Ingeklemd tussen Maas en Waal ligt de Bommelerwaard, met zijn prachtige dorpen en kastelen. Zijn kronkelige dijken langs de rivier, zijn kronkelige weggetjes omzoomd door populieren.

Zo stond er bij kasteel Nederhemert, aan de andere kant van de Bommelerwaard een reusachtige populier. Zo lang als mensen zich konden heugen had de boom er gestaan. Het moet rond 1815, 1816 zijn geweest dat een officier van Kroonpirns Willem II zijn zadeltassen vulde met katjes, de zaden van deze populier. Kroonprins Willem stond op het punt te gaan trouwen met Anna Pouwlona, dochter van de Russische tsaar. De Romanov’s. En omdat hij wist dat ze erg van bomen hield, besloot hij als huwelijkscadeau zoveel mogelijk zaden van bomen mee te nemen naar Rusland. In het hele land werd gezocht naar bijzondere exemplaren.


Toen hij overnachtte op kasteel Nederhemert liep een officier door de prachtige tuin, op zoek naar exemplaren waarvan hij de zaden mee kon nemen. Plots horde hij, buiten de tuin, kinderenstemmen. Zingen. “De boom wordt hoe langer hoe dikker. De boom wordt hoe langer hoe dikker.” Hij liep de tuin uit en zag een lange sliert kinderen dansen rond de boom. Hij keek omhoog en was onder de indruk. Boven de kinderstemmen uit hoorde hij het ruisen van de populier. Hij sloot zijn ogen en het waaien van de wind in de taken, klonk als het ruisen van de rokken op een koninklijk bal.

"Deze boom gaat mee naar Rusland!”

Het was of de boom de officier had gehoord; de wind zwol aan en uit de takken waaiden honderden en honderden populierenkatjes vol met zaden. De officier vulde zijn zadeltassen, bedankte zijn gastheer op kasteel Nederhemert en vertrok. Zijn gastheer teleurgesteld achterlatend. Die had gehoopt dat juist de bomen uit zijn tuin als bruidsschat zouden dienen. Zijn kasteel glorie en aanzien zouden geven. Maar het tegendeel gebeurde. Het kasteel raakte in verval, oorlog teisterde de streek, het kasteel een ruïne.

Maar nog altijd stond daar de populier. De dikke boom werd hij liefkozend genoemd.

De boom wordt hoe langer hoe dikker.
7.5 meter breed, meer dan 30 meter hoog. Als een wachter op de grens van Brabant en Gelderland. Tot in 1990. Het jaar dat de Sovjet Unie uiteenviel, zij die de Romanov’s ten val hadden gebracht.
Toen pas viel in een januaristorm de dikste populier van Nederland. Maar het kasteel bloeide weer op. Alsof de boom met zijn val, de zaden daarvoor had geplant.

Bekijk hier het fragment uit de tv-uitzending over dit verhaal

Gerelateerde verhalen

De koortsboom in Overasselt De koortsboom in Overasselt

Video
Categories:: Streek-en volksverhalen Nederhemert

Meer verhalen

Video

De verdwaalde schoolmeester

26 maart 2015
Eric Borrias

Communieservies

25 februari 2015
Gerhard Kwak

Letterdoeken vertellen mijn leven

15 juni 2015
Willi Wilbrink
Video

Het carbidhart

22 mei 2015
Wouter
VideoGalerij

Dikke Jennensoep

04 augustus 2014
Gerry Klein Overmeen

Apeldoornse Vierdaagse

18 juni 2014
J. van Milligen

Middeleeuws Festijn bij Kasteel de Kelder

29 januari 2016
Arend Hordijk

Meijer-eten

12 mei 2014
Theo Meijer

'nDrom

02 september 2015
Hans Mellendijk

Mosterd Muziekdag in Doesburg

11 november 2014
Albert
Galerij

Joar winnen met toeten halen

12 mei 2014
Arina Breukelaar
Audio

Het doodshemd bleef in de kast

20 maart 2015
Erve Brooks

Corvee op vakantiepark Mooi Veluwe

16 januari 2015
Olga Verlegh

Een WimKokje doen

30 juni 2014
Saskia van Heijster

Een bijzonder huwelijksaanzoek

11 juni 2015
Jacobiene Otten

Een bijzondere kerkdienst

28 juli 2014
A. Heetebrij