Uit de nalatenschap van zijn vader, slager Kwak uit Winterswijk, ontving uw schrijver destijds een worsthoorntje. Het kleine metalen trechtertje was vroeger niet weg te denken uit de dagelijkse werkzaamheden van een slager of huisslachter. Het werd namelijk gebruikt tijdens het maken van de worsten bij de huisslachtingen en in de slagerij.

Op het hoorntje werd een varkensdarm gestroopt. Vervolgens werd met de duim het gemalen en gekruide worstdeeg in de darm geduwd. Dat was een secuur werkje want het was zaak om zo min mogelijk lucht mee te stoppen. Door luchtbellen kreeg de worst tijdens het drogen namelijk een ongelijkmatige vorm waardoor het droogproces niet gelijkmatig verliep en bederf kon toeslaan.

Tegenwoordig wordt het hoorntje bijna niet meer gebruikt. Alleen op de verschillende slachtvisites in Oost-Gelderland. Bijvoorbeeld bij museum Smedekinck in Zelhem wordt het nog volop gebruikt door de boerinnen die daar boeren worsten maken.

Tag / Lijst: Eten en drinken, Gelderland

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

Video

Mei-avond

28 april 2015
Mieke Veken
VideoGalerij

Pottenbakken

11 november 2014
Hetty de Jongh
Galerij

Voedsel bereiden, door 5 generaties

10 juni 2014
Marijke Jansen-Limbeek
GalerijAudio

Halfvastenoptocht in Angerlo

06 maart 2015
Danny Berntssen
Video

Nijmeegse Vierdaagse

09 mei 2014
Marc Wingens
Video

Midwinterhoornblazen

12 mei 2014
Bert Bloemert
Galerij

Wolcorso Lievelde

03 maart 2015
Lisette Hissink
Galerij

'N Duvels drankje

11 juli 2015
Paul Hoftijzer

Eerste noaber, tweede noaber, derde noaber

17 november 2014
Chrisje Mogendorff-Ooïnk

Achterhoek Spektakeltoer

29 augustus 2015
Ina Brethouwer

Het maken van een “halster”

27 oktober 2015
Stichting Boerengoed Achterhoek

De natering moet een feestje zijn

23 oktober 2015
Werner Willemsen
Galerij

Palmpasen

07 februari 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Doopjurk van bruidsjurk

05 februari 2015
Mevrouw J.J.Wijnhoud