Roggestoete is een oud streekprodukt dat voornamelijk werd gegeten door de boerenbevolking op de noord-oost veluwe. Het is een produkt dat in het weekend werd gegeten.

Doordat de meeste boeren rogge verbouwden en tarwe nog niet zo bekend was, waren er bakkers die dit produkt zijn gaan bakken.

Het wordt gebakken van een mengsel van roggemeel en tarwemeel. Het brood had twee variaties met of zonder rozijnen. Langzaam werd het een produkt dat niet meer zo bekend was .

Doordat er akties werden opgestart voor herbouw van de afgebrande molen De Vlijt in Wapenveld,is ook het bakken van de roggestoete weer aktueel geworden.
Tijdens de jaarlijkse Paddendag (een evenement dat wordt gehouden om opbrengsten te genereren voor de exploitatie van Vriezes Erfgoed) werden er in de eerste jaren grote aantallen roggestoeten verkocht tbv de molen. Nog elk jaar krijgen de dorsers op deze dag roggestoete bij de koffie.

Als alle plannen doorgaan zal er in de toekomst roggestoete worden gebakken in de oude takkebossenoven van monumentale boerderij van Erve IJzerman.

Roggestoete is (mits goed bereid) een ware traktatie. Wel besmeren met echte roomboter!

Tag / Lijst: Eten en drinken, Brood en banket, Wapenveld, Keuze van de redactie

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

Steltlopen in Didam

16 april 2015
Karin van der Velden
Video

Mei-avond

28 april 2015
Mieke Veken
Galerij

'N Duvels drankje

11 juli 2015
Paul Hoftijzer
AudioVideo

De zoute ringen van Herwijnen

16 januari 2015
Dittie van Zee

Luilakmorgen

19 mei 2015
Nederlands Bakkerijmuseum Hattem

Kruudmoes

02 juni 2014
Gerry

't Olde Wief binnenhalen

09 augustus 2015
Ina Brethouwer
Video

Verlichtingsdagen

10 december 2015
Alfred Sprong

Achterhoekse heufkeze

24 november 2015
Gerhard Kwak
Galerij

De Grolse wanten

12 mei 2014
T.ten Dolle ten Pas
Galerij

Joar winnen met toeten halen

12 mei 2014
Arina Breukelaar