Wie kent niet het gezegde “de kool en de geit sparen“? Maar weet u waar het vandaan komt en waar het de eerste keer werd gebruikt? Dat zal ik u vertellen .

Aan het einde van de straat waaraan ik woon begint de provincie Overijssel . De grens is een brede afwateringssloot. Nu kun je zo van Gelderland naar Overijssel rijden maar in het verleden was dat niet mogelijk. Je moest dan met een roeiboot over het water om in de andere provincie te komen.

Op een morgen kwam een man vanuit de richting Kampen om naar Gelderland te gaan. Hij was niet alleen, nee hij had levende have bij zich. Nu bedoel ik niet de luizen die misschien in zijn pet zaten of de enkele vlo in zijn hemd nee aan een touw had hij twee dieren bij zich aan elke kant één. Aan de ene kant had hij een geit en aan de andere kant een wolfshond. Hij had de grootste moeite om die dieren uit elkaar te houden en om het nog wat ingewikkelder te maken had hij ook nog een rode kool bij zich. Die hield hij onder zijn arm aan de kant van de wolf. Dat moest wel want anders at de geit de kool op. Alles ging goed tot hij aan die brede sloot kwam. Hoe moest hij daarover komen. Om te roeien moest hij zijn beide handen gebruiken. Als hij de dieren in de boot deed zou hij misschien alleen de wolf over houden omdat de geit de kool op zou eten en de wolf de geit.

Lang zat de man aan de walkant om een oplossing te zoeken en rond het middaguur vond hij die. Met de geit ging hij eerst naar de overkant. Die werd op de Gelderse bodem gezet,

daarna haalde hij de wolf op en roeide ermee naar de overkant. De wolf werd aan land gezet en de geit ging mee terug in de boot. In Overijssel werd de geit weer aan land gezet en ging de kool in de boot. Toen de kool ook in Gelderland was werd als laatste weer de geit opgehaald uit Overijssel.

Aan de Gelderse kant vervolgde de man weer zijn reis met aan de ene kant de geit, aan de andere kant de wolf en onder zijn arm de rode kool. Zo was hij de eerste man die de kool en de geit spaarde. Dit verhaal hoorde ik ruim 60 jaar geleden van een oude buurman die het van zijn vader hoorde. Die buurman had geen kinderen om het door te geven. Hij zei tegen mij ´Vertel het verder aan allen die het willen horen´ en hoe kan ik dat beter doen dan op deze manier?

Categories:: Streek-en volksverhalen Volksverhaal Oldebroek

Meer verhalen

høken van de eind 70er jaren tut noe

09 december 2015
Elmi Schut

Zure haring op oudjaarsavond

12 mei 2014
Reini Meutstege

Rode zakdoek

18 maart 2015
Gerhard Kwak

Krentenweggen als wederdienst

29 september 2015
Albert Geurink
Galerij

Wassen met de hand

17 juni 2014
Gerritje de Boer-Wilbrink

Geen kattenkwaad bij paasvuur Lunteren!

13 november 2015
Netty Hardeman
VideoGalerij

Dikke Jennensoep

04 augustus 2014
Gerry Klein Overmeen

Hansje in den Kelder

27 augustus 2014
Didy Kars
VideoGalerij

Hanzedag Doesburg

19 juli 2014
Frieda Oosten

Witte Wieven bij Solse Gat

26 februari 2015
Ben Veenhuis

Landgoederen hebben een regiofunctie

01 december 2015
Eimert Fikse

De tovenaar en de schipper

26 februari 2015
Gery Groot Zwaaftink
Galerij

Zilveren bijltje om schip te water te laten

24 februari 2015
Carla Dubbink

Jammarkt Neede

19 augustus 2014
Margreet Boot

Niets zeggen dan hebben we meer!

11 januari 2016
Andres mol

Brood met worst

05 december 2014
Erna Bosch
Video

Op jacht met Midland Hunt

01 februari 2016
Marc Mattijssen

Fiedeltjesvleis van mijn oma

08 december 2015
Paul Hoftijzer