Er zullen niet veel mensen weten wat beugelen is. Zou je dit her en der rondvragen dan denkt men veelal aan de beugelfles van Grolsch, maar niets is minder waar.

Beugelen is een volkssport. Een zeer oude balsport dat ook al lang in de buurtschap Greffelkamp te Didam wordt beoefend. In de Liemers en Achterhoek komt deze sport niet veel voor, maar voornamelijk wel in Brabant en Limburg. Voor zover bekend wordt dit spel al vanaf het begin jaren dertig in deze buurtschap gespeeld. Tijdens en enige jaren na de oorlog heeft dit spel stilgelegen en is later weer opgepakt. Sinds de eind jaren '80 wordt het beugelen beoefend bij het schuttersgebouw.

Op een afgebakend veld waarvan de bodem bedekt is met leem wordt geprobeerd houten ballen met een slaghout (sleger) door ijzeren ringen (poorten) te spelen. In de baan is hier voor een enkele en een dubbele ring in de vorm van een 8 geplaatst. De houten ballen zijn 20 cm. rond en uit notenhout gedraaid.

De beugelbaan ligt bij het schuttersverenigingsgebouw aan de Manhorstweg in Greffelkamp. Elke maandag worden hier door fanatieke spelers gevochten om de laatste punten. Voor zo ver bekend is lagen er vroeger beugelbanen bij het bierhuis van de fam. Boekhorst en de boerderij van de fam. Toon Peters aan de Greffelkampseweg.

Echte voorschriften en regels zijn er niet. In het zuiden des Lands, daar waar competitie wordt gespeeld, zijn uiteraard wel regels vastgesteld.

Het speelveld in Greffelkamp is 6 bij 3 meter en er wordt altijd twee tegen twee gespeeld. Elke speler speelt dan met 2 ballen, zodat er altijd 4 ballen in het spel zijn. Om toerbeurt wordt geprobeerd de ballen door de ringen te spelen en/of de bal van de tegenstander van de baan te spelen. Van de baan betekent dat de bal tegen de wand wordt gestoten die het verst van de ring ligt. Hiervoor kan een speler 2 punten krijgen. Bij het scoren door de hoogste ring krijgt een speler dubbele punten. Wie het eerst 30 punten haalt, heeft de wedstrijd gewonnen. In principe kan iedereen aan dit spel meedoen, echter in Greffelkamp is dit traditionele spel voorbehouden aan de wat oudere bewoners. Technisch inzicht is wel een belangrijk onderdeel in dit spel. Zoals het altijd al het geval was, wordt dit oeroude spel traditiegetrouw afgesloten met een borrel.

Categories:: Sport en vrije tijd Didam Spelletjes Keuze van de redactie

Meer verhalen

Video

De Nijmeegse Kermis

26 juni 2014
Joop Noordzij
Video

Halloween, hier moet je bij zijn !

29 oktober 2015
Roor de Gans
Galerij

Volksfeest Winterswijk

12 november 2014
Merel Lindenhovius
VideoGalerij

Kersen op brandewijn

08 augustus 2014
Mevrouw van Beuzingen
AudioGalerij

Witte wieven van Zwiep

11 mei 2014
Jette

Ketelkoek op tweede kerstdag

16 december 2015
Paul Hoftijzer
Video

De ambachtelijke slager

04 mei 2015
G. ter Weele

Zwembadchips

20 mei 2015
Gerhard Kwak
GalerijVideo

Dansgarde ouderwets!?

01 april 2015
Dansgarde C.V. De Deurzakkers

Jaarmarkt Oldebroek

19 augustus 2014
Ep Boeve

Drie generaties huisslachters

20 juni 2014
Piet van der Linden

Jong gehuwden stukje

07 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Ik kwam weer thuis, in de Betuwe

15 maart 2016
Hilde Vos

De ballade van een muzikant

25 november 2015
Andries Zwart

Eper Bijenmarkt

15 december 2015
M. de Voogd

Sinterklaos

16 januari 2015
Joop Boxstart

Naveltje bloot en andere geboortelikeuren

30 maart 2015
Willem Heuzinkveld

Faust in Waardenburg

13 oktober 2014
M. Peters

Pannenkoek met worst

12 mei 2014
Reini Meutstege