Sinds 1970 wordt er al gedanst bij carnavalsvereniging “De Deurzakkers” uit Ooij. We begonnen toen met 4 leden, dat is inmiddels uitgegroeid tot meer dan 40!

In de loop der jaren is er veel veranderd in de danstechnieken. De passen zijn ingewikkelder geworden, gaan sneller en hebben meer pit gekregen. In deze periode zijn we ook tot inkeer gekomen dat je zeker je armen kunt gebruiken om de passen kracht bij te zetten en waarom moet je steeds in het zelfde rijtje blijven dansen? Je kunt tijdens de dans ook best even naar een andere opstelling lopen. Lenigheid en acrobatiek wordt steeds meer gewaardeerd in de gardedans. Ben je in dit alles een waar talent dan kan het zijn dat je ook nog een solodanseres wordt. In de loop der jaren hebben we heel wat pareltjes gehad.

Het DJ tijdperk

De muziek heeft veel verandering meegemaakt. Voorheen werd er gedanst op klassieke muziek, de muziek van James Last was hiervoor erg geschikt. Inmiddels zitten we in het tijdperk van de DJ’s en kun je eigenlijk op alle muziek dansen, als er maar een uptempo in zit. Zo hebben we een keer een songfestival medley in onze garde gehad. Erg leuk!

Zeker de laatste 30 jaar dansen we ook show. In het begin was dat een dans sterk gerelateerd aan een thema. Nu moet je deze dansen ook zien als dansen die je bij al die dansprogramma’s ziet. Strakke pakken aan en knallen op muziek, waarbij plezier in het dansen voorop staat. Dat is dan ook aan de meiden te zien. Hierbij zijn er ook weer gekke opstellingen en worden er de laatste tijd ook tilfiguren gemaakt. Hoeveel gaver wordt zo’n dans wel niet als er ook nog een meiden de lucht in gaan! Tja en dan denk je waar doe je dit voor.

De strijd

Natuurlijk voor onze optredens op onze Pronkzittingen, maar ook op die van bevriende verenigingen, daar worden we regelmatig voor gevraagd. Toch wil je ook wel eens weten waar je staat. Hoe goed of slecht zijn wij tov anderen die dit ook doen. Wat fijn is dat hier wedstrijden voor zijn. Daar krijg je antwoord op de vraag: “Waar staan wij? Wat moeten wij verbeteren aan de dansen om nog beter te worden?” Zo doen wij jaarlijks mee aan het HELAHO-festival bij ons in het dorp, ook dansen wij wel eens op NDO festivals. Dat zijn festivals die georganiseerd worden vanuit een bond. Als je goed groeit kun je zelfs op een EK terecht komen. Onze hoogste notering is tot 2x toe Nederlands kampioen Festival solo, door onze solo’s Lynn (inmiddels gestopt) en Britt.

Bekijk het fragment uit de tv-uitzending over dit verhaal:

Gerelateerde verhalen

Puttense boerendansers Puttense boerendansers

GalerijVideo
Categories:: Sport en vrije tijd Muziek Ooij Dans

Meer verhalen

VideoGalerij

De kermis in Keijenborg

25 september 2014
S. Bergervoet
Video

Een beestachtige moord

29 mei 2015
Eric Borrias

Op brommers achter de brandweer aan

03 februari 2015
Dhr. J. Attema

Pinksterfeest in Gorssel?

16 oktober 2015
Marten Brascamp

Bussentrappertie

19 augustus 2014
Theo Meijer

Vernoemen naar naast familielid

20 februari 2015
Mevrouw van de Krol

Eieren rollen

28 oktober 2014
Stien Meuleman
Galerij

Verkleedpartijen

23 juni 2014
Dianne Wesselink

Handige ouders

29 juni 2015
Teunie
Video

Mijn hondjes op de dierenbegraafplaats

15 april 2015
Diana Jansen

Riviervissen in de Waal

23 november 2015
Gijs Sepers

Altijd vooraan in aangepast hemd

30 november 2015
Agatha kleinNijenhuis

Verkleden met Koninginnedag

15 juni 2014
Ria Rozendal
Video

Kaarsenmaken

13 oktober 2014
Jan Klarenbeek
VideoGalerij

Pottenbakken

11 november 2014
Hetty de Jongh
Video

De bedrogen duivel

03 oktober 2014
Anja van Buren
Video

De taal van de molenwieken

22 september 2014
Ans Roefs
Video

Het platteland is niet te koop!!

25 mei 2015
Kiek now us