Typische drankjes rond de geboorte:

Hansje in de kelder
Zodra de vrouw de zwangerschap met haar kleding niet meer kon verbergen moest ze binnen blijven. Als men dan ook in die 18e eeuw een zwangerschap wilde aankondigen deed men dat op een speciale manier.
De aanstaande ouders nodigden hun wederzijdse ouders bij hen thuis uit in de salon en daar kwam dan de Hanzebeker op tafel te staan. Deze werd gevuld met de zogeheten Hansje in den kelder likeur.

Naarmate de beker zich vulde kwam een drijvertje in de vorm van een kinderfiguurtje naar boven.Het gezelschap riep volgens traditie verheugd uit: “Hansje in den kelder”
Daarna werd uit die beker gedronken op een goed verloop van de zwangerschap en bevalling.

Met als bijbehorend liedje
Men drinkt als t te pas komt kaneelwijn, fris en helder.
Geluk aan de echtgenoot met Hansje in den kelder

Naveltje Bloot
Werd aan de kraamvrouw geschonken als een soort van verdoving wanneer de weeën begonnen, dan moest namelijk het naveltje bloot.

Kandeel
In eerste instantie alleen als aansterking voor de kraamvrouw (eieren).
Later ook geschonken aan de kraamvisite volgens 18e eeuwse traditie door de jonge vader.Deze kreeg in de kraamkamer het mutsje op van de bakersvrouw.
Het glaasje kandeel roerde hij dan door met een kaneelstokje, dat had twee redenen:
Ten eerste om boze geesten op een afstand te houden en ten tweede om het geslacht van de baby aan te geven.

Roerde hij de kandeel door met een kort kaneelstokje dan wist je dat het een meisje was, deed hij dat met een lang kaneelstokje dan was het een jongen.
In het calvinistische Nederland werd namelijk in die dagen niet over seks en aanverwante zaken gesproken.

Al eeuwen oud
Oud Hollandse likeuren vinden allemaal hun oorsprong in de 17, 18 en 19e eeuw. Amsterdam was, zeker in de 17 en 18e eeuw de belangrijkste likeurenstad ter wereld. Veel specerijen werden hier aangevoerd; deze werden ook gebruikt bij de bereiding van oud Hollandse likeuren. Doordat specerijen in die tijd schreeuwend duur waren konden alleen welgestelden deze likeuren dan ook kopen. Nederland kende pas vanaf het begin van de 19e eeuw bietsuiker, zodat voor die tijd gebruik werd gemaakt van riet- en palmsuiker uit de Oost en de West. In die dagen was Nederland Calvinistisch ingesteld en dat wilde zeggen dat alleen met een goede reden alcohol mocht worden gedronken. Alle oud Hollandse likeuren hebben dan ook hun eigen reden waarom ze in die dagen gedronken mochten worden.

Categories:: Van wieg tot graf Geboorte Drank Opmerkelijk

Meer verhalen

Brood met worst

05 december 2014
Erna Bosch

Achterhoekse Americana

02 februari 2016
Serge Epskamp

Tafel dekken en woonkamer wisselen

21 november 2014
Barones van Mariënwaerdt

De streekdrachten van de Noord-Veluwe

18 juni 2015
Rein Lotterman

Een verzetskruis ontvangen

09 juni 2015
Ina Brethouwer

Het vrolijke melkers-spel voor jong en oud

11 juni 2015
Gerda Jansen Verwaijen
Galerij

Werkpaarden vervangen door petroleum

04 januari 2015
Wim Monnich

Diekhook in 't Lech

20 april 2015
Marloes Fleissner

Maaien met de zeis

06 augustus 2014
Jan Reijnen

Haren van de zeis

13 juni 2015
Ina Brethouwer
Galerij

Buurt en buurtgewoonten

11 juli 2014
Willi Wilbrink
Video

Een pinksterpop op ons dak

25 augustus 2014
Ada Kieft

Aanzegger, aanspreker, begrafenisondernemer...

09 februari 2015
Willi Wilbrink-Hensbergen

De Karbonadekoets

27 juni 2014
Jo Berendsen

De kool en de geit

18 augustus 2014
Dini van der Velde
Video

Eibertjesdag Nunspeet

09 oktober 2014
Bert Vlug

Høkbestendige Gebitjens

01 december 2015
Bas Geijs

Sneeuwpudding van Oma Kwak

08 januari 2016
Gerhard Kwak