Er zullen niet veel mensen weten wat beugelen is. Zou je dit her en der rondvragen dan denkt men veelal aan de beugelfles van Grolsch, maar niets is minder waar.

Beugelen is een volkssport. Een zeer oude balsport dat ook al lang in de buurtschap Greffelkamp te Didam wordt beoefend. In de Liemers en Achterhoek komt deze sport niet veel voor, maar voornamelijk wel in Brabant en Limburg. Voor zover bekend wordt dit spel al vanaf het begin jaren dertig in deze buurtschap gespeeld. Tijdens en enige jaren na de oorlog heeft dit spel stilgelegen en is later weer opgepakt. Sinds de eind jaren '80 wordt het beugelen beoefend bij het schuttersgebouw.

Op een afgebakend veld waarvan de bodem bedekt is met leem wordt geprobeerd houten ballen met een slaghout (sleger) door ijzeren ringen (poorten) te spelen. In de baan is hier voor een enkele en een dubbele ring in de vorm van een 8 geplaatst. De houten ballen zijn 20 cm. rond en uit notenhout gedraaid.

De beugelbaan ligt bij het schuttersverenigingsgebouw aan de Manhorstweg in Greffelkamp. Elke maandag worden hier door fanatieke spelers gevochten om de laatste punten. Voor zo ver bekend is lagen er vroeger beugelbanen bij het bierhuis van de fam. Boekhorst en de boerderij van de fam. Toon Peters aan de Greffelkampseweg.

Echte voorschriften en regels zijn er niet. In het zuiden des Lands, daar waar competitie wordt gespeeld, zijn uiteraard wel regels vastgesteld.

Het speelveld in Greffelkamp is 6 bij 3 meter en er wordt altijd twee tegen twee gespeeld. Elke speler speelt dan met 2 ballen, zodat er altijd 4 ballen in het spel zijn. Om toerbeurt wordt geprobeerd de ballen door de ringen te spelen en/of de bal van de tegenstander van de baan te spelen. Van de baan betekent dat de bal tegen de wand wordt gestoten die het verst van de ring ligt. Hiervoor kan een speler 2 punten krijgen. Bij het scoren door de hoogste ring krijgt een speler dubbele punten. Wie het eerst 30 punten haalt, heeft de wedstrijd gewonnen. In principe kan iedereen aan dit spel meedoen, echter in Greffelkamp is dit traditionele spel voorbehouden aan de wat oudere bewoners. Technisch inzicht is wel een belangrijk onderdeel in dit spel. Zoals het altijd al het geval was, wordt dit oeroude spel traditiegetrouw afgesloten met een borrel.

Categories:: Sport en vrije tijd Didam Spelletjes Keuze van de redactie

Meer verhalen

Kerkklok Niftrik luidt weer voor overledene

11 februari 2016
Hans van den Hoorn

Erebogen met Koninginnedag

06 januari 2015
Mieke de Borst-van Herwijnen
Galerij

Mgr. Zwijsentocht

02 juli 2014
Truus Peters
Video

Bonenstaaktoernooi Eerbeek

22 juni 2015
Bonenstaaktoernooi Eerbeek VOG

Een bijzondere kerkdienst

28 juli 2014
A. Heetebrij

Robuust en elegant de botter

30 december 2015
Lotte van der Krogt

Sigaretten en bowl op verjaardagen

16 februari 2015
Jaap Prins
Galerij

Liemerse schink

13 januari 2015
Gerhard Kwak

Gevulde koeken

22 september 2014
Hans van den Hoorn

Vergeten snoep

04 juli 2014
Grady Hendriks
Video

Zwarte Cross

23 maart 2015
Tante Rikie
Video

Puttense boerendansers

09 september 2014
Peter Eggermont

Slachtvisite bij museum Smedekinck

29 oktober 2014
Klein Lebbink

'Baas in eigen huis'

20 mei 2015
Mevrouw van Basten

Kerstnachtmuziek Ammerzoden

14 december 2015
Wim Durksz
Video

Erfhuis op de Oud Veluwse Markt

18 november 2014
Ad Guldie
Video

De legende van het Solse Gat

26 augustus 2014
Corry

Aan de zwaluwen het weer aflezen

15 juli 2015
Ina Brethouwer