(foto document Regionaal Archief Rivierenland)

In de streekarchieven is een document te vinden dat spreekt over de volkssport beugelen. Beugelen blijkt nog steeds te bestaan, vooral in Limburg en Brabant zijn nog enkele clubs actief. Het is een soort kruising tussen jeu de boule en croquette. Er is een simpele baan voor nodig, enkele ballen, een beugel waar net een bal doorheen kan, in het midden van het einde van de baan en enkele slaghouten. Geen ingewikkelde uitrusting zodat het inderdaad voorstelbaar is dat men dit spel alle speelde in de 14e eeuw. Op verschillende schilderijen uit de 16e eeuw staat het beugelen afgebeeld en uit documenten is gebleken dat poortwachters uit Nijmegen in 14..... officieel toestemming kregen om te beugelen om zo de verveling te verdrijven.

Wie wel eens fanatiek jeu de boule gespeeld heeft, kan zich misschien voorstellen hoe verslavend het beugelen kan zijn... In de 19e eeuw werd er overal in Gelderland fanatiek gebeugeld. Het kleine dorp Opijnen, met toen enkele honderden inwoners, had twee officiële beugelbanen! Dat weten we uit het document dat in het streekarchief gevonden is. En dat Opijnenaren op die banen heel fanatiek speelden is wel duidelijk. Zo erg dat de burgemeester, die al enkele mondelinge waarschuwingen had gegeven, het nodig vond om zijn verbod maar eens duidelijk op papier te zetten. Dit papier is dus bewaard gebleven in het streekarchief.

Wat was er namelijk aan de hand? Blijkbaar ging het er zo fel aan toe, dat de beugelaars zich niet hielden aan de zondags rust. Ze beugelden gewoon door, terwijl de godsvruchtige gemeente in de kerk zat, en dat kon natuurlijk niet! De veldwachter moest terstond ingrijpen zodra het na deze laatste waarschuwing opnieuw mis zou gaan....  Hoe dit verhaal verder ging is jammergenoeg niet meer te achterhalen. De volkssport beugelen maakte langzaam maar zeker plaats voor voetballen en vrijwel overal zijn de beugelbanen verdwenen.

Gerelateerde verhalen

Beugelen als sport Beugelen als sport

Categories:: Sport en vrije tijd Spelletjes Opijnen

Meer verhalen

De kool en de geit

18 augustus 2014
Dini van der Velde
Galerij

De Grolse wanten

12 mei 2014
T.ten Dolle ten Pas
Video

Dood en begraven

05 augustus 2014
albert steert
Galerij

Shetlandmendag Voorst

22 juli 2014
Rein Hazelaar

Dansen in Sonsbeek

05 februari 2015
mevrouw G.Vach
Video

Schele Guurte

28 oktober 2014
Gery Groot Zwaaftink

Alles voor de jeugd!

18 juni 2014
Joan van Buren
Video

Zwarte Cross

23 maart 2015
Tante Rikie

Ongel: de voorganger van frituurvet

13 januari 2016
Gerhard Kwak
Video

Aardbeiendag in Zaltbommel

17 april 2015
TRIP Zaltbommel

Sacramentsprocessie in Loil

31 juli 2015
Ap Dieker

Van ballon tot baron

01 maart 2016
Edcar Vermeulen

Het maken van een “halster”

27 oktober 2015
Stichting Boerengoed Achterhoek

Hattemerbroek

22 juli 2014
Dini van der Velde

Sabbatviering

26 februari 2015
Ben Veenhuis

Het liefdeslaantje van Vorden

06 januari 2016
Ina Brethouwer

Aaltens Volkslied

06 mei 2015
Ina Brethouwer