Boerenbruiloft Anno 1900

De Koetsiersvereniging In ‘t Tuug Lichtenvoorde-Varsseveld vierde haar 30 jarig jubileum op een bijzondere manier en wel met een Boerenbruiloft.

Vroeger werd zo’n trouwerij aangekondigd door twee naaste buren van de bruid, die gingen de familie en buren langs om het huwelijk aan te kondigen. Daarbij hadden ze een gaostok (wandelstok ) bij zich.

Traditie was dat ze bij elke aankondiging een “glaasje “kregen. Om niemand te vergeten werd bij elk bezoek een roosje aan de stok gedaan.

Zodra de dag aangebroken was, werd er de dag tevoren door de buurt het huis versiert met dennenboompjes bij de voordeur, versiert met papieren roosjes. Ook op de deel waar het feest gevierd gaat worden werden de slingers opgehangen, evenals een boog om de stoelen van het bruidspaar werd versierd met dennengroen en roosjes. Zo is dat ook gebeurd op 6 juni 2012.

De leden van de koetsiersvereniging waren uitgenodigd om het bruidspaar met hun ouders en grootouders en buren naar de trouwlocatie te rijden in hun antieke koetsen. De rijtuigen stonden om 11 uur klaar, de bruidegom kon instappen, met natuurlijk het gebruikelijke bruidsboeket. De tweede koets was voor de ouders, de derde voor de grootouders verder voor de getuigen en de buren. Op weg naar het huis van het bruidje met haar familie.

Het bruidje was prachtig gekleed in een zwarte jurk, met een zwart damasten schort, en een bijpassende hoed en tasje. Vervolgens ging de stoet richting het “Hofshuus “waar de plechtigheid plaatsvond. De ambtenaar hield een redevoering en las de trouwakte voor waarop het bruidspaar elkaar het jawoord gaven. Met een traditionele ganzeveer werden de akten ondertekend door de bruid en bruidegom, ouders en getuigen.

Na de huwelijksvoltrekking werd door de vader van het bruid een bruidskoe aangeboden getooid met een prachtige krans. Van de buren kregen ze een prachtige klok. Vervolgens werden alle genodigden aan de koffie-tafel uitgenodigd, deze werd verzorgd door de buurvrouwen (in ons geval leden van de vereniging).

Na afloop ging het hele gezelschap + bruidskoe naar de boerderij van de bruid, waar het huwelijksfeest gevierd zou worden. Onderweg werd er halt gehouden door de buurt, deze hadden een touw over de weg gespannen. Er moest eerst een “borreltje “ ingeschonken worden door het bruidspaar. s ‘Avonds werd er een bruiloftsfeest gevierd met een muzikale medewerking van enkele “trekzakken“ (zo werden vroeger de harmonika’s genoemd).

Dit is zo mijn verhaal.

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over Gelderse tradities rond trouwen:

Video
Categories:: Van wieg tot graf Boerengebruik Trouwen Varsseveld Keuze van de redactie

Meer verhalen

Woeziks Jupke verbranden

12 februari 2015
CV de Wozokotten
Video

Optocht met historische tractoren

18 juni 2014
Annie de Groot
Video

Hangop

03 juli 2015
De boerinnen van Varik

Dobbelen om sinterklaaslekkernijen

25 november 2014
Nederlands Bakkerijmuseum
Galerij

Mijn vriendin als Sarah

15 december 2014
Anita Berntsen

Biest

12 september 2014
A. Klaassen

Opbaren in het lijkenhuisje

01 april 2015
Johannes de Jong
Video

De traditionele paasstollen

11 maart 2015
Hugo Jansen
VideoGalerij

Smaltappel en Gortepap

12 december 2014
Bram Masselink

Kiepenpap voor het goede doel

07 maart 2016
Marjolijn van Manen

Hattem herdenkt de bevrijding

29 april 2015
Elly v.d Wetering

Deerns kieken op Hemelvaartsdag

24 april 2015
Gerhard Kwak

Het Ruitergat

11 maart 2015
Bernadette Dijkkamp

Liefde via het schrobgat

04 december 2015
Gerrit Kistemaker

Tafel dekken en woonkamer wisselen

21 november 2014
Barones van Mariënwaerdt
Video

Meiboom zetten

12 mei 2014
G.J. Uwland
Video

Disse kant, een muzikale ode aan De Liemers

12 december 2014
Joop Boxstart
Video

Gezond door kruiden?

13 mei 2015
Elvira van Tinteren