In Buren is het een eeuwenoude traditie om met Pinksteren een pop van stro te plaatsen op het dak. Er zijn in de loop der jaren verschillende redenen geweest voor het zetten van zo´n pop zoals een aanmoediging bij vrijgezellen, maar in mijn geval was dat het gegeven dat mijn man en ik nog geen jaar getrouwd waren. En het gebeurde dus vooral bij stellen die nog niet zo lang getrouwd waren.. De achterliggende gedachte was duidelijk te maken aan de bewoners dat ze eens moesten ´opschieten´ met het krijgen van kinderen.

Het zetten van de poppen gebeurt altijd in de nacht van eerste op tweede Pinksterdag. We hoorden die dag in 1988 een hoop lawaai op het dak en wisten eigenlijk al wel wat er ging gebeuren. Dat voelde je eigenlijk ook wel aankomen en daarom hadden we alvast een krat bier klaar gezet voor de makers. Want dat hoorde er ook bij. Wie de pop heeft geplaatst zijn we nooit te weten gekomen, al hebben we natuurlijk wel een idee. De pop heeft ongeveer een week op het dak gestaan. Veel jongerengroepen waren er destijds mee bezig. Soms werden er wel tien tot 15 poppen per nacht geplaatst

Ik ben geboren en getogen in Buren en heb zelf vroeger ook wel eens meegeholpen met het aankleden van poppen. Op het dak gaan durfde ik alleen niet. In het verleden werden daar hele kunstwerken van gemaakt en werden er zelfs kinderwagens het dak op gesleept. De poppen leken dan ook sprekend op de personen voor wie ze bedoeld waren, dat werd in de loop der jaren wel minder.

Wij zijn in 1988 een van de laatsten geweest waar ze zo´n pop hebben geplaatst. Daarna is het geloof ik in 1989 nog 1 keer gebeurd en toen was het over. Eigenlijk wel jammer. Tenminste, als het niet gebeurt bij mensen die geen kinderen kunnen krijgen, want dan zou het een beetje wreed zijn. Maar voor het overige was het natuurlijk een hele leuke traditie die nu is verdwenen. En het leuke was dat het alleen in Buren zelf gebeurde en niet in dorpen eromheen.

In de uitzending van 14-3-2016 gingen jong en oud nog één keer op pad om een Pinksterpop te zetten.

Video
Categories:: Van wieg tot graf Pinksteren Trouwen Buren

Meer verhalen

Video

Puttense boerendansers

09 september 2014
Peter Eggermont

Kerststallen al eeuwen oud.

23 december 2014
henk van Dorland
Video

Overvliegende scouts

06 mei 2015
Jeroen Brummelman

Wild stropen 'soms' een noodzakelijk kwaad ?

03 februari 2016
Aris Blankenspoor

Oude gebruiken bewaard gebleven in museumwoningen

26 november 2015
R. van der Weide
Video

Het fruitcorso, geen sinecure

08 september 2014
dhr.Groeneyk
Video

Schuttersgilde St. Sebastianus

09 mei 2014
Rick Basten

Piepkesbal Geesteren

07 augustus 2015
Stichting Piepkesbal

Slachtschotel

06 februari 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Jarenlang met Bennie Jolink op de foto

18 december 2015
Jan Gert De Boer
Audio

De kruisheer van de Nevelhorst

06 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

Zingen op Koninginnedag

02 juli 2014
Rita Brouwer

De streekdrachten van de Noord-Veluwe

18 juni 2015
Rein Lotterman