Wiens hersenspinsel het was staat mij niet meer scherp op het netvlies, maar jaren geleden vernam ik dat er was geopperd om de Bosvijver in Berg & Bos te dempen. Niet zeker of het een serieus idee betrof, reageerde ik rustig en bedeesd: "Ja joh! Rooi dan gelijk heel Berg & Bos, kan je er mooi huizen op bouwen!"

De vijver waarbij ik als kind met ingehouden adem naar de avonturen van Paulus de Boskabouter heb zitten luisteren. Dit was tijdens Lumido, een licht en geluidshow op en rondom de vijver. Jaren later heb ik tijdens dit evenement samen met mijn vrouw en nog heel jonge dochtertje een romantisch tochtje in een gondel gemaakt. De aan de vijver grenzende tunnel der verliefden en het achterliggende laantje mogen op zo’n romantische avond beslist niet worden overgeslagen.

De Bosvijver ligt in het Stadspark Berg & Bos en is kortgeleden prachtig gerenoveerd, evenals de directe omgeving. Berg & Bos is wellicht het meest bekend vanwege de Apenheul dat in dit park is gesitueerd, maar ook een bezoek aan het park op zich is zeer de moeite waard. De hoogste uitkijktoren van de Veluwe met een magnifiek uitzicht over Apeldoorn en de omringende bosgebieden, de Bosweide, de prachtige wandelroutes en natuurlijk de Bosvijver.

Deze vijver heeft toch een speciaal plekje in mijn hart. Meerdere malen heb ik er met mijn gezin gewandeld en ook met mijn hardloopgroep kom ik er regelmatig langs.

Niet onbelangrijk is echter dat deze vijver een speciale historie heeft. Het is in de jaren dertig van de vorige eeuw met veel bloed en zweet - tranen kenden mannen toen nog niet - gegraven door mannen vanuit de werkverschaffing. Een van die mannen was mijn opa en alleen al om die reden ben ik verknocht aan die vijver.

Ik kan me niet voorstellen dat het dempen meer dan op z’n hoogst een proefballonnetje kan zijn geweest. Het is me zelfs niet gelukt om er iets over terug te vinden en gelukkig maar, want het is natuurlijk ondenkbaar dat dit echt door zou zijn gegaan.

Categories:: Sport en vrije tijd Evenementen Wandelen Apeldoorn

Meer verhalen

Oranje Tompouce

16 juni 2014
bezoeker grand defilé
Video

Welke balkenbrij lust u graag?

08 juni 2015
Annet Joosten

Jaromir te Zutphen

18 juni 2015
Gery Groot Zwaaftink
Galerij

Shetlandmendag Voorst

22 juli 2014
Rein Hazelaar
Video

Midwinterhoornblazen

12 mei 2014
Bert Bloemert

Fiedeltjesvleis van mijn oma

08 december 2015
Paul Hoftijzer

De melkbus

22 juli 2014
jan Reijnen

De buurt uitschieten

15 september 2015
Willem Arentsen

Lammetjesdag en schaapsscheerdersfeest

28 december 2015
Geesje Eleveld

Bielemannen in Hummelo

22 augustus 2014
Henk Greven

Kinderspeelgoed in de jaren '30

08 juli 2014
Beerd van 't Hul

Bussentrappertie

19 augustus 2014
Theo Meijer

Griesmeelpudding met stevenssaus

20 mei 2015
Paul Hoftijzer

Oud-Lunterse Dag

23 juni 2014
Albert Hendriksen

Pakjes rondbrengen met paard en wagen

02 februari 2015
Mevr. van der Zeeland

Zwemmen in de IJssel

10 oktober 2014
Wim Snel
Video

Een bruidskoe van mijn oudste zus

23 juni 2014
Anton Koster

Het vrolijke melkers-spel voor jong en oud

11 juni 2015
Gerda Jansen Verwaijen

Nieuwjaar winnen

27 mei 2014
Rita van Liere