Eén van de markante bijzonderheden rondom een Achterhoekse (boeren)bruiloft was het aanbieden van de bruidskoe. De koe werd beschikbaar gesteld door de vader van de bruid. Dat gebeurde in de regio nog regelmatig tot ongeveer de jaren zestig. Vanuit het ouderlijk huis kreeg de dochter een koe mee voor de boerderij waar zij introk. Samen met de uitzet van linnengoed vormde deze koe de bruidsschat. De historie leert dat deze koe dan later een aparte plaats in de stal innam en dat het echtpaar erg aan het beest gehecht was. Een beest met symboliek onder de beesten zogezegd. Want een Achterhoekse boer en boerin hebben ‘t  in de streektaal  altijd over “de beeste” als het over de koeien gaat.

De bruidskoe werd doorgaans mooi versierd aangeboden, met roosjes van wit dun papier of met een krans van bloemen over de hoorns. De naobers van de bruid zorgden voor het vervoer van de bruidskoe over de weg. Op de route werd onderweg een touw gespannen want daar moest gestopt worden. Het betekende dat er een borrel gedronken moest worden. Begin september 2015 werd dit oude gebruik nieuw leven ingeblazen bij  boerderij Peeleman in de buurtschap Corle bij Winterswijk.

Bruidskoe voor Liesbeth en Marcel in Corle

Op 18 september 2015 stapten Liesbeth te Peele en Marcel Prinsen in het huwelijksbootje. Ter ere van hun huwelijk kreeg het bruidspaar op 8 september een bruidskoe aangeboden, als  onderdeel van de festiviteiten. Traditioneel waren en zijn bij zulke gebeurtenissen de naobers (de buren) nauw betrokken en dat gebeurde hier in Corle nu ook. Van tevoren waren allen gewaarschuwd: “Bij Peeleman wordt een bruidskoe aangevoerd, probeer erbij te zijn!”  Een goede delegatie was present en het was zoals te begrijpen valt  een uiterst plezierige bezigheid, want het nuttige werd met het aangename verenigd. De “naoste naobers” gingen mee om de koe op te halen. De andere naobers verzamelden zich op het erf om het transport op te wachten. Met een versierd touw werd een “blokkade” gevormd want de buurt wilde natuurlijk wel even keuren.

Toen de koe arriveerde werden Liesbeth en Marcel (die tot dan van niets wisten) erbij gehaald. Het was een volkomen verrassing voor het aanstaande bruidspaar. Naober Henk verduidelijkte: “D’r is hier een stop hè ….en dan we’j wal wat dat betekent!” Het jonge stel begreep de hint inderdaad.  Er kwamen flessen en glaasjes te voorschijn. De buurt werd zeer  tevreden gesteld, er werd op dit heuglijke feit een lekker glaasje gedronken. De koe kon de weg naar stal vervolgen, waar ze zich meteen tegoed deed aan het voer dat reeds wachtte. De koe, van het ras Flekvieh en met de naam “Tweeling 281”, moet in februari 2016 afkalven. Het is te hopen en ook de wens dat Liesbeth en Marcel nog lang plezier van deze bruidskoe zullen hebben. ’t Blijft een koe met een verhaal.

Video
Categories:: Van wieg tot graf Trouwen Drank Boerengebruik Winterswijk Corle Keuze van de redactie

Meer verhalen

høken van de eind 70er jaren tut noe

09 december 2015
Elmi Schut
Video

Doesburg Binnenste Buiten

01 juli 2014
Jaap Geurtsen

Oranje Tompouce

16 juni 2014
bezoeker grand defilé

De melkbus

22 juli 2014
jan Reijnen

De Nijkerkse Zonnedagen

26 maart 2015
Museum Nijkerk

De weerwolf van Millingen

23 mei 2014
Rob Haverkamp
Video

Tour Culinair de Liemers

02 juli 2014
Erna Kruitwagen-Hajenius

Arnhemse of beter Drielse aardappelkoek

05 februari 2016
Paul Hoftijzer

Eieren rollen

28 oktober 2014
Stien Meuleman

Slachten in de oorlog

18 juni 2014
G.H. de Bruin-Hartgers
Video

Doesburgse mosterdsoep

20 november 2014
Albert

Oma's 'moes' op Nieuwjaarsdag

27 juni 2014
Johan en Francis Tiemens

Bloesemtocht Geldermalsen

13 oktober 2014
Marja Kemperman

Het maken van een “halster”

27 oktober 2015
Stichting Boerengoed Achterhoek
Galerij

Zwoerdrolletjes

08 februari 2015
Gerhard Kwak

Communicatie via briefjes

09 mei 2014
R.J.Vreekamp
Audio

De vloek van de kolk

22 september 2014
Ger Hofstee

Het recept van pannenkoek met worst

07 december 2014
Stien Meuleman

Salueer niet meer, of toch nog ?

08 maart 2016
Ed van Seters

Eten op nieuwjaarsdag

25 september 2014
Mevr. Beijnen