Ongel is de ouderwetse naam voor gesmolten rundvet. Het was de voorganger van een blok frituurvet dat we tegenwoordig nog wel gebruiken. Het verse vet dat na het slachten van een rund overbleef, werd eerst rauw, net als het varkensvet, fijngehakt en onder toevoeging van behoorlijk wat zout, uitgebakken en daarna gezeefd waarna men het liet afkoelen. De kaantjes gingen vervolgens warm op het brood met wat zout. De dikke plak die door het afkoelen op de bodem van de pan ontstond, werd even warm gemaakt zodat hij gemakkelijk uit de pan geklopt kon worden.

De ongel werd bewaard op een kruishout (twee kruislings vastgemaakte planken) die in de wieme hingen. Na het slachten van een rund waren er vaak wel vier stevig gevulde kruishouten. Zo was er de hele winter door vet voor de stamppot of om in te bakken. Niet zelden kwam het voor dat het vet bovenin de warme wieme op het laatst heel sterk ging smaken en ruiken. Niet echt lekker, maar weggooien was er niet bij.

Tag / Lijst: Eten en drinken, Gelderland

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

Nieuwjaarsduik, een sociale, frisse traditie

03 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf

Gilden stemmen: wel of niet koningschieten?

25 april 2015
Jan Wannet, gilden Huissen

Erebogen met Koninginnedag

06 januari 2015
Mieke de Borst-van Herwijnen
Galerij

Bijzondere uitvaart met loopkoets

18 augustus 2014
Addy Borgstein en Jolanda Verkuijl-Borgstein
Video

Processies

01 juni 2014
G.H. van Hunen

Steltlopen in Didam

16 april 2015
Karin van der Velden

Achterhoek Spektakeltoer

29 augustus 2015
Ina Brethouwer
GalerijAudioVideo

Reurei

07 maart 2015
Dini Schepers

Maartekeur

09 augustus 2015
Jef de Jager

De modelbotter in de huiskamer

26 oktober 2015
Lex Terpstra
Video

Het fruitcorso, geen sinecure

08 september 2014
dhr.Groeneyk
Video

Vroeg Carnaval in Nöttedarp

20 januari 2016
Clemens Elshoff

De sprookjeswereld van de krozenboom

25 augustus 2015
Paul Hoftijzer

Het maken van een “halster”

27 oktober 2015
Stichting Boerengoed Achterhoek

De steen van Deil

10 maart 2015
Harry van Ewijk

Felicitatie van zeep!

09 mei 2014
Marjan van Kleef