Volgens oud volksgeloof verschenen bij het invallen van de duisternis op de Lochemse Berg – en elders in Oost-Nederland – Witte Wieven. Dat waren vrouwelijke geestverschijningen, die bemoeizucht ongenadig afstraften. Dit is hun verhaal, zoals verteld door bakker Postel in Zwiep.

Aan de rand van de Lochemse berg woonde een boer met veel land en een struise dochter. Ze heette Johanna en had een oogje op Albert, zoon van arme boeren. Maar haar vader vond de welgestelde boerenzoon Hendrik een betere partij en wees Albert de deur. Verdrietig vanwege deze afwijzing reed Albert 's avonds de berg op en raakte de weg kwijt. Onverwacht doemden witte gedaanten op die paard en ruiter zomaar oppakten en in omgekeerde richting terugzetten. Pas toen zag Albert de afgrond van de Witte Wieven kuil, waar hij anders ingestort was. Als dank bracht Albert de volgende dag een huisgebakken koek naar de kuil en liet die daar op een schotel achter.

Hendrik kon Johanna niet bekoren. Wat haar vader ook zei, voor haar bleef Albert favoriet. Toen stelde vader voor ze een proef te laten afleggen. In het nachtelijk duister moesten ze naar de witte wieven kuil rijden en daar een ijzeren haarspit inwerpen met de woorden: "Witte wieven wit, hier breng ik oe het spit". Wie het eerst terug was zou Johanna als vrouw krijgen. Hendrik had het snelste paard, maar werd bang in het donkere bos. Hij gooide het spit in de struiken en reed in galop naar huis.

Albert, gedreven door de liefde, reed zonder aarzeling naar de kuil, wierp het haarspit erin en riep: "Witte wieven wit, hier breng ik oe het spit". Krijsend kwamen de witte wieven te voorschijn en achtervolgden Albert op zijn terugtocht. Eén van hen had het spit opgevangen en zat Albert zo dicht op de hielen, dat hij haar hete adem in zijn nek voelde. Johanna had een lamp op de deel gezet en stond gespannen op Albert te wachten. Zodra die de deel op reed gooide Johanna de deur achter hem dicht, vlak voor het witte wief. Deze gooide van woede het spit achter Albert aan. Trillend bleef het steken in de deur. Albert en Johanna omarmden elkaar en trouwden in het voorjaar. De volgende dag lag op de stoep van de boerderij een haarspit op een schotel, net als waar de koek op had gelegen. Haarspit én schotel waren van goud! De Witte Wieven bleken Albert en Johanna goedgezind en ze leefden nog lang en gelukkig.

Gerelateerde verhalen

Witte Wieven bij Solse Gat Witte Wieven bij Solse Gat

AudioGalerij
Categories:: Streek-en volksverhalen Sage Volksgeloof Zwiep Lochem Keuze van de redactie

Meer verhalen

Machinist stoomgemaal De Tuut

11 mei 2014
Wim Monnich

Haring happen

12 februari 2015
C.V. De Bultendarpers

Monniken zingen bij zonsopgang

02 april 2015
Stan Hollaardt

Op dansles bij Meijler en Mulder

29 maart 2016
Gerhard Kwak
VideoGalerij

De bouw van een midwinterhoorn

13 december 2014
Jan Beukhof
Audio

De koolhazen

20 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

Alles in de pan met allebak

29 december 2015
Angela Bakker
Video

Wasberrekoek

03 november 2014
Debby Peters
Galerij

De Grolse wanten

12 mei 2014
T.ten Dolle ten Pas
Video

Paul Mulder en zijn Land aon de grens

23 maart 2016
Paul Mulder

Meijer-eten

12 mei 2014
Theo Meijer

Een bijzonder huwelijksaanzoek

11 juni 2015
Jacobiene Otten
Video

Mei-avond

28 april 2015
Mieke Veken

Appelenpap

10 april 2015
Gerhard Kwak
Video

Palingroken in een historische context

31 maart 2016
Paul Hoftijzer

'Baas in eigen huis'

20 mei 2015
Mevrouw van Basten

Vakantiekinderspelen

22 oktober 2014
Rita en Lena van Liere
Video

Carbidschieten

11 mei 2014
Jette

Omenten van fruitbomen

18 november 2015
Jan Reijnen