Knieperkes zijn “ijzerkoekjes”, dunne wafels die met behulp van een speciaal wafelijzer gebakken worden en vervolgens opgerold. In de Achterhoek bestaat deze traditie al eeuwen. In vroegere tijden werden de wafels in december als platte wafels gegeten, symbool van het jaar dat zich had ontrold. Vanaf begin januari werden ze dan als rolletjes gepresenteerd. Deze knieperkes staan symbool voor het onbekende nieuwe jaar dat zich nog niet heeft ontvouwd en dat geheimen in zich bergt. Tegenwoordig worden op het Achterhoekse platteland de wafels eigenlijk alleen nog als rolletjes gegeten.

Er is een boek te schrijven over het knieperkes bakken. Over het materiaal, de methode, de historische ontwikkeling, over de oudste wafelijzers en versieringsmotieven en ga zo maar door. Het oude wafelijzer van mijn overgrootouders hangt nu aan de muur op de boerderij. Vroeger werd dat boven het open vuur gebruikt in de “olde kökken”. Maar we gaan met de tijd mee. De familie heeft nu een elektrisch wafelijzer, veel makkelijker en ook de jeugd op de boerderij vindt het een bijzonder leuke bezigheid om in december de wafels te bakken.

Het knieperkes bakken beleeft de laatste jaren een renaissance omdat de koekjes zo lekker krokant en smakelijk zijn. Hieronder een familierecept, maar er zijn meer recepten in omloop. Het geheim van mijn moeder is dat ze een eetlepel jenever door het beslag roert. Daar wordt de wafel namelijk heerlijk bros van!

Recept:

500 g bloem
350 g suiker
175 g boter, gesmolten
3 dl lauwwarm water en een eetlepel jenever
1 ei
1 eetlepel anijszaad (of 2 eetlepels)
1 zakje vanillesuiker
een beetje zout

Smelt de boter in een pannetje maar laat deze niet te heet worden. Zeef de bloem en roer alle droge ingrediënten door elkaar. Voeg het water en de jenever toe en meng alles goed totdat een mooi vloeibare geheel ontstaat. Kluts de eieren en voeg deze ook toe evenals de gesmolten boter. Controleer of het beslag taai vloeibaar is. Laat het een nacht afgedekt staan in een niet te warme omgeving. Maar je kunt ook zonder uitstel aan het bakken slaan. Controleer nogmaals of het beslag traag als stroop is. Laat het wafelijzer heet worden nadat het met wat boter is ingevet. Pak een lepel en giet hiermee het beslag op het hete wafelijzer. Kort aandrukken. Na een aantal tellen (even oefenen) is de wafel lichtbruin. Haal de warme wafel met een spatel uit het ijzer, leg deze op een houten plank en rol de wafel direct om de steel van een pollepel. Het moet nogal snel gebeuren, je moet er handigheid in krijgen. Veel succes en veel plezier!

Tag / Lijst: Eten en drinken, Achterhoek, Oud en nieuw, Brood en banket, Aalten, Recept, Keuze van de redactie

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

Video

Kloten maken, vakwerk

26 september 2014
h.b.barmentloo
AudioVideo

De zoute ringen van Herwijnen

16 januari 2015
Dittie van Zee

Pannenkoek met worst

12 mei 2014
Reini Meutstege
Galerij

Wolcorso Lievelde

03 maart 2015
Lisette Hissink

Achterhoekse heufkeze

24 november 2015
Gerhard Kwak

Erwtensoep met pannenkoeken

09 november 2015
Truus Peters

Brood met worst

05 december 2014
Erna Bosch

Eper Bijenmarkt

15 december 2015
M. de Voogd
Video

Zwarte Cross

23 maart 2015
Tante Rikie
GalerijAudioVideo

Reurei

07 maart 2015
Dini Schepers

De steen van Deil

10 maart 2015
Harry van Ewijk
VideoGalerij

Koningschieten

29 september 2014
Marjon Sloetjes

In de ban van het Corsovirus

28 april 2015
Stichting Bloemencorso
AudioVideo

De draak van Gelderland

27 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink
Audio

De vloek van de kolk

22 september 2014
Ger Hofstee
GalerijAudio

Halfvastenoptocht in Angerlo

06 maart 2015
Danny Berntssen

De buurt uitschieten

15 september 2015
Willem Arentsen
Galerij

Bijzondere uitvaart met loopkoets

18 augustus 2014
Addy Borgstein en Jolanda Verkuijl-Borgstein
VideoGalerij

Pottenbakken

11 november 2014
Hetty de Jongh
Video

Verlichtingsdagen

10 december 2015
Alfred Sprong
GalerijVideo

Roggebroodweging Muldersfluite

30 december 2014
Harry Somsen

Gilden stemmen: wel of niet koningschieten?

25 april 2015
Jan Wannet, gilden Huissen