Typische drankjes rond de geboorte:

Hansje in de kelder
Zodra de vrouw de zwangerschap met haar kleding niet meer kon verbergen moest ze binnen blijven. Als men dan ook in die 18e eeuw een zwangerschap wilde aankondigen deed men dat op een speciale manier.
De aanstaande ouders nodigden hun wederzijdse ouders bij hen thuis uit in de salon en daar kwam dan de Hanzebeker op tafel te staan. Deze werd gevuld met de zogeheten Hansje in den kelder likeur.

Naarmate de beker zich vulde kwam een drijvertje in de vorm van een kinderfiguurtje naar boven.Het gezelschap riep volgens traditie verheugd uit: “Hansje in den kelder”
Daarna werd uit die beker gedronken op een goed verloop van de zwangerschap en bevalling.

Met als bijbehorend liedje
Men drinkt als t te pas komt kaneelwijn, fris en helder.
Geluk aan de echtgenoot met Hansje in den kelder

Naveltje Bloot
Werd aan de kraamvrouw geschonken als een soort van verdoving wanneer de weeën begonnen, dan moest namelijk het naveltje bloot.

Kandeel
In eerste instantie alleen als aansterking voor de kraamvrouw (eieren).
Later ook geschonken aan de kraamvisite volgens 18e eeuwse traditie door de jonge vader.Deze kreeg in de kraamkamer het mutsje op van de bakersvrouw.
Het glaasje kandeel roerde hij dan door met een kaneelstokje, dat had twee redenen:
Ten eerste om boze geesten op een afstand te houden en ten tweede om het geslacht van de baby aan te geven.

Roerde hij de kandeel door met een kort kaneelstokje dan wist je dat het een meisje was, deed hij dat met een lang kaneelstokje dan was het een jongen.
In het calvinistische Nederland werd namelijk in die dagen niet over seks en aanverwante zaken gesproken.

Al eeuwen oud
Oud Hollandse likeuren vinden allemaal hun oorsprong in de 17, 18 en 19e eeuw. Amsterdam was, zeker in de 17 en 18e eeuw de belangrijkste likeurenstad ter wereld. Veel specerijen werden hier aangevoerd; deze werden ook gebruikt bij de bereiding van oud Hollandse likeuren. Doordat specerijen in die tijd schreeuwend duur waren konden alleen welgestelden deze likeuren dan ook kopen. Nederland kende pas vanaf het begin van de 19e eeuw bietsuiker, zodat voor die tijd gebruik werd gemaakt van riet- en palmsuiker uit de Oost en de West. In die dagen was Nederland Calvinistisch ingesteld en dat wilde zeggen dat alleen met een goede reden alcohol mocht worden gedronken. Alle oud Hollandse likeuren hebben dan ook hun eigen reden waarom ze in die dagen gedronken mochten worden.

Categories:: Van wieg tot graf Geboorte Drank Opmerkelijk

Meer verhalen

Bikkelspel

18 augustus 2015
Gerhard Kwak

Kruudmoes

02 juni 2014
Gerry

Streekroman brengt tradities in beeld

22 maart 2016
Gerda Geven en Marjon Hoeks
Galerij

Steven was schaapherder

06 juli 2014
Maarten Matser

Een  Botter vol verhalen….

26 januari 2016
Rob Spierenburg

Liefde via het schrobgat

04 december 2015
Gerrit Kistemaker
Video

Heggenvlechten, de natuurlijke veekering

29 februari 2016
Hans van Berlo
Video

Bakerpraatjes, vroeger en nu

20 april 2015
Silvia de Haan
Video

”De Aalzangers” brengen verleden tot leven!

18 januari 2016
Sam Schaftenaar
VideoGalerij

Kersen op brandewijn

08 augustus 2014
Mevrouw van Beuzingen
Galerij

Goudsmeden

24 februari 2015
Carla Dubbink

Gooien met bier, water en zand

01 december 2015
Ine Pennink

Westerbouwing

03 februari 2015
Mevrouw Eutjes

Eiertikken met de fietsclub

13 juli 2015
Gerhard Kwak

Gebetsgang von Emmerich nach Netterden (GLD)

07 maart 2015
Vereniging Leefbaarheid Netterden

Griesmeelpudding met stevenssaus

20 mei 2015
Paul Hoftijzer
Video

Gezond door kruiden?

13 mei 2015
Elvira van Tinteren

De Klokkenmaker

30 oktober 2015
Piet van Apeldoorn

Smaltappel bakken in reuzel

06 maart 2015
Gerhard Kwak