Er zullen niet veel mensen weten wat beugelen is. Zou je dit her en der rondvragen dan denkt men veelal aan de beugelfles van Grolsch, maar niets is minder waar.

Beugelen is een volkssport. Een zeer oude balsport dat ook al lang in de buurtschap Greffelkamp te Didam wordt beoefend. In de Liemers en Achterhoek komt deze sport niet veel voor, maar voornamelijk wel in Brabant en Limburg. Voor zover bekend wordt dit spel al vanaf het begin jaren dertig in deze buurtschap gespeeld. Tijdens en enige jaren na de oorlog heeft dit spel stilgelegen en is later weer opgepakt. Sinds de eind jaren '80 wordt het beugelen beoefend bij het schuttersgebouw.

Op een afgebakend veld waarvan de bodem bedekt is met leem wordt geprobeerd houten ballen met een slaghout (sleger) door ijzeren ringen (poorten) te spelen. In de baan is hier voor een enkele en een dubbele ring in de vorm van een 8 geplaatst. De houten ballen zijn 20 cm. rond en uit notenhout gedraaid.

De beugelbaan ligt bij het schuttersverenigingsgebouw aan de Manhorstweg in Greffelkamp. Elke maandag worden hier door fanatieke spelers gevochten om de laatste punten. Voor zo ver bekend is lagen er vroeger beugelbanen bij het bierhuis van de fam. Boekhorst en de boerderij van de fam. Toon Peters aan de Greffelkampseweg.

Echte voorschriften en regels zijn er niet. In het zuiden des Lands, daar waar competitie wordt gespeeld, zijn uiteraard wel regels vastgesteld.

Het speelveld in Greffelkamp is 6 bij 3 meter en er wordt altijd twee tegen twee gespeeld. Elke speler speelt dan met 2 ballen, zodat er altijd 4 ballen in het spel zijn. Om toerbeurt wordt geprobeerd de ballen door de ringen te spelen en/of de bal van de tegenstander van de baan te spelen. Van de baan betekent dat de bal tegen de wand wordt gestoten die het verst van de ring ligt. Hiervoor kan een speler 2 punten krijgen. Bij het scoren door de hoogste ring krijgt een speler dubbele punten. Wie het eerst 30 punten haalt, heeft de wedstrijd gewonnen. In principe kan iedereen aan dit spel meedoen, echter in Greffelkamp is dit traditionele spel voorbehouden aan de wat oudere bewoners. Technisch inzicht is wel een belangrijk onderdeel in dit spel. Zoals het altijd al het geval was, wordt dit oeroude spel traditiegetrouw afgesloten met een borrel.

Categories:: Sport en vrije tijd Didam Spelletjes Keuze van de redactie

Meer verhalen

Oma's 'moes' op Nieuwjaarsdag

27 juni 2014
Johan en Francis Tiemens

Beeldhouwen in Bredevoort

06 oktober 2015
Paul Hoftijzer
VideoGalerij

Kastelenrit Vorden

26 september 2014
Willy Bogers
Video

Valkhof in de zon

14 april 2015
William Smulders

Bloesemtocht Geldermalsen

13 oktober 2014
Marja Kemperman

Aan de zwaluwen het weer aflezen

15 juli 2015
Ina Brethouwer
Galerij

Buurtspraak

02 oktober 2014
G. Broere
VideoGalerij

Hummelose Volksfeest

07 augustus 2014
Harold Pelgrom

De tovenaar en de schipper

26 februari 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

De jonkvrouw op de torentrans

27 maart 2016
Eric Borrias

Smaltappel bakken in reuzel

06 maart 2015
Gerhard Kwak

Touwscheren bij een huwelijk

03 juni 2015
Jan Lubberts
Galerij

De Sinterklaastafel

25 augustus 2014
Jan Kreijenbroek

Met de veekar naar Normaal

02 december 2015
Mark Beerepoot

Machinist stoomgemaal De Tuut

11 mei 2014
Wim Monnich
Video

Dood en begraven

05 augustus 2014
albert steert

Altijd vooraan in aangepast hemd

30 november 2015
Agatha kleinNijenhuis

Hansje in den Kelder

27 augustus 2014
Didy Kars
Galerij

Tik takken

05 juli 2015
Dick Jagtenberg

Een boom vol herinneringen

19 december 2014
Ann 't Hoen