Volgens oud volksgeloof verschenen bij het invallen van de duisternis op de Lochemse Berg – en elders in Oost-Nederland – Witte Wieven. Dat waren vrouwelijke geestverschijningen, die bemoeizucht ongenadig afstraften. Dit is hun verhaal, zoals verteld door bakker Postel in Zwiep.

Aan de rand van de Lochemse berg woonde een boer met veel land en een struise dochter. Ze heette Johanna en had een oogje op Albert, zoon van arme boeren. Maar haar vader vond de welgestelde boerenzoon Hendrik een betere partij en wees Albert de deur. Verdrietig vanwege deze afwijzing reed Albert 's avonds de berg op en raakte de weg kwijt. Onverwacht doemden witte gedaanten op die paard en ruiter zomaar oppakten en in omgekeerde richting terugzetten. Pas toen zag Albert de afgrond van de Witte Wieven kuil, waar hij anders ingestort was. Als dank bracht Albert de volgende dag een huisgebakken koek naar de kuil en liet die daar op een schotel achter.

Hendrik kon Johanna niet bekoren. Wat haar vader ook zei, voor haar bleef Albert favoriet. Toen stelde vader voor ze een proef te laten afleggen. In het nachtelijk duister moesten ze naar de witte wieven kuil rijden en daar een ijzeren haarspit inwerpen met de woorden: "Witte wieven wit, hier breng ik oe het spit". Wie het eerst terug was zou Johanna als vrouw krijgen. Hendrik had het snelste paard, maar werd bang in het donkere bos. Hij gooide het spit in de struiken en reed in galop naar huis.

Albert, gedreven door de liefde, reed zonder aarzeling naar de kuil, wierp het haarspit erin en riep: "Witte wieven wit, hier breng ik oe het spit". Krijsend kwamen de witte wieven te voorschijn en achtervolgden Albert op zijn terugtocht. Eén van hen had het spit opgevangen en zat Albert zo dicht op de hielen, dat hij haar hete adem in zijn nek voelde. Johanna had een lamp op de deel gezet en stond gespannen op Albert te wachten. Zodra die de deel op reed gooide Johanna de deur achter hem dicht, vlak voor het witte wief. Deze gooide van woede het spit achter Albert aan. Trillend bleef het steken in de deur. Albert en Johanna omarmden elkaar en trouwden in het voorjaar. De volgende dag lag op de stoep van de boerderij een haarspit op een schotel, net als waar de koek op had gelegen. Haarspit én schotel waren van goud! De Witte Wieven bleken Albert en Johanna goedgezind en ze leefden nog lang en gelukkig.

Gerelateerde verhalen

Witte Wieven bij Solse Gat Witte Wieven bij Solse Gat

AudioGalerij
Categories:: Streek-en volksverhalen Sage Volksgeloof Zwiep Lochem Keuze van de redactie

Meer verhalen

Een bijzonder huwelijksaanzoek

11 juni 2015
Jacobiene Otten

Hansje in den Kelder

27 augustus 2014
Didy Kars
Video

Nijmeegse Vierdaagse

09 mei 2014
Marc Wingens
Galerij

Gatgraven

09 oktober 2014
Halbo Bosker

Fruitcorso

02 september 2014
Sjaan van Es

Spelen met een varkensblaas

12 februari 2015
Gerhard Kwak

Oude kleren aan naar een optreden van Normaal

20 februari 2015
André Oostindiën

Gebruiken bij de geboorte

05 augustus 2014
albert steert

Schooltradities van De Marlijn

10 maart 2016
Hettie Sipman

Maaien met de zeis

06 augustus 2014
Jan Reijnen
Galerij

Voedsel bereiden, door 5 generaties

10 juni 2014
Marijke Jansen-Limbeek

Normaal gooit met gouden LP

15 juni 2015
Jan Greven alias brekken Gijs  

De grote kookpot op de boerderij

13 april 2015
Jan Reijnen
VideoGalerij

Hanzedag Doesburg

19 juli 2014
Frieda Oosten
Galerij

Mijn vriendin als Sarah

15 december 2014
Anita Berntsen

Zomerfeest Ugchelen

27 juli 2015
Margriet van der Doe
Video

Wasberrekoek

03 november 2014
Debby Peters

In de ban van het Corsovirus

28 april 2015
Stichting Bloemencorso