In april 2013 hebben wij onze vader naar zijn laatste rustplaats gebracht met een zogenaamde Betuwse loopkoets. Wij wisten eerlijk gezegd niet dat zoiets bestond en wisten ook niet dat zoiets vroeger werd gebruikt. Wij werden er op gewezen door uitvaartverzorging Erik van Zoest die zelf over een Betuwse loopkoets beschikt. En we moeten zeggen, de uitvaart is mede daardoor heel bijzonder geworden.

Onze vader was een man van de oude stempel. Hij hield heel erg van het leven op zijn boerderij en in die sfeer hebben we dan ook zijn uitvaart geregeld. Zelf had hij op dit gebied niets geregeld, dus dat hebben wij gedaan. Maar we weten zeker dat hij het prachtig zou hebben gevonden.

Het begon ermee dat we hem na zijn overlijden terug hebben gebracht naar de boerderij. Daar stonden nog een paar koeien op de deel. Om het zo authentiek mogelijk te maken, hebben we geprobeerd zoveel mogelijk een sfeer te maken die bij onze vader paste. Zoals het verzamelen van oude gereedschappen en melkbussen rond de kist. We hebben de boel uiteraard wel schoongemaakt om de ongeveer 40 mensen goed te kunnen ontvangen, maar de koeien stonden nog wel vlakbij.

In het achterhuis was de plechtigheid met de dominee en daar stond ook tijdens het condoleren de kist op de Betuwse loopkoets.

Op de dag van de uitvaart was het slecht weer en het regende hard, maar de tocht met de loopkoets van een kleine kilometer naar de begraafplaats per voet was heel bijzonder. Zelf vonden wij het ook veel mooier om met je handen zo dicht bij de kist te kunnen zijn. Als je zelf loopt en zo'n koets duwt geeft dat een heel ander gevoel. Dat gold voor iedereen. Een lijkwagen paste ook niet bij hoe mijn vader leefde. Dit was een heel andere beleving.

Op weg terug naar huis was het opgehouden met regenen en werd het weer mooi weer terwijl de vogels begonnen te fluiten. Voor ons een teken dat we het allemaal goed gedaan hadden en mijn vader op een hele mooie manier hebben kunnen eren.

Galerij
Categories:: Van wieg tot graf Betuwe Ravenswaaij Overlijden Keuze van de redactie

Meer verhalen

Pannenkoek met worst

12 mei 2014
Reini Meutstege

't Olde Wief binnenhalen

09 augustus 2015
Ina Brethouwer
VideoGalerij

VuurFestival Meddo

27 februari 2015
Klaas te Kamp
Video

Tractorpulling Lochem

17 november 2014
Franco Vermij
Video

Doesburg Binnenste Buiten

01 juli 2014
Jaap Geurtsen

De pindasoep uit Ghana naar Beek

26 januari 2016
Corry Vermeulen

Gevulde koeken

22 september 2014
Hans van den Hoorn
VideoGalerij

Pottenbakken

11 november 2014
Hetty de Jongh

Teerton verbranden op oudejaarsavond

25 november 2015
Piet Schuijn
Video

De Boerenbruiloft

11 december 2014
Doortje Voortman
VideoGalerij

Heideweek gemeente Ede

20 november 2014
Bestuur Stichting Heideweek
Video

De jonkvrouw op de torentrans

27 maart 2016
Eric Borrias

Gekookte oren voor de hond

27 oktober 2014
Rita van Liere

Stokvis eten met Hallse kermis

12 mei 2014
Mien Wensink

Lopen met het bevrijdingsvuur

31 maart 2015
Henk Zegers

Corvee op vakantiepark Mooi Veluwe

16 januari 2015
Olga Verlegh

Communieservies

25 februari 2015
Gerhard Kwak