Keltische horoscoopbomen in Zevenaar. Los van welke religie dan ook, hang ik de gedachte aan dat er kosmische krachten zijn die ons leven en onze omgeving beïnvloeden. Binnen dat denken past het kweken van de Keltische horoscoopbomen uitstekend.Kwekerij De Kleine Boom is een onconventionele, kleine kwekerij in het buitengebied van Zevenaar. Naast inheemse bomen kweken we Keltische horoscoopbomen. Keltische boomhoroscoop gaat niet over schorpioen of steenbok, maar over kastanje en spar. Al ver voor onze jaartelling leefden de Kelten in grote delen van Europa. De natuur speelde een ferme rol in hun leven; ze aanbaden bomen en dichtten hun belangrijke krachten toe.

Kalenderjaar

Een bijzonder onderdeel van het mystieke leven was de boomhoroscoop, gebaseerd op 21 verschillende bomen. Hun kalenderjaar deelden de Kelten in 39 periodes in. Aan elke periode was een boom gekoppeld. Van de 21 horoscoopbomen “regeerden” 17 verschillende bomen tweemaal per jaar (voor- en najaar) en één boom, de populier driemaal. De 4 overgebleven bomen: Berk, Eik, Beuk en Olijfboom dienden een speciaal doel. Zij werden Heilige Bomen genoemd en vormden de overgangen tussen de verschillende seizoenen. Deze bomen “regeerden” slechts 1 dag.

De Kelten geloofden dat de kenmerken van de horoscoopbomen terug te vinden waren in de mensen en ze vertaalden die in menselijke karaktereigenschappen. Als voorbeeld de appelboom. De appelboom staat voor de liefde, is een gévende boom met een mooi uiterlijk. Daarnaast speelt zij als leverancier van bloesem, vruchten en hout een belangrijke rol. De mens die in het teken van de appelboom is geboren, staat voor de gévende mens, lief, beminnelijk en tolerant. Een andere tot de verbeelding sprekende boom is de eik, de moedige. Robuust, levenskrachtig en dominant. In de Keltische boomhoroscoop wordt de eikenmens omschreven als trouw, a-romantisch en onafhankelijk.

Boom cadeau

Natuurlijk geeft de boomhoroscoop geen sluitend beeld van iemands karakter en hoef je er geen waarde aan te hechten. Toch spreken bomen al sinds mensenheugenis tot de verbeelding. Zo gaf men elkaar in vroeger jaren bij belangrijke gebeurtenissen als geboorte, huwelijk of overlijden van een dierbare een boom cadeau. Misschien een idee om deze in onmin geraakte traditie in ere te herstellen. Is het niet leuk om bij een aanstaand huwelijk eens te filosoferen over het toekomstige levenspad van de buigzame populier en de wat flirterige appel of te kijken hoe het de wat in zichzelf gekeerde haagbeuk en de sterke eik zal vergaan?

Categories:: Van wieg tot graf Zevenaar

Meer verhalen

Video

Foekepot

07 mei 2014
Marleen Klunder

Alles in de pan met allebak

29 december 2015
Angela Bakker
Video

Bonenstaaktoernooi Eerbeek

22 juni 2015
Bonenstaaktoernooi Eerbeek VOG
Galerij

Nägelholt

19 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Carbidschieten

11 mei 2014
Jette
Video

200 eieren met Pasen

18 juni 2014
Nijenhuis
Galerij

Kidskoningin Zutphen

16 september 2014
Ciska Lagendijk

Boerenkool met gort

03 februari 2015
Mevrouw van der Hoek

Schooiersvrowke

12 mei 2014
Marijke Jansen
Video

Een bruidskoe van mijn oudste zus

23 juni 2014
Anton Koster
Video

De legende van het Solse Gat

26 augustus 2014
Corry
Video

Kralenbreien

23 mei 2014
Bertha
Video

Crossen met kevers in Laren

11 januari 2016
Ton Hissink
Video

De Nijmeegse Kermis

26 juni 2014
Joop Noordzij

Bijen houden is een boeiende hobby

25 juni 2015
Wilfred Muis

Netjes lopen in de avondvierdaagse

09 juli 2015
Wilma Wilbrink

Eiertikken met de fietsclub

13 juli 2015
Gerhard Kwak
Video

De huisslachting

09 september 2014
Eibert Kuiper

Nog één keer Oerend Hard

29 april 2015
Jan Colijn