Typische drankjes rond de geboorte:

Hansje in de kelder
Zodra de vrouw de zwangerschap met haar kleding niet meer kon verbergen moest ze binnen blijven. Als men dan ook in die 18e eeuw een zwangerschap wilde aankondigen deed men dat op een speciale manier.
De aanstaande ouders nodigden hun wederzijdse ouders bij hen thuis uit in de salon en daar kwam dan de Hanzebeker op tafel te staan. Deze werd gevuld met de zogeheten Hansje in den kelder likeur.

Naarmate de beker zich vulde kwam een drijvertje in de vorm van een kinderfiguurtje naar boven.Het gezelschap riep volgens traditie verheugd uit: “Hansje in den kelder”
Daarna werd uit die beker gedronken op een goed verloop van de zwangerschap en bevalling.

Met als bijbehorend liedje
Men drinkt als t te pas komt kaneelwijn, fris en helder.
Geluk aan de echtgenoot met Hansje in den kelder

Naveltje Bloot
Werd aan de kraamvrouw geschonken als een soort van verdoving wanneer de weeën begonnen, dan moest namelijk het naveltje bloot.

Kandeel
In eerste instantie alleen als aansterking voor de kraamvrouw (eieren).
Later ook geschonken aan de kraamvisite volgens 18e eeuwse traditie door de jonge vader.Deze kreeg in de kraamkamer het mutsje op van de bakersvrouw.
Het glaasje kandeel roerde hij dan door met een kaneelstokje, dat had twee redenen:
Ten eerste om boze geesten op een afstand te houden en ten tweede om het geslacht van de baby aan te geven.

Roerde hij de kandeel door met een kort kaneelstokje dan wist je dat het een meisje was, deed hij dat met een lang kaneelstokje dan was het een jongen.
In het calvinistische Nederland werd namelijk in die dagen niet over seks en aanverwante zaken gesproken.

Al eeuwen oud
Oud Hollandse likeuren vinden allemaal hun oorsprong in de 17, 18 en 19e eeuw. Amsterdam was, zeker in de 17 en 18e eeuw de belangrijkste likeurenstad ter wereld. Veel specerijen werden hier aangevoerd; deze werden ook gebruikt bij de bereiding van oud Hollandse likeuren. Doordat specerijen in die tijd schreeuwend duur waren konden alleen welgestelden deze likeuren dan ook kopen. Nederland kende pas vanaf het begin van de 19e eeuw bietsuiker, zodat voor die tijd gebruik werd gemaakt van riet- en palmsuiker uit de Oost en de West. In die dagen was Nederland Calvinistisch ingesteld en dat wilde zeggen dat alleen met een goede reden alcohol mocht worden gedronken. Alle oud Hollandse likeuren hebben dan ook hun eigen reden waarom ze in die dagen gedronken mochten worden.

Categories:: Van wieg tot graf Geboorte Drank Opmerkelijk

Meer verhalen

Kaarsjes op Eerste Kerstdag

21 november 2014
Marianne Charbon

Op zaoterdag in de teil

24 september 2014
An Bloemberg

Elke viool de naam van een vrouw

23 februari 2015
Kees Wijnhoud

Bloesemtocht Geldermalsen

13 oktober 2014
Marja Kemperman
Video

Doesburg Binnenste Buiten

01 juli 2014
Jaap Geurtsen

Grenstreffen

22 juli 2014
Herman Roerdink

'nDrom

02 september 2015
Hans Mellendijk

Hattem viert Sint Maarten op 10 november

17 februari 2015
Gerrit Kouwenhoven
Audio

Het hijgende paard in de holle weg

14 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

Een broodje tin

01 februari 2016
Martijn van Zon

Een WimKokje doen

30 juni 2014
Saskia van Heijster

De vrek van de Plaggeweg

11 mei 2014
Mijngelderland

Alles voor de jeugd!

18 juni 2014
Joan van Buren
Video

Jan van Riemsdijk; liedjeszanger en dichter

02 november 2015
Ton van de Vosse
VideoGalerij

Blijde incomste

19 augustus 2014
Joris Leijten
Video

Hangop

03 juli 2015
De boerinnen van Varik

Het laatste stukje kerkenpad in Puiflijk

05 januari 2016
Jan Reijnen
Video

Verlichtingsdagen

10 december 2015
Alfred Sprong
Video

De Zeebeer

26 mei 2015
Bakker Rien