In Buren is het een eeuwenoude traditie om met Pinksteren een pop van stro te plaatsen op het dak. Er zijn in de loop der jaren verschillende redenen geweest voor het zetten van zo´n pop zoals een aanmoediging bij vrijgezellen, maar in mijn geval was dat het gegeven dat mijn man en ik nog geen jaar getrouwd waren. En het gebeurde dus vooral bij stellen die nog niet zo lang getrouwd waren.. De achterliggende gedachte was duidelijk te maken aan de bewoners dat ze eens moesten ´opschieten´ met het krijgen van kinderen.

Het zetten van de poppen gebeurt altijd in de nacht van eerste op tweede Pinksterdag. We hoorden die dag in 1988 een hoop lawaai op het dak en wisten eigenlijk al wel wat er ging gebeuren. Dat voelde je eigenlijk ook wel aankomen en daarom hadden we alvast een krat bier klaar gezet voor de makers. Want dat hoorde er ook bij. Wie de pop heeft geplaatst zijn we nooit te weten gekomen, al hebben we natuurlijk wel een idee. De pop heeft ongeveer een week op het dak gestaan. Veel jongerengroepen waren er destijds mee bezig. Soms werden er wel tien tot 15 poppen per nacht geplaatst

Ik ben geboren en getogen in Buren en heb zelf vroeger ook wel eens meegeholpen met het aankleden van poppen. Op het dak gaan durfde ik alleen niet. In het verleden werden daar hele kunstwerken van gemaakt en werden er zelfs kinderwagens het dak op gesleept. De poppen leken dan ook sprekend op de personen voor wie ze bedoeld waren, dat werd in de loop der jaren wel minder.

Wij zijn in 1988 een van de laatsten geweest waar ze zo´n pop hebben geplaatst. Daarna is het geloof ik in 1989 nog 1 keer gebeurd en toen was het over. Eigenlijk wel jammer. Tenminste, als het niet gebeurt bij mensen die geen kinderen kunnen krijgen, want dan zou het een beetje wreed zijn. Maar voor het overige was het natuurlijk een hele leuke traditie die nu is verdwenen. En het leuke was dat het alleen in Buren zelf gebeurde en niet in dorpen eromheen.

In de uitzending van 14-3-2016 gingen jong en oud nog één keer op pad om een Pinksterpop te zetten.

Video
Categories:: Van wieg tot graf Pinksteren Trouwen Buren

Meer verhalen

Slachtschotel

06 februari 2015
Gerhard Kwak

Grote schoonmaak

08 maart 2015
Gerry

Janna van de Tiggeloven

24 oktober 2014
B. van Dijk

Een  Botter vol verhalen….

26 januari 2016
Rob Spierenburg
Video

De huisslachting

09 september 2014
Eibert Kuiper

Genoemd naar de patroonheilige van de kerk

17 maart 2015
A.Wijnhoud-Freriks

Machinist stoomgemaal De Tuut

11 mei 2014
Wim Monnich
Video

Op jacht met Midland Hunt

01 februari 2016
Marc Mattijssen
Video

Wereldlichtjesdag

01 december 2014
Lily Harting-Companjen
Galerij

Werkpaarden vervangen door petroleum

04 januari 2015
Wim Monnich

Beeldhouwen in Bredevoort

06 oktober 2015
Paul Hoftijzer

Het Ooyse kermis feestmaal

11 mei 2014
Willem Franck
Video

De Boelekearl

11 augustus 2014
G. Raterink-Gussinklo

Deurdonderen op verkaasie noar Oostenriek

23 november 2015
J. Akkerman

Abe-worst

01 april 2015
Gerhard Kwak

Gevulde koeken

22 september 2014
Hans van den Hoorn

Groene pannenkoeken

22 februari 2016
Karen