Dit is toch een traditie die bijna over de hele wereld wel bekendheid geniet, gezien de internationale deelname. Zelf ben ik er me bewust van sinds m'n 4e jaar zo'n beetje. Kom uit een gezin van 9 kinderen dus daar was altijd wel iemand die meeliep. Vandaar dat ik ook al heel wat medailles heb verzameld. Dit jaar loop ik mee voor de 46e keer. Er waren natuurlijk onderbrekingen door omstandigheden. Maar wat ik me ervan herinner is het altijd een groot festijn.

Ik woon nu in Tiel, dus moet wel zorgen dat ik er op tijd ben, anders kun je er niet meer door in het dorp. Het is altijd verzamelen bij mijn oudste zus op de Stortweg in Oosterbeek. Vroeger bij onze ouders op de Nassaulaan. Daar komen broers, zusters, neven en nichten en zelfs de kleinkinderen en kinderen daar weer van. Ieder jaar weer een paar meer. Een neef van mijn vader, Jan Otten, loopt hem zelfs al alle keren mee. Dus misschien een beetje familietraditie.

Blarenbal

Vroeger liepen we ook wel met een stel schoolvriendinnen mee en dan was het s'avonds gezellig in het dorp. Dat vind ik wel jammer, dat dat er niet meer is. Zoals het blarenbal vroeger, dat was erg gezellig, weet niet of dat er nog steeds is. Op afstand krijg je niet alles meer mee. Alhoewel de organisatie je wel via een nieuwsbrief op de hoogte houdt, tegen de tijd dat het weer gaat spelen. Ook de prachtige omgeving waardoor je wandelt is iedere keer weer een genot. Jammer dat er ook wel veel verandert in de jaren in het dorp en omgeving. Maar ja dat is de tand des tijds, zullen we maar zeggen.

Wij hebben Poolse vrienden, die wonen al 34 jaar in Nederland waarvan 30 jaar in Tiel, die vinden het ook interessant, vooral de herdenkingen van de Poolse brigades in Driel. Zo weet je ook een beetje wat er wordt gezegd, want je hebt een tolk bij je.

Ik hoop dat dit natuurlijk een feest blijft in Oosterbeek. Het is voor een goed doel en het verbroedert de mensen, zeker op zo'n dag. Daarom vind ik eigenlijk wel dat dit erbij hoort, als taditie in Oosterbeek.

Kijk hier voor het fragment uit de tv-uitzending over dit verhaal

Video
Categories:: Evenementen Sport en vrije tijd Wandelen Herdenken September

Meer verhalen

De lagere school, van 1967-1974

05 juni 2014
Marijke Jansen

Bloempap

26 februari 2015
van Dale

Kraomschudderswegge met gedicht

05 juni 2014
Marijke Jansen
Video

Lüdovicus en de Wodanseik

11 mei 2014
Mijngelderland

Oranje Tompouce

16 juni 2014
bezoeker grand defilé

Een broodje tin

01 februari 2016
Martijn van Zon

Meisjes uit Hoenderloo

18 juni 2014
An Sambeek

Slachten in de oorlog

18 juni 2014
G.H. de Bruin-Hartgers

Haring happen

12 februari 2015
C.V. De Bultendarpers
Video

Ada van Andelst

08 juni 2015
Eric Borrias

Koffie leuten

25 augustus 2014
g.abbink

Koninginnedag in Arnhem

03 februari 2015
Henk Hermeling

Achterhoekse Americana

02 februari 2016
Serge Epskamp

't Olde Wief binnenhalen

09 augustus 2015
Ina Brethouwer
Video

De Nijmeegse Kermis

26 juni 2014
Joop Noordzij

Krentenweggen als wederdienst

29 september 2015
Albert Geurink
VideoGalerij

Buurtgebruiken rondom het huwelijk

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Foppen en vossenjacht

17 februari 2015
Jaap Prins