In april 2013 hebben wij onze vader naar zijn laatste rustplaats gebracht met een zogenaamde Betuwse loopkoets. Wij wisten eerlijk gezegd niet dat zoiets bestond en wisten ook niet dat zoiets vroeger werd gebruikt. Wij werden er op gewezen door uitvaartverzorging Erik van Zoest die zelf over een Betuwse loopkoets beschikt. En we moeten zeggen, de uitvaart is mede daardoor heel bijzonder geworden.

Onze vader was een man van de oude stempel. Hij hield heel erg van het leven op zijn boerderij en in die sfeer hebben we dan ook zijn uitvaart geregeld. Zelf had hij op dit gebied niets geregeld, dus dat hebben wij gedaan. Maar we weten zeker dat hij het prachtig zou hebben gevonden.

Het begon ermee dat we hem na zijn overlijden terug hebben gebracht naar de boerderij. Daar stonden nog een paar koeien op de deel. Om het zo authentiek mogelijk te maken, hebben we geprobeerd zoveel mogelijk een sfeer te maken die bij onze vader paste. Zoals het verzamelen van oude gereedschappen en melkbussen rond de kist. We hebben de boel uiteraard wel schoongemaakt om de ongeveer 40 mensen goed te kunnen ontvangen, maar de koeien stonden nog wel vlakbij.

In het achterhuis was de plechtigheid met de dominee en daar stond ook tijdens het condoleren de kist op de Betuwse loopkoets.

Op de dag van de uitvaart was het slecht weer en het regende hard, maar de tocht met de loopkoets van een kleine kilometer naar de begraafplaats per voet was heel bijzonder. Zelf vonden wij het ook veel mooier om met je handen zo dicht bij de kist te kunnen zijn. Als je zelf loopt en zo'n koets duwt geeft dat een heel ander gevoel. Dat gold voor iedereen. Een lijkwagen paste ook niet bij hoe mijn vader leefde. Dit was een heel andere beleving.

Op weg terug naar huis was het opgehouden met regenen en werd het weer mooi weer terwijl de vogels begonnen te fluiten. Voor ons een teken dat we het allemaal goed gedaan hadden en mijn vader op een hele mooie manier hebben kunnen eren.

Galerij
Categories:: Van wieg tot graf Betuwe Ravenswaaij Overlijden Keuze van de redactie

Meer verhalen

Galerij

Bloodbrood

09 februari 2015
Gerhard Kwak

Koekboom

26 februari 2015
Mevrouw Breman

Hattemerbroek

22 juli 2014
Dini van der Velde

Wild stropen 'soms' een noodzakelijk kwaad ?

03 februari 2016
Aris Blankenspoor

Houtbewerking en 'vrije' kunst

10 februari 2016
Piet Post
Video

Overvliegende scouts

06 mei 2015
Jeroen Brummelman

Het dorsen van graan met de vlegel

19 januari 2015
Theo Giesen

Poppetjes maken van klei

18 juni 2014
Willem Wiegers

't Olde Wief binnenhalen

09 augustus 2015
Ina Brethouwer
Audio

Tuutlied

28 mei 2014
Wim Monnich

Touwtje springen met een net afgetrokken shirt

18 november 2015
Gavin van der Star
Galerij

Buurt en buurtgewoonten

11 juli 2014
Willi Wilbrink
Audio

De kruisheer van de Nevelhorst

06 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

Gemis van kroeg als bindmiddel

24 juni 2014
J. le Poole

Verkleden met Koninginnedag

15 juni 2014
Ria Rozendal
AudioVideo

Oud en Nieuw in de buurt

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Niets zeggen dan hebben we meer!

11 januari 2016
Andres mol
VideoAudio

De spookpaarden

07 november 2014
Eric Borrias