oosterbeek in en had goed uitzicht over de Rijn. Dit maakte het tot een strategisch punt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de Slag om Arnhem bleef er weinig over van de uitspanning. Daarom werd er een tijdelijk restaurant gebouwd.

Wederopbouw Westerbouwing
De jaren vijftig stonden in het teken van de opbouw. Zo ook voor de Westerbouwing. Er kwam een nieuw restaurant met een uitkijktoren. Halverwege de jaren vijftig werd de speeltuin aangelegd. En eind jaren vijftig kwam er een rondrittrein. Deze trein haalde de mensen van de rondvaartboot. Ook kwam er een kabelbaan. Al deze uitbreidingen maakte de plek tot de ideale plek voor een gezinsuitje.


Mevrouw Eutjes kwam er regelmatig met haar ouders: 'Mijn ouders waren vroeger best druk. Toch maakten ze tijd om leuke dingen met ons te doen. Een uitje dat we regelmatig deden was met de boot naar Westerbouwing. Dat ligt bij Doorwerth. Het boottochtje was natuurlijk al leuk. Maar bij de Westerbouwing was ook een kabelbaan en een restaurant. We vonden het heel leuk om daar te zijn.' 

Mevrouw Donders ervoer het als een heerlijk schooluitje: 'Ook wij gingen met het gezin vaak met de boot naar de Westerbouwing. Daarnaast gingen we er ook vaak met schoolreisje naar toe. Dat was vaak in de kersenperiode, meestal een paar weken voor de zomervakantie. We gingen dan kersen plukken, hingen een dubbele kers achter onze oren en gingen met de kabelbaan.' 

En de Westerbouwing ging met de tijd mee. Er kwamen botsautootjes, luchtkussens en een kinderbaan. Maar ook de rest van Nederland ging met de tijd mee. Er kwamen steeds meer grote attractieparken. Dit zorgde voor moeilijke tijden en inde jaren negentig is besloten om het pretpark te sluiten. Het restaurant is er nog wel.

Wij zijn benieuwd of u deze plek kent. Misschien heeft u mooie herinneringen of aanvullingen op dit verhaal? Wij vinden het leuk als u deze plaatst.

Bron video: Gelders Archief

Gerelateerde verhalen

Westerbouwing Westerbouwing

Categories:: Redactioneel Oosterbeek Uitgaan

Meer verhalen

De kerstrollade

24 december 2015
Gerhard Kwak

Hattemerbroek

22 juli 2014
Dini van der Velde
Galerij

Borskorn

12 februari 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Slagwapen en smeermiddel

24 februari 2015
Gerhard Kwak

Gevulde koeken

22 september 2014
Hans van den Hoorn

Slachtvisite bij museum Smedekinck

29 oktober 2014
Klein Lebbink
Video

Schuttersfeest Didam

09 mei 2014
Maria Wigman OVD didam

Het Galaconcert van On-Ganse

05 februari 2015
Frédérique Donders

Van ekkes en umme....

05 oktober 2014
annet kooijmans

Scheprecht van een molenaar

04 juli 2014
Sylvia van Hunnik

De modelbotter in de huiskamer

26 oktober 2015
Lex Terpstra
Video

Mooi-Ann van Velp

22 april 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

Smoks Hanne

08 augustus 2014
Harry Somsen

Haring happen

12 februari 2015
C.V. De Bultendarpers

Het liefdeslaantje van Vorden

06 januari 2016
Ina Brethouwer

Landgoederen hebben een regiofunctie

01 december 2015
Eimert Fikse
Video

Kaarsenmaken

13 oktober 2014
Jan Klarenbeek

Houtbewerking en 'vrije' kunst

10 februari 2016
Piet Post

De tovenaar en de schipper

26 februari 2015
Gery Groot Zwaaftink

De koningin vertelt over feest in Huppel

14 oktober 2014
Gea Schreurs