Als je in Oosterbeek tien minuten met een ouder mens praat, gaat het over de oorlog. Dat leeft en dat gaat nooit meer weg. Er gaat geen dag voorbij of er stopt een bus Engelsen of Polen of Duitsers ook tegenwoordig. Het Airbornemuseum heeft nu ook Duitse vertalingen. En dat is goed.

Ik was een klein kind in de oorlog. Als ik dan vroeger geen trek had zei mijn moeder: 'lust je niet meer, je weet toch nog wel van de oorlog.”

We wonen nu in een huis dat in de oorlog schade heeft opgelopen. Er loopt een scheur in de granieten vloer door het hele huis tot aan de buren. Maar we koesteren dat, dus laten we het zitten.

De Airbornemars is ook heel belangrijk voor Oosterbeek. Mijn vrouw heeft vroeger thuis ouders in huis gehad van een Engelse jongen – David Holland – die hier is overleden. Hij is hier op de vierde dag gesneuveld terwijl hij eigenlijk niet eens in dienst had gehoeven. Hij had een gewoon baantje en werkte in een munitieiefabriek. Toen heeft hij zich expres misdragen zodat hij werd ontslagen en toen moest ie in dienst. Dat zjin de zure verhalen erachter.

Een dag na de herdenking gaan we altijd naar zijn graf toe op het Airborne-kerkhof. Maar door het jaar heen gaan we er ook wel een paar keer naar toe. Hij ligt op rij zes, graf zes. En altijd lopen we dan even langs zijn graf. Leggen dan soms even een hand op het graf en denken dan: je was toch ook nog maar 19 jaar, moest dat nou zo. Dat gaat niet over. Je zegt niet: nou loop ik er eens een keer niet langs heen. Zo werkt dat niet. De ouders kwamen hier als ouders van een gevallen soldaat en werden dan hier in Oosterbeek ondergebracht op een logeeradres. Dat zal in 1947 of 1948 zijn geweest. Maar zijn graf wordt keurig onderhouden en we moeten er dus altijd even langs lopen. Hij 'leeft' nog, want hij is nog niet vergeten.

Categories:: Van wieg tot graf Oosterbeek Herdenken

Meer verhalen

Video

Zwarte Cross

23 maart 2015
Tante Rikie

Koffie branden met de huisbrander

15 oktober 2015
Gerhard Kwak

Advocaatje met een sigaretje

24 november 2015
Monique Stalpers
Video

Ganzenhoeders in Gelselaar

29 mei 2015
Herman Wannink

Op de striekplank bij Ritn Ditn

07 maart 2016
Hans Hubers
Video

De traditionele paasstollen

11 maart 2015
Hugo Jansen

Jammarkt Neede

19 augustus 2014
Margreet Boot

Communieservies

25 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Puttense boerendansers

09 september 2014
Peter Eggermont
Galerij

Gelderse worst

09 februari 2015
Gerhard Kwak

Oma's 'moes' op Nieuwjaarsdag

27 juni 2014
Johan en Francis Tiemens
Audio

De vloek van de kolk

22 september 2014
Ger Hofstee

Jaromir te Zutphen

18 juni 2015
Gery Groot Zwaaftink
Galerij

Joar winnen met toeten halen

12 mei 2014
Arina Breukelaar

Nieuwjaarsduik, een sociale, frisse traditie

03 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf

Eten op nieuwjaarsdag

25 september 2014
Mevr. Beijnen
Galerij

Nationale Buitenspeeldag

12 juni 2014
Brenda Larbui
Video

Welke balkenbrij lust u graag?

08 juni 2015
Annet Joosten