Bekmansbrook

Als we over de Dwarsdijk fietsen en bij SJato richting Markelo kijken zien we midden in het land een klein gebouwtje staan Heel onopvallend drie bij vijf meter groot. Dit gebouwtje is zeker 250 jaar oud en destijds gesticht door de heren van Verwolde. Het staat aan een vervallen wegje die vanaf smid Postel langs Lichtenberg naar de Wildriesendijk liep.

Het was het rustpunt als men op jacht ging Hier zagen de Jachtheren die vanaf het kasteel Verwolde vertrokken en de drijvers die vanaf de jachtopziener vertrokken elkaar voor het eerst. Binnen konden de herenjagers zich dan warmen bij de kachel en wat drinken Meestal waren het 12 tot 14 geweerdragende jagers. Voor de drijvers en de jachtopzichters onder leiding van o.a Derk Oudenampsen was er buiten een bank met een stookplaats waar deze konden verpozen. Alle pachter soms met personeel werden drijver werden gevraagd . Als we op oude foto,s kijken zien we wel groepen van 25 drijvers.

Buiten stond een voerbak waar de paarden aan vastgezet werden. Er was altijd een wagen ingericht voor het geschoten wild en een huifkar voor de jagers waar mee deze naar hun schietpost werden gebracht Dit gebouwtje was voor de jachtopzichters s,winters de plek van waaruit ze het moerrasgebied tussen de Dwarsdijk en de Bolksbeek konden overzien Dit ruige natte gebied was populaIr voor stropers en zwervers.

 

Eieren zoeken

Tussen de jachthut en de Bolksbeek in het moerras nestelden in voorjaar vele eenden en weide vogels. Hier zochten de inwoners van deze streek naar kievietseieren welke werden verkocht op het kasteel. De eerste brachten wel een gulden op later slechts enkele centen. Ze werden op het kasteel na het diner als tussendoortje voor het dessert gekookt gegeten,drie eieren per persoon was een gebruikelijk aantal. De gevonden eenden eieren werden door de boeren eieren zoekers zelf als consumptie gebruikt.

De jachtopzichter broeden er ook veel onder kippen uit. Deze eenden werden later losgelaten op de grachten rond het kasteel. Ze werden eerst wat van de vleugelveren afgekipt en bleven dan op de voerplaats Als ze na de rui weer konden vliegen bleven ze in de buurt en waren een geweldige jachtbuit In de oorlog was deze jachthut bergplaats voor het verzet. Maar ook een illegaal voor de slacht bestemd varken huisde er wel eens.

Bedenk dat in dit gebied een heel actieve verzetgroep woonde die heel veel goed maar gevaarlijk werk hebben gedaan Ook dank zij deze mogelijkheid die dit gebied hen bood zijn veel mensenlevens gespaard.

Ook hier weer eens een klein onopvallend gebouwtje en nu een goed ontwaterd landbouwgebied met een geschiedenis, Kijk vanaf de Dwarsdijk een richting Markelo en bedenk hoe het ooit was.

Rondfietser

Galerij
Categories:: Sport en vrije tijd Dieren Laren

Meer verhalen

Het huwelijk vroeger

08 augustus 2014
Albert Steert
Video

Disse kant, een muzikale ode aan De Liemers

12 december 2014
Joop Boxstart

Pinksterpoppen in Buren

09 juni 2015
Mia van Os
Video

De touwslager

09 juni 2015
Dick Jagtenberg

Huiskamer Filmfestival Hattem

24 februari 2015
Henderikus Cazemier
Audio

De schat van de Ravenhorst

20 februari 2015
Gery Groot Zwaaftink

Janna van de Tiggeloven

24 oktober 2014
B. van Dijk

Netjes lopen in de avondvierdaagse

09 juli 2015
Wilma Wilbrink

Het liefdeslaantje van Vorden

06 januari 2016
Ina Brethouwer
Video

De tuin van het bruidspaar versieren

13 augustus 2014
O. Heinen
Video

De Boelekearl

11 augustus 2014
G. Raterink-Gussinklo
Galerij

Reveille en serenade

16 juni 2014
Truus Peters

Altijd vooraan in aangepast hemd

30 november 2015
Agatha kleinNijenhuis

Hattemerbroek

22 juli 2014
Dini van der Velde

Hansje in den Kelder

27 augustus 2014
Didy Kars
Video

”De Aalzangers” brengen verleden tot leven!

18 januari 2016
Sam Schaftenaar

Haren van de zeis

13 juni 2015
Ina Brethouwer

Zomerfeest Westendorp

11 juni 2014
Magda van Dalen
Galerij

Nationale Buitenspeeldag

12 juni 2014
Brenda Larbui