Er zullen niet veel mensen weten wat beugelen is. Zou je dit her en der rondvragen dan denkt men veelal aan de beugelfles van Grolsch, maar niets is minder waar.

Beugelen is een volkssport. Een zeer oude balsport dat ook al lang in de buurtschap Greffelkamp te Didam wordt beoefend. In de Liemers en Achterhoek komt deze sport niet veel voor, maar voornamelijk wel in Brabant en Limburg. Voor zover bekend wordt dit spel al vanaf het begin jaren dertig in deze buurtschap gespeeld. Tijdens en enige jaren na de oorlog heeft dit spel stilgelegen en is later weer opgepakt. Sinds de eind jaren '80 wordt het beugelen beoefend bij het schuttersgebouw.

Op een afgebakend veld waarvan de bodem bedekt is met leem wordt geprobeerd houten ballen met een slaghout (sleger) door ijzeren ringen (poorten) te spelen. In de baan is hier voor een enkele en een dubbele ring in de vorm van een 8 geplaatst. De houten ballen zijn 20 cm. rond en uit notenhout gedraaid.

De beugelbaan ligt bij het schuttersverenigingsgebouw aan de Manhorstweg in Greffelkamp. Elke maandag worden hier door fanatieke spelers gevochten om de laatste punten. Voor zo ver bekend is lagen er vroeger beugelbanen bij het bierhuis van de fam. Boekhorst en de boerderij van de fam. Toon Peters aan de Greffelkampseweg.

Echte voorschriften en regels zijn er niet. In het zuiden des Lands, daar waar competitie wordt gespeeld, zijn uiteraard wel regels vastgesteld.

Het speelveld in Greffelkamp is 6 bij 3 meter en er wordt altijd twee tegen twee gespeeld. Elke speler speelt dan met 2 ballen, zodat er altijd 4 ballen in het spel zijn. Om toerbeurt wordt geprobeerd de ballen door de ringen te spelen en/of de bal van de tegenstander van de baan te spelen. Van de baan betekent dat de bal tegen de wand wordt gestoten die het verst van de ring ligt. Hiervoor kan een speler 2 punten krijgen. Bij het scoren door de hoogste ring krijgt een speler dubbele punten. Wie het eerst 30 punten haalt, heeft de wedstrijd gewonnen. In principe kan iedereen aan dit spel meedoen, echter in Greffelkamp is dit traditionele spel voorbehouden aan de wat oudere bewoners. Technisch inzicht is wel een belangrijk onderdeel in dit spel. Zoals het altijd al het geval was, wordt dit oeroude spel traditiegetrouw afgesloten met een borrel.

Categories:: Sport en vrije tijd Didam Spelletjes Keuze van de redactie

Meer verhalen

Pikballen

19 november 2015
Gerhard Kwak

De steen van Deil

10 maart 2015
Harry van Ewijk
Galerij

Een nat pak op de pont

12 augustus 2014
Jan Reijnen

Hoort, hoort! Zegt het voort!

26 oktober 2015
Frans van den Bos

Butterfahrten

06 mei 2015
 Gerhard Kwak

Vogelknuppelen voor de dames

08 maart 2016
Jan Berendsen

Woeziks Jupke verbranden

12 februari 2015
CV de Wozokotten
Video

De dikke boom

21 april 2015
Eric Borrias

Corle's volksfeestlied

12 mei 2014
Janna te Peele

Veilig Carbidschieten

13 december 2014
Theo de Klein

Netjes lopen in de avondvierdaagse

09 juli 2015
Wilma Wilbrink

Lopen met het bevrijdingsvuur

31 maart 2015
Henk Zegers

Teerton verbranden op oudejaarsavond

25 november 2015
Piet Schuijn

Hansje in den Kelder

27 augustus 2014
Didy Kars

Grote schoonmaak

08 maart 2015
Gerry

Flipje hielp kinderen de winter door

29 juli 2014
Alexandra van Steen
Video

Mechteld ten Ham

05 november 2014
Lizette van Hoven

Verkleden met Koninginnedag

15 juni 2014
Ria Rozendal
Video

Beleg en ontzet van Huissen

12 mei 2014
Jan Wannet
VideoAudio

De spookpaarden

07 november 2014
Eric Borrias