Het ringsteken is een behendigheidsspel waarbij een persoon met een ringsteekpen de ring van het blok af moet steken. Men doet dit tegenwoordig staand op een bak achterop de tractor. Maar in het verleden gebeurde dit zittend op een paard en later zittend op een kar getrokken door een paard.

Het ringsteken komt uit de historie van het leger waarbij men te paard ging ringrijden, met als doel om de steekvaardigheid en vaste hand te oefenen om zo in duel scherp te kunnen zijn. In grote delen van Nederland maar zeker in zeeland en Zuid-Holland is het ook nog een traditie ook worden er daar nog steeds ringsteek wedstrijden gehouden.

In Loil zijn de ringsteek wedstrijden jaarlijks op schuttersfeest maandag en voor velen net zo belangrijk als het koning schieten op die dag.

De winnaar van het ringsteken is ook een jaar lang de ringsteek koning van het dorp en heeft ook dezelfde versierselen als de schutterskoning en gedurende het jaar trekken ze samen op als de koningsparen van schuttersgilde Loil-Vooruit.

In Loil is dit spel als sinds de oprichting in 1919 een activiteit.De traditie gaat terug tot de tijd dat het feest in de laan werd gevierd (de laan is een pad tussen de weilanden in het buitengebied van loil) Daar werd er dan een touw tussen de bomen gespannen en werden er ringsteekwedstrijden gehouden zittend op een paard. Later toen het feest werd verplaatst naar het dorpscentrum werden de bomen vervangen door palen met daaraan het blok met de ringen en werd het paard vervangen door een tractor.

Hele families staan bij ons bekend als geduchte ringsteek families denk dan aan de familie Rasing Wiendels of Diesvelt en wat verder terug de familie Lamers. Koningstitels gingen dan soms van vader op zoon of van broer naar broer.

Was het in het verleden zo dat er alleen mannen mee konden doen aan de wedstrijden sinds 2012 heeft ook de emancipatie binnen ons schuttersgilde zijn intrede gedaan en kunnen ook vrouwen deelnemen en dus koningin worden. En gelijk het 1e jaar lukte dit Irma Steenkamp-Diesvelt die daarmee dus de 1e koningin van Loil is maar ook de traditie van de familie Diesvelt in ere hield.

Ook tegenwoordig is het een flinke strijd en de huidige koning Martijn Vonk (zie de foto en reportage van alle koningsparen bij paleis t’Loo ) heeft er enkele jaren voor moeten strijden om koning te worden.

De 1e rondes zijn vrij rustig maar hoe verder men in de wedstrijd komt en dus moet kampen met andere die er ook alles nog afgestoken hebben hoe harder de tractor gaat rijden maar ook hoe kleiner de ringen die eraf gestoken moeten worden. Daarnaast neemt de spanning om te kunnen winnen ook toe en aangezien het ook schuttersfeest is worden er ook wel enkele alcoholische versnaperingen genuttigd en dat kan het natuurlijk een topprestatie ook beïnvloeden. Iedereen heeft wel een eigen theorie over hoe te gaan staan, hoe de pin vast te houden en op tijd te steken. Er zijn zelfs verhalen van mannen die op de zondagavond al niet naar het schuttersfeest gingen om zo maandag heel fit te zijn en daarmee de kansen op het koningschap vergroten.

Om deze traditie ook voor de toekomst te bewaren hebben we ook al jaren een jeugdkoning bij het ringrijden, de jeugd doet exact hetzelfde alleen met een kleinere tractor en de snelheid is wat aangepast.

Voor zover bij ons bekend wordt het ringsteken alleen gedaan bij schutterijen en gilden in de voormalige gemeente Didam (tegenwoordig Montferland). Elders in de liemers of in het gebied van de Gelderse schuttersfederatie st Hubertus kent men deze traditie niet.

Op de kringdag in 2012 hebben we deze wedstrijden weer op de oude manier uitgevoerd zittend in een paard en wagen.

Voor meer info zie ook www.loilvooruit.nl

Galerij
Categories:: Sport en vrije tijd Folklore Loil Gilden en schutterijen

Meer verhalen

Oude gebruiken bewaard gebleven in museumwoningen

26 november 2015
R. van der Weide
Video

Ik kwam weer thuis, in de Betuwe

15 maart 2016
Hilde Vos

Uitgeblazen eieren beschilderen

01 maart 2015
Gerry Klein Overmeen

In de ban van het Corsovirus

28 april 2015
Stichting Bloemencorso

Omenten van fruitbomen

18 november 2015
Jan Reijnen
Audio

De koolhazen

20 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

De touwslager

09 juni 2015
Dick Jagtenberg

Zypendaalse appelstruif

27 januari 2016
Paul Hoftijzer
Galerij

Mgr. Zwijsentocht

02 juli 2014
Truus Peters

Riest met krent'n, botterjus en eier

08 april 2015
Van Beek- Van Brummen

Wild stropen 'soms' een noodzakelijk kwaad ?

03 februari 2016
Aris Blankenspoor

Spelen met een varkensblaas

12 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Tielsche Kermiskoek

11 mei 2014
Magda van Ooijen
GalerijAudio

Halfvastenoptocht in Angerlo

06 maart 2015
Danny Berntssen
Galerij

Bloodbrood

09 februari 2015
Gerhard Kwak

Schooltradities van De Marlijn

10 maart 2016
Hettie Sipman

Passie voor boekbinden en restaureren

19 januari 2016
Yvonne de Graaff
VideoGalerij

Kastelenrit Vorden

26 september 2014
Willy Bogers
Video

Zaklopen

09 mei 2014
Marleen Klunder