Wie kent niet het gezegde “de kool en de geit sparen“? Maar weet u waar het vandaan komt en waar het de eerste keer werd gebruikt? Dat zal ik u vertellen .

Aan het einde van de straat waaraan ik woon begint de provincie Overijssel . De grens is een brede afwateringssloot. Nu kun je zo van Gelderland naar Overijssel rijden maar in het verleden was dat niet mogelijk. Je moest dan met een roeiboot over het water om in de andere provincie te komen.

Op een morgen kwam een man vanuit de richting Kampen om naar Gelderland te gaan. Hij was niet alleen, nee hij had levende have bij zich. Nu bedoel ik niet de luizen die misschien in zijn pet zaten of de enkele vlo in zijn hemd nee aan een touw had hij twee dieren bij zich aan elke kant één. Aan de ene kant had hij een geit en aan de andere kant een wolfshond. Hij had de grootste moeite om die dieren uit elkaar te houden en om het nog wat ingewikkelder te maken had hij ook nog een rode kool bij zich. Die hield hij onder zijn arm aan de kant van de wolf. Dat moest wel want anders at de geit de kool op. Alles ging goed tot hij aan die brede sloot kwam. Hoe moest hij daarover komen. Om te roeien moest hij zijn beide handen gebruiken. Als hij de dieren in de boot deed zou hij misschien alleen de wolf over houden omdat de geit de kool op zou eten en de wolf de geit.

Lang zat de man aan de walkant om een oplossing te zoeken en rond het middaguur vond hij die. Met de geit ging hij eerst naar de overkant. Die werd op de Gelderse bodem gezet,

daarna haalde hij de wolf op en roeide ermee naar de overkant. De wolf werd aan land gezet en de geit ging mee terug in de boot. In Overijssel werd de geit weer aan land gezet en ging de kool in de boot. Toen de kool ook in Gelderland was werd als laatste weer de geit opgehaald uit Overijssel.

Aan de Gelderse kant vervolgde de man weer zijn reis met aan de ene kant de geit, aan de andere kant de wolf en onder zijn arm de rode kool. Zo was hij de eerste man die de kool en de geit spaarde. Dit verhaal hoorde ik ruim 60 jaar geleden van een oude buurman die het van zijn vader hoorde. Die buurman had geen kinderen om het door te geven. Hij zei tegen mij ´Vertel het verder aan allen die het willen horen´ en hoe kan ik dat beter doen dan op deze manier?

Categories:: Streek-en volksverhalen Volksverhaal Oldebroek

Meer verhalen

Galerij

Ringsteken (rijden) in Loil

21 november 2014
Ap Dieker
Video

Het fruitcorso, geen sinecure

08 september 2014
dhr.Groeneyk

Geen kattenkwaad bij paasvuur Lunteren!

13 november 2015
Netty Hardeman

Bikkelspel

18 augustus 2015
Gerhard Kwak

Voor-/achterdeur

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Met de veekar naar Normaal

02 december 2015
Mark Beerepoot

Slachten in de oorlog

18 juni 2014
G.H. de Bruin-Hartgers

Groesbeeks Kermisbrood

11 mei 2014
Jette

Hete bliksem

10 juli 2014
Vera Top

Naveltje bloot en andere geboortelikeuren

30 maart 2015
Willem Heuzinkveld
Video

Elke maandag de 'boerendeun'

18 maart 2015
Janine Stortelder

Zure haring op oudjaarsavond

12 mei 2014
Reini Meutstege

Liefde via het schrobgat

04 december 2015
Gerrit Kistemaker
Video

Mariken van Nieumeghen

03 oktober 2014
Peter

Buurtgebruiken bij rouw en ziekte

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Luilakmorgen

19 mei 2015
Nederlands Bakkerijmuseum Hattem
Video

Midwinterhoornblazen

12 mei 2014
Bert Bloemert
Galerij

Borskorn

12 februari 2015
Gerhard Kwak

Communieservies

25 februari 2015
Gerhard Kwak