Typische drankjes rond de geboorte:

Hansje in de kelder
Zodra de vrouw de zwangerschap met haar kleding niet meer kon verbergen moest ze binnen blijven. Als men dan ook in die 18e eeuw een zwangerschap wilde aankondigen deed men dat op een speciale manier.
De aanstaande ouders nodigden hun wederzijdse ouders bij hen thuis uit in de salon en daar kwam dan de Hanzebeker op tafel te staan. Deze werd gevuld met de zogeheten Hansje in den kelder likeur.

Naarmate de beker zich vulde kwam een drijvertje in de vorm van een kinderfiguurtje naar boven.Het gezelschap riep volgens traditie verheugd uit: “Hansje in den kelder”
Daarna werd uit die beker gedronken op een goed verloop van de zwangerschap en bevalling.

Met als bijbehorend liedje
Men drinkt als t te pas komt kaneelwijn, fris en helder.
Geluk aan de echtgenoot met Hansje in den kelder

Naveltje Bloot
Werd aan de kraamvrouw geschonken als een soort van verdoving wanneer de weeën begonnen, dan moest namelijk het naveltje bloot.

Kandeel
In eerste instantie alleen als aansterking voor de kraamvrouw (eieren).
Later ook geschonken aan de kraamvisite volgens 18e eeuwse traditie door de jonge vader.Deze kreeg in de kraamkamer het mutsje op van de bakersvrouw.
Het glaasje kandeel roerde hij dan door met een kaneelstokje, dat had twee redenen:
Ten eerste om boze geesten op een afstand te houden en ten tweede om het geslacht van de baby aan te geven.

Roerde hij de kandeel door met een kort kaneelstokje dan wist je dat het een meisje was, deed hij dat met een lang kaneelstokje dan was het een jongen.
In het calvinistische Nederland werd namelijk in die dagen niet over seks en aanverwante zaken gesproken.

Al eeuwen oud
Oud Hollandse likeuren vinden allemaal hun oorsprong in de 17, 18 en 19e eeuw. Amsterdam was, zeker in de 17 en 18e eeuw de belangrijkste likeurenstad ter wereld. Veel specerijen werden hier aangevoerd; deze werden ook gebruikt bij de bereiding van oud Hollandse likeuren. Doordat specerijen in die tijd schreeuwend duur waren konden alleen welgestelden deze likeuren dan ook kopen. Nederland kende pas vanaf het begin van de 19e eeuw bietsuiker, zodat voor die tijd gebruik werd gemaakt van riet- en palmsuiker uit de Oost en de West. In die dagen was Nederland Calvinistisch ingesteld en dat wilde zeggen dat alleen met een goede reden alcohol mocht worden gedronken. Alle oud Hollandse likeuren hebben dan ook hun eigen reden waarom ze in die dagen gedronken mochten worden.

Categories:: Van wieg tot graf Geboorte Drank Opmerkelijk

Meer verhalen

Gooien met bier, water en zand

01 december 2015
Ine Pennink
Video

Karnemelksesaus

18 juni 2014
E. Takke

December-herinneringen aan een banketbakkerij

05 november 2015
Jan Kreijenbroek
VideoGalerij

Vette bek halen

13 mei 2014
liesbeth mulder

Luilakmorgen

19 mei 2015
Nederlands Bakkerijmuseum Hattem

Een bijzondere kerkdienst

28 juli 2014
A. Heetebrij

De flatsen opruumn veur de voetbal

17 oktober 2015
Gerbert Abbink
Galerij

Ringsteken (rijden) in Loil

21 november 2014
Ap Dieker
Video

Tielsche Kermiskoek

11 mei 2014
Magda van Ooijen
Video

Slepen van boeren gerij op oudejaarsavond

03 december 2015
Adri Nitrauw

Alles in de pan met allebak

29 december 2015
Angela Bakker

Aanzegger, aanspreker, begrafenisondernemer...

09 februari 2015
Willi Wilbrink-Hensbergen
VideoGalerij

Pottenbakken

11 november 2014
Hetty de Jongh
Galerij

Shetlandmendag Voorst

22 juli 2014
Rein Hazelaar

Scheprecht van een molenaar

04 juli 2014
Sylvia van Hunnik

Touwtje springen met een net afgetrokken shirt

18 november 2015
Gavin van der Star

Flipje hielp kinderen de winter door

29 juli 2014
Alexandra van Steen

Doesburgs Volkslied

17 juli 2015
Hans Terberg

Oude kleren aan naar een optreden van Normaal

20 februari 2015
André Oostindiën