Boerenbruiloft Anno 1900

De Koetsiersvereniging In ‘t Tuug Lichtenvoorde-Varsseveld vierde haar 30 jarig jubileum op een bijzondere manier en wel met een Boerenbruiloft.

Vroeger werd zo’n trouwerij aangekondigd door twee naaste buren van de bruid, die gingen de familie en buren langs om het huwelijk aan te kondigen. Daarbij hadden ze een gaostok (wandelstok ) bij zich.

Traditie was dat ze bij elke aankondiging een “glaasje “kregen. Om niemand te vergeten werd bij elk bezoek een roosje aan de stok gedaan.

Zodra de dag aangebroken was, werd er de dag tevoren door de buurt het huis versiert met dennenboompjes bij de voordeur, versiert met papieren roosjes. Ook op de deel waar het feest gevierd gaat worden werden de slingers opgehangen, evenals een boog om de stoelen van het bruidspaar werd versierd met dennengroen en roosjes. Zo is dat ook gebeurd op 6 juni 2012.

De leden van de koetsiersvereniging waren uitgenodigd om het bruidspaar met hun ouders en grootouders en buren naar de trouwlocatie te rijden in hun antieke koetsen. De rijtuigen stonden om 11 uur klaar, de bruidegom kon instappen, met natuurlijk het gebruikelijke bruidsboeket. De tweede koets was voor de ouders, de derde voor de grootouders verder voor de getuigen en de buren. Op weg naar het huis van het bruidje met haar familie.

Het bruidje was prachtig gekleed in een zwarte jurk, met een zwart damasten schort, en een bijpassende hoed en tasje. Vervolgens ging de stoet richting het “Hofshuus “waar de plechtigheid plaatsvond. De ambtenaar hield een redevoering en las de trouwakte voor waarop het bruidspaar elkaar het jawoord gaven. Met een traditionele ganzeveer werden de akten ondertekend door de bruid en bruidegom, ouders en getuigen.

Na de huwelijksvoltrekking werd door de vader van het bruid een bruidskoe aangeboden getooid met een prachtige krans. Van de buren kregen ze een prachtige klok. Vervolgens werden alle genodigden aan de koffie-tafel uitgenodigd, deze werd verzorgd door de buurvrouwen (in ons geval leden van de vereniging).

Na afloop ging het hele gezelschap + bruidskoe naar de boerderij van de bruid, waar het huwelijksfeest gevierd zou worden. Onderweg werd er halt gehouden door de buurt, deze hadden een touw over de weg gespannen. Er moest eerst een “borreltje “ ingeschonken worden door het bruidspaar. s ‘Avonds werd er een bruiloftsfeest gevierd met een muzikale medewerking van enkele “trekzakken“ (zo werden vroeger de harmonika’s genoemd).

Dit is zo mijn verhaal.

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over Gelderse tradities rond trouwen:

Video
Categories:: Van wieg tot graf Boerengebruik Trouwen Varsseveld Keuze van de redactie

Meer verhalen

Galerij

Eieren zoeken bij de Bekmansbrook

11 juli 2014
Gerrit Klokman

Generaties lang vernoemd naar Opa

12 maart 2015
Gerdien van der Zee
Galerij

Slachtvisite bij Erve Brooks

20 oktober 2014
Marsman
Video

Het kerkelijk gebruik van de doop

12 maart 2015
Anki Rijpma-Smit

Carbidschieten rukt op naar de stad

28 december 2015
Ina Brethouwer

Het Ruitergat

11 maart 2015
Bernadette Dijkkamp

Het recept van pannenkoek met worst

07 december 2014
Stien Meuleman

De terugkeer van de spookhond Kladdegat

12 maart 2015
Evert van Olst

Op naar Spanje, met Normaal op de achtergrond!

03 december 2015
Michelle van Assen
Video

De dierentolk

27 mei 2015
Joke Bouwman
Galerij

Høkerskeet in Zevenaar

19 mei 2015
Max Hetterscheid

Op zijn zondags

03 juni 2015
Korevaar

Woeziks Jupke verbranden

12 februari 2015
CV de Wozokotten
VideoGalerij

Maak je eigen steen

01 juli 2014
Erna Kruitwagen-Hajenius

De sprookjeswereld van de krozenboom

25 augustus 2015
Paul Hoftijzer

Faust in Waardenburg

13 oktober 2014
M. Peters

Oude kleren aan naar een optreden van Normaal

20 februari 2015
André Oostindiën