Wie kent niet het gezegde “de kool en de geit sparen“? Maar weet u waar het vandaan komt en waar het de eerste keer werd gebruikt? Dat zal ik u vertellen .

Aan het einde van de straat waaraan ik woon begint de provincie Overijssel . De grens is een brede afwateringssloot. Nu kun je zo van Gelderland naar Overijssel rijden maar in het verleden was dat niet mogelijk. Je moest dan met een roeiboot over het water om in de andere provincie te komen.

Op een morgen kwam een man vanuit de richting Kampen om naar Gelderland te gaan. Hij was niet alleen, nee hij had levende have bij zich. Nu bedoel ik niet de luizen die misschien in zijn pet zaten of de enkele vlo in zijn hemd nee aan een touw had hij twee dieren bij zich aan elke kant één. Aan de ene kant had hij een geit en aan de andere kant een wolfshond. Hij had de grootste moeite om die dieren uit elkaar te houden en om het nog wat ingewikkelder te maken had hij ook nog een rode kool bij zich. Die hield hij onder zijn arm aan de kant van de wolf. Dat moest wel want anders at de geit de kool op. Alles ging goed tot hij aan die brede sloot kwam. Hoe moest hij daarover komen. Om te roeien moest hij zijn beide handen gebruiken. Als hij de dieren in de boot deed zou hij misschien alleen de wolf over houden omdat de geit de kool op zou eten en de wolf de geit.

Lang zat de man aan de walkant om een oplossing te zoeken en rond het middaguur vond hij die. Met de geit ging hij eerst naar de overkant. Die werd op de Gelderse bodem gezet,

daarna haalde hij de wolf op en roeide ermee naar de overkant. De wolf werd aan land gezet en de geit ging mee terug in de boot. In Overijssel werd de geit weer aan land gezet en ging de kool in de boot. Toen de kool ook in Gelderland was werd als laatste weer de geit opgehaald uit Overijssel.

Aan de Gelderse kant vervolgde de man weer zijn reis met aan de ene kant de geit, aan de andere kant de wolf en onder zijn arm de rode kool. Zo was hij de eerste man die de kool en de geit spaarde. Dit verhaal hoorde ik ruim 60 jaar geleden van een oude buurman die het van zijn vader hoorde. Die buurman had geen kinderen om het door te geven. Hij zei tegen mij ´Vertel het verder aan allen die het willen horen´ en hoe kan ik dat beter doen dan op deze manier?

Categories:: Streek-en volksverhalen Volksverhaal Oldebroek

Meer verhalen

Video

Verlichtingsdagen

10 december 2015
Alfred Sprong

De noodklok

11 juli 2014
Gerrit Klokman

Pannenkoekentaart op pannenkoekdag

09 maart 2016
Saakje het bakmeisje
VideoGalerij

Hummelose Volksfeest

07 augustus 2014
Harold Pelgrom
Video

Schuttersgilde St. Sebastianus

09 mei 2014
Rick Basten
Video

Processies

01 juni 2014
G.H. van Hunen

December-herinneringen aan een banketbakkerij

05 november 2015
Jan Kreijenbroek

Kniepertjes bakken

29 juni 2015
J. Roessink

Lammetjesdag en schaapsscheerdersfeest

28 december 2015
Geesje Eleveld
Video

Het Ubbergs Volkslied zingen

08 juli 2014
Jan Willem van der Hogen

Vogelknuppelen voor de dames

08 maart 2016
Jan Berendsen

Kerkklok Niftrik luidt weer voor overledene

11 februari 2016
Hans van den Hoorn

Slachtschotel

06 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Wasberrekoek

03 november 2014
Debby Peters

Grenstreffen

22 juli 2014
Herman Roerdink
Video

Aardbeiendag in Zaltbommel

17 april 2015
TRIP Zaltbommel

Kaarsjes op Eerste Kerstdag

21 november 2014
Marianne Charbon

De Achterhoekse buurtwinkel

22 december 2015
Paul Hoftijzer

Veilig Carbidschieten

13 december 2014
Theo de Klein