In april 2013 hebben wij onze vader naar zijn laatste rustplaats gebracht met een zogenaamde Betuwse loopkoets. Wij wisten eerlijk gezegd niet dat zoiets bestond en wisten ook niet dat zoiets vroeger werd gebruikt. Wij werden er op gewezen door uitvaartverzorging Erik van Zoest die zelf over een Betuwse loopkoets beschikt. En we moeten zeggen, de uitvaart is mede daardoor heel bijzonder geworden.

Onze vader was een man van de oude stempel. Hij hield heel erg van het leven op zijn boerderij en in die sfeer hebben we dan ook zijn uitvaart geregeld. Zelf had hij op dit gebied niets geregeld, dus dat hebben wij gedaan. Maar we weten zeker dat hij het prachtig zou hebben gevonden.

Het begon ermee dat we hem na zijn overlijden terug hebben gebracht naar de boerderij. Daar stonden nog een paar koeien op de deel. Om het zo authentiek mogelijk te maken, hebben we geprobeerd zoveel mogelijk een sfeer te maken die bij onze vader paste. Zoals het verzamelen van oude gereedschappen en melkbussen rond de kist. We hebben de boel uiteraard wel schoongemaakt om de ongeveer 40 mensen goed te kunnen ontvangen, maar de koeien stonden nog wel vlakbij.

In het achterhuis was de plechtigheid met de dominee en daar stond ook tijdens het condoleren de kist op de Betuwse loopkoets.

Op de dag van de uitvaart was het slecht weer en het regende hard, maar de tocht met de loopkoets van een kleine kilometer naar de begraafplaats per voet was heel bijzonder. Zelf vonden wij het ook veel mooier om met je handen zo dicht bij de kist te kunnen zijn. Als je zelf loopt en zo'n koets duwt geeft dat een heel ander gevoel. Dat gold voor iedereen. Een lijkwagen paste ook niet bij hoe mijn vader leefde. Dit was een heel andere beleving.

Op weg terug naar huis was het opgehouden met regenen en werd het weer mooi weer terwijl de vogels begonnen te fluiten. Voor ons een teken dat we het allemaal goed gedaan hadden en mijn vader op een hele mooie manier hebben kunnen eren.

Galerij
Categories:: Van wieg tot graf Betuwe Ravenswaaij Overlijden Keuze van de redactie

Meer verhalen

Video

Nijmeegse Vierdaagse

09 mei 2014
Marc Wingens

Woodbrookers aan en op de Kalenberg

23 juni 2015
Arris H.Kramer

Gasthuiscarillon in de oorlog

15 december 2015
K.Laansma
Video

Foekepot

07 mei 2014
Marleen Klunder

Kinderspeelgoed in de jaren '30

08 juli 2014
Beerd van 't Hul
Video

Midwinterhoornblazen

12 mei 2014
Bert Bloemert

Op brommers achter de brandweer aan

03 februari 2015
Dhr. J. Attema

Generaties lang vernoemd naar Opa

12 maart 2015
Gerdien van der Zee

Zwembadchips

20 mei 2015
Gerhard Kwak

Molen de Hoop weer in gebruik

25 januari 2016
Jeannette Beelen
Galerij

Volksfeest Winterswijk

12 november 2014
Merel Lindenhovius

De geur van drogend wasgoed

07 december 2015
Gerhard Kwak
VideoGalerij

Vette bek halen

13 mei 2014
liesbeth mulder
Galerij

Taptoe Borculo

04 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf
Video

Het binden van plattelandsjongeren

24 juli 2014
Ruben van Dommelen

Oude kleren aan naar een optreden van Normaal

20 februari 2015
André Oostindiën

De kerstrollade

24 december 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Veluwse schellars

29 januari 2015
Gerhard Kwak

Ridder in de orde van de zachte G

05 februari 2015
Frédérique Donders