In april 2013 hebben wij onze vader naar zijn laatste rustplaats gebracht met een zogenaamde Betuwse loopkoets. Wij wisten eerlijk gezegd niet dat zoiets bestond en wisten ook niet dat zoiets vroeger werd gebruikt. Wij werden er op gewezen door uitvaartverzorging Erik van Zoest die zelf over een Betuwse loopkoets beschikt. En we moeten zeggen, de uitvaart is mede daardoor heel bijzonder geworden.

Onze vader was een man van de oude stempel. Hij hield heel erg van het leven op zijn boerderij en in die sfeer hebben we dan ook zijn uitvaart geregeld. Zelf had hij op dit gebied niets geregeld, dus dat hebben wij gedaan. Maar we weten zeker dat hij het prachtig zou hebben gevonden.

Het begon ermee dat we hem na zijn overlijden terug hebben gebracht naar de boerderij. Daar stonden nog een paar koeien op de deel. Om het zo authentiek mogelijk te maken, hebben we geprobeerd zoveel mogelijk een sfeer te maken die bij onze vader paste. Zoals het verzamelen van oude gereedschappen en melkbussen rond de kist. We hebben de boel uiteraard wel schoongemaakt om de ongeveer 40 mensen goed te kunnen ontvangen, maar de koeien stonden nog wel vlakbij.

In het achterhuis was de plechtigheid met de dominee en daar stond ook tijdens het condoleren de kist op de Betuwse loopkoets.

Op de dag van de uitvaart was het slecht weer en het regende hard, maar de tocht met de loopkoets van een kleine kilometer naar de begraafplaats per voet was heel bijzonder. Zelf vonden wij het ook veel mooier om met je handen zo dicht bij de kist te kunnen zijn. Als je zelf loopt en zo'n koets duwt geeft dat een heel ander gevoel. Dat gold voor iedereen. Een lijkwagen paste ook niet bij hoe mijn vader leefde. Dit was een heel andere beleving.

Op weg terug naar huis was het opgehouden met regenen en werd het weer mooi weer terwijl de vogels begonnen te fluiten. Voor ons een teken dat we het allemaal goed gedaan hadden en mijn vader op een hele mooie manier hebben kunnen eren.

Galerij
Categories:: Van wieg tot graf Betuwe Ravenswaaij Overlijden Keuze van de redactie

Meer verhalen

Galerij

Veluwse schellars

29 januari 2015
Gerhard Kwak
Video

De touwslager

09 juni 2015
Dick Jagtenberg
VideoGalerij

IJzersterk in duurzaam werk!

05 december 2014
Smederij Hissink

'Jenne met de benne' op kerstavond

22 november 2014
B. Kleijn Winkel

Griesmeelpudding met stevenssaus

20 mei 2015
Paul Hoftijzer
VideoGalerij

De Sint Maartenviering in Zaltbommel

07 november 2014
Henk Hermsen

Een  Botter vol verhalen….

26 januari 2016
Rob Spierenburg

Flipje hielp kinderen de winter door

29 juli 2014
Alexandra van Steen

Middeleeuws Festijn bij Kasteel de Kelder

29 januari 2016
Arend Hordijk

Arnhemse meisjes

30 december 2015
Paul Hoftijzer

Belang en waarde van het KNIL

20 augustus 2014
Aarnout Mijling

De Bebbenbek

12 juni 2015
Gery Groot Zwaaftink
VideoGalerij

Vette bek halen

13 mei 2014
liesbeth mulder

De terugkeer van de spookhond Kladdegat

12 maart 2015
Evert van Olst

Normaal gooit met gouden LP

15 juni 2015
Jan Greven alias brekken Gijs  
GalerijAudioVideo

Reurei

07 maart 2015
Dini Schepers

De modelbotter in de huiskamer

26 oktober 2015
Lex Terpstra
Galerij

Eieren zoeken bij de Bekmansbrook

11 juli 2014
Gerrit Klokman