Na de intensieve aardappeloogst werden de arbeiders vaak getrakteerd op bräöderkes of knorhaantjes. Ze hadden dan wel een extra beloning verdiend voor het zware werk dat ze verricht hadden. Knorhaantjes zijn de mini aardappeltjes die te klein waren om te bewaren. Ze zijn te vergelijken met de krieltjes die we tegenwoordig kennen. De mini’s werden uit de berg aardappels gevist en schoongeborsteld. Daarna werden ze een paar uur in de week gezet in een pan met zout water. Na het weken werden ze afgedroogd en gingen ze in het hete vet, meestal was dat reuzel (gesmolten varkensvet). Ze werden dan een minuutje of tien stevig gebakken en konden vervolgens met de vork, of de vingers, uit de pan worden gehaald. Als extra beloning serveerde de boer er vaak een borreltje bij.

Wanneer je tegenwoordig nog knorhaantjes wilt eten dan gebruik je kleine ongeschilde krieltjes die je in de olie bakt en bestrooid met alleen wat zout. Serveer er een verse rauwkostsalade bij.

Categories:: Eten en drinken Achterhoek Landbouw

Meer verhalen

Video

Paardenmarkt en het Paardenmoppen toernooi

03 april 2015
Rien de la Cousine

Koffie branden met de huisbrander

15 oktober 2015
Gerhard Kwak
Video

Kersenpittenspuwen

02 juli 2014
Erik van der Pol

Hansje in den Kelder

27 augustus 2014
Didy Kars
Video

Orgels met de klank van vroeger

30 maart 2015
Niels Klop
GalerijVideo

De paasos

07 februari 2015
Gerhard Kwak

Kiepenpap voor het goede doel

07 maart 2016
Marjolijn van Manen

Genoemd naar de patroonheilige van de kerk

17 maart 2015
A.Wijnhoud-Freriks

Opbaren in het lijkenhuisje

01 april 2015
Johannes de Jong
Galerij

Oranjehuis

31 mei 2014
a van hagen
Video

Hangop

03 juli 2015
De boerinnen van Varik

Folk-song over Bommel-gevoel

17 december 2015
Laurens Krah

Lathumse Volksfeesten

03 maart 2015
Sylvia van Orden
Video

Vroeg Carnaval in Nöttedarp

20 januari 2016
Clemens Elshoff