Knieperkes zijn “ijzerkoekjes”, dunne wafels die met behulp van een speciaal wafelijzer gebakken worden en vervolgens opgerold. In de Achterhoek bestaat deze traditie al eeuwen. In vroegere tijden werden de wafels in december als platte wafels gegeten, symbool van het jaar dat zich had ontrold. Vanaf begin januari werden ze dan als rolletjes gepresenteerd. Deze knieperkes staan symbool voor het onbekende nieuwe jaar dat zich nog niet heeft ontvouwd en dat geheimen in zich bergt. Tegenwoordig worden op het Achterhoekse platteland de wafels eigenlijk alleen nog als rolletjes gegeten.

Er is een boek te schrijven over het knieperkes bakken. Over het materiaal, de methode, de historische ontwikkeling, over de oudste wafelijzers en versieringsmotieven en ga zo maar door. Het oude wafelijzer van mijn overgrootouders hangt nu aan de muur op de boerderij. Vroeger werd dat boven het open vuur gebruikt in de “olde kökken”. Maar we gaan met de tijd mee. De familie heeft nu een elektrisch wafelijzer, veel makkelijker en ook de jeugd op de boerderij vindt het een bijzonder leuke bezigheid om in december de wafels te bakken.

Het knieperkes bakken beleeft de laatste jaren een renaissance omdat de koekjes zo lekker krokant en smakelijk zijn. Hieronder een familierecept, maar er zijn meer recepten in omloop. Het geheim van mijn moeder is dat ze een eetlepel jenever door het beslag roert. Daar wordt de wafel namelijk heerlijk bros van!

Recept:

500 g bloem
350 g suiker
175 g boter, gesmolten
3 dl lauwwarm water en een eetlepel jenever
1 ei
1 eetlepel anijszaad (of 2 eetlepels)
1 zakje vanillesuiker
een beetje zout

Smelt de boter in een pannetje maar laat deze niet te heet worden. Zeef de bloem en roer alle droge ingrediënten door elkaar. Voeg het water en de jenever toe en meng alles goed totdat een mooi vloeibare geheel ontstaat. Kluts de eieren en voeg deze ook toe evenals de gesmolten boter. Controleer of het beslag taai vloeibaar is. Laat het een nacht afgedekt staan in een niet te warme omgeving. Maar je kunt ook zonder uitstel aan het bakken slaan. Controleer nogmaals of het beslag traag als stroop is. Laat het wafelijzer heet worden nadat het met wat boter is ingevet. Pak een lepel en giet hiermee het beslag op het hete wafelijzer. Kort aandrukken. Na een aantal tellen (even oefenen) is de wafel lichtbruin. Haal de warme wafel met een spatel uit het ijzer, leg deze op een houten plank en rol de wafel direct om de steel van een pollepel. Het moet nogal snel gebeuren, je moet er handigheid in krijgen. Veel succes en veel plezier!

Categories:: Eten en drinken Achterhoek Oud en nieuw Brood en banket Aalten Recept Keuze van de redactie

Meer verhalen

Hoort, hoort! Zegt het voort!

26 oktober 2015
Frans van den Bos

Bruidstaart bij 1 jaar huwelijk

18 juni 2014
Max Voorberg
Video

Paardenmarkt en het Paardenmoppen toernooi

03 april 2015
Rien de la Cousine

Kito de Dijkpoortkat en Herman Willem Daendels

22 april 2015
Sandra Oosterveen

Kattekoppen schieten op het schuttersfeest van Babberich

12 december 2015
Gilde St. Jan Babberich

Hattemerbroek

22 juli 2014
Dini van der Velde
Audio

De eerste Brug over de Waal

06 februari 2015
Gery Groot Zwaaftink

De kerstrollade

24 december 2015
Gerhard Kwak

Slachtvisite bij museum Smedekinck

29 oktober 2014
Klein Lebbink
Video

Kralenbreien

23 mei 2014
Bertha
Video

De legende van het Solse Gat

26 augustus 2014
Corry

Vernoemen naar naast familielid

20 februari 2015
Mevrouw van de Krol
Video

Mooi-Ann van Velp

22 april 2015
Gery Groot Zwaaftink
Galerij

Honing- en Bijenmarkt Eerbeek

09 juli 2014
Ton Fleur

Staringavonden

15 juni 2015
Alma van der Schoot

Veilig Carbidschieten

13 december 2014
Theo de Klein
Galerij

Zwoerdrolletjes

08 februari 2015
Gerhard Kwak