Wie kent niet het gezegde “de kool en de geit sparen“? Maar weet u waar het vandaan komt en waar het de eerste keer werd gebruikt? Dat zal ik u vertellen .

Aan het einde van de straat waaraan ik woon begint de provincie Overijssel . De grens is een brede afwateringssloot. Nu kun je zo van Gelderland naar Overijssel rijden maar in het verleden was dat niet mogelijk. Je moest dan met een roeiboot over het water om in de andere provincie te komen.

Op een morgen kwam een man vanuit de richting Kampen om naar Gelderland te gaan. Hij was niet alleen, nee hij had levende have bij zich. Nu bedoel ik niet de luizen die misschien in zijn pet zaten of de enkele vlo in zijn hemd nee aan een touw had hij twee dieren bij zich aan elke kant één. Aan de ene kant had hij een geit en aan de andere kant een wolfshond. Hij had de grootste moeite om die dieren uit elkaar te houden en om het nog wat ingewikkelder te maken had hij ook nog een rode kool bij zich. Die hield hij onder zijn arm aan de kant van de wolf. Dat moest wel want anders at de geit de kool op. Alles ging goed tot hij aan die brede sloot kwam. Hoe moest hij daarover komen. Om te roeien moest hij zijn beide handen gebruiken. Als hij de dieren in de boot deed zou hij misschien alleen de wolf over houden omdat de geit de kool op zou eten en de wolf de geit.

Lang zat de man aan de walkant om een oplossing te zoeken en rond het middaguur vond hij die. Met de geit ging hij eerst naar de overkant. Die werd op de Gelderse bodem gezet,

daarna haalde hij de wolf op en roeide ermee naar de overkant. De wolf werd aan land gezet en de geit ging mee terug in de boot. In Overijssel werd de geit weer aan land gezet en ging de kool in de boot. Toen de kool ook in Gelderland was werd als laatste weer de geit opgehaald uit Overijssel.

Aan de Gelderse kant vervolgde de man weer zijn reis met aan de ene kant de geit, aan de andere kant de wolf en onder zijn arm de rode kool. Zo was hij de eerste man die de kool en de geit spaarde. Dit verhaal hoorde ik ruim 60 jaar geleden van een oude buurman die het van zijn vader hoorde. Die buurman had geen kinderen om het door te geven. Hij zei tegen mij ´Vertel het verder aan allen die het willen horen´ en hoe kan ik dat beter doen dan op deze manier?

Categories:: Streek-en volksverhalen Volksverhaal Oldebroek

Meer verhalen

Slachten in de oorlog

18 juni 2014
G.H. de Bruin-Hartgers

Veurkauwen

11 augustus 2014
Gerda Tiessink
Video

Carbidschieten

11 mei 2014
Jette

Banketstaaf: een exclusieve lekkernij

30 november 2015
Paul Hoftijzer

Sigaretten en bowl op verjaardagen

16 februari 2015
Jaap Prins

Pikballen

19 november 2015
Gerhard Kwak

Bloesemtocht Geldermalsen

13 oktober 2014
Marja Kemperman
Galerij

De Sinterklaastafel

25 augustus 2014
Jan Kreijenbroek

Drie generaties huisslachters

20 juni 2014
Piet van der Linden
Video

Eibertjesdag Nunspeet

09 oktober 2014
Bert Vlug
Video

Ik kwam weer thuis, in de Betuwe

15 maart 2016
Hilde Vos
Galerij

Volksfeest Winterswijk

12 november 2014
Merel Lindenhovius
Galerij

Tik takken

05 juli 2015
Dick Jagtenberg

Binden met wilgentenen

31 maart 2015
Jan Reijnen
Video

Schaapscheerders maaltijd

07 augustus 2014
Gertjan Janssen

Radiozendmarkt

28 mei 2014
marijke buter
Video

De legende van het Solse Gat

26 augustus 2014
Corry
VideoGalerij

Dikke Jennensoep

04 augustus 2014
Gerry Klein Overmeen

Flipje hielp kinderen de winter door

29 juli 2014
Alexandra van Steen

Vakantiekinderspelen

22 oktober 2014
Rita en Lena van Liere