Overvliegen bij Scouting Graaf Otto Groep Lochem
Het zogeheten 'overvliegen' is een ceremonie bij de Scouting. Kinderen die de leeftijd hebben om naar een andere speltak te gaan, nemen op een feestelijke en meestal spectaculaire manier afscheid van hun oude speltak en worden ontvangen door hun nieuwe speltak. In een doorsnee scoutingcarrière vliegt een kind 4x over;

* Van de bevers (5-7 jaar) naar welpen (7-10,5 jaar)
* Van de welpen naar de scouts (10,5-14 jaar)
* Van de scouts naar de explorers (14-17 jaar)
* Van de explorers naar de roverscouts (17-20 jaar)

Daarna wordt het lid de mogelijkheid geboden om leiding te worden. De roverscouts draaien al als parttime leiding mee bij diverse speltakken. Leeftijden voor overvliegen kunnen per scoutinggroep iets verschillen. 

De gedachte achter het overvliegen is om de kinderen op een leuke, soepele manier van de ene speltak naar de andere laten gaan en te zorgen voor een warm welkom bij hun nieuwe speltak. Het is voor sommige kinderen een behoorlijke stap. Ze gaan uit hun vertrouwde omgeving weg, van een speltak waar ze alle kinderen en de leiding goed kennen naar een nieuwe, met uitdagingen aangepast aan een hoger leeftijdsniveau. Ze zullen nieuwe contacten moeten leggen met andere kinderen, nieuwe vriendjes maken en nieuwe leiding krijgen. Waar de overvliegers bij hun huidige speltak de oudsten zijn, en zich vaak ook als zodanig manifesteren, worden ze nu de jongsten, en zullen ze hun plekje in de nieuwe speltak moeten vinden.

Per kabelbaan, vlot of in de Kliko
Het overvliegen zelf gebeurt bij ons elke keer op een andere manier. De activiteit wordt door een wisselende commissie van leiding bedacht, voorbereid en uitgevoerd. Bijvoorbeeld per kabelbaan, per vlot, via een zeephelling, of net dat wat de leiding dat jaar weer bedacht heeft. Zo hebben we de overvliegers ook al eens in een Kliko bij het grof vuil gezet, of ze op een veiling per opbod verkocht aan de hoogt biedende speltak!Het overvliegen vindt normaliter 2x per jaar plaats, bij de Graaf Otto Groep in Lochem, in september bij de start van het nieuwe scoutingseizoen en in januari, aan het begin van het nieuwe jaar. Dit heeft als voordeel dat de kinderen niet te lang hoeven te wachten als ze de overvlieg-gerechtigde leeftijd hebben bereikt. Uitzonderingen worden af en toe gemaakt, bijvoorbeeld wanneer een kind nog net niet de leeftijd heeft, en er al vriendjes overgaan, of als een kind er qua niveau al echt aan toe is om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Ook wanneer leiding wisselt van speltak worden deze overgevlogen.

Bekijk hier het fragment uit de tv-uitzending:

Video
Categories:: Sport en vrije tijd Lochem

Meer verhalen

Pakjes rondbrengen met paard en wagen

02 februari 2015
Mevr. van der Zeeland
AudioVideo

De draak van Gelderland

27 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

De kloot laten soezen

26 augustus 2014
Harrie Dinkelman

Apeldoornse Vierdaagse

18 juni 2014
J. van Milligen

Beugelen als sport

22 april 2015
Harry Peters

Een bijzondere kerkdienst

28 juli 2014
A. Heetebrij
Video

De dierentolk

27 mei 2015
Joke Bouwman

Fruitcorso

02 september 2014
Sjaan van Es

Indonesisch eten

05 februari 2015
Simone Cornelissen
GalerijAudio

Halfvastenoptocht in Angerlo

06 maart 2015
Danny Berntssen

Sociëteit Apeldoorn

18 juni 2014
Gerard Schurink

Verjaardagstaart maken

05 februari 2015
Simone Cornelissen
Video

Kruudmoes bij de Apeldoornse Vierdaagse

03 juni 2014
Arjan Hoefakker

32 jaar lang naar Normaal: van Arnhem tot Arnhem

16 december 2015
Harold van Kooten

Naoberschap

24 november 2014
G.J. Klanderman
VideoGalerij

Papklok

09 juli 2014
A Timmer- Jansen

Deerns kieken op Hemelvaartsdag

24 april 2015
Gerhard Kwak

Groesbeeks Kermisbrood

11 mei 2014
Jette

Meisjes uit Hoenderloo

18 juni 2014
An Sambeek