Er zullen niet veel mensen weten wat beugelen is. Zou je dit her en der rondvragen dan denkt men veelal aan de beugelfles van Grolsch, maar niets is minder waar.

Beugelen is een volkssport. Een zeer oude balsport dat ook al lang in de buurtschap Greffelkamp te Didam wordt beoefend. In de Liemers en Achterhoek komt deze sport niet veel voor, maar voornamelijk wel in Brabant en Limburg. Voor zover bekend wordt dit spel al vanaf het begin jaren dertig in deze buurtschap gespeeld. Tijdens en enige jaren na de oorlog heeft dit spel stilgelegen en is later weer opgepakt. Sinds de eind jaren '80 wordt het beugelen beoefend bij het schuttersgebouw.

Op een afgebakend veld waarvan de bodem bedekt is met leem wordt geprobeerd houten ballen met een slaghout (sleger) door ijzeren ringen (poorten) te spelen. In de baan is hier voor een enkele en een dubbele ring in de vorm van een 8 geplaatst. De houten ballen zijn 20 cm. rond en uit notenhout gedraaid.

De beugelbaan ligt bij het schuttersverenigingsgebouw aan de Manhorstweg in Greffelkamp. Elke maandag worden hier door fanatieke spelers gevochten om de laatste punten. Voor zo ver bekend is lagen er vroeger beugelbanen bij het bierhuis van de fam. Boekhorst en de boerderij van de fam. Toon Peters aan de Greffelkampseweg.

Echte voorschriften en regels zijn er niet. In het zuiden des Lands, daar waar competitie wordt gespeeld, zijn uiteraard wel regels vastgesteld.

Het speelveld in Greffelkamp is 6 bij 3 meter en er wordt altijd twee tegen twee gespeeld. Elke speler speelt dan met 2 ballen, zodat er altijd 4 ballen in het spel zijn. Om toerbeurt wordt geprobeerd de ballen door de ringen te spelen en/of de bal van de tegenstander van de baan te spelen. Van de baan betekent dat de bal tegen de wand wordt gestoten die het verst van de ring ligt. Hiervoor kan een speler 2 punten krijgen. Bij het scoren door de hoogste ring krijgt een speler dubbele punten. Wie het eerst 30 punten haalt, heeft de wedstrijd gewonnen. In principe kan iedereen aan dit spel meedoen, echter in Greffelkamp is dit traditionele spel voorbehouden aan de wat oudere bewoners. Technisch inzicht is wel een belangrijk onderdeel in dit spel. Zoals het altijd al het geval was, wordt dit oeroude spel traditiegetrouw afgesloten met een borrel.

Categories:: Sport en vrije tijd Didam Spelletjes Keuze van de redactie

Meer verhalen

Op brommers achter de brandweer aan

03 februari 2015
Dhr. J. Attema

Koekboom

26 februari 2015
Mevrouw Breman
Galerij

Steven was schaapherder

06 juli 2014
Maarten Matser
Audio

De eerste Brug over de Waal

06 februari 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

Paardenmarkt en het Paardenmoppen toernooi

03 april 2015
Rien de la Cousine

Huiskamer Filmfestival Hattem

24 februari 2015
Henderikus Cazemier
Video

Tielsche Kermiskoek

11 mei 2014
Magda van Ooijen

Halloween is hot !

29 oktober 2015
Patrick Uding
Galerij

Slachtvisite bij Erve Brooks

20 oktober 2014
Marsman

Touwtje springen met een net afgetrokken shirt

18 november 2015
Gavin van der Star

Vakantiekinderspelen

22 oktober 2014
Rita en Lena van Liere
Video

De carriere van een schaapsherder

18 februari 2016
Elly Jansen

Jaarmarkt Oldebroek

19 augustus 2014
Ep Boeve

Vogelknuppelen voor de dames

08 maart 2016
Jan Berendsen

Bloempap

26 februari 2015
van Dale
Galerij

Buurtspraak

02 oktober 2014
G. Broere

Oogstfeest/proef lichtenvoorde

12 oktober 2015
Oogstfeest / Proef Lichtenvoorde

Erwtensoep met pannenkoeken

09 november 2015
Truus Peters

Boerenkool op verjaardag

05 februari 2015
Dhr. Wijnhoud