Wiens hersenspinsel het was staat mij niet meer scherp op het netvlies, maar jaren geleden vernam ik dat er was geopperd om de Bosvijver in Berg & Bos te dempen. Niet zeker of het een serieus idee betrof, reageerde ik rustig en bedeesd: "Ja joh! Rooi dan gelijk heel Berg & Bos, kan je er mooi huizen op bouwen!"

De vijver waarbij ik als kind met ingehouden adem naar de avonturen van Paulus de Boskabouter heb zitten luisteren. Dit was tijdens Lumido, een licht en geluidshow op en rondom de vijver. Jaren later heb ik tijdens dit evenement samen met mijn vrouw en nog heel jonge dochtertje een romantisch tochtje in een gondel gemaakt. De aan de vijver grenzende tunnel der verliefden en het achterliggende laantje mogen op zo’n romantische avond beslist niet worden overgeslagen.

De Bosvijver ligt in het Stadspark Berg & Bos en is kortgeleden prachtig gerenoveerd, evenals de directe omgeving. Berg & Bos is wellicht het meest bekend vanwege de Apenheul dat in dit park is gesitueerd, maar ook een bezoek aan het park op zich is zeer de moeite waard. De hoogste uitkijktoren van de Veluwe met een magnifiek uitzicht over Apeldoorn en de omringende bosgebieden, de Bosweide, de prachtige wandelroutes en natuurlijk de Bosvijver.

Deze vijver heeft toch een speciaal plekje in mijn hart. Meerdere malen heb ik er met mijn gezin gewandeld en ook met mijn hardloopgroep kom ik er regelmatig langs.

Niet onbelangrijk is echter dat deze vijver een speciale historie heeft. Het is in de jaren dertig van de vorige eeuw met veel bloed en zweet - tranen kenden mannen toen nog niet - gegraven door mannen vanuit de werkverschaffing. Een van die mannen was mijn opa en alleen al om die reden ben ik verknocht aan die vijver.

Ik kan me niet voorstellen dat het dempen meer dan op z’n hoogst een proefballonnetje kan zijn geweest. Het is me zelfs niet gelukt om er iets over terug te vinden en gelukkig maar, want het is natuurlijk ondenkbaar dat dit echt door zou zijn gegaan.

Categories:: Sport en vrije tijd Evenementen Wandelen Apeldoorn

Meer verhalen

De weerwolf van Millingen

23 mei 2014
Rob Haverkamp
Video

Kaarsenmaken

13 oktober 2014
Jan Klarenbeek
Galerij

Vakantietraditie in Nunspeet

17 november 2014
George Bootsma

De ballade van een muzikant

25 november 2015
Andries Zwart

Nog één keer Oerend Hard

29 april 2015
Jan Colijn

Een verzetskruis ontvangen

09 juni 2015
Ina Brethouwer
Galerij

Reveille en serenade

16 juni 2014
Truus Peters
Galerij

Mijn vriendin als Sarah

15 december 2014
Anita Berntsen

Met de veekar naar Normaal

02 december 2015
Mark Beerepoot

Kiepenpap voor het goede doel

07 maart 2016
Marjolijn van Manen
Video

De Boelekearl

11 augustus 2014
G. Raterink-Gussinklo

Kraamtijd in de Achterhoek

16 juni 2015
Paul Hoftijzer

Vernoemen naar naast familielid

20 februari 2015
Mevrouw van de Krol

Kleding ontwerpen door moulage

01 juni 2015
Mirte Engelhard

Griesmeelpudding met stevenssaus

20 mei 2015
Paul Hoftijzer

Aaltens Volkslied

06 mei 2015
Ina Brethouwer

Aaltjesdagen

14 maart 2016
Stichting Aaltjesdagen

Apeldoornse Vierdaagse

18 juni 2014
J. van Milligen
Galerij

Longewos en ander lekkers?

17 februari 2015
Gerhard Kwak