(foto document Regionaal Archief Rivierenland)

In de streekarchieven is een document te vinden dat spreekt over de volkssport beugelen. Beugelen blijkt nog steeds te bestaan, vooral in Limburg en Brabant zijn nog enkele clubs actief. Het is een soort kruising tussen jeu de boule en croquette. Er is een simpele baan voor nodig, enkele ballen, een beugel waar net een bal doorheen kan, in het midden van het einde van de baan en enkele slaghouten. Geen ingewikkelde uitrusting zodat het inderdaad voorstelbaar is dat men dit spel alle speelde in de 14e eeuw. Op verschillende schilderijen uit de 16e eeuw staat het beugelen afgebeeld en uit documenten is gebleken dat poortwachters uit Nijmegen in 14..... officieel toestemming kregen om te beugelen om zo de verveling te verdrijven.

Wie wel eens fanatiek jeu de boule gespeeld heeft, kan zich misschien voorstellen hoe verslavend het beugelen kan zijn... In de 19e eeuw werd er overal in Gelderland fanatiek gebeugeld. Het kleine dorp Opijnen, met toen enkele honderden inwoners, had twee officiële beugelbanen! Dat weten we uit het document dat in het streekarchief gevonden is. En dat Opijnenaren op die banen heel fanatiek speelden is wel duidelijk. Zo erg dat de burgemeester, die al enkele mondelinge waarschuwingen had gegeven, het nodig vond om zijn verbod maar eens duidelijk op papier te zetten. Dit papier is dus bewaard gebleven in het streekarchief.

Wat was er namelijk aan de hand? Blijkbaar ging het er zo fel aan toe, dat de beugelaars zich niet hielden aan de zondags rust. Ze beugelden gewoon door, terwijl de godsvruchtige gemeente in de kerk zat, en dat kon natuurlijk niet! De veldwachter moest terstond ingrijpen zodra het na deze laatste waarschuwing opnieuw mis zou gaan....  Hoe dit verhaal verder ging is jammergenoeg niet meer te achterhalen. De volkssport beugelen maakte langzaam maar zeker plaats voor voetballen en vrijwel overal zijn de beugelbanen verdwenen.

Gerelateerde verhalen

Beugelen als sport Beugelen als sport

Categories:: Sport en vrije tijd Spelletjes Opijnen

Meer verhalen

Galerij

Verkleedpartijen

23 juni 2014
Dianne Wesselink

Radiozendmarkt

28 mei 2014
marijke buter
Video

Kalveropfokclubwedstrijd Bronckhorst

10 juni 2015
KOC Bronckhorst

Martinusdag

26 maart 2016
Mare Tip (6 jaar)
Galerij

De Grolse wanten

12 mei 2014
T.ten Dolle ten Pas
Video

Kruudmoes bij de Apeldoornse Vierdaagse

03 juni 2014
Arjan Hoefakker
Galerij

Oranjehuis

31 mei 2014
a van hagen

Foppen en vossenjacht

17 februari 2015
Jaap Prins

Kraamvrouwenkost

13 maart 2015
Gerhard Kwak

Broodpap

13 mei 2015
Gerhard Kwak

De kool en de geit

18 augustus 2014
Dini van der Velde
Video

De Ossenmarkt in Putten

11 mei 2014
Jette

“De duker zal ow halen”

18 mei 2015
Ina Brethouwer

Robuust en elegant de botter

30 december 2015
Lotte van der Krogt

Carbidschieten rukt op naar de stad

28 december 2015
Ina Brethouwer

Kermis in Beuningen

20 mei 2015
Mevrouw van Raay

Eiertikken met de fietsclub

13 juli 2015
Gerhard Kwak

'Baas in eigen huis'

20 mei 2015
Mevrouw van Basten

December-herinneringen aan een banketbakkerij

05 november 2015
Jan Kreijenbroek