Er zullen niet veel mensen weten wat beugelen is. Zou je dit her en der rondvragen dan denkt men veelal aan de beugelfles van Grolsch, maar niets is minder waar.

Beugelen is een volkssport. Een zeer oude balsport dat ook al lang in de buurtschap Greffelkamp te Didam wordt beoefend. In de Liemers en Achterhoek komt deze sport niet veel voor, maar voornamelijk wel in Brabant en Limburg. Voor zover bekend wordt dit spel al vanaf het begin jaren dertig in deze buurtschap gespeeld. Tijdens en enige jaren na de oorlog heeft dit spel stilgelegen en is later weer opgepakt. Sinds de eind jaren '80 wordt het beugelen beoefend bij het schuttersgebouw.

Op een afgebakend veld waarvan de bodem bedekt is met leem wordt geprobeerd houten ballen met een slaghout (sleger) door ijzeren ringen (poorten) te spelen. In de baan is hier voor een enkele en een dubbele ring in de vorm van een 8 geplaatst. De houten ballen zijn 20 cm. rond en uit notenhout gedraaid.

De beugelbaan ligt bij het schuttersverenigingsgebouw aan de Manhorstweg in Greffelkamp. Elke maandag worden hier door fanatieke spelers gevochten om de laatste punten. Voor zo ver bekend is lagen er vroeger beugelbanen bij het bierhuis van de fam. Boekhorst en de boerderij van de fam. Toon Peters aan de Greffelkampseweg.

Echte voorschriften en regels zijn er niet. In het zuiden des Lands, daar waar competitie wordt gespeeld, zijn uiteraard wel regels vastgesteld.

Het speelveld in Greffelkamp is 6 bij 3 meter en er wordt altijd twee tegen twee gespeeld. Elke speler speelt dan met 2 ballen, zodat er altijd 4 ballen in het spel zijn. Om toerbeurt wordt geprobeerd de ballen door de ringen te spelen en/of de bal van de tegenstander van de baan te spelen. Van de baan betekent dat de bal tegen de wand wordt gestoten die het verst van de ring ligt. Hiervoor kan een speler 2 punten krijgen. Bij het scoren door de hoogste ring krijgt een speler dubbele punten. Wie het eerst 30 punten haalt, heeft de wedstrijd gewonnen. In principe kan iedereen aan dit spel meedoen, echter in Greffelkamp is dit traditionele spel voorbehouden aan de wat oudere bewoners. Technisch inzicht is wel een belangrijk onderdeel in dit spel. Zoals het altijd al het geval was, wordt dit oeroude spel traditiegetrouw afgesloten met een borrel.

Categories:: Sport en vrije tijd Didam Spelletjes Keuze van de redactie

Meer verhalen

'Baas in eigen huis'

20 mei 2015
Mevrouw van Basten
Galerij

Olde Wievenbrood

29 juli 2015
Paul Hoftijzer
Galerij

De Koning van Huissen

17 juni 2014
Harry Berendsen
Video

Gezond door kruiden?

13 mei 2015
Elvira van Tinteren

Sigaretten en bowl op verjaardagen

16 februari 2015
Jaap Prins

Kent u het woord sjibbolet?

19 november 2015
Marten Brascamp
AudioVideo

De draak van Gelderland

27 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

Felicitatie van zeep!

09 mei 2014
Marjan van Kleef
VideoGalerij

De koortsboom in Overasselt

08 mei 2014
Jan Reijnen

Fruitcorso

02 september 2014
Sjaan van Es

Sinterklaos

16 januari 2015
Joop Boxstart

Het recept van pannenkoek met worst

07 december 2014
Stien Meuleman

Een bijzondere kerkdienst

28 juli 2014
A. Heetebrij

'nDrom

02 september 2015
Hans Mellendijk

Gilden stemmen: wel of niet koningschieten?

25 april 2015
Jan Wannet, gilden Huissen

Diekhook in 't Lech

20 april 2015
Marloes Fleissner
Audio

Dankdag en biddag

08 maart 2015
Theo van Dalen

Een WimKokje doen

30 juni 2014
Saskia van Heijster