Wiens hersenspinsel het was staat mij niet meer scherp op het netvlies, maar jaren geleden vernam ik dat er was geopperd om de Bosvijver in Berg & Bos te dempen. Niet zeker of het een serieus idee betrof, reageerde ik rustig en bedeesd: "Ja joh! Rooi dan gelijk heel Berg & Bos, kan je er mooi huizen op bouwen!"

De vijver waarbij ik als kind met ingehouden adem naar de avonturen van Paulus de Boskabouter heb zitten luisteren. Dit was tijdens Lumido, een licht en geluidshow op en rondom de vijver. Jaren later heb ik tijdens dit evenement samen met mijn vrouw en nog heel jonge dochtertje een romantisch tochtje in een gondel gemaakt. De aan de vijver grenzende tunnel der verliefden en het achterliggende laantje mogen op zo’n romantische avond beslist niet worden overgeslagen.

De Bosvijver ligt in het Stadspark Berg & Bos en is kortgeleden prachtig gerenoveerd, evenals de directe omgeving. Berg & Bos is wellicht het meest bekend vanwege de Apenheul dat in dit park is gesitueerd, maar ook een bezoek aan het park op zich is zeer de moeite waard. De hoogste uitkijktoren van de Veluwe met een magnifiek uitzicht over Apeldoorn en de omringende bosgebieden, de Bosweide, de prachtige wandelroutes en natuurlijk de Bosvijver.

Deze vijver heeft toch een speciaal plekje in mijn hart. Meerdere malen heb ik er met mijn gezin gewandeld en ook met mijn hardloopgroep kom ik er regelmatig langs.

Niet onbelangrijk is echter dat deze vijver een speciale historie heeft. Het is in de jaren dertig van de vorige eeuw met veel bloed en zweet - tranen kenden mannen toen nog niet - gegraven door mannen vanuit de werkverschaffing. Een van die mannen was mijn opa en alleen al om die reden ben ik verknocht aan die vijver.

Ik kan me niet voorstellen dat het dempen meer dan op z’n hoogst een proefballonnetje kan zijn geweest. Het is me zelfs niet gelukt om er iets over terug te vinden en gelukkig maar, want het is natuurlijk ondenkbaar dat dit echt door zou zijn gegaan.

Categories:: Sport en vrije tijd Evenementen Wandelen Apeldoorn

Meer verhalen

Galerij

Gatgraven

09 oktober 2014
Halbo Bosker
Video

Tour Culinair de Liemers

02 juli 2014
Erna Kruitwagen-Hajenius

Zingen op Koninginnedag

02 juli 2014
Rita Brouwer

Eten op nieuwjaarsdag

25 september 2014
Mevr. Beijnen

Veilig Carbidschieten

13 december 2014
Theo de Klein
AudioGalerij

Witte wieven van Zwiep

11 mei 2014
Jette
Video

De Boelekearl

11 augustus 2014
G. Raterink-Gussinklo
Galerij

Herinneringen aan kerst

23 december 2014
Marian v't Hullenaar-Seegers

Luilakmorgen

19 mei 2015
Nederlands Bakkerijmuseum Hattem

Flipje hielp kinderen de winter door

29 juli 2014
Alexandra van Steen

Schooiersvrowke

12 mei 2014
Marijke Jansen

Apeldoornse Vierdaagse

18 juni 2014
J. van Milligen
Video

Walnoot tikken in Elburg

18 mei 2014
Jan L
Galerij

Longewos en ander lekkers?

17 februari 2015
Gerhard Kwak

Frühschoppen

12 februari 2015
Geert Smits

Jammarkt Neede

19 augustus 2014
Margreet Boot

Poppetjes maken van klei

18 juni 2014
Willem Wiegers