Typische drankjes rond de geboorte:

Hansje in de kelder
Zodra de vrouw de zwangerschap met haar kleding niet meer kon verbergen moest ze binnen blijven. Als men dan ook in die 18e eeuw een zwangerschap wilde aankondigen deed men dat op een speciale manier.
De aanstaande ouders nodigden hun wederzijdse ouders bij hen thuis uit in de salon en daar kwam dan de Hanzebeker op tafel te staan. Deze werd gevuld met de zogeheten Hansje in den kelder likeur.

Naarmate de beker zich vulde kwam een drijvertje in de vorm van een kinderfiguurtje naar boven.Het gezelschap riep volgens traditie verheugd uit: “Hansje in den kelder”
Daarna werd uit die beker gedronken op een goed verloop van de zwangerschap en bevalling.

Met als bijbehorend liedje
Men drinkt als t te pas komt kaneelwijn, fris en helder.
Geluk aan de echtgenoot met Hansje in den kelder

Naveltje Bloot
Werd aan de kraamvrouw geschonken als een soort van verdoving wanneer de weeën begonnen, dan moest namelijk het naveltje bloot.

Kandeel
In eerste instantie alleen als aansterking voor de kraamvrouw (eieren).
Later ook geschonken aan de kraamvisite volgens 18e eeuwse traditie door de jonge vader.Deze kreeg in de kraamkamer het mutsje op van de bakersvrouw.
Het glaasje kandeel roerde hij dan door met een kaneelstokje, dat had twee redenen:
Ten eerste om boze geesten op een afstand te houden en ten tweede om het geslacht van de baby aan te geven.

Roerde hij de kandeel door met een kort kaneelstokje dan wist je dat het een meisje was, deed hij dat met een lang kaneelstokje dan was het een jongen.
In het calvinistische Nederland werd namelijk in die dagen niet over seks en aanverwante zaken gesproken.

Al eeuwen oud
Oud Hollandse likeuren vinden allemaal hun oorsprong in de 17, 18 en 19e eeuw. Amsterdam was, zeker in de 17 en 18e eeuw de belangrijkste likeurenstad ter wereld. Veel specerijen werden hier aangevoerd; deze werden ook gebruikt bij de bereiding van oud Hollandse likeuren. Doordat specerijen in die tijd schreeuwend duur waren konden alleen welgestelden deze likeuren dan ook kopen. Nederland kende pas vanaf het begin van de 19e eeuw bietsuiker, zodat voor die tijd gebruik werd gemaakt van riet- en palmsuiker uit de Oost en de West. In die dagen was Nederland Calvinistisch ingesteld en dat wilde zeggen dat alleen met een goede reden alcohol mocht worden gedronken. Alle oud Hollandse likeuren hebben dan ook hun eigen reden waarom ze in die dagen gedronken mochten worden.

Categories:: Van wieg tot graf Geboorte Drank Opmerkelijk

Meer verhalen

De ballade van een muzikant

25 november 2015
Andries Zwart

Landgoederen hebben een regiofunctie

01 december 2015
Eimert Fikse

Naveltje bloot en andere geboortelikeuren

30 maart 2015
Willem Heuzinkveld
Video

Kalveropfokclubwedstrijd Bronckhorst

10 juni 2015
KOC Bronckhorst
VideoGalerij

Elke 5 jaar bogenbouw Dodewaard

24 april 2015
Westereng Bogenbouw

Luilakmorgen

19 mei 2015
Nederlands Bakkerijmuseum Hattem
Galerij

De tabaksteelt

29 september 2014
Herman Reijnen
Galerij

Slagwapen en smeermiddel

24 februari 2015
Gerhard Kwak

Ridders van de Slof

10 februari 2015
Anja Scholten

De noodklok

11 juli 2014
Gerrit Klokman

Meisjes uit Hoenderloo

18 juni 2014
An Sambeek

Nieuwjaar winnen

27 mei 2014
Rita van Liere

Van ballon tot baron

01 maart 2016
Edcar Vermeulen

Zure haring op oudjaarsavond

12 mei 2014
Reini Meutstege

Stiefselavond

28 februari 2015
Gerry Klein Overmeen

Het één na oudste beroep ter wereld

09 december 2015
Piet Schuijn

Gebetsgang von Emmerich nach Netterden (GLD)

07 maart 2015
Vereniging Leefbaarheid Netterden

Op vakantie gaan

12 mei 2014
marijke jansen