Boerenbruiloft Anno 1900

De Koetsiersvereniging In ‘t Tuug Lichtenvoorde-Varsseveld vierde haar 30 jarig jubileum op een bijzondere manier en wel met een Boerenbruiloft.

Vroeger werd zo’n trouwerij aangekondigd door twee naaste buren van de bruid, die gingen de familie en buren langs om het huwelijk aan te kondigen. Daarbij hadden ze een gaostok (wandelstok ) bij zich.

Traditie was dat ze bij elke aankondiging een “glaasje “kregen. Om niemand te vergeten werd bij elk bezoek een roosje aan de stok gedaan.

Zodra de dag aangebroken was, werd er de dag tevoren door de buurt het huis versiert met dennenboompjes bij de voordeur, versiert met papieren roosjes. Ook op de deel waar het feest gevierd gaat worden werden de slingers opgehangen, evenals een boog om de stoelen van het bruidspaar werd versierd met dennengroen en roosjes. Zo is dat ook gebeurd op 6 juni 2012.

De leden van de koetsiersvereniging waren uitgenodigd om het bruidspaar met hun ouders en grootouders en buren naar de trouwlocatie te rijden in hun antieke koetsen. De rijtuigen stonden om 11 uur klaar, de bruidegom kon instappen, met natuurlijk het gebruikelijke bruidsboeket. De tweede koets was voor de ouders, de derde voor de grootouders verder voor de getuigen en de buren. Op weg naar het huis van het bruidje met haar familie.

Het bruidje was prachtig gekleed in een zwarte jurk, met een zwart damasten schort, en een bijpassende hoed en tasje. Vervolgens ging de stoet richting het “Hofshuus “waar de plechtigheid plaatsvond. De ambtenaar hield een redevoering en las de trouwakte voor waarop het bruidspaar elkaar het jawoord gaven. Met een traditionele ganzeveer werden de akten ondertekend door de bruid en bruidegom, ouders en getuigen.

Na de huwelijksvoltrekking werd door de vader van het bruid een bruidskoe aangeboden getooid met een prachtige krans. Van de buren kregen ze een prachtige klok. Vervolgens werden alle genodigden aan de koffie-tafel uitgenodigd, deze werd verzorgd door de buurvrouwen (in ons geval leden van de vereniging).

Na afloop ging het hele gezelschap + bruidskoe naar de boerderij van de bruid, waar het huwelijksfeest gevierd zou worden. Onderweg werd er halt gehouden door de buurt, deze hadden een touw over de weg gespannen. Er moest eerst een “borreltje “ ingeschonken worden door het bruidspaar. s ‘Avonds werd er een bruiloftsfeest gevierd met een muzikale medewerking van enkele “trekzakken“ (zo werden vroeger de harmonika’s genoemd).

Dit is zo mijn verhaal.

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over Gelderse tradities rond trouwen:

Video
Categories:: Van wieg tot graf Boerengebruik Trouwen Varsseveld Keuze van de redactie

Meer verhalen

Het één na oudste beroep ter wereld

09 december 2015
Piet Schuijn

Erebogen met Koninginnedag

06 januari 2015
Mieke de Borst-van Herwijnen
VideoGalerij

Hummelose Volksfeest

07 augustus 2014
Harold Pelgrom
Video

Erfhuis op de Oud Veluwse Markt

18 november 2014
Ad Guldie
VideoGalerij

De bouw van een midwinterhoorn

13 december 2014
Jan Beukhof

Pa's verzameling

07 juli 2015
Teunie
Video

Kaarsenmaken

13 oktober 2014
Jan Klarenbeek
VideoGalerij

Kastelenrit Vorden

26 september 2014
Willy Bogers

Vergeten snoep

04 juli 2014
Grady Hendriks

Riest met krent'n, botterjus en eier

08 april 2015
Van Beek- Van Brummen
Galerij

Shetlandmendag Voorst

22 juli 2014
Rein Hazelaar

Ambachtelijk snoep maken

31 augustus 2015
Hanneke Hoed
Video

Verlichtingsdagen

10 december 2015
Alfred Sprong

Verkleden met Koninginnedag

15 juni 2014
Ria Rozendal
Galerij

Verkleedpartijen

23 juni 2014
Dianne Wesselink

Pannenkoekentaart op pannenkoekdag

09 maart 2016
Saakje het bakmeisje

Op zaterdag ging scheren voor knippen

04 januari 2015
Jan Reijnen

Høkbestendige Gebitjens

01 december 2015
Bas Geijs

Flipje hielp kinderen de winter door

29 juli 2014
Alexandra van Steen