Overvliegen bij Scouting Graaf Otto Groep Lochem
Het zogeheten 'overvliegen' is een ceremonie bij de Scouting. Kinderen die de leeftijd hebben om naar een andere speltak te gaan, nemen op een feestelijke en meestal spectaculaire manier afscheid van hun oude speltak en worden ontvangen door hun nieuwe speltak. In een doorsnee scoutingcarrière vliegt een kind 4x over;

* Van de bevers (5-7 jaar) naar welpen (7-10,5 jaar)
* Van de welpen naar de scouts (10,5-14 jaar)
* Van de scouts naar de explorers (14-17 jaar)
* Van de explorers naar de roverscouts (17-20 jaar)

Daarna wordt het lid de mogelijkheid geboden om leiding te worden. De roverscouts draaien al als parttime leiding mee bij diverse speltakken. Leeftijden voor overvliegen kunnen per scoutinggroep iets verschillen. 

De gedachte achter het overvliegen is om de kinderen op een leuke, soepele manier van de ene speltak naar de andere laten gaan en te zorgen voor een warm welkom bij hun nieuwe speltak. Het is voor sommige kinderen een behoorlijke stap. Ze gaan uit hun vertrouwde omgeving weg, van een speltak waar ze alle kinderen en de leiding goed kennen naar een nieuwe, met uitdagingen aangepast aan een hoger leeftijdsniveau. Ze zullen nieuwe contacten moeten leggen met andere kinderen, nieuwe vriendjes maken en nieuwe leiding krijgen. Waar de overvliegers bij hun huidige speltak de oudsten zijn, en zich vaak ook als zodanig manifesteren, worden ze nu de jongsten, en zullen ze hun plekje in de nieuwe speltak moeten vinden.

Per kabelbaan, vlot of in de Kliko
Het overvliegen zelf gebeurt bij ons elke keer op een andere manier. De activiteit wordt door een wisselende commissie van leiding bedacht, voorbereid en uitgevoerd. Bijvoorbeeld per kabelbaan, per vlot, via een zeephelling, of net dat wat de leiding dat jaar weer bedacht heeft. Zo hebben we de overvliegers ook al eens in een Kliko bij het grof vuil gezet, of ze op een veiling per opbod verkocht aan de hoogt biedende speltak!Het overvliegen vindt normaliter 2x per jaar plaats, bij de Graaf Otto Groep in Lochem, in september bij de start van het nieuwe scoutingseizoen en in januari, aan het begin van het nieuwe jaar. Dit heeft als voordeel dat de kinderen niet te lang hoeven te wachten als ze de overvlieg-gerechtigde leeftijd hebben bereikt. Uitzonderingen worden af en toe gemaakt, bijvoorbeeld wanneer een kind nog net niet de leeftijd heeft, en er al vriendjes overgaan, of als een kind er qua niveau al echt aan toe is om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Ook wanneer leiding wisselt van speltak worden deze overgevlogen.

Bekijk hier het fragment uit de tv-uitzending:

Video
Categories:: Sport en vrije tijd Lochem

Meer verhalen

Galerij

Nägelholt

19 februari 2015
Gerhard Kwak

Poortklokluiden

12 mei 2014
J. Kreijenbroek

Middeleeuws Festijn bij Kasteel de Kelder

29 januari 2016
Arend Hordijk
Video

Tielsche Kermiskoek

11 mei 2014
Magda van Ooijen
Galerij

Verkleedpartijen

23 juni 2014
Dianne Wesselink

Het Ooyse kermis feestmaal

11 mei 2014
Willem Franck

Oranje Tompouce

16 juni 2014
bezoeker grand defilé

Communicatie via briefjes

09 mei 2014
R.J.Vreekamp

Rumtopf

03 februari 2015
Nelly Hermeling

De Bebbenbek

12 juni 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

Meiboom zetten

12 mei 2014
G.J. Uwland

Nieuwjaar winnen

27 mei 2014
Rita van Liere
Video

Schuttersfeest Didam

09 mei 2014
Maria Wigman OVD didam

Slepen met Oud & Nieuw

11 mei 2014
Jette

De lagere school, van 1967-1974

05 juni 2014
Marijke Jansen
Galerij

Twee mannen met elkaar in de onecht verbonden

12 februari 2015
Herman en Rene
VideoGalerij

Koningschieten

29 september 2014
Marjon Sloetjes
Audio

De eik en de 7 kolken

23 januari 2015
Gery Groot Zwaaftink