Sinds 1970 wordt er al gedanst bij carnavalsvereniging “De Deurzakkers” uit Ooij. We begonnen toen met 4 leden, dat is inmiddels uitgegroeid tot meer dan 40!

In de loop der jaren is er veel veranderd in de danstechnieken. De passen zijn ingewikkelder geworden, gaan sneller en hebben meer pit gekregen. In deze periode zijn we ook tot inkeer gekomen dat je zeker je armen kunt gebruiken om de passen kracht bij te zetten en waarom moet je steeds in het zelfde rijtje blijven dansen? Je kunt tijdens de dans ook best even naar een andere opstelling lopen. Lenigheid en acrobatiek wordt steeds meer gewaardeerd in de gardedans. Ben je in dit alles een waar talent dan kan het zijn dat je ook nog een solodanseres wordt. In de loop der jaren hebben we heel wat pareltjes gehad.

Het DJ tijdperk

De muziek heeft veel verandering meegemaakt. Voorheen werd er gedanst op klassieke muziek, de muziek van James Last was hiervoor erg geschikt. Inmiddels zitten we in het tijdperk van de DJ’s en kun je eigenlijk op alle muziek dansen, als er maar een uptempo in zit. Zo hebben we een keer een songfestival medley in onze garde gehad. Erg leuk!

Zeker de laatste 30 jaar dansen we ook show. In het begin was dat een dans sterk gerelateerd aan een thema. Nu moet je deze dansen ook zien als dansen die je bij al die dansprogramma’s ziet. Strakke pakken aan en knallen op muziek, waarbij plezier in het dansen voorop staat. Dat is dan ook aan de meiden te zien. Hierbij zijn er ook weer gekke opstellingen en worden er de laatste tijd ook tilfiguren gemaakt. Hoeveel gaver wordt zo’n dans wel niet als er ook nog een meiden de lucht in gaan! Tja en dan denk je waar doe je dit voor.

De strijd

Natuurlijk voor onze optredens op onze Pronkzittingen, maar ook op die van bevriende verenigingen, daar worden we regelmatig voor gevraagd. Toch wil je ook wel eens weten waar je staat. Hoe goed of slecht zijn wij tov anderen die dit ook doen. Wat fijn is dat hier wedstrijden voor zijn. Daar krijg je antwoord op de vraag: “Waar staan wij? Wat moeten wij verbeteren aan de dansen om nog beter te worden?” Zo doen wij jaarlijks mee aan het HELAHO-festival bij ons in het dorp, ook dansen wij wel eens op NDO festivals. Dat zijn festivals die georganiseerd worden vanuit een bond. Als je goed groeit kun je zelfs op een EK terecht komen. Onze hoogste notering is tot 2x toe Nederlands kampioen Festival solo, door onze solo’s Lynn (inmiddels gestopt) en Britt.

Bekijk het fragment uit de tv-uitzending over dit verhaal:

Gerelateerde verhalen

Puttense boerendansers Puttense boerendansers

GalerijVideo
Categories:: Sport en vrije tijd Muziek Ooij Dans

Meer verhalen

Krentenweggen als wederdienst

29 september 2015
Albert Geurink
VideoGalerij

De bouw van een midwinterhoorn

13 december 2014
Jan Beukhof

Slepen met Oud & Nieuw

11 mei 2014
Jette

Eerst koffie, dan Toldiek

04 december 2015
Kim de Witte

Het worstenhoorntje

22 januari 2016
Gerhard Kwak
Video

Eibertjesdag Nunspeet

09 oktober 2014
Bert Vlug

De coloradokever

28 april 2015
Gerhard Kwak

Knikkeren

10 juni 2014
Vanessa
Video

Lüdovicus en de Wodanseik

11 mei 2014
Mijngelderland

De sprookjeswereld van de krozenboom

25 augustus 2015
Paul Hoftijzer
Audio

Het doodshemd bleef in de kast

20 maart 2015
Erve Brooks
AudioVideo

De zoute ringen van Herwijnen

16 januari 2015
Dittie van Zee
Galerij

Met een bijl in eiken gebinten slaan

13 oktober 2014
h.b.barmentloo

De familievete in een Achterhoeks dorp

07 augustus 2014
Margreet Boot

Requiem voor iedereen

04 november 2015
Johan Koornstra

Met trekker en wagen naar Normaal!

20 november 2015
Lisa Reyneveld

Binden met wilgentenen

31 maart 2015
Jan Reijnen

Bloesemtocht Geldermalsen

13 oktober 2014
Marja Kemperman