In de omgeving van de Betuwe wordt er veel fruit geteeld. Daar kun je ontzettend veel lekkere dingen mee maken. Ik weet nog dat mijn moeder vroeger altijd kersen op brandewijn maakte of boerenmeisjes, abrikozen op brandewijn. Ik was toen een jaar of 16 en kreeg een glaasje net als de andere vrouwen. Het werd vroeger altijd bewaard tot de Kerstdagen maar tegenwoordig zie je het ook vaak op visites. Het is een echte damesborrel!

Meestal werden vroeger de meikersen gebruikt, die zijn lekker zacht wat er voor zorgt dat de brandewijn er goed in kan trekken. Tegenwoordig zijn de kersen harder en blancheer ik ze eerst een minuut in kokend water. Dan zijn ze zachter en heb je hetzelfde effect.

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

VideoGalerij
Categories:: Eten en drinken Ommeren Drank

Meer verhalen

Dobbelen om sinterklaaslekkernijen

25 november 2014
Nederlands Bakkerijmuseum

Bloemencorso Rekken

06 juli 2015
J. Roessink
Video

Nijmeegse Vierdaagse

09 mei 2014
Marc Wingens
Galerij

Een nat pak op de pont

12 augustus 2014
Jan Reijnen
Video

De Boelekearl

11 augustus 2014
G. Raterink-Gussinklo

Grote schoonmaak

08 maart 2015
Gerry
Galerij

Tik takken

05 juli 2015
Dick Jagtenberg
Video

Het Geldersch Volkslied

03 november 2014
h.b.barmentloo

Sociëteit de Vriendschap

04 juli 2015
Ed de Haas

Jaarmarkt Oldebroek

19 augustus 2014
Ep Boeve
Video

Scharrelavonden in Hattem en Elburg

05 december 2015
Dirk Jan Septer en Piet Schuijn
Audio

De koolhazen

20 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

Haantje Pik; Veluwse Palmpaashaasjes

24 maart 2016
Paul Hoftijzer

Radiozendmarkt

28 mei 2014
marijke buter

Dansen in Sonsbeek

05 februari 2015
mevrouw G.Vach

Pinksterfeest in Gorssel?

16 oktober 2015
Marten Brascamp

Kruudmoes

02 juni 2014
Gerry
Video

De huisslachting

09 september 2014
Eibert Kuiper