Sinds 1970 wordt er al gedanst bij carnavalsvereniging “De Deurzakkers” uit Ooij. We begonnen toen met 4 leden, dat is inmiddels uitgegroeid tot meer dan 40!

In de loop der jaren is er veel veranderd in de danstechnieken. De passen zijn ingewikkelder geworden, gaan sneller en hebben meer pit gekregen. In deze periode zijn we ook tot inkeer gekomen dat je zeker je armen kunt gebruiken om de passen kracht bij te zetten en waarom moet je steeds in het zelfde rijtje blijven dansen? Je kunt tijdens de dans ook best even naar een andere opstelling lopen. Lenigheid en acrobatiek wordt steeds meer gewaardeerd in de gardedans. Ben je in dit alles een waar talent dan kan het zijn dat je ook nog een solodanseres wordt. In de loop der jaren hebben we heel wat pareltjes gehad.

Het DJ tijdperk

De muziek heeft veel verandering meegemaakt. Voorheen werd er gedanst op klassieke muziek, de muziek van James Last was hiervoor erg geschikt. Inmiddels zitten we in het tijdperk van de DJ’s en kun je eigenlijk op alle muziek dansen, als er maar een uptempo in zit. Zo hebben we een keer een songfestival medley in onze garde gehad. Erg leuk!

Zeker de laatste 30 jaar dansen we ook show. In het begin was dat een dans sterk gerelateerd aan een thema. Nu moet je deze dansen ook zien als dansen die je bij al die dansprogramma’s ziet. Strakke pakken aan en knallen op muziek, waarbij plezier in het dansen voorop staat. Dat is dan ook aan de meiden te zien. Hierbij zijn er ook weer gekke opstellingen en worden er de laatste tijd ook tilfiguren gemaakt. Hoeveel gaver wordt zo’n dans wel niet als er ook nog een meiden de lucht in gaan! Tja en dan denk je waar doe je dit voor.

De strijd

Natuurlijk voor onze optredens op onze Pronkzittingen, maar ook op die van bevriende verenigingen, daar worden we regelmatig voor gevraagd. Toch wil je ook wel eens weten waar je staat. Hoe goed of slecht zijn wij tov anderen die dit ook doen. Wat fijn is dat hier wedstrijden voor zijn. Daar krijg je antwoord op de vraag: “Waar staan wij? Wat moeten wij verbeteren aan de dansen om nog beter te worden?” Zo doen wij jaarlijks mee aan het HELAHO-festival bij ons in het dorp, ook dansen wij wel eens op NDO festivals. Dat zijn festivals die georganiseerd worden vanuit een bond. Als je goed groeit kun je zelfs op een EK terecht komen. Onze hoogste notering is tot 2x toe Nederlands kampioen Festival solo, door onze solo’s Lynn (inmiddels gestopt) en Britt.

Bekijk het fragment uit de tv-uitzending over dit verhaal:

Gerelateerde verhalen

Puttense boerendansers Puttense boerendansers

GalerijVideo
Categories:: Sport en vrije tijd Muziek Ooij Dans

Meer verhalen

Pinksterpoppen in Buren

09 juni 2015
Mia van Os
Galerij

Herinneringen aan kerst

23 december 2014
Marian v't Hullenaar-Seegers

Eieren rollen

28 oktober 2014
Stien Meuleman

Pinksterfeest in Gorssel?

16 oktober 2015
Marten Brascamp
Video

Op jacht met Midland Hunt

01 februari 2016
Marc Mattijssen
Video

Tractorpulling Lochem

17 november 2014
Franco Vermij

Drie generaties huisslachters

20 juni 2014
Piet van der Linden

De noodklok

11 juli 2014
Gerrit Klokman

Jammarkt Neede

19 augustus 2014
Margreet Boot

De sprookjeswereld van de krozenboom

25 augustus 2015
Paul Hoftijzer

Woeziks Jupke verbranden

12 februari 2015
CV de Wozokotten

Koekboom

26 februari 2015
Mevrouw Breman
Video

Klootschieten

25 augustus 2014
Jacques van Hooijdonk

Vrouw Haverkamp

08 december 2015
Bart Schlief

Oma's 'moes' op Nieuwjaarsdag

27 juni 2014
Johan en Francis Tiemens

Het dorsen van graan met de vlegel

19 januari 2015
Theo Giesen
Video

De kluizenaar en de duvel

28 april 2015
Eric Borrias

Eén borreltje en dan wegwezen

06 november 2015
Gerhard Kwak
Video

Carbidschieten

11 mei 2014
Jette
Video

Lüdovicus en de Wodanseik

11 mei 2014
Mijngelderland