Nog geen honderd jaar geleden was het vanzelfsprekend, dat een huisvrouw van kruiden uit de eigen tuin en haar omgeving geneesmiddelen bereidde, die het gezin in de loop van het jaar gebruikte. Men plukte bijvoorbeeld lindebloesem, die men droogde om in de winter tegen verkoudheden te gebruiken. Zomers trok men van goudsbloemen een mooie olie, waar zalven van gemaakt konden worden, om in ieder geval goed voorbereid te zijn bij wonden of huidaandoeningen. In de herfst werden bittere wortels opgegraven waar, in combinatie met andere kruiden een kruidenwijn van werd getrokken, die gebruikt kon worden voor een goede spijsvertering bij het eten van zware kost in de wintermaanden. Het oogsten van in de naaste omgeving groeiende geneeskrachtige planten en die houdbaar te maken, door ze op een juiste wijze te bereiden, was net zo vanzelfsprekend als het oogsten van vruchten en groenten uit eigen tuin en deze te conserveren voor later gebruik. Deze kennis werd veelal van moeder op dochter overgedragen.

Geneesmiddelen
In het verleden waren alle geneesmiddelen uit de natuur afkomstig, waarbij het plantenrijk de voornaamste leverancier was. In de loop van duizenden jaren is er een continue ontwikkeling van het gebruik van geneeskrachtige planten geweest. Veel bekende en krachtige medicijnen van de 21ste eeuw zijn direct of indirect ontleend aan kruiden.
Een aantal jaren geleden ben ik me meer gaan verdiepen in kruiden. Ik ben de opleiding tot kruidenkundige gaan volgen. Na drie jaar studeerde ik af en kon ik mezelf herborist noemen. Een herborist is een kruidenkundige met kennis op het gebied van geneeskrachtige kruiden.

Kennis
Als herborist  wil ik de vergeten kennis van het gebruik van geneeskrachtige kruiden weer toepassen en stimuleren. Kruiden kunnen uitstekend gezondheidsbevorderend werken.  Ik maak gebruik van kruiden die ik kweek in verschillende tuinen en van kruiden die ik in de vrije natuur bij elkaar zoek. Elke geneeskrachtige plant heeft een eigen karakteristieke groeiplaats, die afhankelijk is van bodemgesteldheid, droogte en vochtigheid, licht en schaduw enz. Daarbij laat ik me ook door de seizoenen leiden; de eerste voorjaarskruiden zijn rijk aan vit. C,  bevatten vele mineralen en werken reinigend op het lichaam, prima om in smoothies, stamppotjes of salades te verwerken. Rond deze tijd groeien de kleverige knoppen in de dennen, als ik die laat trekken in suiker heb ik aan het einde van het jaar een heel goed middel bij hoest en keelpijn. In de zomer pluk ik bloem en blad en droog deze om theemengsels van te maken. Of ik zet ze op alcohol om zogenaamde tincturen van te maken, die ik in kan zetten bij diverse gezondheidsklachten. Sommige planten trek ik op olie, bijvoorbeeld goudsbloem of brandnetel. Deze kruidenoliën gebruik ik om zalven, crèmes en zeep van te maken.

Geneeskracht
De geneeskrachtige waarde van een plant ontleent het aan de inhoudsstoffen: de werkzame stoffen in het gehele kruid. Dat planten vitamines bevatten is ieder bekend; de ene plant meer dan de andere. Er zijn planten met bitterstoffen die met name een positief effect op de spijsvertering hebben, of ze bevatten mineralen en sporenelementen die goed zijn voor de opbouw van huid, haar en nagels. Sommige planten zijn rijk aan etherische oliën, de geur- en smaakstoffen die we bijvoorbeeld goed kennen van de lavendel en de rozemarijn. Deze vluchtige oliën zijn vaak antiseptisch en versterken de weerstand. Weer andere planten hebben slijmstoffen die goed ingezet kunnen worden bij irritaties van het slijmvlies van de keel, de maag of darmen. En er zijn ook inhoudsstoffen die krampwerend, pijnstillend en rustgevend werken. De afzonderlijke inhoudsstoffen en de combinatie ervan, maakt dat een plant een geneeskrachtige werking heeft.
Mijn wens is dat geneeskrachtige kruiden weer een vaste plaats krijgen in onze dagelijkse verzorging en preventieve gezondheidszorg!

Bekijk hier het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal

Gerelateerde verhalen

Eten uit de berm gezond? Eten uit de berm gezond?

Video
Categories:: Dagelijks leven Ziekte

Meer verhalen

Galerij

Taptoe Borculo

04 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf
AudioGalerij

Witte wieven van Zwiep

11 mei 2014
Jette
Video

Krentjebrij/watergruwel

18 juni 2014
Mw. Verwey

Zure haring op oudjaarsavond

12 mei 2014
Reini Meutstege
Video

Kloten maken, vakwerk

26 september 2014
h.b.barmentloo

Roosjes maken voor de Ooyse kermis

19 juni 2014
Merel Lammertink
Video

Klootschieten

25 augustus 2014
Jacques van Hooijdonk

Zwemmen in de IJssel

10 oktober 2014
Wim Snel

Sigaretten en bowl op verjaardagen

16 februari 2015
Jaap Prins

Koffie leuten

25 augustus 2014
g.abbink
Video

Het platteland is niet te koop!!

25 mei 2015
Kiek now us

De Veluwse heidekoek

26 februari 2016
Ton Kamphuis

Luiertaart

17 augustus 2015
Thea Slats

Hattemerbroek

22 juli 2014
Dini van der Velde

Gekookte oren voor de hond

27 oktober 2014
Rita van Liere
Video

Schuttersgilde St. Sebastianus

09 mei 2014
Rick Basten

Sneeuwpudding van Oma Kwak

08 januari 2016
Gerhard Kwak

Soepvleis uut Wenters

27 februari 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Kidskoningin Zutphen

16 september 2014
Ciska Lagendijk