Ongel is de ouderwetse naam voor gesmolten rundvet. Het was de voorganger van een blok frituurvet dat we tegenwoordig nog wel gebruiken. Het verse vet dat na het slachten van een rund overbleef, werd eerst rauw, net als het varkensvet, fijngehakt en onder toevoeging van behoorlijk wat zout, uitgebakken en daarna gezeefd waarna men het liet afkoelen. De kaantjes gingen vervolgens warm op het brood met wat zout. De dikke plak die door het afkoelen op de bodem van de pan ontstond, werd even warm gemaakt zodat hij gemakkelijk uit de pan geklopt kon worden.

De ongel werd bewaard op een kruishout (twee kruislings vastgemaakte planken) die in de wieme hingen. Na het slachten van een rund waren er vaak wel vier stevig gevulde kruishouten. Zo was er de hele winter door vet voor de stamppot of om in te bakken. Niet zelden kwam het voor dat het vet bovenin de warme wieme op het laatst heel sterk ging smaken en ruiken. Niet echt lekker, maar weggooien was er niet bij.

Categories:: Eten en drinken Gelderland

Meer verhalen

Galerij

Honing- en Bijenmarkt Eerbeek

09 juli 2014
Ton Fleur

Haren van de zeis

13 juni 2015
Ina Brethouwer
Video

Een beestachtige moord

29 mei 2015
Eric Borrias

Voor-/achterdeur

11 juli 2014
Willi Wilbrink
VideoGalerij

Vette bek halen

13 mei 2014
liesbeth mulder
Galerij

Høkerskeet in Zevenaar

19 mei 2015
Max Hetterscheid
AudioGalerij

De Funkenmarieke van de Braoiers Lauwe

08 februari 2015
Dorien van Kerkhof
Galerij

Een nat pak op de pont

12 augustus 2014
Jan Reijnen
Video

De dikke boom

21 april 2015
Eric Borrias
Video

Kersenpittenspuwen

02 juli 2014
Erik van der Pol
Video

Overvliegende scouts

06 mei 2015
Jeroen Brummelman

Flipje hielp kinderen de winter door

29 juli 2014
Alexandra van Steen

Huiskamer Filmfestival Hattem

24 februari 2015
Henderikus Cazemier
Galerij

Kidskoningin Zutphen

16 september 2014
Ciska Lagendijk
Galerij

Goudsmeden

24 februari 2015
Carla Dubbink
Video

Het fruitcorso, geen sinecure

08 september 2014
dhr.Groeneyk
Audio

Tuutlied

28 mei 2014
Wim Monnich

Mispelkoekjes als basis voor Bommelaar Mispelbier

11 december 2015
Sil Stranders-Geluk

Pakjes rondbrengen met paard en wagen

02 februari 2015
Mevr. van der Zeeland