Na de intensieve aardappeloogst werden de arbeiders vaak getrakteerd op bräöderkes of knorhaantjes. Ze hadden dan wel een extra beloning verdiend voor het zware werk dat ze verricht hadden. Knorhaantjes zijn de mini aardappeltjes die te klein waren om te bewaren. Ze zijn te vergelijken met de krieltjes die we tegenwoordig kennen. De mini’s werden uit de berg aardappels gevist en schoongeborsteld. Daarna werden ze een paar uur in de week gezet in een pan met zout water. Na het weken werden ze afgedroogd en gingen ze in het hete vet, meestal was dat reuzel (gesmolten varkensvet). Ze werden dan een minuutje of tien stevig gebakken en konden vervolgens met de vork, of de vingers, uit de pan worden gehaald. Als extra beloning serveerde de boer er vaak een borreltje bij.

Wanneer je tegenwoordig nog knorhaantjes wilt eten dan gebruik je kleine ongeschilde krieltjes die je in de olie bakt en bestrooid met alleen wat zout. Serveer er een verse rauwkostsalade bij.

Tag / Lijst: Eten en drinken, Achterhoek, Landbouw

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

Galerij

Tik takken

05 juli 2015
Dick Jagtenberg

't Olde Wief binnenhalen

09 augustus 2015
Ina Brethouwer

Achterhoek Spektakeltoer

29 augustus 2015
Ina Brethouwer

Steltlopen in Didam

16 april 2015
Karin van der Velden
Video

Elke maandag de 'boerendeun'

18 maart 2015
Janine Stortelder
GalerijVideo

De paasos

07 februari 2015
Gerhard Kwak

Felicitatie van zeep!

09 mei 2014
Marjan van Kleef

Brood met worst

05 december 2014
Erna Bosch

Erebogen met Koninginnedag

06 januari 2015
Mieke de Borst-van Herwijnen

Eper Bijenmarkt

15 december 2015
M. de Voogd