Wiens hersenspinsel het was staat mij niet meer scherp op het netvlies, maar jaren geleden vernam ik dat er was geopperd om de Bosvijver in Berg & Bos te dempen. Niet zeker of het een serieus idee betrof, reageerde ik rustig en bedeesd: "Ja joh! Rooi dan gelijk heel Berg & Bos, kan je er mooi huizen op bouwen!"

De vijver waarbij ik als kind met ingehouden adem naar de avonturen van Paulus de Boskabouter heb zitten luisteren. Dit was tijdens Lumido, een licht en geluidshow op en rondom de vijver. Jaren later heb ik tijdens dit evenement samen met mijn vrouw en nog heel jonge dochtertje een romantisch tochtje in een gondel gemaakt. De aan de vijver grenzende tunnel der verliefden en het achterliggende laantje mogen op zo’n romantische avond beslist niet worden overgeslagen.

De Bosvijver ligt in het Stadspark Berg & Bos en is kortgeleden prachtig gerenoveerd, evenals de directe omgeving. Berg & Bos is wellicht het meest bekend vanwege de Apenheul dat in dit park is gesitueerd, maar ook een bezoek aan het park op zich is zeer de moeite waard. De hoogste uitkijktoren van de Veluwe met een magnifiek uitzicht over Apeldoorn en de omringende bosgebieden, de Bosweide, de prachtige wandelroutes en natuurlijk de Bosvijver.

Deze vijver heeft toch een speciaal plekje in mijn hart. Meerdere malen heb ik er met mijn gezin gewandeld en ook met mijn hardloopgroep kom ik er regelmatig langs.

Niet onbelangrijk is echter dat deze vijver een speciale historie heeft. Het is in de jaren dertig van de vorige eeuw met veel bloed en zweet - tranen kenden mannen toen nog niet - gegraven door mannen vanuit de werkverschaffing. Een van die mannen was mijn opa en alleen al om die reden ben ik verknocht aan die vijver.

Ik kan me niet voorstellen dat het dempen meer dan op z’n hoogst een proefballonnetje kan zijn geweest. Het is me zelfs niet gelukt om er iets over terug te vinden en gelukkig maar, want het is natuurlijk ondenkbaar dat dit echt door zou zijn gegaan.

Categories:: Sport en vrije tijd Evenementen Wandelen Apeldoorn

Meer verhalen

De Klokkenmaker

30 oktober 2015
Piet van Apeldoorn
Audio

Tuutlied

28 mei 2014
Wim Monnich

Het Ooyse kermis feestmaal

11 mei 2014
Willem Franck

De lagere school, van 1967-1974

05 juni 2014
Marijke Jansen

Op dansles bij Meijler en Mulder

29 maart 2016
Gerhard Kwak
VideoGalerij

Smaltappel en Gortepap

12 december 2014
Bram Masselink
Video

Kalveropfokclubwedstrijd Bronckhorst

10 juni 2015
KOC Bronckhorst

Bloempap

26 februari 2015
van Dale
Galerij

'N Duvels drankje

11 juli 2015
Paul Hoftijzer

Caspar en de twee andere koningen

04 januari 2016
Paul Hoftijzer
Video

Mariken van Nieumeghen

03 oktober 2014
Peter

Het worstenhoorntje

22 januari 2016
Gerhard Kwak
VideoGalerij

De bouw van een midwinterhoorn

13 december 2014
Jan Beukhof

Niets zeggen dan hebben we meer!

11 januari 2016
Andres mol

Letterdoeken vertellen mijn leven

15 juni 2015
Willi Wilbrink

Handige pleister

22 juni 2015
Gerhard Kwak
Video

De traditie van het eerste kievitsei

21 november 2014
Antoinette Thole