Boerenbruiloft Anno 1900

De Koetsiersvereniging In ‘t Tuug Lichtenvoorde-Varsseveld vierde haar 30 jarig jubileum op een bijzondere manier en wel met een Boerenbruiloft.

Vroeger werd zo’n trouwerij aangekondigd door twee naaste buren van de bruid, die gingen de familie en buren langs om het huwelijk aan te kondigen. Daarbij hadden ze een gaostok (wandelstok ) bij zich.

Traditie was dat ze bij elke aankondiging een “glaasje “kregen. Om niemand te vergeten werd bij elk bezoek een roosje aan de stok gedaan.

Zodra de dag aangebroken was, werd er de dag tevoren door de buurt het huis versiert met dennenboompjes bij de voordeur, versiert met papieren roosjes. Ook op de deel waar het feest gevierd gaat worden werden de slingers opgehangen, evenals een boog om de stoelen van het bruidspaar werd versierd met dennengroen en roosjes. Zo is dat ook gebeurd op 6 juni 2012.

De leden van de koetsiersvereniging waren uitgenodigd om het bruidspaar met hun ouders en grootouders en buren naar de trouwlocatie te rijden in hun antieke koetsen. De rijtuigen stonden om 11 uur klaar, de bruidegom kon instappen, met natuurlijk het gebruikelijke bruidsboeket. De tweede koets was voor de ouders, de derde voor de grootouders verder voor de getuigen en de buren. Op weg naar het huis van het bruidje met haar familie.

Het bruidje was prachtig gekleed in een zwarte jurk, met een zwart damasten schort, en een bijpassende hoed en tasje. Vervolgens ging de stoet richting het “Hofshuus “waar de plechtigheid plaatsvond. De ambtenaar hield een redevoering en las de trouwakte voor waarop het bruidspaar elkaar het jawoord gaven. Met een traditionele ganzeveer werden de akten ondertekend door de bruid en bruidegom, ouders en getuigen.

Na de huwelijksvoltrekking werd door de vader van het bruid een bruidskoe aangeboden getooid met een prachtige krans. Van de buren kregen ze een prachtige klok. Vervolgens werden alle genodigden aan de koffie-tafel uitgenodigd, deze werd verzorgd door de buurvrouwen (in ons geval leden van de vereniging).

Na afloop ging het hele gezelschap + bruidskoe naar de boerderij van de bruid, waar het huwelijksfeest gevierd zou worden. Onderweg werd er halt gehouden door de buurt, deze hadden een touw over de weg gespannen. Er moest eerst een “borreltje “ ingeschonken worden door het bruidspaar. s ‘Avonds werd er een bruiloftsfeest gevierd met een muzikale medewerking van enkele “trekzakken“ (zo werden vroeger de harmonika’s genoemd).

Dit is zo mijn verhaal.

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over Gelderse tradities rond trouwen:

Video
Categories:: Van wieg tot graf Boerengebruik Trouwen Varsseveld Keuze van de redactie

Meer verhalen

De familievete in een Achterhoeks dorp

07 augustus 2014
Margreet Boot

Erebogen met Koninginnedag

06 januari 2015
Mieke de Borst-van Herwijnen

De pindasoep uit Ghana naar Beek

26 januari 2016
Corry Vermeulen

Maaien met de zeis

06 augustus 2014
Jan Reijnen

Monniken zingen bij zonsopgang

02 april 2015
Stan Hollaardt

Koeien in de wei laten lopen

12 mei 2014
Marijke Jansen

Broodpap

13 mei 2015
Gerhard Kwak

Het Galaconcert van On-Ganse

05 februari 2015
Frédérique Donders
Galerij

Zondagse streekdracht Zelhem

11 augustus 2014
Gerrie Luesink en Jan Saalmink

Achterhoekse heufkeze

24 november 2015
Gerhard Kwak

Sociëteit de Vriendschap

04 juli 2015
Ed de Haas

Achterhoekse Americana

02 februari 2016
Serge Epskamp

Pa's verzameling

07 juli 2015
Teunie

Leven met de dieren in één ruimte

27 juni 2014
Sylvia van Hunnik
Galerij

Liemerse schink

13 januari 2015
Gerhard Kwak
Video

Botterdagen Elburg

13 oktober 2014
Teis van de Weerdhof
Video

De witte juffer van Kwadenoord

03 november 2014
Erica Broers