Beschikbaar in de lente: het ei

Een Paasei is een versierd of chocolade ei dat van oudsher met Pasen wordt verstopt.

Eieren waren vroeger een van de weinige (verse) voedingsmiddelen die in de lente beschikbaar waren.  Vanuit de Germaanse traditie werden eieren, als symbool van vruchtbaarheid, in akkers begraven zodat deze akkers vruchtbaar zouden worden .  Pasen is het feest van het nieuwe leven. Het ei en het kuikentje zijn daar de symbolen van.

Er is ook een christelijke traditie: bij de invoering van de vasten verbood de kerk om eieren te eten tussen Aswoensdag (de woensdag na carnaval) en Pasen. Deze eieren werden dan pas met Pasen opgegeten, waarbij de oudste eieren gebruikt werden om te versieren.

Chocolade eieren in diverse kleuren, smaken en uitvoeringen

Chocolaterie Hulshof uit Eibergen maakt al vele jaren paaseitjes en eieren in diverse kleuren, smaken en uitvoeringen.  Alle producten worden op ambachtelijke wijze met passie vervaardigd van met zorg gekozen kwalitatief hoogwaardige grondstoffen.

Een willekeur aan (kleine) gevulde bonboneitjes in witte, melk of pure chocolade, effen of met strepen of gevlekt, alle met een eigen smaak. De smaken variëren van hazelnoot , koffie en champagne tot passievruchtenkaramel, hemel op aarde en natuurlijk mag advocaat niet ontbreken. Maar zeker ook niet te vergeten de rijkelijk versierde en goed gevulde dubbele paaseieren. Waar deze eieren vroeger werden verpakt in staniool en daarmee de prachtigste kleurcombinaties ontstonden, is er anno 2015 een duidelijke trend naar transparante verpakkingsmethodes waarbij het product direct kan worden aanschouwd.

Bekijk het fragment uit de tv-uitzending over dit verhaal

Video
Categories:: Feestdagen Eten en drinken Brood en banket Pasen Eibergen

Meer verhalen

VideoGalerij

Buurtgebruiken rondom het huwelijk

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Witte Wieven bij Solse Gat

26 februari 2015
Ben Veenhuis
GalerijVideo

Roggebroodweging Muldersfluite

30 december 2014
Harry Somsen

De duivelspop op het paasvuur

30 maart 2015
Jan Wannet

Pikballen

19 november 2015
Gerhard Kwak

Muziek in het Neder-Saksische dialect

11 januari 2016
Jan Ottink
Galerij

De Koning van Huissen

17 juni 2014
Harry Berendsen

Het huwelijk vroeger

08 augustus 2014
Albert Steert

Broodpap

13 mei 2015
Gerhard Kwak

Erwtensoep met pannenkoeken

09 november 2015
Truus Peters

Eerste noaber, tweede noaber, derde noaber

17 november 2014
Chrisje Mogendorff-Ooïnk
Video

Wasberrekoek

03 november 2014
Debby Peters
VideoGalerij

Heideweek gemeente Ede

20 november 2014
Bestuur Stichting Heideweek

Traditioneel schapenscheren

12 mei 2014
André Karper
Galerij

Longewos en ander lekkers?

17 februari 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Voedsel bereiden, door 5 generaties

10 juni 2014
Marijke Jansen-Limbeek

Monniken zingen bij zonsopgang

02 april 2015
Stan Hollaardt
Video

De doop van examenkandidaten

19 februari 2016
Jan Terbeek