Wie kent niet het gezegde “de kool en de geit sparen“? Maar weet u waar het vandaan komt en waar het de eerste keer werd gebruikt? Dat zal ik u vertellen .

Aan het einde van de straat waaraan ik woon begint de provincie Overijssel . De grens is een brede afwateringssloot. Nu kun je zo van Gelderland naar Overijssel rijden maar in het verleden was dat niet mogelijk. Je moest dan met een roeiboot over het water om in de andere provincie te komen.

Op een morgen kwam een man vanuit de richting Kampen om naar Gelderland te gaan. Hij was niet alleen, nee hij had levende have bij zich. Nu bedoel ik niet de luizen die misschien in zijn pet zaten of de enkele vlo in zijn hemd nee aan een touw had hij twee dieren bij zich aan elke kant één. Aan de ene kant had hij een geit en aan de andere kant een wolfshond. Hij had de grootste moeite om die dieren uit elkaar te houden en om het nog wat ingewikkelder te maken had hij ook nog een rode kool bij zich. Die hield hij onder zijn arm aan de kant van de wolf. Dat moest wel want anders at de geit de kool op. Alles ging goed tot hij aan die brede sloot kwam. Hoe moest hij daarover komen. Om te roeien moest hij zijn beide handen gebruiken. Als hij de dieren in de boot deed zou hij misschien alleen de wolf over houden omdat de geit de kool op zou eten en de wolf de geit.

Lang zat de man aan de walkant om een oplossing te zoeken en rond het middaguur vond hij die. Met de geit ging hij eerst naar de overkant. Die werd op de Gelderse bodem gezet,

daarna haalde hij de wolf op en roeide ermee naar de overkant. De wolf werd aan land gezet en de geit ging mee terug in de boot. In Overijssel werd de geit weer aan land gezet en ging de kool in de boot. Toen de kool ook in Gelderland was werd als laatste weer de geit opgehaald uit Overijssel.

Aan de Gelderse kant vervolgde de man weer zijn reis met aan de ene kant de geit, aan de andere kant de wolf en onder zijn arm de rode kool. Zo was hij de eerste man die de kool en de geit spaarde. Dit verhaal hoorde ik ruim 60 jaar geleden van een oude buurman die het van zijn vader hoorde. Die buurman had geen kinderen om het door te geven. Hij zei tegen mij ´Vertel het verder aan allen die het willen horen´ en hoe kan ik dat beter doen dan op deze manier?

Categories:: Streek-en volksverhalen Volksverhaal Oldebroek

Meer verhalen

Boterlammetje

12 mei 2014
Janna te Peele

Achterhoekse brokkebonensoep

05 juni 2015
Gerhard Kwak

Grenstreffen

22 juli 2014
Herman Roerdink

Salueer niet meer, of toch nog ?

08 maart 2016
Ed van Seters

Het laatste stukje kerkenpad in Puiflijk

05 januari 2016
Jan Reijnen

Hansje in den Kelder

27 augustus 2014
Didy Kars
Video

Kralenbreien

23 mei 2014
Bertha
Video

Hanenkraai wedstrijd

30 oktober 2015
Dinant Rohaan

Soepvleis uut Wenters

27 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Een bruidskoe van mijn oudste zus

23 juni 2014
Anton Koster
Galerij

Buurtspraak

02 oktober 2014
G. Broere

Hete bliksem

10 juli 2014
Vera Top

Arnhemse of beter Drielse aardappelkoek

05 februari 2016
Paul Hoftijzer

Verjaardagstaart maken

05 februari 2015
Simone Cornelissen

Achterhoekse Americana

02 februari 2016
Serge Epskamp

Jammarkt Neede

19 augustus 2014
Margreet Boot
Video

De bedrogen duivel

03 oktober 2014
Anja van Buren