In april 2013 hebben wij onze vader naar zijn laatste rustplaats gebracht met een zogenaamde Betuwse loopkoets. Wij wisten eerlijk gezegd niet dat zoiets bestond en wisten ook niet dat zoiets vroeger werd gebruikt. Wij werden er op gewezen door uitvaartverzorging Erik van Zoest die zelf over een Betuwse loopkoets beschikt. En we moeten zeggen, de uitvaart is mede daardoor heel bijzonder geworden.

Onze vader was een man van de oude stempel. Hij hield heel erg van het leven op zijn boerderij en in die sfeer hebben we dan ook zijn uitvaart geregeld. Zelf had hij op dit gebied niets geregeld, dus dat hebben wij gedaan. Maar we weten zeker dat hij het prachtig zou hebben gevonden.

Het begon ermee dat we hem na zijn overlijden terug hebben gebracht naar de boerderij. Daar stonden nog een paar koeien op de deel. Om het zo authentiek mogelijk te maken, hebben we geprobeerd zoveel mogelijk een sfeer te maken die bij onze vader paste. Zoals het verzamelen van oude gereedschappen en melkbussen rond de kist. We hebben de boel uiteraard wel schoongemaakt om de ongeveer 40 mensen goed te kunnen ontvangen, maar de koeien stonden nog wel vlakbij.

In het achterhuis was de plechtigheid met de dominee en daar stond ook tijdens het condoleren de kist op de Betuwse loopkoets.

Op de dag van de uitvaart was het slecht weer en het regende hard, maar de tocht met de loopkoets van een kleine kilometer naar de begraafplaats per voet was heel bijzonder. Zelf vonden wij het ook veel mooier om met je handen zo dicht bij de kist te kunnen zijn. Als je zelf loopt en zo'n koets duwt geeft dat een heel ander gevoel. Dat gold voor iedereen. Een lijkwagen paste ook niet bij hoe mijn vader leefde. Dit was een heel andere beleving.

Op weg terug naar huis was het opgehouden met regenen en werd het weer mooi weer terwijl de vogels begonnen te fluiten. Voor ons een teken dat we het allemaal goed gedaan hadden en mijn vader op een hele mooie manier hebben kunnen eren.

Galerij
Categories:: Van wieg tot graf Betuwe Ravenswaaij Overlijden Keuze van de redactie

Meer verhalen

Een broodje tin

01 februari 2016
Martijn van Zon

Kraomschudderswegge met gedicht

05 juni 2014
Marijke Jansen
Video

Het platteland is niet te koop!!

25 mei 2015
Kiek now us

Huissense Umdracht

14 juli 2014
Joop Brons

Bussentrappertie

19 augustus 2014
Theo Meijer

Wild stropen 'soms' een noodzakelijk kwaad ?

03 februari 2016
Aris Blankenspoor

Naoberschap

24 november 2014
G.J. Klanderman

Letterdoeken vertellen mijn leven

15 juni 2015
Willi Wilbrink

Luilakmorgen

19 mei 2015
Nederlands Bakkerijmuseum Hattem
VideoGalerij

De Sint Maartenviering in Zaltbommel

07 november 2014
Henk Hermsen

Vergeten snoep

04 juli 2014
Grady Hendriks
Galerij

Ringsteken (rijden) in Loil

21 november 2014
Ap Dieker
Galerij

Keizer schieten

29 september 2014
Marjon Sloetjes

De grote kookpot op de boerderij

13 april 2015
Jan Reijnen
Galerij

Kidskoningin Zutphen

16 september 2014
Ciska Lagendijk
Galerij

Buurt en buurtgewoonten

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Lopen met het bevrijdingsvuur

31 maart 2015
Henk Zegers
Video

De tuin van het bruidspaar versieren

13 augustus 2014
O. Heinen