Bekmansbrook

Als we over de Dwarsdijk fietsen en bij SJato richting Markelo kijken zien we midden in het land een klein gebouwtje staan Heel onopvallend drie bij vijf meter groot. Dit gebouwtje is zeker 250 jaar oud en destijds gesticht door de heren van Verwolde. Het staat aan een vervallen wegje die vanaf smid Postel langs Lichtenberg naar de Wildriesendijk liep.

Het was het rustpunt als men op jacht ging Hier zagen de Jachtheren die vanaf het kasteel Verwolde vertrokken en de drijvers die vanaf de jachtopziener vertrokken elkaar voor het eerst. Binnen konden de herenjagers zich dan warmen bij de kachel en wat drinken Meestal waren het 12 tot 14 geweerdragende jagers. Voor de drijvers en de jachtopzichters onder leiding van o.a Derk Oudenampsen was er buiten een bank met een stookplaats waar deze konden verpozen. Alle pachter soms met personeel werden drijver werden gevraagd . Als we op oude foto,s kijken zien we wel groepen van 25 drijvers.

Buiten stond een voerbak waar de paarden aan vastgezet werden. Er was altijd een wagen ingericht voor het geschoten wild en een huifkar voor de jagers waar mee deze naar hun schietpost werden gebracht Dit gebouwtje was voor de jachtopzichters s,winters de plek van waaruit ze het moerrasgebied tussen de Dwarsdijk en de Bolksbeek konden overzien Dit ruige natte gebied was populaIr voor stropers en zwervers.

 

Eieren zoeken

Tussen de jachthut en de Bolksbeek in het moerras nestelden in voorjaar vele eenden en weide vogels. Hier zochten de inwoners van deze streek naar kievietseieren welke werden verkocht op het kasteel. De eerste brachten wel een gulden op later slechts enkele centen. Ze werden op het kasteel na het diner als tussendoortje voor het dessert gekookt gegeten,drie eieren per persoon was een gebruikelijk aantal. De gevonden eenden eieren werden door de boeren eieren zoekers zelf als consumptie gebruikt.

De jachtopzichter broeden er ook veel onder kippen uit. Deze eenden werden later losgelaten op de grachten rond het kasteel. Ze werden eerst wat van de vleugelveren afgekipt en bleven dan op de voerplaats Als ze na de rui weer konden vliegen bleven ze in de buurt en waren een geweldige jachtbuit In de oorlog was deze jachthut bergplaats voor het verzet. Maar ook een illegaal voor de slacht bestemd varken huisde er wel eens.

Bedenk dat in dit gebied een heel actieve verzetgroep woonde die heel veel goed maar gevaarlijk werk hebben gedaan Ook dank zij deze mogelijkheid die dit gebied hen bood zijn veel mensenlevens gespaard.

Ook hier weer eens een klein onopvallend gebouwtje en nu een goed ontwaterd landbouwgebied met een geschiedenis, Kijk vanaf de Dwarsdijk een richting Markelo en bedenk hoe het ooit was.

Rondfietser

Galerij
Categories:: Sport en vrije tijd Dieren Laren

Meer verhalen

Galerij

Slachtvisite bij Erve Brooks

20 oktober 2014
Marsman

'Baas in eigen huis'

20 mei 2015
Mevrouw van Basten

Chocoladefestival Hattem

24 februari 2015
Henderikus Cazemier

Elke viool de naam van een vrouw

23 februari 2015
Kees Wijnhoud

Galgenmaal à la Keltie bij afscheid Normaal

14 december 2015
Keltie de kok
Video

Tractorpulling Lochem

17 november 2014
Franco Vermij

Met de veekar naar Normaal

02 december 2015
Mark Beerepoot

De kool en de geit

18 augustus 2014
Dini van der Velde

Landgoederen hebben een regiofunctie

01 december 2015
Eimert Fikse
Audio

De koolhazen

20 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

De kunst van het webbingvlechten

17 november 2015
Kees Mijnsbergen

Palm palm Pasen

06 mei 2015
Leo van der Linde

De lagere school, van 1967-1974

05 juni 2014
Marijke Jansen

Brood met worst

05 december 2014
Erna Bosch

Carnaval met melk en peerdemennekes

05 februari 2015
Frédérique Donders

Bruidstaart bij 1 jaar huwelijk

18 juni 2014
Max Voorberg

Bielemannen in Hummelo

22 augustus 2014
Henk Greven
Video

De doop van examenkandidaten

19 februari 2016
Jan Terbeek
VideoGalerij

Krentenwegge als kraamcadeau

08 mei 2014
Gerda Bijzet