Als je in Oosterbeek tien minuten met een ouder mens praat, gaat het over de oorlog. Dat leeft en dat gaat nooit meer weg. Er gaat geen dag voorbij of er stopt een bus Engelsen of Polen of Duitsers ook tegenwoordig. Het Airbornemuseum heeft nu ook Duitse vertalingen. En dat is goed.

Ik was een klein kind in de oorlog. Als ik dan vroeger geen trek had zei mijn moeder: 'lust je niet meer, je weet toch nog wel van de oorlog.”

We wonen nu in een huis dat in de oorlog schade heeft opgelopen. Er loopt een scheur in de granieten vloer door het hele huis tot aan de buren. Maar we koesteren dat, dus laten we het zitten.

De Airbornemars is ook heel belangrijk voor Oosterbeek. Mijn vrouw heeft vroeger thuis ouders in huis gehad van een Engelse jongen – David Holland – die hier is overleden. Hij is hier op de vierde dag gesneuveld terwijl hij eigenlijk niet eens in dienst had gehoeven. Hij had een gewoon baantje en werkte in een munitieiefabriek. Toen heeft hij zich expres misdragen zodat hij werd ontslagen en toen moest ie in dienst. Dat zjin de zure verhalen erachter.

Een dag na de herdenking gaan we altijd naar zijn graf toe op het Airborne-kerkhof. Maar door het jaar heen gaan we er ook wel een paar keer naar toe. Hij ligt op rij zes, graf zes. En altijd lopen we dan even langs zijn graf. Leggen dan soms even een hand op het graf en denken dan: je was toch ook nog maar 19 jaar, moest dat nou zo. Dat gaat niet over. Je zegt niet: nou loop ik er eens een keer niet langs heen. Zo werkt dat niet. De ouders kwamen hier als ouders van een gevallen soldaat en werden dan hier in Oosterbeek ondergebracht op een logeeradres. Dat zal in 1947 of 1948 zijn geweest. Maar zijn graf wordt keurig onderhouden en we moeten er dus altijd even langs lopen. Hij 'leeft' nog, want hij is nog niet vergeten.

Categories:: Van wieg tot graf Oosterbeek Herdenken

Meer verhalen

Video

Mei-avond

28 april 2015
Mieke Veken
Video

Een bruidskoe van mijn oudste zus

23 juni 2014
Anton Koster
Galerij

Spelen met een snorrebotje

02 maart 2015
Gerhard Kwak
Galerij

De Sinterklaastafel

25 augustus 2014
Jan Kreijenbroek

Indonesisch eten

05 februari 2015
Simone Cornelissen

Aaltjesdagen

14 maart 2016
Stichting Aaltjesdagen

Gortepap met stroop

20 juli 2015
Lilian Schimmel

Eper Bijenmarkt

15 december 2015
M. de Voogd
Video

Zaklopen

09 mei 2014
Marleen Klunder

Caspar en de twee andere koningen

04 januari 2016
Paul Hoftijzer

Ontbijt op school

22 juli 2015
Gerhard Kwak

Kerstnachtmuziek Ammerzoden

14 december 2015
Wim Durksz

Pa's verzameling

07 juli 2015
Teunie
Video

Ik kwam weer thuis, in de Betuwe

15 maart 2016
Hilde Vos
Galerij

Keizer schieten

29 september 2014
Marjon Sloetjes

Genoemd naar de patroonheilige van de kerk

17 maart 2015
A.Wijnhoud-Freriks
Galerij

Twee mannen met elkaar in de onecht verbonden

12 februari 2015
Herman en Rene