Ingeklemd tussen Maas en Waal ligt de Bommelerwaard, met zijn prachtige dorpen en kastelen. Zijn kronkelige dijken langs de rivier, zijn kronkelige weggetjes omzoomd door populieren.

Zo stond er bij kasteel Nederhemert, aan de andere kant van de Bommelerwaard een reusachtige populier. Zo lang als mensen zich konden heugen had de boom er gestaan. Het moet rond 1815, 1816 zijn geweest dat een officier van Kroonpirns Willem II zijn zadeltassen vulde met katjes, de zaden van deze populier. Kroonprins Willem stond op het punt te gaan trouwen met Anna Pouwlona, dochter van de Russische tsaar. De Romanov’s. En omdat hij wist dat ze erg van bomen hield, besloot hij als huwelijkscadeau zoveel mogelijk zaden van bomen mee te nemen naar Rusland. In het hele land werd gezocht naar bijzondere exemplaren.


Toen hij overnachtte op kasteel Nederhemert liep een officier door de prachtige tuin, op zoek naar exemplaren waarvan hij de zaden mee kon nemen. Plots horde hij, buiten de tuin, kinderenstemmen. Zingen. “De boom wordt hoe langer hoe dikker. De boom wordt hoe langer hoe dikker.” Hij liep de tuin uit en zag een lange sliert kinderen dansen rond de boom. Hij keek omhoog en was onder de indruk. Boven de kinderstemmen uit hoorde hij het ruisen van de populier. Hij sloot zijn ogen en het waaien van de wind in de taken, klonk als het ruisen van de rokken op een koninklijk bal.

"Deze boom gaat mee naar Rusland!”

Het was of de boom de officier had gehoord; de wind zwol aan en uit de takken waaiden honderden en honderden populierenkatjes vol met zaden. De officier vulde zijn zadeltassen, bedankte zijn gastheer op kasteel Nederhemert en vertrok. Zijn gastheer teleurgesteld achterlatend. Die had gehoopt dat juist de bomen uit zijn tuin als bruidsschat zouden dienen. Zijn kasteel glorie en aanzien zouden geven. Maar het tegendeel gebeurde. Het kasteel raakte in verval, oorlog teisterde de streek, het kasteel een ruïne.

Maar nog altijd stond daar de populier. De dikke boom werd hij liefkozend genoemd.

De boom wordt hoe langer hoe dikker.
7.5 meter breed, meer dan 30 meter hoog. Als een wachter op de grens van Brabant en Gelderland. Tot in 1990. Het jaar dat de Sovjet Unie uiteenviel, zij die de Romanov’s ten val hadden gebracht.
Toen pas viel in een januaristorm de dikste populier van Nederland. Maar het kasteel bloeide weer op. Alsof de boom met zijn val, de zaden daarvoor had geplant.

Bekijk hier het fragment uit de tv-uitzending over dit verhaal

Gerelateerde verhalen

De koortsboom in Overasselt De koortsboom in Overasselt

Video
Categories:: Streek-en volksverhalen Nederhemert

Meer verhalen

Video

Mariken van Nieumeghen

03 oktober 2014
Peter
Galerij

Eten uit de krant

09 mei 2014
Willem Franck

Het maken van een “halster”

27 oktober 2015
Stichting Boerengoed Achterhoek

Gortepap met stroop

20 juli 2015
Lilian Schimmel
Video

Blauwe Gerrit

23 mei 2014
Sylvia van Hunnik

Traditioneel schapenscheren

12 mei 2014
André Karper
Video

Doesburg Binnenste Buiten

01 juli 2014
Jaap Geurtsen

Roosjes maken voor de Ooyse kermis

19 juni 2014
Merel Lammertink
Video

Schele Guurte

28 oktober 2014
Gery Groot Zwaaftink
Galerij

Gatgraven

09 oktober 2014
Halbo Bosker
Video

Nijmeegse Vierdaagse

09 mei 2014
Marc Wingens
Audio

De schat van de Ravenhorst

20 februari 2015
Gery Groot Zwaaftink

Palm palm Pasen

06 mei 2015
Leo van der Linde
Video

Haantje Pik; Veluwse Palmpaashaasjes

24 maart 2016
Paul Hoftijzer
Video

Zwarte Cross

23 maart 2015
Tante Rikie
Video

Smoks Hanne

08 augustus 2014
Harry Somsen

Alles voor de jeugd!

18 juni 2014
Joan van Buren