In de omgeving van de Betuwe wordt er veel fruit geteeld. Daar kun je ontzettend veel lekkere dingen mee maken. Ik weet nog dat mijn moeder vroeger altijd kersen op brandewijn maakte of boerenmeisjes, abrikozen op brandewijn. Ik was toen een jaar of 16 en kreeg een glaasje net als de andere vrouwen. Het werd vroeger altijd bewaard tot de Kerstdagen maar tegenwoordig zie je het ook vaak op visites. Het is een echte damesborrel!

Meestal werden vroeger de meikersen gebruikt, die zijn lekker zacht wat er voor zorgt dat de brandewijn er goed in kan trekken. Tegenwoordig zijn de kersen harder en blancheer ik ze eerst een minuut in kokend water. Dan zijn ze zachter en heb je hetzelfde effect.

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

VideoGalerij
Tag / Lijst: Eten en drinken, Ommeren, Drank

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

AudioVideo

Oud en Nieuw in de buurt

11 juli 2014
Willi Wilbrink

De natering moet een feestje zijn

23 oktober 2015
Werner Willemsen
Galerij

Doopjurk van bruidsjurk

05 februari 2015
Mevrouw J.J.Wijnhoud

Driekoningen, ik kan het lied nog zo zingen

06 januari 2015
Marian v't Hullenaar-Seegers
GalerijAudio

Halfvastenoptocht in Angerlo

06 maart 2015
Danny Berntssen

Op zijn zondags

03 juni 2015
Korevaar
VideoGalerij

Koningschieten

29 september 2014
Marjon Sloetjes
Galerij

De Grolse wanten

12 mei 2014
T.ten Dolle ten Pas
Video

Klootschieten

25 augustus 2014
Jacques van Hooijdonk

Het Ruitergat

11 maart 2015
Bernadette Dijkkamp
Video

Schuttersfeest Didam

09 mei 2014
Maria Wigman OVD didam
Video

De Boerenbruiloft

11 december 2014
Doortje Voortman
GalerijVideo

Roggebroodweging Muldersfluite

30 december 2014
Harry Somsen

Eper Bijenmarkt

15 december 2015
M. de Voogd

Kruudmoes

02 juni 2014
Gerry