Lekkere winterse kost : Balkenbrij.

Balkenbrij werd van oudsher in de slachtmaand november gemaakt, het varken werd dan geslacht en op de leer gehangen en handig door de slager en de boerin verwerkt tot lekkere produkten.

Eén van deze produkten was balkenbrij. maar waar wordt het nou precies van gemaakt. Tegenwoordig van varkensvlees, bouillon, boekweitmeel en specerijen of rommelkruid. Het verschil van welke specerijen je gebruikt maakt of dat de balkenbrij grijs of rood is. Daardoor is de smaak van rode of grijze balkenbrij zo verschillend. Er wordt ook nog vaak spekjes of rozijnen doorheen gedaan.Voor ieder wat wils. Je snijdt de balkenbrij in dunne plakken en bakt hem in de koekenpan. Lekker op brood met appelstroop, stroop of suiker.

Maar lust u nou liever de rode of de grijze? Dat is afhankelijk van in welke streek u moeder geboren is, was zij gewend aan de rode balkenbrij of de grijze balkenbrij. Dan is de kans groot dat u ook de zelfde geproefd heb als u moeder. In de Betuwe tussen Gendt en Buren eet men het liefs de rode balkenbrij. Deze is met rommelkruid ( anijs,peper zout,enz een beetje een geheim recept. De moderne versie van de balkenbrij is de frikandel. Het grootste verschil tussen deze beide is dat in plaats van boekweitmeel, bloem gebruikt wordt.

Dan de naam: balkenbrij

Men maakte met de bovenstaande ingrediënten een brij en hing deze dan aan de balk, oftewel de naam balkebrij.

Bekijk het fragment uit de tv-uitzending over dit verhaal:

Gerelateerde verhalen

Balkenbrij Balkenbrij

Video
Categories:: Eten en drinken Zetten Vlees Keuze van de redactie

Meer verhalen

Scheprecht van een molenaar

04 juli 2014
Sylvia van Hunnik

De flatsen opruumn veur de voetbal

17 oktober 2015
Gerbert Abbink

Kaarsjes op Eerste Kerstdag

21 november 2014
Marianne Charbon
Audio

De eerste Brug over de Waal

06 februari 2015
Gery Groot Zwaaftink

Kruudmoes

02 juni 2014
Gerry

Opbaren in het lijkenhuisje

01 april 2015
Johannes de Jong
Video

De taal van de molenwieken

22 september 2014
Ans Roefs

Op brommers achter de brandweer aan

03 februari 2015
Dhr. J. Attema

Slachten in de oorlog

18 juni 2014
G.H. de Bruin-Hartgers
Video

Eibertjesdag Nunspeet

09 oktober 2014
Bert Vlug

De geur van drogend wasgoed

07 december 2015
Gerhard Kwak

Nieuwjaarsduik, een sociale, frisse traditie

03 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf
VideoGalerij

De koortsboom in Overasselt

08 mei 2014
Jan Reijnen

Het maken van een “halster”

27 oktober 2015
Stichting Boerengoed Achterhoek
Galerij

Zwoerdrolletjes

08 februari 2015
Gerhard Kwak

“De duker zal ow halen”

18 mei 2015
Ina Brethouwer
Galerij

Steven was schaapherder

06 juli 2014
Maarten Matser

Geen kattenkwaad bij paasvuur Lunteren!

13 november 2015
Netty Hardeman

Appelenpap

10 april 2015
Gerhard Kwak

Muziek in het Neder-Saksische dialect

11 januari 2016
Jan Ottink