Keltische horoscoopbomen in Zevenaar. Los van welke religie dan ook, hang ik de gedachte aan dat er kosmische krachten zijn die ons leven en onze omgeving beïnvloeden. Binnen dat denken past het kweken van de Keltische horoscoopbomen uitstekend.Kwekerij De Kleine Boom is een onconventionele, kleine kwekerij in het buitengebied van Zevenaar. Naast inheemse bomen kweken we Keltische horoscoopbomen. Keltische boomhoroscoop gaat niet over schorpioen of steenbok, maar over kastanje en spar. Al ver voor onze jaartelling leefden de Kelten in grote delen van Europa. De natuur speelde een ferme rol in hun leven; ze aanbaden bomen en dichtten hun belangrijke krachten toe.

Kalenderjaar

Een bijzonder onderdeel van het mystieke leven was de boomhoroscoop, gebaseerd op 21 verschillende bomen. Hun kalenderjaar deelden de Kelten in 39 periodes in. Aan elke periode was een boom gekoppeld. Van de 21 horoscoopbomen “regeerden” 17 verschillende bomen tweemaal per jaar (voor- en najaar) en één boom, de populier driemaal. De 4 overgebleven bomen: Berk, Eik, Beuk en Olijfboom dienden een speciaal doel. Zij werden Heilige Bomen genoemd en vormden de overgangen tussen de verschillende seizoenen. Deze bomen “regeerden” slechts 1 dag.

De Kelten geloofden dat de kenmerken van de horoscoopbomen terug te vinden waren in de mensen en ze vertaalden die in menselijke karaktereigenschappen. Als voorbeeld de appelboom. De appelboom staat voor de liefde, is een gévende boom met een mooi uiterlijk. Daarnaast speelt zij als leverancier van bloesem, vruchten en hout een belangrijke rol. De mens die in het teken van de appelboom is geboren, staat voor de gévende mens, lief, beminnelijk en tolerant. Een andere tot de verbeelding sprekende boom is de eik, de moedige. Robuust, levenskrachtig en dominant. In de Keltische boomhoroscoop wordt de eikenmens omschreven als trouw, a-romantisch en onafhankelijk.

Boom cadeau

Natuurlijk geeft de boomhoroscoop geen sluitend beeld van iemands karakter en hoef je er geen waarde aan te hechten. Toch spreken bomen al sinds mensenheugenis tot de verbeelding. Zo gaf men elkaar in vroeger jaren bij belangrijke gebeurtenissen als geboorte, huwelijk of overlijden van een dierbare een boom cadeau. Misschien een idee om deze in onmin geraakte traditie in ere te herstellen. Is het niet leuk om bij een aanstaand huwelijk eens te filosoferen over het toekomstige levenspad van de buigzame populier en de wat flirterige appel of te kijken hoe het de wat in zichzelf gekeerde haagbeuk en de sterke eik zal vergaan?

Categories:: Van wieg tot graf Zevenaar

Meer verhalen

Video

Pakjesavond met brokken chocolade

14 mei 2014
Marian v't Hullenaar-Seegers

Luiertaart

17 augustus 2015
Thea Slats
VideoGalerij

Heideweek gemeente Ede

20 november 2014
Bestuur Stichting Heideweek

De streekdrachten van de Noord-Veluwe

18 juni 2015
Rein Lotterman
AudioVideo

Oud en Nieuw in de buurt

11 juli 2014
Willi Wilbrink
VideoGalerij

Krentenwegge als kraamcadeau

08 mei 2014
Gerda Bijzet
VideoAudio

Carnavalsstunt

07 februari 2015
De Oude Gierpont

Deurdonderen op verkaasie noar Oostenriek

23 november 2015
J. Akkerman

Kaarsjes op Eerste Kerstdag

21 november 2014
Marianne Charbon
Video

Doesburg Binnenste Buiten

01 juli 2014
Jaap Geurtsen
Video

Slepen van boeren gerij op oudejaarsavond

03 december 2015
Adri Nitrauw

Banketstaaf: een exclusieve lekkernij

30 november 2015
Paul Hoftijzer
Video

Krentjebrij/watergruwel

18 juni 2014
Mw. Verwey

Felicitatie van zeep!

09 mei 2014
Marjan van Kleef
Video

De Woeste Hoeve

21 augustus 2014
Peter Otterloo
Galerij

Voedsel bereiden, door 5 generaties

10 juni 2014
Marijke Jansen-Limbeek

Pinksterpoppen in Buren

09 juni 2015
Mia van Os

Riest met krent'n, botterjus en eier

08 april 2015
Van Beek- Van Brummen